Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται:
«Η πολιτική της κυβέρνησης με τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και παροχών υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας έχει σοβαρές συνέπειες στους ασθενείς και στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον ΟΠΑΔ αποτελεί προμήνυμα για τις συνέπειες σε όλους τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε:
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση |
Κάτοικοι και φορείς κατήγγειλαν ότι η επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην Πάρο και την Αντίπαρο παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οτι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Πάρου είναι τραγική. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΚΥ, που προ 20ετίας διέθετε δυο παιδιάτρους, σήμερα, μετά τη συνταξιοδότησή τους και με υπερδιπλάσιο πληθυσμό, δε διαθέτει κανέναν. Επίσης, λειτουργεί χωρίς γυναικολόγο λόγω συνταξιοδότησης και είναι ήδη χωρίς ορθοπεδικό μετά την αποχώρηση του γιατρού το 2003. Το παράρτημα ΕΚΑΒ Πάρου αδυνατεί να εξυπηρετήσει, λόγω έλλειψης προσωπικού, όλες τις βάρδιες του ΚΥ με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να ζητά από τους ασθενείς να μεταφέρονται με δικό τους μέσο στο ΚΥ ή να ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, όταν δεν υπάρχει κάλυψη της βάρδιας από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ! Το ΚΥ στερείται ακόμα και των αναγκαίων φιαλιδίων για την αιμοληψία!
Οι κάτοικοι και φορείς ζητούν πλήρη κάλυψη των θέσεων του ΚΥ Πάρου, με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, των θέσεων στα Πολυδύναμα και Αγροτικά Ιατρεία και των κενών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό. Ακόμα, κάλυψη του ΚΥ και των Ιατρείων (Πολυδύναμα, αγροτικά) με επάρκεια υλικών και σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. Διεκδικούν, επίσης, καμία πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονου, κρατικού φορέα διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα.
Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή Αγώνα που έχει δημιουργηθεί για το θέμα της Υγείας προχώρησε από προχτές στον αποκλεισμό του Ταμείου του ΚΥ της Πάρου, ώστε κανείς ασθενής να μη χρειάζεται να πληρώνει το 5ευρω χαράτσι ή για εξετάσεις. Καθημερινά, και τις επόμενες μέρες, μέλη της Επιτροπής θα βρίσκονται στον αποκλεισμό.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Κώστας Ροκονίδας, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ας πάρουμε όλοι θέση τώρα στην οργανωμένη λαϊκή πάλη, το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με δημόσιες Μονάδες Υγείας πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες».
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση |
Απ' τις 8 το πρωί και για 3 ώρες οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι των φορέων απέκλεισαν τα ταμεία, εμποδίζοντας το 5ευρω χαράτσι, αλλά και οποιαδήποτε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Στο «Αγία Ολγα» ενώ απαιτούνται περίπου 500.000 ευρώ το μήνα για φάρμακα, έχουν προϋπολογιστεί μόλις 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει συχνά έλλειψη φαρμάκων, κυρίως φαρμάκων εταιρειών που δεν έχουν πληρωθεί. Κατά καιρούς το φαρμακείο του νοσοκομείου αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ηπαρίνη (αντιπηκτικό), αντιβιοτικά, ερυθροποιητίνη (για τη θεραπεία καρκινοπαθών).
Μία 75χρονη συνταξιούχος που έφτασε στο νοσοκομείο για προγραμματισμένη εξέταση, είπε στους συγκεντρωμένους: «Ζω με σύνταξη των 360 ευρώ και για να κάνω μια κυτταρολογική εξέταση ούρων πρέπει να έρθω στο νοσοκομείο τρεις μέρες στη σειρά και να πληρώσω, κάθε φορά 50 ευρώ, δηλαδή συνολικά 150 ευρώ. Μετά με την απόδειξη πρέπει να πάω στο ΙΚΑ για να πάρω πίσω ό,τι καλύπτει το Ταμείο». «Δουλεύω στο νοσοκομείο, είμαι ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ και πληρώνω 26 χρόνια εισφορές και δεν μπορώ αν αρρωστήσω να πάρω μια αντιβίωση. Δουλεύουμε στα νοσοκομεία και πρέπει πλέον να πληρώνουμε για να κάνουμε εξετάσεις», έλεγε αγανακτισμένη εργαζόμενη του νοσοκομείου.
Το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων κλείνει ουσιαστικά, αφού συγχωνεύεται με την Εντατική Μονάδα και πρακτικά οδηγείται σε διάλυση, ανοίγοντας το δρόμο για την εκμετάλλευση των μικρών ασθενών από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που δρουν στο χώρο.
Το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, ζητώντας όχι μόνο να μην κλείσει το Κέντρο, αλλά να στελεχωθεί επαρκώς, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Υπενθύμισε, δε, ότι το ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή παλιότερα αλλά και με δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη» είχε αναδείξει το πρόβλημα και προειδοποιούσε για τις αρνητικές εξελίξεις.
Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης, ισχυρίστηκε ότι το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο δεν κλείνει, απλώς θα έχει στη διάθεσή του τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Κατά τον υφυπουργό, απλώς το Κέντρο δε θα υφίσταται ως οργανικό τμήμα, αλλά θα έχει πλήρη στελέχωση, αφού θα βοηθιέται από γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων και μάλιστα το Νοσοκομείο Παίδων θα ενισχυθεί άμεσα με προσλήψεις γιατρών.
Στην παρέμβασή του, ο Χ. Χαραλάμπους κάλεσε τον υφυπουργό να πει στο Σώμα εάν γίνονται πλέον επεμβάσεις στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο και υπενθύμισε τα πολυάριθμα υπομνήματα των φορέων για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο, τα οποία οι αρμόδιοι πέταξαν στα σκουπίδια. Ολες αυτές οι εξελίξεις, κατέληξε, είναι αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής, αφού η κυβέρνηση δουλεύει υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία θα είναι τα μόνα που θα ευνοηθούν με το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου.