ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
«Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δε γίνεται»

Το Κοινοβούλιο σε μία πανηγυρική τελετή τίμησε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ

Με μία πανηγυρική τελετή η Βουλή τίμησε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ και τους απένειμε το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο του Σώματος ως αναγνώριση για τη μεγάλη τους προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό. Στην κατάμεστη αίθουσα του Κοινοβουλίου ήταν παρόντες όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη με σύντομες ομιλίες συνεχάρησαν τους αθλητές και απένειμαν τα μετάλλια.

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, στο χρυσό μετάλλιο του Σώματος δόθηκε στους αθλητές που κατέλαβαν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ το αργυρό σε όσους ήταν από την τέταρτη μέχρι την όγδοη θέση. Το μετάλλιο συνοδευόταν από ένα αντίγραφο έκδοσης της Βουλής με τον Επιτάφιο του Περικλή.

Συγχαίροντας τους Ολυμπιονίκες εκ μέρους του ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα (ολόκληρη η ομιλία της σε διπλανές στήλες) τόνισε χαρακτηριστικά ότι το δίδαγμα της νίκης των Ολυμπιονικών είναι μεταξύ άλλων ότι «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε γίνεται».

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιονίκες με τις συντονισμένες τους προσπάθειες και τη μακρά επίπονη και συστηματική προετοιμασία κατόρθωσαν να δικαιώσουν τον εαυτό τους και τη χώρα τους και να γίνουν πρότυπα για την ελληνική νεολαία, αλλά και για τους νέους όλου του κόσμου. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κάλεσε τους Ολυμπιονίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα συναθλητών τους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι, παράλληλα με τις αθλητικές τους δραστηριότητες αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά στην κοινωνία και τον συνάνθρωπό τους.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη δική του ομιλία είπε ότι στο πρόσωπο των Ολυμπιονικών αναδείχτηκε μία νέα Ελλάδα της «αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης. Την Ελλάδα του δυναμισμού και της μείζονος προσπάθειας». Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι επειδή και η κυβέρνηση για αυτήν την Ελλάδα δίνει μάχες «δε θα εφησυχάσουμε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας». Αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς του 2004, χαρακτηρίζοντάς τους εθνική υπόθεση και είπε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, δηλαδή της κυβέρνησης, της οργανωτικής επιτροπής, των διοικήσεων και των ομοσπονδιών, των αθλητών, των εθελοντών και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Πρότυπα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής τους Ολυμπιονίκες, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο «τη στιγμή που στενάζει από παρακμιακά φαινόμενα» και κυριαρχεί ο καταναλωτισμός, ο κυνισμός και η υποκουλτούρα. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι οι αθλητές έδειξαν απαράμιλλο ήθος όταν μεταξύ άλλων αφιέρωσαν τα μετάλλιά τους σε αυτούς που τους συνέτριβε η τραγωδία του ναυαγίου της Πάρου. Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς του 2004 είπε ότι η πατρίδα μας πρέπει να κάνει τους καλύτερους αγώνες χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του είπε ότι η Βουλή, τιμώντας εμπράκτως του Ολυμπιονίκες, πρέπει να αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό τη μεγάλη δέσμευση ότι οι Ολυμπιακοί του 2004 θα προετοιμαστούν και θα διοργανωθούν με τρόπο που δε θα μεγαλώνει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά βάρη της χώρας. Δε θα μεγαλώνει την περιφερειακή ανισότητα και το έλλειμμα διαφάνειας που είναι βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής Ελλάδας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τις αξίες της ισχυρής πλουτοκρατίας εκφράζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι έλληνες Ολυμπιονίκες ενώ παρακολουθούν στη Βουλή την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Οι έλληνες Ολυμπιονίκες ενώ παρακολουθούν στη Βουλή την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της Βουλής για την απονομή τιμής στους Ελληνες και στις Ελληνίδες ολυμπιονίκες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους Ελληνες αθλητές και στις Ελληνίδες αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, στους προπονητές και στα μέλη των Ομοσπονδιών και των Σωματείων τους, καθώς και σε όσους συνέβαλαν να έχει η ελληνική αποστολή φέτος μια καλύτερη επίδοση.

Εκτιμάμε τις προσπάθειες όλων σας και χαρήκαμε μαζί με εκείνους που κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο ή να κατακτήσουν μια καλή θέση παρά τον έντονο συναγωνισμό που υπάρχει σε αγώνες αυτού του επιπέδου.

Θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι για ένα ιδιαίτερο λόγο εμείς χαρήκαμε περισσότερο για τις δύσκολες και ίσως απρόσμενες νίκες σας. Εμείς πιστεύουμε πάντα ότι ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος είναι αυτός που δε γίνεται. Οτι δεν υπάρχει το ανέφικτο, όταν ο άνθρωπος προσπαθεί.

Πολύ περισσότερο πιστεύουμε στη συλλογική προσπάθεια, και πιο συγκεκριμένα ότι ο λαός μας έχει απεριόριστες δυνατότητες να βγει στο διεθνή στίβο με το κεφάλι ψηλά, και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, μαζί με άλλους λαούς, χωρίς ηττοπάθεια και συμβιβασμό.

Για μας δεν υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες της μιας και της άλλης πόρτας.

Αναγνωρίζουμε το σοβαρότατο κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού, αγωνιζόμαστε να γίνει πράξη το δικαίωμα που έχει ο λαός, η νεολαία μας, στην άθληση. Αν και σήμερα ο αθλητισμός μαγνητίζει ακόμα περισσότερο τη νεολαία, πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα είναι πολύ μακριά για τα πολλά παιδιά, τους νέους και τις νέες.

Εμείς έχουμε ως κριτήριο πίσω από κάθε επιτυχία και ανέβασμα του αθλητή στο βάθρο, να βρίσκονται χιλιάδες υγιείς νέοι και νέες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Θέλουμε να καμαρώνουμε στους στίβους των αγώνων ελεύθερους ανθρώπους με πολύπλευρη προσωπικότητα και όχι ρομπότ ρυθμισμένα για ρεκόρ.

Το λιγότερο που μπορούμε σήμερα να πούμε σε εσάς είναι, να είστε πάντα μαχητικοί και αποτελεσματικοί, σε ό,τι επιδιώκετε. Είναι βέβαιο ότι στα αυτιά σας θα αντηχούν ακόμα οι παραινέσεις να δουλέψετε για να εξασφαλίσετε και το 2004 τα ίδια και ακόμα περισσότερα και ανώτερα μετάλλια.

Εμείς θα σας λέγαμε, ότι δεν πρέπει να ζείτε ως άτομα με το άγχος των ρεκόρ, αλλά με την ευθύνη της συνεχούς προσπάθειας και της ευγενικής άμιλλας, που τόσο λίγο ακούγεται πια όταν πρόκειται για μεγάλες διοργανώσεις, στις οποίες επενδύονται και πολιτικά, οικονομικά κέρδη.

Μετά το Σίδνεϊ γίνεται λόγος ότι ο πήχης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα ανέβηκε πολύ ψηλά, και αμέσως μετά έρχεται το ερώτημα αν θα τα καταφέρει η Αθήνα να προσφέρει το θέαμα, το κλίμα και την εξυπηρέτηση. Οσο και αν είναι υπαρκτό το ερώτημα, το βέβαιο είναι ότι εκφράζει διαμετρικά διαφορετικές αγωνίες.

Δυστυχώς και στο Σίδνεϊ έγινε ό,τι και στην Ατλάντα, και το ίδιο θα γίνει και στην Αθήνα το 2004 με βάση την πορεία που έχει χαραχτεί. Οι πραγματικοί διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι διεθνικές επιχειρήσεις και όμιλοι, ενώ τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις εκτελούν ένα έργο που και οι λεπτομέρειές του υποτάσσονται στη λογική του κέρδους, της διαφήμισης.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα ζούμε ακόμα πιο καθαρά τις ανοιχτές και ωμές παρεμβάσεις της ΔΟΕ που παίζει σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στη διανομή της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες εκφράζουν τις αξίες και την αισθητική, τα συμφέροντα της ισχυρής και ευημερούσας πλουτοκρατίας, της μιας όχθης.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν ο λαός, τα κοινωνικά κινήματα, οι εργαζόμενοι ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να εκφράσουν και την άλλη όχθη, ή για να χρησιμοποιήσω τα επίσημα κυβερνητικά λόγια, την άλλη Ελλάδα που μοχθεί και αγωνίζεται για τα κοινωνικά δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία είναι το πολύτιμο δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, δίχως τον οποίο ο αθλητισμός θα είναι ένα καταναλωτικό υποπροϊόν για τους πολλούς και πηγή κερδών για τους λίγους».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
«Οχι» στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου

Τη θέση του ΚΚΕ, για πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και όχι την επιλογή της ηγεσίας της από την κυβέρνηση, έθεσε στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο εισηγητής του Κόμματος, βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος, στη συνεδρίαση της με την οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σκυλλάκος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για τομή στο Σύνταγμα, αφού «πάλι οι εκλεκτοί της κυβέρνησης θα επιλέγονται. Απλώς αλλάζει η μέθοδος. Είτε η λίστα των δικαστών είναι από ευρύτερο εκλεκτορικό Αώμα, είτε πρόκειται για λίστα, είτε πρόκειται για επιλογή τριών προσώπων, πάλι την επιλογή θα κάνει η κυβέρνηση».

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η δική μας άποψη είναι ότι όποιο Σώμα αποφασίζει - προτιμούμε το ευρύτερο εκλεκτορικό Σώμα - να είναι δεσμευτική η απόφασή του για την κυβέρνηση». Οσον αφορά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο Αντώνης Σκυλλάκος πρότεινε 3ετή θητεία και να έχει μόνο διοικητικά - λειτουργικά καθήκοντα χωρίς να επηρεάζει και να παίρνει μέρος στο δικαστικό συμβούλιο μόνο εάν κληρωθεί.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι «η αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων σαν έννοια έχει κατοχυρωθεί με κάποιες διατάξεις, αλλά θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπο να μπει σαν συνταγματική διάταξη για την αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες που έχει γίνει αποδεκτός λίγο πολύ ο τρόπος που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση». Επίσης, τόνισε αναφορικά με τα ορκωτά δικαστήρια ότι «δίνετε το δικαίωμα εσείς ο νομοθέτης με νόμο να ορίσει τις ειδικές κατηγορίες εγκλημάτων που δε θα πηγαίνουν στα ορκωτά δικαστήρια. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω; Δηλαδή το να συμμετέχει το λαϊκό στοιχείο στη Δικαιοσύνη νομίζω ότι από όλες τις πλευρές είναι θετικό».

Τέλος, αναφορικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε ότι «αφήνετε στον κοινό νομοθέτη να μας πει αν τα ΝΠΙΔ θα είναι δημόσιο. Είναι καθαρό αυτό. Εμείς θέλουμε παντού όπου γίνεται λόγος για δημόσιο να εννοούμε ρητά και κατηγορηματικά και τις Ανώνυμες Εταιριες του Δημόσιου, δηλαδή όλα τα ΝΠΙΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ