ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1960: Η Κούβα εθνικοποιεί τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις

Το σύνολο των Κουβανών, που μπορούν να φέρουν όπλο κατατάσσεται στις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης τον Οκτώβρη του 1960
Το σύνολο των Κουβανών, που μπορούν να φέρουν όπλο κατατάσσεται στις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης τον Οκτώβρη του 1960
Στις 14 Οκτώβρη 1960 η κυβέρνηση της Κούβας ανακοινώνει την εθνικοποίηση των τραπεζών, των περισσότερων εμπορικών επιχειρήσεων και των βασικών βιομηχανιών. Ηταν μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επανάστασης που αποκτούσε πλέον σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά. Γενικά, όμως, το 1960 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τον προσανατολισμό της Κούβας. Η εχθρότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στην κουβανική επανάσταση μετατρέπεται σε επιθετική πολιτική. Μέσα απ' αυτή τη σύγκρουση, το καθεστώς της Κούβας αποκτά ολοένα και πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και ενισχύει τους δεσμούς με τη Σοβιετική Ενωση και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη. Στις αρχές του 1960 έχουν αρχίσει να ωριμάζουν στις ΗΠΑ τα σχέδια ανατροπής της επανάστασης και στις 4 Μάρτη 1960 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκαλούν έκρηξη στο γαλλικό φορτηγό «Λα Κουμπρ», που βρίσκεται στο λιμάνι της Αβάνας, έχοντας μεταφέρει όπλα. Η έκρηξη ήταν ταυτόχρονα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Κούβας, η οποία είχε δεχτεί το Φλεβάρη τον αντιπρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης Αναστάς Μικογιάν και έχει υπογράψει μαζί τους τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες. Στις 11 Μάη οι ΗΠΑ διακόπτουν την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κούβα, όμως ο Κάστρο απαντά με την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΣΣΔ στις 18 Ιούνη. Η Ουάσιγκτον προχωρεί στον υπέρτατο εκβιασμό. Στις 6 Ιούλη διακόπτει κάθε εισαγωγή κουβανικής ζάχαρης (τα έσοδα από την πώληση της οποίας ήταν το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κούβας), ενώ ταυτόχρονα τα διυλιστήρια της Τεξάκο, της Στάνταρ Οϊλ και της Σελ στην Κούβα αρνούνται να διυλίσουν σοβιετικό πετρέλαιο, που μόλις είχε αφιχθεί στο νησί. Η κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί τα διυλιστήρια και χωρίς να χάσει χρόνο προχωρεί στην εθνικοποίηση και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη του 1960 εθνικοποιήθηκαν 192 αμερικανικές επιχειρήσεις. Στις 28 Σεπτέμβρη, μόλις επιστρέφει από τη συνέλευση του ΟΗΕ, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνει την ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, στις οποίες κατατάσσεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, που μπορεί να φέρει όπλα. Στις 19 Οκτώβρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας.

Καιρός

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τοπικά στην Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι αυξημένες. Το πρωί στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13-25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16-27, στο Αιγαίο από 18-26 και στη Θεσσαλονίκη από 16-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-27 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1990 Πεθαίνει ο Λέοναρντ Μπερνστάιν. Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης, απ' τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του αιώνα μας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας. Από το 1943 έως το 1944 ήταν βοηθός διευθυντής ορχήστρας στη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης και από το 1945 έως το 1948 διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Διεύθυνε όλες τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου. Συμμετείχε ως διευθυντής ορχήστρας σε φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής (Αμστερνταμ και Πράγα). Από το 1958 έως το 1969 ήταν ο αρχιμουσικός της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, συμβάλλοντας στη σημαντική ανανέωση του ρεπερτορίου της. Ο Μπερνστάιν συνέθεσε συμφωνική μουσική, μουσική για μπαλέτο, αλλά και μουσική για θεατρικά μιούζικαλ και κινηματογραφικές ταινίες.

ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ότι θα επανεξετάσει εξ υπαρχής το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΠΑΕ, αφού όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις «δε χωράνε βελτιώσεις», έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης (σελίδα 7)

ΕΝΩ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι εκδηλώσεις για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, παράγοντες της δημόσιας ζωής, αλλά και απλοί άνθρωποι, που παραβρέθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση της δημόσιας παρουσίασης των θέσεων της ΚΕ, δήλωσαν τη γνώμη τους γι' αυτές στο «Ρ» (σελίδα 11)

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των Ελλήνων της Αλβανίας με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με αφορμή ερώτηση που αφορούσε τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης κατά τον αυριανό δεύτερο γύρω των δημοτικών εκλογών στη χώρα αυτή (σελίδα 12)

ΜΕ ΓΟΡΓΑ βήματα προχωράει η «σαλαμοποίηση» στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ, καθώς μέλη της διοίκησης της επιχείρησης σε συνάντηση που είχαν χτες με το Σωματείο Εργαζομένων δήλωσαν ότι «περισσεύουν» 11 από τους 33 εργαζόμενους που δουλεύουν στο τμήμα του πολυαιθυλενίου! (σελίδα 15)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εμμένει στην απόφασή της για μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης βαμβακιού κατά 700.000 στρέμματα, παρά το γεγονός ότι προχώρησε στο καθορισμό των εκτάσεων σε μια περίοδο που οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν ξεκινήσει τις προεργασίες για τις καλλιέργειες τους (σελίδα 16)

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις επιπτώσεις από τη νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός στη Μέση Ανατολή (σελίδα 17)

ΚΟΥΦΙΑ λόγια αποδείχνονται και πάλι οι κυβερνητικές υποσχέσεις, καθώς άλλο ένα στρατόπεδο, το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, μια έκταση 600 περίπου στρεμμάτων, δε θα γίνει πράσινο και δε θα παραδοθεί στο κοινό όφελος (σελίδα 29)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ σ' έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς της 7ης Τέχνης στον 20ό αιώνα, στον Λουίς Μπουνιουέλ, διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και με τη συνεργασία της πρεσβείας του Μεξικού (σελίδα 31)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 14 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1916 Οι σιδηροδρομικοί της Θεσσαλίας πραγματοποιούν μεγάλη και επιτυχημένη απεργία.

1934 Στην Ερυμάνθεια της Πάτρας γίνεται μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο 24 χωριών της περιφέρειας.

1944 Βρετανικά στρατεύματα μπαίνουν στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα, δύο μέρες μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

1964 Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης ο Αμερικανός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων.

1973 Λαϊκή εξέγερση στα Μέγαρα εναντίον των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που αποφάσισε η χούντα, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων που προγραμματίζουν βιομηχανικές επενδύσεις. Πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία με το σύνθημα «Αυτή η γη είναι δική μας» και απαιτούν, υπό τους ήχους των πένθιμων κωδωνοκρουσιών, ματαίωση των συμβάσεων για τη δημιουργία διυλιστηρίου και άλλων μονάδων.

1974 Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μοναδική εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού. Οι ΗΠΑ αρνούνται να συνταχθούν με τον ΟΗΕ.

1994 Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μοιράζονται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ