ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με ΜΑΤ και δακρυγόνα απαντά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Τα ΜΑΤ έστειλε η κυβέρνηση να «απαντήσουν» στους εργαζόμενους
Τα ΜΑΤ έστειλε η κυβέρνηση να «απαντήσουν» στους εργαζόμενους
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας συμβασιούχοι στους δήμους - κυρίως από το Δήμο της Αθήνας - διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ξύλο, χημικά και πλήρη απόρριψη των αιτημάτων τους ήταν η απάντηση που πήραν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία και πάλι επέδειξε αυταρχισμό. Ωστόσο, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, παρά τα εμπόδια που συναντούν και από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες πήραν ακόμα μία απόφαση που διαιρεί τους εργαζόμενους και υπονομεύει τον αγώνα τους. Κήρυξαν για σήμερα 24ωρη παναττική απεργία μόνο για τους συμβασιούχους. Αντίστοιχα χτες είχαν κηρύξει 24ωρη για τους συμβασιούχους και 4ωρη στάση εργασίας για τους μόνιμους.

Χτες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου μίλησαν ο Γ. Καταχανάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Δημ. Κυζίλης, από το Σωματείο στο Δήμο Πετρούπολης. Χαιρετισμό απεύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Μιχ. Δανδουλάκης. Στη συνέχεια ενώθηκαν με τους συμβασιούχους του Δήμου της Αθήνας που είχαν ξεκινήσει από το δημαρχείο και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στη Β. Σοφίας. Την πορεία τους επιχείρησαν να ανακόψουν οι δυνάμεις καταστολής ρίχνοντας δακρυγόνα και χτυπώντας τους απεργούς (ενός μάλιστα «άνοιξε» το κεφάλι). Ομως η αγωνιστική επιμονή των συμβασιούχων τούς ανάγκασε να υποχωρήσουν και να γίνει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας τους και του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση. Ο τελευταίος απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση, ακολουθώντας την τακτική της συκοφάντησης. Μετά τη συνάντηση έκανε δήλωση, στην οποία ισχυριζόταν ότι με το νόμο που πέρασε δήθεν «εξασφάλισε συνθήκες απόλυτης αξιοκρατίας» και ότι σε αντίθεση με το παρελθόν «το κλειστό επάγγελμα του συμβασιούχου "άνοιξε"» και η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε «καμία έμμεση ή άμεση πελατειακή πρόσληψη». Ξέχασε βέβαια να αναφέρει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Με δελτίο Τύπου της η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει «τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους» και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τη σχέση εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους μέσα από γενικές συνελεύσεις «να ενώσουμε τη δύναμη για γενικό ξεσηκωμό».

Σε ανακοίνωση - ψήφισμα οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πελοπόννησο που στηρίζει το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συμβασιούχους στο Δήμο της Αθήνας και αλλού και καλούν τους συμβασιούχους στους δήμους της Πελοποννήσου να συντονίσουν τα βήματά τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Χτες το απόγευμα οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησαν συναυλία αλληλεγγύης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Στη συναυλία παραβρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης. Οι συμβασιούχοι συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία και μαζί με τους μόνιμους και με αορίστου σχέση εργασίας συναδέλφους τους, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας, διαδήλωσαν την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΚΡΗΤΗ
Τη ζωή του έχασε 42χρονος εργάτης

Ενώ στη Μακεδονία σημειώθηκε έκρηξη σε βιομηχανία παραγωγής χημικών αερίων και χρωμάτων

Εχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή ένας ακόμη εργάτης στο Ρέθυμνο όταν τραυματίστηκε σοβαρά σε εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Συγκεκριμένα το νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το Σάββατο 3 Απρίλη όταν ο άτυχος άνδρας, ο 42χρονος Αιγύπτιος οικονομικός μετανάστης Khalel Emad Hermina Atta έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων την ώρα που εργαζόταν σε υπό ανακαίνιση κατάστημα στην περιοχή του Πανοράματος στο Ρέθυμνο.

Από την πτώση τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Αμέσως μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου μέχρι και χτες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Χτες τελικά ο 42χρονος άνδρας εξέπνευσε, αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του τριών χρόνων και πέντε μηνών αντίστοιχα.

Τις συνθήκες του «ατυχήματος» ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου.

Στο μεταξύ, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες στη βιομηχανία παραγωγής χημικών αερίων και χρωμάτων «Παντογκάζ» στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης. Από τη φωτιά που ακολούθησε τραυματίστηκαν δύο άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τραυματίες είναι ένας εργαζόμενος που έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια και το κεφάλι κι ένας από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης που επιχειρούσε να σβήσει τη φωτιά. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και νοσηλεύεται στη μονάδα πλαστικής χειρουργικής.

Η έκρηξη έγινε στις 4 το απόγευμα την ώρα που πραγματοποιούνταν εργασίες εκτόνωσης φιαλών με ασετιλίνη. Στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά, η οποία επεκτάθηκε στον προαύλιο χώρο της βιομηχανίας, όπου υπήρχαν αποθηκευμένες δεκάδες άλλες φιάλες. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά σβήστηκε δύο ώρες μετά χωρίς να κινδυνεύσουν οι παρακείμενες βιομηχανίες.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
«Οδυνηρές» για τα ασφαλιστικά ταμεία

Πάνω από 700 εκατομμύρια θα χάσει το ΙΚΑ το 2011, από τις πολιτικές συρρίκνωσης των μισθών τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Την παραδοχή αυτή έκανε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, τοποθετούμενος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «για το ΙΚΑ 1% μείωση των αποδοχών σημαίνει 115 εκατομμύρια το χρόνο και έχουμε μείωση των αποδοχών η οποία, βάσει των στοιχείων του ΙΚΑ, είναι της τάξης του 6%. Αυτό σημαίνει σημαντικές απώλειες, περίπου 700 εκατομμύρια για το ΙΚΑ το 2011». Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την παραδοχή ότι οι μειώσεις αποδοχών είναι στο 6%, ενώ είναι μεγαλύτερη και παράλληλα δε συνυπολογίζεται η επέκταση της μερικής απασχόλησης, οι λεγόμενες «νέες εργασιακές σχέσεις» κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε επίσης ότι συνολικά «οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας, έχουν σημαντικό κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα. Κάθε ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή, αύξησης ανεργίας σημαίνει νέα σημαντική απώλεια για το ΙΚΑ και συνολικά για το σύστημα, μέχρι 300 εκατομμύρια για το ΙΚΑ και εάν υπολογίσουμε και τα επιδόματα φθάνουμε στα 450 εκατομμύρια δαπάνη το χρόνο και, επομένως, έχουμε αύξηση της ανεργίας».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΙΛΚΕΡΑΜ»
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Φιλκεράμ» (βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ μέσα γινόταν τριμερή συνάντηση.

Οι 240 περίπου εργαζόμενοι βρίσκονταν σε τρίμηνη διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Μάρτη. Στη χτεσινή συνάντηση η εργοδοσία είπε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θα κρατήσει μόνο το εμπορικό τμήμα, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην απόλυση περίπου 210 εργαζομένων. Από τη μεριά του υπουργείου, ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου δεν πρότεινε καμιά ουσιαστική λύση παρά έθεσε το ερώτημα αν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ένα μέρος της παραγωγής. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου στην επιχείρηση δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να μην κλείσει το εργοστάσιο και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Η εργοδοσία είχε βάλει ξανά το 2010 σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, συνολικά για τρεις μήνες. Ενώ την περίοδο 2008-2009 μείωσε το προσωπικό με απολύσεις (68) και συνταξιοδοτήσεις (25) εργαζομένων που δεν αντικαταστάθηκαν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα για την αντισεισμική θωράκιση

Ημερίδα με θέμα την αντισεισμική θωράκιση και προστασία πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στον Πολυχώρο στο Γκάζι (κτίριο Δ12, αίθουσα «Νίκος Γκάτσος»). Τίτλος της ημερίδας είναι: «Αντισεισμική προστασία των κατασκευών και έργα κάλυψης των λαϊκών στρωμάτων».

Ομιλητές της ημερίδας θα είναι: Σταύρος Τάσσος σεισμολόγος, Κανέλλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, Δημήτρης Κουτζης, πολιτικός μηχανικός, Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Στην πρόσκληση τονίζεται: «Η ασφάλεια του λαού θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Πρόκειται για ένα πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι, οι γονείς, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αξίζει να συστρατευθούν σε αγωνιστική προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, όπου η δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα κατασκευών θα διασφαλίζει επαρκείς και ασφαλείς κατασκευές για το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ