ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση των παρεμβάσεων και ερωτήσεων που έγιναν στην εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριό του, την περασμένη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», αμέσως μετά την ανάλυσή τους από τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργαζόμενοι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, που με πολύ προσοχή και εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παρουσίαση και κατέθεσαν εν συνεχεία σκέψεις, προβληματισμούς, απορίες, ενώ ορισμένοι έκαναν κριτική επί του κειμένου των Θέσεων με σύντομες τοποθετήσεις.

Η αθρόα συμμετοχή στην παρουσίαση των θέσεων, η πλατιά ανταπόκριση στο σχετικό κάλεσμα του ΚΚΕ, αποτελεί ένα ακόμα θετικό βήμα στην κατεύθυνση έναρξης ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου με κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο κατά την προσυνεδριακή περίοδο πάνω στις θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του ΚΚΕ ενόψει του Συνεδρίου, το να φτάσουν δηλαδή πλατιά στο λαό οι θέσεις και να αποτελέσουν έναυσμα για την ανάπτυξη ενός γενικότερου προβληματισμού επί των θεμάτων που πραγματεύονται. Ενας στόχος τον οποίο εξήραν αρκετοί από όσους βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο «Τιτάνια», δηλώνοντας πρόθυμοι να συμβάλουν στο διάλογο αυτό καταθέτοντας τις προσωπικές τους απόψεις και τους προβληματισμούς τους.

Δύναμη για το Μέτωπο η αυτοτέλεια των συστατικών μερών του

Ο λόγος δίνεται στον Αντώνη Δαμίγο, ο οποίος υποβάλλει την παρακάτω ερώτηση:

- Ακούγοντας, κα Παπαρήγα, την ομιλία σας στροβίλιζε στο μυαλό μου συνεχώς το θέμα της συγκρότησης του μετώπου. Και αυτό γιατί ως γνωστόν είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνει το Κόμμα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. Η πρώτη ήταν το '89 και συνέβη τότε να είχα πρωτοστατήσει στη συγκρότηση του τότε Συνασπισμού, γιατί είχε ξεκινήσει από το Κίνημα Ειρήνης. Εχουμε μία εμπειρία από τότε, δηλαδή έγινε μια προσπάθεια από ορισμένη τουλάχιστον πλευρά κομματικών στελεχών να ταυτίσουν το Συνασπισμό με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και είδαμε τ' αποτελέσματα, τις συνέπειες αυτής της ιστορίας. Ερωτώ, αυτή τη στιγμή έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένα και οριοθετημένα άλλο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, άλλο μέτωπο; Οχι ότι έχουν τίποτα μακρά τείχη μεταξύ τους, αλλά σαν αυτόνομες πολιτικές και κοινωνικές παρουσίες. Μπορεί να λειτουργούνε με το νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων, αυτό το έχετε υπόψη σας; Δηλαδή ότι ανεξάρτητα πώς πάει το μέτωπο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το Κόμμα του οποίου ηγείσθε θα κάνει τις επεξεργασίες του, θα διευρύνει τα προγράμματά του, θα καλλιεργεί και θα βαθαίνει τον επαναστατικό του χαρακτήρα κλπ.;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ιδέα της συμμαχίας με διάφορες μορφές υπάρχει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από το 1918. Από την ημέρα που γεννήθηκε σαν κόμμα. Η πολιτική της συμμαχίας θα υπάρξει όχι μόνο μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού, αλλά και στην πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Είναι η πιο δύσκολη και η πιο σύνθετη θα έλεγα, το πιο δύσκολο και το πιο σύνθετο μέρος - να το πω έτσι - της πολιτικής μας, μάλλον συστατικό της πολιτικής μας. Γιατί εδώ που τα λέμε, εντάξει, όταν είσαι μόνος σου μαζευόμαστε εδώ, ακόμα και αν έχουμε την Α ή τη Β άποψη, τα λύνουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Η υπόθεση των συμμαχιών δεν έχει δυσκολίες απλά και μόνο γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαφορετικές απόψεις. Οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και στις κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούν τη συμμαχία. Π.χ. η εργατική τάξη με τα άλλα μικροαστικά στρώματα - και με συγχωρείτε το «μικροαστικά» δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά, ως «όρο», έτσι με την επιστημονική έννοια του όρου - έχουν και κοινά συμφέροντα, έχουν και αντίθετα. Αν δείτε, η ουσία ας το πούμε των διαφωνιών, της ανομοιογένειας, δε βρίσκεται μόνο στο πολιτικό επίπεδο, βρίσκεται και στο κοινωνικό. Και μ' αυτή την έννοια αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των συμμαχιών σαν ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, αλλά απόλυτα φυσιολογικό. Δεν μπορούμε ν' αποσπαστούμε και να πετάξουμε από πάνω μας αυτές τις δυσκολίες για να είμαστε ήσυχοι.

Τώρα, δε θα ήθελα να κάνω μία ιστορική αναδρομή. Σε αρκετές περιπτώσεις, αρνητικές εξελίξεις στον τομέα των συμμαχιών οφείλονται και σε δικά μας λάθη και σε λαθεμένες επιλογές. Δεν προσέξαμε ορισμένα ζητήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να σε οδηγήσει στο να παραιτηθεί κανείς από αυτή την πολιτική, γιατί - πώς να σας πω - το να πούμε ότι θα γίνουν βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα και θα γίνουν μόνο από το ΚΚΕ, ε, αυτό είναι έξω από κάθε λογική. Και μπορεί στα χαρτιά αυτά τα πράγματα να τα βάζεις έτσι, η ζωή είναι πολύ πιο σύνθετη και πολύ πιο δύσκολη και θ' αντιμετωπίζεις πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες.

Εμείς βεβαίως θα διατηρήσουμε την αυτοτέλειά μας και όχι μόνο αυτό. Την αυτοτέλειά τους πρέπει να την έχουν και όλα τα συστατικά του μετώπου. Δηλαδή, εμείς βλέπουμε στο μέτωπο να συμμετέχουν όχι μόνο πολιτικές δυνάμεις, αλλά και κοινωνικά κινήματα. Τι θα πούμε δηλαδή σε ένα κίνημα, είτε είναι εργατικό - συνδικαλιστικό, είτε είναι αγροτικό, είτε είναι μικρομεσαίοι, είτε είναι άλλα κινήματα. Και αυτά πρέπει να έχουν την αυτοτέλειά τους. Και θα βρισκόμαστε μέσα στην κοινή δράση και στην προσπάθεια όσο γίνεται να χαράζουμε κοινή γραμμή. Η αυτοτέλεια βεβαίως πρέπει να υπάρχει και η αυτοτέλεια, αν θέλετε, θα είναι και η δύναμη μέσα στο μέτωπο.

Και ένα τελευταίο. Ξέρετε, υπάρχει ένα στάνταρντ τώρα που όλοι σκεφτόμαστε για το μέτωπο. Λίγο - πολύ πάει ο νους μας περίπου όπως ήτανε η ΕΔΑ, περίπου όπως ήτανε ο Συνασπισμός, κάπως έτσι. Η όλη ιδέα της Κεντρικής Επιτροπής, που δεν είναι καινούρια, είναι από το 15ο Συνέδριο, είναι ότι πρέπει να το δούμε και κάπως αλλιώς. Γιατί ο χαρακτήρας των προβλημάτων που έχει να λύσει είναι πολύ πιο βαθύς και πιο διαφορετικός από τότε. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι απλώς, πώς να πω, ένα πολιτικό ομοσπονδιακό σχήμα, δεν έχουμε ίσως και πείρα στην Ελλάδα. Το να συνυπάρχουν κόμματα, κινήματα, και όχι τα κινήματα σαν εξαρτήματα των κομμάτων, καταλαβαίνετε τι θέλετε να πω, δηλαδή κινήματα με τη δική τους αυτοτέλεια. Οχι, δηλαδή, κάποια κινήματα που τα βαφτίζεις κινήματα, αλλά που τελικά είναι δορυφορικά σχήματα του ΚΚΕ ή του άλλου κόμματος. Αμ, τότε δεν κάνουμε και τίποτα. Είναι μία μορφή συνύπαρξης και δράσης που είναι σχετικά καινούρια.

Στην τελευταία συνάντηση που έγινε εδώ στην Αθήνα, που είχαν έρθει Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο, κάναμε αρκετές συζητήσεις για λόγους ανταλλαγής πείρας, γιατί υπάρχουν και τέτοια μέτωπα, ευρύτερα λαϊκά μέτωπα, σε χώρες, που λειτουργούν έτσι, με τη μορφή κομμάτων - κινημάτων και έχουν μία μεγάλη ποικιλομορφία. Εχω τώρα στο νου μου το Νοτιοαφρικανικό Κογκρέσο. Στην Κολομβία έχει μεγάλη ποικιλία και πραγματικά θέλει να σκύψουμε σ' αυτήν την πείρα. Και εμείς λίγο, αλλά όλοι είμαστε, όλοι μας, εγκλωβισμένοι σε κάποια σχήματα στάνταρντ. Και μας έκανε εντύπωση. Κάναμε ειδικές συζητήσεις που μεταφέρθηκε πείρα. Με αυτή την έννοια στο Συνέδριό μας έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε - πέρα από τα ας το πω παραδοσιακά κόμματα που καλούσαμε - και τέτοια μέτωπα ώστε να μεταδοθεί μία πείρα. Χωρίς να σημαίνει ότι αντιγράφουμε, άλλων μετώπων δράσεις, που είναι πιο πρωτότυπα. Δε συμφωνούμε με κάποια οργανωτικά σχήματα, τα οποία - ξέρω γω - κάπως δεσμεύουν και μετά παραπέμπουν. Θα είμαι αυτοτελής; Δε θα είμαι; Πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις κλπ.; Υπάρχει μια πείρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΣΗΣ
Μέτωπο δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ

Ο λόγος δίνεται από τον συντονιστή της παρουσίασης στον Κώστα Νάση, πρόεδρο του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Στη σύντομη παρέμβασή του ο ομιλητής σημείωσε τα παρακάτω:

«Γεια σας. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θα πω, όσο μπορώ, λίγα πράγματα, θα θίξω ορισμένα πράγματα για να τελειώσω όσο μπορώ γρηγορότερα. Σχετικά με το Μέτωπο βέβαια.

Και η αποψινή σύσκεψη απασχολήθηκε με το Μέτωπο και δικαιολογημένα. Νομίζω από την εμπειρία που έχω ότι το Μέτωπο, η αναγκαιότητα του οποίου είναι δεδομένη για πολλά και διάφορα ζητήματα και για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, καθυστέρησε σημαντικά. Και θα μπορούσε κανένας να πει ότι δεν καθυστέρησε και δικαιολογημένα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ολόκληρη ιστορία με τα μέτωπα. Ιδρυσε το ΕΑΜ. Μεγαλούργησε και σε συνέχεια στα άλλα μέτωπα που στη βάση τους ήταν λαϊκά μέτωπα. Το αντιδικτατορικό λαϊκό μέτωπο στην 4η Αυγούστου, την Ενωμένη Αριστερά μετά τη χούντα, το Συνασπισμό το γνωστό και επιδιώκει τώρα να δημιουργηθεί ένα καινούριο μέτωπο, αντάξιο του προορισμού του.

Νομίζω όλα τα μέτωπα, τα οποία ίδρυσε βασικά το Κομμουνιστικό Κόμμα, αποδείχτηκαν κατά κανόνα βιώσιμα, από το ρόλο διαχρονικά που έπαιξαν. Ο Συνασπισμός σαν αρχή, σαν θέση, σαν κατεύθυνση ήταν σωστή η δημιουργία του. Αλλο, έγιναν λάθη λειτουργικά, χειρισμού κλπ. και έτσι ας πούμε δεν πρόκοψε όσο μπορούσε να προκόψει. Και σας λέω ένα πράγμα και αν θέλετε να το θυμάστε. Οτι δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιοδήποτε μέτωπο από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο εάν δεν υπάρχει μέσα το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν οποιοδήποτε μέτωπο να είναι βιώσιμο χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αντικειμενικά. Γι' αυτό νομίζω ότι αν εδώ στην Ελλάδα οι αριστερές δυνάμεις αντιλαμβάνονταν ότι από τα ίδια τα πράγματα χρειάζεται ένα μέτωπο γενικότερο, έπρεπε να παραδεχτούν οι ίδιοι ότι δε γίνεται βιώσιμο μέτωπο χωρίς να είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τώρα από εδώ και πέρα να πω 2-3 πράγματα πάλι για το Μέτωπο. Νομίζω ότι πρέπει να προσεχτεί περισσότερο, δηλαδή πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο αυτή η προσπάθεια διότι είναι σημαντικότατη και πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να πάρει σάρκα και οστά.

Πρώτον, λέμε ορισμένα πράγματα για το μέτωπο. Αντιιμπεριαλιστικό. Εκ των πραγμάτων είναι αντιιμπεριαλιστικό. Εδώ από το 1821 μέχρι σήμερα η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας αντί να πήγαινε διαχρονικά μπροστά πήγαινε πίσω και έφτασε στο σημερινό σημείο και πιο χαρακτηριστικά με τα περσινά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία και με τα φετινά. Δηλαδή, με αυτές τις ωμές και βάναυσες ας πούμε επεμβάσεις στα εσωτερικά των άλλων χωρών, όλων των χωρών και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας. Τώρα φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης. Λένε στον Μιλόσεβιτς ότι πρέπει να φύγει αυτός, ότι είναι ο εγκληματίας κλπ. Δεν είναι έτσι. Δε θα μείνουν έτσι τα πράγματα. Ολα αυτά, κατά τη δική μου γνώμη την ταπεινή, έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Οι λαοί, οι εργάτες, οι αγρότες, οι εκμεταλλευόμενοι, όσο πάνε και ξυπνάνε και βρίσκουν σιγά σιγά το δρόμο τους.

Αντιμονοπωλιακό μέτωπο. Είναι από τα ίδια τα πράγματα αντιμονοπωλιακό, δεδομένου ότι ο βαθμός, η μορφή και η ανάπτυξη των στοιχείων του καπιταλισμού στη χώρα μας είναι τέτοια, είναι δηλαδή τόσο εκμεταλλευτικά, που έφτασαν πλέον και φτάνουν να γίνονται οδοστρωτήρες και να συνθλίβουν λαούς ολόκληρους, να κάνουν εκατομμύρια φτωχότερους και ελάχιστους πλουσιότερους. Είναι φυσικό να έχει αυτό το χαρακτήρα, τον αντιμονοπωλιακό.

Νομίζω όμως στην ονομασία του Μετώπου δεν είναι δηλαδή, δεν ωφελεί, πώς να το πω, να το λέμε συνέχεια το όνομά του αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό μέτωπο. Και όσο να καταλήξουμε εδώ περάσαμε από ορισμένα στάδια το λέγαμε και έτσι, το λέγαμε και αλλιώς. Το Μέτωπο αυτό είναι εκ των πραγμάτων έτσι, έχει μέσα του, περικλείνει αυτά τα στοιχεία. Πάει, τι να το κάνουμε; Εγώ νομίζω, λέω μια γνώμη, ότι αυτό το Μέτωπο στις σημερινές συνθήκες, που δεν αλλάζουν και πολύ από παλαιότερες συνθήκες, από κατοχικές συνθήκες, και σήμερα έχει ευρύνει από τα ίδια τα πράγματα το Μέτωπο αυτό, έπρεπε να έχει όνομα Πατριωτικό Μέτωπο. Τίποτα άλλο. Το πατριωτικό μέτωπο δεν είναι εθνικιστικό μέτωπο. Η λέξη δηλαδή πατριωτικό είναι άλλη και το εθνικιστικό είναι άλλο. Επομένως έπρεπε να είχε αυτό το όνομα, γιατί τα άλλα τα έχει. Αλλά τι παθαίνουμε; Πώς να το πω; Εχουμε ακόμα κατάλοιπα ή αν θέλετε ακόμα μας επηρεάζουν τα γνωστά σύνδρομα.

Επίσης, ένα άλλο πράγμα: Στην ολοκλήρωση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος για το Συνέδριο, και όταν θα γίνει το Συνέδριο, να λάβει υπόψη της η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα και το θέμα της εργατο-αγροτικής συμμαχίας. Πρέπει να τοποθετηθεί όχι έτσι πρόχειρα, αλλά σωστά. Ας το πω φιλοσοφικά, οργανωτικά κλπ. Ασχετα αν σε δεδομένες περιόδους δεν υπάρχουν ανάλογοι ή ανάλογος φορέας που να μπορεί να εκφράσει αυτό που λέμε εργατοαγροτική συμμαχία, δεδομένου ότι πρώτος σύμμαχος της εργατικής τάξης και κατά συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η αγροτιά. Και πρέπει να έχει και εδώ πέρα τη θέση της θεωρητικά για να υλοποιηθεί στην πορεία και υλικά. Βέβαια, θα ήθελα να πω και άλλα, αλλά δεν πειράζει σε άλλη ευκαιρία θα είμαι περισσότερο προετοιμασμένος, θα έχω χρόνο περισσότερο και θα πω περισσότερα. Σας ευχαριστώ».

Στην ενεργοποίηση του λαού το βάρος

Ο λόγος δίνεται στη συνέχεια σε δημοσιογράφο που ρωτά την ομιλήτρια:

- Κα Παπαρήγα από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου θέσεων, αλλά και των όσων ελέχθησαν εντός της αιθούσης σήμερα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δίνει μεγάλη σημασία, αν όχι τεράστια, στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Με δεδομένο ότι στο διάστημα, το οποίο από τότε που εξαγγέλθηκε το Μέτωπο μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει και σημαντικότατα γεγονότα εντός και εκτός συνόρων της χώρας, τα οποία λειτουργούν, αν θέλετε προσωπική άποψη είναι αυτή, θετικά στη συγκρότηση αυτού του Μετώπου. Θέλω να μου πείτε εάν είστε ευχαριστημένοι από την πορεία του Μετώπου μέχρι σήμερα και με δεδομένο ότι εξαντλήθηκε στη συνεργασία με την κα Κανέλλη, με τον κ.Ζουράρι και ένα μέρος της ΑΚΟΑ. Αν υπάρχουν άλλοι φορείς, οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μέτωπο.

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η Κομμουνιστική Ανανέωση, δεν είναι ένα μέρος της. Κοίταξε να δεις εάν μας ρωτήσεις τώρα εμάς, εμείς ξέρεις τι θα θέλαμε; Το Μέτωπο να έχει συγκροτηθεί και να έχει φέρει σοβαρές ανακατατάξεις στην ελληνική κοινωνία. Είναι ανάγκη, δεν είναι αν θέλουμε εμείς να συγκροτηθεί. Είναι αντικειμενική ανάγκη. Ανεξάρτητα πώς θα το πούμε, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, εμείς την ουσία λέμε. Τώρα τι μορφή θα έχει, τι όνομα, πώς θα είναι τα κείμενα, αυτό είναι άλλο πράγμα. Εμείς την ουσία συζητάμε. Είναι ανάγκη να έχει γίνει από χθες, προχθές. Σοβαρή ανάγκη.

Το θέμα είναι κατ' αρχήν όχι να συμφωνήσουμε, το θέμα είναι να συζητήσουμε. Χρειάζεται αυτού του είδους η συσπείρωση και η συμμαχία στην Ελλάδα; Σ' αυτή την κατεύθυνση με αυτές τις θέσεις ή με αυτές τις τακτικές; Αυτό είναι ένα που πρέπει να λύσουμε τώρα στο Συνέδριο και θέλουμε να το συζητήσουμε περισσότερο.

Τώρα το πότε θα γίνει κλπ. ξέρεις αυτά δεν προγραμματίζονται χρονικά. Λέω έπρεπε να έχει γίνει. Αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε φταίει το ΚΚΕ που δεν έγινε; `Η και επειδή δεν έγινε έως τώρα σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο και ώριμο; Εμείς συζητάμε στο Συνέδριο πρώτον, να βγάλουμε συμπεράσματα τι κάναμε αυτά τα χρόνια και θα δείτε στο κείμενο των Θέσεων ότι κάνουμε έναν απολογισμό των προσπαθειών μας, εκτιμάμε ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει, αλλά ότι ως Κόμμα θα έπρεπε να είμαστε ακόμα περισσότερο στοχοπροσηλωμένοι σ' αυτή την υπόθεση σε όλη τη δράση μας. Βγάζουμε τώρα τα πρώτα συμπεράσματα. Δεν είναι σχέδιο επί χάρτου. Το '96 ήταν ένας σχεδιασμός, τώρα πώς να πω, έχουμε να σκεφτούμε επάνω σε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Το ότι δεν έγινε δε σημαίνει ότι δεν είναι ώριμο, δεν είναι αναγκαίο ή ότι φταίει αποκλειστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να επιταχυνθούν οι διεργασίες και ακριβώς πριν το Συνέδριο και αμέσως μετά το Συνέδριο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συσπείρωσης όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων. Και το περίεργο είναι το εξής: Πρώτον ότι καμιά φορά γίνεται μονόπλευρη κριτική στο ΚΚΕ. Λέτε και το ΚΚΕ από μόνο του, λέτε πώς να σας πω, για σκεφθείτε γιατί και κάποιοι άλλοι απορρίπτουν αυτή την πρόταση; Δηλαδή γιατί γίνεται μία κριτική μονόπλευρα στο ΚΚΕ, επειδή κάποιοι απορρίπτουν την πρότασή του; Γιατί δε γίνεται κριτική και σ' αυτούς που την απορρίπτουν;

Είναι μία ευκαιρία, εμείς θα θέλαμε πραγματικά απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις πέρα από πρόσωπα που είναι αντίθετα με τις Θέσεις του ΚΚΕ, να πουν πού διαφωνούν. Οχι να λένε είστε δογματικοί, είσαστε ξεπερασμένοι, είσαστε αναχρονιστικοί, είσαστε έτσι. Αυτό δε λέει τίποτα. Και εμείς δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Να πω συγκεκριμένα. Αυτά που λέτε είναι ξεπερασμένα. Δεν είναι σωστά να το ξεκαθαρίσουμε. Ας ακουστεί, ας γίνει και με αυτό τον τρόπο μια κριτική στις Θέσεις. Το ότι δεν έγινε, δε νομίζω ότι φταίμε εμείς αποκλειστικά, ούτε είναι θέμα μόνο πολιτικών δυνάμεων.

Τώρα κακά τα ψέματα. Εάν αυτή τη στιγμή δε δώσουμε βάρος να ενεργοποιηθεί ο λαός, ν' ανακαλύψει τη δύναμή του ν' αντιδρά και το μέτωπο και αν γίνει θα είναι αδύναμο. Μακάρι να υπήρχαν σήμερα δυνατότητες, να ξεκινήσει τώρα το μέτωπο από τα πάνω. Δε λέμε μόνο από τα κάτω, από τα πάνω. Αυτό το μέτωπο εάν ξεκινούσε και δεν είχε πόδια μέσα στη λαϊκή αντίσταση και αντίδραση δε θα ορθοποδήσει. Επομένως ας προβληματιστούμε να πάρουμε και εμείς τις ευθύνες μας τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, αλλά ας πάρουν ευθύνη και άλλοι, αυτοί που λένε κυρίως όχι.

Θα γίνει αυτό το λαϊκό μέτωπο, ή δεν ξέρω πώς θα ονομαστεί πατριωτικό ή όχι, δεν μπαίνουμε στις ονομασίες, θα γίνει. Δε γίνεται αυτό το πράγμα. Και με την ευκαιρία, τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία προσφέρονται για πολύ προβληματισμό, όχι αυτό τον προβληματισμό του ποδαριού, ερώτηση - απάντηση. Για πάρα πολύ προβληματισμό. Σοβαρό προβληματισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ