ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίκαιρη και αναγκαία η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Πορεία και εκδήλωση χτες στη Θεσσαλονίκη, για τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης στο βήμα της εκδήλωσης

MotionTeam

Ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης στο βήμα της εκδήλωσης
Με πορεία προς το πρώην κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρη, όπου πραγματοποιήθηκε η λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκατοντάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ τίμησαν χτες τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΚΚΕ. Με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Ο λαός δεν ξεχνά, τους αγωνιστές τιμά», οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες κατευθύνθηκαν προς το ερειπωμένο κτίριο της τότε Ασφάλειας, στα μπουντρούμια του οποίου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές. Εκεί μίλησε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία. Αποτέλεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, ήταν επέμβαση στενά δεμένη με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Παράλληλα με το γύψο και τη φίμωση του λαού, η χούντα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια για να ξεζουμίσουν τον εθνικό μας πλούτο. Ολοκλήρωσε τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πυρηνικό προγεφύρωμα κατά των σοσιαλιστικών και των αραβικών χωρών. Ποτέ άλλοτε τα κέρδη των μονοπωλίων δεν είχαν φτάσει σε τέτοια ύψη, την ίδια ώρα που οι απολαβές και τα εισοδήματα των εργαζομένων κινούνταν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας».

Σημείωσε πως «το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πάλεψε για την ένταξη στον αντιδικτατορικό αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των δημοκρατών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, για την ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού, κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χιλιάδες κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος, χιλιάδες άλλοι δημοκράτες πέρασαν απίστευτες διώξεις και μαρτύρια για τους αγώνες τους, συνέβαλαν στην κατάρρευση της χούντας».

Από την πορεία προς το πρώην κτίριο της Ασφάλειας

MotionTeam

Από την πορεία προς το πρώην κτίριο της Ασφάλειας
Ο ομιλητής κατέληξε τονίζοντας: «Σήμερα 44 χρόνια μετά, οι εξελίξεις δείχνουν το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, αποδείχνουν ότι η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι επίκαιρη και αναγκαία, είναι βασικό κριτήριο της δράσης κάθε αγωνιστή.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, συνεχίζεται και εντείνεται η αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση με στόχο το εισόδημα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να διασφαλιστούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και να τσακίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Μόνη δύναμη ικανή να τους σταματήσει είναι οι λαϊκοί αγώνες, που δεν πρέπει απλά να έχουν στόχο την υπεράσπιση των όποιων λαϊκών κατακτήσεων έχουν απομείνει, αλλά πρέπει να σημάνουν συνολική αντεπίθεση, με στόχο μια άλλη, λαϊκή εξουσία και οικονομία, ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι για τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών.

Η καλύτερη τιμή στους εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες αγωνιστές που μαρτύρησαν στα κρατητήρια της τότε Ασφάλειας, στους αγωνιστές που βρέθηκαν στις φυλακές και τα ξερονήσια, είναι η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η ενίσχυση του ταξικού λαϊκού κινήματος, η συμπόρευση και συστράτευση με το ΚΚΕ».

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση μνήμης στο χώρο της πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ

Για την 44η μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, τον οποίο σακάτεψαν με βασανιστήρια τα πρωτοπαλίκαρα της χούντας, κόμματα και φορείς τίμησαν χτες τους αγωνιστές και τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, σε μια σεμνή εκδήλωση που οργάνωσε στον προαύλιο χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών περιόδου 1967 -1974 (ΣΦΕΑ 1967-'74), για την 44η επέτειο από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.

Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους της διοίκησης του ΣΦΕΑ 1967 -1974 από τον αντιπρόεδρό του Δημήτρη Πρωτοψάλτη, ο οποίος, αφού έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα της φασιστικής δικτατορίας, που επιβλήθηκε με τις πλάτες των Αμερικανονατοϊκών και τα εγκλήματα κατά της χώρας και της Κύπρου, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Χρέος τιμής και μνήμης για το Σύνδεσμό μας, η υπενθύμιση ότι τις συνθήκες του ψυχρού πολέμου τις ακολούθησαν 20 χρόνια πριν, οι καταστάσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων που δημιούργησαν οι ίδιες δυνάμεις του πιο βάρβαρου ιμπεριαλισμού, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της επέλασης κατά των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων που, σήμερα, εντείνεται με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση».

Μεταξύ άλλων, ο ομιλητής κατέληξε: «Σήμερα 44 χρόνια μετά τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, στις συνθήκες που ζούμε, με αφορμή και την κρίση, αποκαλύπτεται πως το καπιταλιστικό σύστημα έχει υπερβεί χωρίς επιστροφή τα όριά του. Το μόνο που προσφέρει είναι το χάος της ανείπωτης φτώχειας από τη μια για τους πολλούς και του πλούτου για τους λίγους από την άλλη. Εμείς, αξιοποιώντας τις παρακαταθήκες του αντιδικτατορικού αγώνα, συνεχίζουμε, επαγρυπνούμε και δίνουμε το "παρών" στους κοινωνικούς αγώνες».

Στεφάνια κατέθεσαν όλα τα κόμματα της Βουλής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, κατέθεσε στεφάνι ο Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, όπως επίσης και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ο ΣΥΝ και η ανεργία

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση χτες των στοιχείων του ΟΑΕΔ για την ανεργία, ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα στοιχεία (...) αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο την πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας δεν έπεσαν στην κοινωνία ως κεραυνός εν αιθρία. Οφείλονται στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, οι οποίες προκαλούν βαθιά και συνεχόμενη ύφεση και ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες. Η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 όχι μόνο δεν βάζει τέλος στις καταστροφικές για την απασχόληση πολιτικές του μνημονίου, αλλά συνεχίζει και τις κάνει ακόμα σκληρότερες, οδηγώντας τους εργαζόμενους και τους νέους σε αιώνια λιτότητα, φτώχεια και ανεργία (...) Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό πριν οδηγήσει τη χώρα μας να έχει περισσότερους ανέργους παρά εργαζόμενους».

Ο ΣΥΝ αυτονόητα διαπιστώνει και καταγγέλλει την αύξηση της ανεργίας. Την αποδίδει όμως στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, χωρίς να λέει κουβέντα για τον καπιταλισμό και την κρίση του, το ξεπέρασμα της οποίας προϋποθέτει υποτίμηση κεφαλαίου, άρα και ζωντανής εργατικής δύναμης, με φτηνότερα μεροκάματα και ραγδαία αύξηση των απολύσεων. Γιατί καλό είναι να καταγγέλλει κανείς την ανεργία, αλλά όταν συνειδητά κρατάει τη συζήτηση στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού, χωρίς να λέει το παραμικρό για την οικονομική βάση του ζητήματος, καμιά βοήθεια δεν προσφέρει σε εργαζόμενους και ανέργους να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και μέσα στον αγώνα για το μεροκάματο να στοχοποιήσουν τον πραγματικό αντίπαλο μέχρι την ανατροπή του.

Επίσης, η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και σε φάση ανάπτυξης και σε φάση ύφεσης, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα του κεφαλαίου κυβερνάει. Για τον ΣΥΝ, μια αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΝ στο σύστημα. Καλλιεργεί αυταπάτες, για να συνεχίσει το κεφάλαιο ανενόχλητο να κερνάει και να πίνει για λογαριασμό του, με τα αστικά κόμματα και τις παραφυάδες του να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη θιχτεί η εξουσία του.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ