ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή συνάντηση στις Βρυξέλλες

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στις 11 - 12 Απρίλη με θέμα: «Οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και η απάντηση των κομμουνιστών»

Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη διοργανώνει το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 του Απρίλη, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη Συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι σήμερα 38 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από 32 χώρες. Το θέμα της Συνάντησης είναι: «Οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και η απάντηση των κομμουνιστών».

Πλευρές που θα απασχολήσουν τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα είναι:

  • Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης
  • Ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
  • Η στρατηγική των κομμουνιστών στην πάλη για το σοσιαλισμό

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη, η κατάσταση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών στους βομβαρδισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Την κεντρική εισήγηση στη Συνάντηση θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχουν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Τα κόμματα που συμμετέχουν

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Στιρίας, Αυστρία

2. Εργατικό Κόμμα Βελγίου

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

4. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

6. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

7. Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών, Γαλλία

8. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

9. ΑΚΕΛ, Κύπρος

10. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

12. Κόμμα Εργασίας Ελβετίας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

17. Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά Ιταλίας

18. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

20. Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο, Λιθουανία

21. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

23. Κίνημα της Λαϊκής Αντίστασης, Μολδαβία

24. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

25. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

26. Ουγγρικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα

27. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

29. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

30. Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

31. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών

32. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

34. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

35. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

36. Κόμμα Εργασίας, Τουρκία (ΕΜΕΠ)

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

38. Φινλανδικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

Για τις διεθνείς εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αθήνα, με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την καπιταλιστική κρίση και τις θέσεις του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή 8 Απρίλη

-- Στις 12.30 το μεσημέρι, στα δικαστήρια της Ευελπίδων (Κτίριο 13). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Την Κυριακή 10 Απρίλη

-- Στις 11 π.μ. στην Παλατιανή (Ιλιον), στο καφενείο της πλατείας Γοργόνας. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 11 π.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Φυλής (κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Τη Δευτέρα 11 Απρίλη

-- Στις 6.30 μ.μ., στους Αγ. Αναργύρους («Πευκώνας» στην κεντρική πλατεία). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ζεφύρι, στα γραφεία της ΚΟ (οδός Καζαντζάκη). Θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61). Θα μιλήσει Σταυρούλα Τσίτσου.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό καφενείο Αγίου Φανουρίου στο Κάτω Ιλιον. Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

Την Τρίτη 12 Απρίλη

-- Στις 7 μ.μ., εκδήλωση της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

Την Τετάρτη 13 Απρίλη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Καματερό, στις εργατικές κατοικίες Γεροβουνού, αίθουσα Θεατρικής Σκηνής «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ». Θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της Αχτίδας Δυτικών συνοικιών της ΝΟ Δυτικού Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, αίθουσα ΚΑΠΗ (Γραβιάς και Τσακάλωφ). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Μενίδι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής.

Πατριδογνωμόνιο
Εργασία κρεμασμένη στον αντίχειρα

Ηταν ομάδα οι μονομάχοι; Εκείνοι οι καλογυμνασμένοι δούλοι, ταϊσμένοι γερά, που απ' τα έγκατα του κάθε Κολοσσαίου - το εξαγώγιμο θέαμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας - έβγαιναν να αντιμετωπίσουν τα θηρία κι ύστερα ο ένας τον άλλον ώσπου να τα τινάξουν προς τέρψιν του εξαθλιωμένου όχλου κοινού;

Στις οργανωμένες εργολαβίες παραγωγής μονομάχων - μελλοθανάτων, πεδίο δραστηριοποίησης ξεπεσμένων λεγεωνάριων και αποκτηνωμένων απελεύθερων εμπόρων σαρκός, η ...εκπαίδευση δεν ήταν αυτή που ηρωικά και εξανθρωπισμένα βλέπουμε στις χολιγουντιανές σαπουνόπερες. Βαριά βιομηχανία της εποχής, τα Κολοσσαία μάντρωναν πλήθη, εκβίαζαν τη δημοφιλία των αυτοκρατόρων, χειραγωγούσαν μάζες με καλλιέργεια των ταπεινότερων ενστίκτων που κρέμονταν εν τέλει στον αντίχειρα του ηγέτη. Στις υπερπαραγωγές του θεάματος μύθων, με τίμημα την πραγματική και πνευματική «ανθρωποφαγία», σ' αυτό το θυσιαστήριο των ανθρώπινων δυνατοτήτων, οι θεατές δεν πλήρωναν εισιτήριο. Αντίθετα, σε καιρούς χαλεπούς, πένητες αλλά νομιμοποιητικοί της δύναμης του ηγέτη, μαγιά των λεγεώνων του imperium, αμείβονταν κιόλας με καρβέλια ψωμί. Η μεσαία και ανώτερη τάξη της εποχής στοιχημάτιζε! Ενίοτε επένδυε κιόλας επιχορηγώντας «σχολές» μονομάχων και αξιοποιώντας το κεφάλαιο δούλων κι αιχμαλώτων που κατείχε.

Στα έγκατα των θεάτρων, στο ριάλιτι της εποχής, οι μονομάχοι εκπαιδεύονταν στην αγριότερη της επιβίωσης, εμπλουτίζοντας την ...τέχνη τους με όση θεατρικότητα τυχόν θα εξασφάλιζε τη στήριξη του κοινού και, ο μη γένοιτο, την επιείκιά του σε περίπτωση μοιραία επερχόμενης ήττας. Ομάδα δεν έγιναν ποτέ. Είτε ανήκαν στην ίδια θρησκεία, την ίδια γλώσσα, την ίδια σχολή ιδιοκτησίας του δείνα αφεντικού. Η φύση και ο σκοπός του θεάματος επιβίωσης που παρήγαν, η απομείωση του αριθμού τους, η συναίσθηση του αναλώσιμου δεν αντέχει συλλογικότητες. Οταν εμφανίστηκαν τα πρώτα «συνδικάτα», οι συντεχνίες των μονομάχων, με επανιεράρχηση του σκοπού και συνειδητοποίηση της δύναμής τους, το θέαμα έφθινε ώσπου εξέλιπε και οι καλά εκπαιδευμένοι άνδρες έγιναν ουκ ολίγες φορές μαγιά ένοπλων εξεγέρσεων και ομάδες στήριξης απελευθερωτικών κινημάτων.

Μ' ένα απλό και καθόλου απλοϊκό νοητικό άλμα, το Κολοσσαίο στις μέρες μας είναι η επιλεγμένη μέθοδος παρέλκυσης κι εν τέλει χειραγώγησης των μαζών στο επίπεδο της εργασίας. Το ευρωενωσίτικο imperium, αυτή η δήθεν ενωτική ανταγωνιστική σφηκοφωλιά των πολυεθνικών ομίλων κεφαλαιοκρατών, προσάρμοσε στην εποχή και τις ταξικές της ανάγκες την εργασία. Εγινε μερική, προσωρινή, απασχολησιμότητα, ρουλέτα ρώσικη, στοίχημα. Εξατομικεύτηκε και εντάχθηκε σε παιδαγωγικό σύστημα παραγωγής εργαζομένων - μονομάχων, με το ιδεολόγημα της επιβίωσης παντί τιμήματι, έναντι ομοίων.

Οι επιχειρηματικές συμβάσεις κατεβάζουν στην αρένα της αγοράς τους ενοικιαζόμενους μονομάχους τους μπροστά στα μάτια των αέργων της τηλεοπτικής και μη κερκίδας. Διέβαλαν, εξαγόρασαν, εξευτέλισαν συντεχνίες και συνδικάτα, άθροισαν δούλους εξηρτημένης απασχόλησης και στα κράτη - Κολοσσαία, σε καιρό κρίσης, μοιράζουν λιγότερα καρβέλια στο κοινό, το οποίο συνηθίζει ακόμη να πληρώνει και εισιτήριο, εμμέσως επιχορηγώντας την παραγωγή του θεάματος συσσώρευσης πλούτου και ισχύος!...

Η εργασία στον 21ο αιώνα μετατράπηκε συστηματικά, μεθοδευμένα και με συνενοχή της διανόησης του δυτικού πολιτισμού σε μονομαχική δραστηριότητα. Το χτύπημα αυτό είναι κάτω από την πολιτική ζώνη αντιπαράθεσης. Είναι η παραγωγή βιωμάτων, η συγκρότηση μιας βιοθεωρίας που στόχο τελικό έχει να εξαλείψει απ' τον πολιτισμικό χάρτη του μεταμαρξικού κόσμου, ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, την εργασία ως δικαίωμα του ελεύθερου ανθρώπου. Η επικίνδυνη συλλογικότητα εξαλείφεται και το κοινό στην αρένα της ελεύθερης αγοράς συναινεί μόνο στον αντίχειρα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συζήτηση στον Πειραιά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει την Τρίτη 12 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση) εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ