ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναρκωμένες συνειδήσεις με ευρω-βούλα

Η επέκταση των προγραμμάτων με υποκατάστατα στο πρόβλημα των ναρκωτικών προωθείται με την έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά

Οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά μετατρέπονται σε «έναν χρονίως γηράσκοντα πληθυσμό με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και κοινωνικά και ψυχιατρικά προβλήματα», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΠΝΤ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στη Λισαβόνα.

Κι ενώ ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι «η βαριά πολλαπλή χρήση ναρκωτικών αυξάνεται» η λογική που διατρέχει την έκθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η χορήγηση υποκαταστάτων. Μάλιστα η Ελλάδα -μαζί με τη Φιλανδία και τη Σουηδία- δέχονται έμμεσες βολές γιατί οι «υπηρεσίες παρέχουν περιορισμένη γεωγραφική κάλυψη και ίσως να μη φτάνουν σε ορισμένους πιθανούς πελάτες».

Πρόκειται για μια επιλογή που αντικαθιστά μια ουσία με μια άλλη και αντί να αντιμετωπίσει την εξάρτηση οδηγεί σ' αυτό που διαπιστώνει ο Οργανισμός -δηλαδή στους χρονίως πάσχοντες τοξικομανείς. Είναι μ' άλλα λόγια μια πολιτική διαχείρισης του προβλήματος της πολυτοξικομανίας που βρίσκεται μακριά από εκείνες τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που προβάλλουν και ενθαρρύνουν αξίες αντίθετες σε μια ναρκωμένη ζωή.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η εκτίμηση της ΕΕ για την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου προβληματικών χρηστών ναρκωτικών - εξαρτημένων κυρίως από ηρωίνη - παρέμεινε, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, σε μεγάλο βαθμό σταθερή. (Σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ ως προβληματική χρήση ναρκωτικών ορίζεται η «ενδοφλέβια ή μακροχρόνια χρήση οπιούχων, κοκαΐνης και αμφεταμινών»).

Αυξάνει η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης

Αναφορικά με την κάνναβη, η έκθεση αναφέρει ότι περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά - δηλαδή τουλάχιστον 45 εκατομμύρια από όλους εμάς. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου κατά πέντε εκατομμύρια μεγαλύτερος από την προηγούμενη εκτίμηση.

Περίπου 15 εκατομμύρια, σχεδόν ένα στα 16 άτομα του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, έκαναν χρήση κάνναβης κατά τους 12 τελευταίους μήνες.

Η έκθεση προσθέτει ότι η χρήση κάνναβης είναι ακόμη υψηλότερη μεταξύ των νεαρών ατόμων. Περίπου ένα στα τέσσερα νεαρά άτομα (25%) ηλικίας 15 έως 16 ετών και σχεδόν ο μισός πληθυσμός (40%) των ατόμων ηλικίας 18 ετών έχουν δοκιμάσει κάνναβη. Μεταξύ των νεαρών ενήλικων, τα νούμερα κυμαίνονται από 17% περίπου στη Φινλανδία και τη Σουηδία έως 40% περίπου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία

Αναφορικά με την κοκαΐνη, ο οργανισμός αναφέρει ότι αν και η κοκαΐνη χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από ό,τι οι αμφεταμίνες ή η έκσταση, η χρήση της αυξάνεται - και ειδικότερα στις κοινωνικά δραστήριες ομάδες - και εξαπλώνεται σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Πολλαπλή χρήση το Σαββατοκύριακο

Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη βαριά πολλαπλή χρήση ναρκωτικών, η οποία παρατηρείται στους «κύκλους της ουσίας έκσταση-ρέιβ».

Ο οργανισμός αναφέρει: «Τα πρότυπα χρήσης ναρκωτικών κατά το σαββατοκύριακο, καθώς και "ψυχαγωγικής" χρήσης αφορούν όλο και περισσότερο συνδυασμούς παράνομων και νόμιμων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανόμενων του αλκοόλ και των ηρεμιστικών. Υπάρχει σημαντική αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, συχνά σε συνδυασμό με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Η κατάχρηση υγραερίου αναπτήρων, αεροζόλ και κόλας μεταξύ των μαθητών είναι πολλές φορές συχνότερη απ' ό,τι η χρήση αμφεταμινών και έκστασης, και αυξάνεται σε ορισμένες χώρες».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών εξακολουθεί να μειώνεται στη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων AIDS εξακολουθεί να αυξάνεται στην Πορτογαλία, ενώ η μετάδοση του ιού HIV σημείωσε δραματική αύξηση στη Φινλανδία και προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σύντομα σε αύξηση των κρουσμάτων AIDS.

Θάνατοι από ναρκωτικά

Η έκθεση εξηγεί ότι οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας οπιούχων ουσιών συμβαίνουν μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών που βρίσκονται κοντά στο 30ό ή 40ό έτος της ηλικίας τους, και συνήθως μετά από αρκετά χρόνια χρήσης.

Σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, και ως ένα βαθμό στην Αυστρία και Ιταλία, οι αιφνίδιοι συνδεόμενοι με τα ναρκωτικά θάνατοι σταθεροποιήθηκαν ή μειώθηκαν. Ωστόσο, μετά το μικρό αριθμό τέτοιων θανάτων στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ανέφεραν έκτοτε σημαντική αύξηση. Μετά τον μεγάλο αριθμό αιφνίδιων συνδεόμενων με τα ναρκωτικά θανάτων που σημειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αύξηση συνεχίζεται στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην έκθεση υπάρχει η διαπίστωση ότι, ενώ το ποσοστό αυτών που εντάσσονται σε προγράμματα θεραπείας της εξάρτησης από την ηρωίνη γενικά μειώνεται, οι νέες εισαγωγές για απεξάρτηση από κοκαΐνη ή κάνναβη παρουσιάζουν κάποια αύξηση - ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Κυβερνητικός εμπαιγμός για τα έργα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τους κατοίκους, την Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς της Μαγνησίας από τον πολιτικό και κοινωνικό εμπαιγμό που υπέστησαν με τον αποκλεισμό του έργου του νοσοκομείου Βόλου από τα προς ένταξη έργα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας για το 2000.

Αμεση απάντηση για το θέμα αυτό ζητεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το έργο αποκλείστηκε παρότι από το 1993 και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατ' επανάληψη υπόσχονταν την κατ' απόλυτη προτεραιότητα ένταξη του έργου στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

«Επειδή η αναγκαιότητα και το επείγον του έργου είναι αδιαμφισβήτητα από όλους. Επειδή το έργο είναι καθ' όλα ώριμο προς δημοπράτηση και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Επειδή οι λόγοι αποκλεισμού του έργου που επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι ανυπόστατοι», ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας:

  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα για την επανόρθωση του πολιτικού και κοινωνικού εμπαιγμού που υπέστη η Μαγνησία και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Υγείας για την κατά προτεραιότητα ένταξη του έργου στο Γ' ΚΠΣ.
  • Ποια είναι η πίστωση με την οποία θα χρηματοδοτηθεί το έργο (κτιριακές, μηχανολογικές κ.α κατασκευές και ξενοδοχειακός εξοπλισμός).
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης, κατασκευής και παράδοσης του έργου.
Κόντρα στην κουλτούρα της απεξάρτησης

Οι αναφορές της έκθεσης για την Ελλάδα

Εκδήλωση των παιδιών του προγράμματος «Στροφή» του ΚΕΘΕΑ
Εκδήλωση των παιδιών του προγράμματος «Στροφή» του ΚΕΘΕΑ
Τέσσερις φορές γίνεται αναφορά στην Ελλάδα στην έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΠΤΝ).

Η πρώτη αφορά στην αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα. «Σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, και ως ένα βαθμό στην Αυστρία και Ιταλία, οι αιφνίδιοι συνδεόμενοι με τα ναρκωτικά θάνατοι σταθεροποιήθηκαν ή μειώθηκαν. Ωστόσο, μετά το μικρό αριθμό τέτοιων θανάτων στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ανέφεραν έκτοτε σημαντική αύξηση», αναφέρει η έκθεση.

Η δεύτερη αναφορά είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική οδό διακίνησης των ναρκωτικών, ενώ η τρίτη αφορά στη χρήση ουσιών στους μαθητές: «Η κάνναβη, αναφέρει η έκθεση, είναι επίσης η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία μεταξύ των μαθητών, ενώ η χρήση της από αυτούς αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Τα ποσοστά δοκιμής τουλάχιστον μία φορά σε όλη τη ζωή κυμαίνονται από 5 μέχρι 7% στην Πορτογαλία και τη Σουηδία, μέχρι 30 έως 40% στην Ιρλανδία, στις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, η χρήση διαλυτών (σ.σ. χημικών ουσιών) είναι συνηθέστερη σε αυτό το φάσμα ηλικίας - για παράδειγμα στην Ελλάδα ανέρχεται σχεδόν στο 15% των μαθητών ηλικίας 15 έως 16 ετών σε σύγκριση με το 10% για την κάνναβη».

Η τέταρτη αναφορά στην Ελλάδα γίνεται για τον περιορισμένο αριθμό των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Πρόκειται για μια θέση αντίθετη με την κουλτούρα της απεξάρτησης που έχει προωθηθεί απ' τις θεραπευτικές κοινότητες με σοβαρά θετικά αποτελέσματα στη χώρα μας.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στον απολογισμό του για το 1999 σημειώνει: «Ενα απ' τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των θεραπευτικών μας προγραμμάτων είναι ότι συνδέουν τη θεραπευτική τους πρόταση με στάση ζωής και αξίες αντίθετες προς την απομόνωση, παθητικότητα και την αδιαφορία».

Φαίνεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προκρίνει τη «λύση» της μεθαδόνης που στοιχίζει 20 ευρώ τη βδομάδα ανά εξαρτημένο -δηλαδή 7.000 δραχμές.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι αν και σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιείται αποκλειστικά μεθαδόνη, νεότερες ουσίες υποκατάστασης, όπως η βουπρενορφίνη και η LAAM (σ.σ. υποκατάστατο της μεθαδόνης), αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση των τυφλών

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού, στις 15 Οκτωβρίου, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών της Τοπικής Ενωσης Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11 π.μ ως τις 4 μ.μ στον πεζόδρομο της πλατείας Αριστοτέλους με Τσιμισκή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ