ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Κυβερνητικοί ελιγμοί για την πυρηνική καταστροφή

Τις εγκληματικές παραλείψεις της αστικής διαχείρισης και του μονοπωλίου της ΤEPCO, σε έναν τόσο σημαντικό τομέα, που έγιναν για το κέρδος, πάνε τώρα να καλύψουν

Ακρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και την ευρύτερη περιοχή
Ακρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και την ευρύτερη περιοχή
TOKΙO.-- Την προσωρινή εθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρενέργειας στην Ιαπωνία, TEPCO, που βρίσκεται πίσω από την εξελισσόμενη σοβαρή πυρηνική κρίση στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, και τη ριζική επανεξέταση του πλαισίου των κανονισμών ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών στη χώρα εξετάζει πλέον η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν. Με την παραδοχή πως η χώρα αντιμετωπίζει μια «πάρα πολύ σοβαρή κρίση» και βρίσκεται σε «ύψιστο συναγερμό», οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Εθνικής Στρατηγικής Κοϊτσίρο Γκέμπα, προωθούν σαν «λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης την προσωρινή «εθνικοποίηση», καθώς οι ολέθριες στραβοτιμονιές και τα εγκληματικά λάθη της TEPCO στο χειρισμό της κρίσης είναι πλέον φαεινότερες του ηλίου...

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο παραδέχθηκε τα σοβαρά προβλήματα στους χειρισμούς αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης, υποσχόμενος «εξονυχιστική έρευνα και μελέτη» του δυστυχήματος στη Φουκουσίμα «μετά το ξεπέρασμα» της κατάστασης.

Η ανεπαρκής αντιμετώπιση της κρίσης από τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας TEPCO έκανε χτες ακόμη και το συντηρητικό οικονομικό συγκρότημα NIKKEI να αντιδράσει οργισμένα, μετά την αποκάλυψη των σοβαρών ρωγμών και διαρροών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και στις δεξαμενές πυρηνικών καυσίμων, τον εντοπισμό πλουτωνίου σε τουλάχιστον πέντε περιοχές πέριξ του πυρηνικού συγκροτήματος και τη χτεσινή μόλυνση ακόμη τριών εργαζομένων με ραδιενεργά ύδατα στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 3, παρά τις «αδιάβροχες» στολές που υποτίθεται πως φορούσαν...

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία και σύγχυση επικρατεί στις μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές της Ιαπωνίας, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός μηχανισμός ελέγχου των τροφίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιφάσεις στις μετρήσεις αγροτικών νωπών προϊόντων μεταξύ των νομαρχιακών, των δημοτικών αρχών και των τοπικών κέντρων υγείας.

Ολα αυτά, ενώ επικίνδυνα ραδιενεργά σωματίδια απλώνουν τα «πλοκάμια» τους πάνω από τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και τις νοτιοανατολικές περιοχές της Κίνας. Ιχνη ραδιενεργών σωματιδίων, όχι ωστόσο σε ανησυχητικά επίπεδα, εντοπίστηκαν χτες σε βρόχινο νερό στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος (και προεδρεύων της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών G20) Νικολά Σαρκοζί, σε μία ένδειξη αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη Ιαπωνία, ανακοίνωσε πως αναχωρεί αύριο (Πέμπτη) για το Τόκιο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και να προωθήσει, ενδεχομένως, παράλληλα και τα συμφέροντα των γαλλικών πυρηνικών βιομηχανιών (με πρώτη την «Areva») στη χώρα...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Νέα απεργιακή κινητοποίηση - η τέταρτη από τις αρχές του Μάρτη - πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισαβόνας, αντιδρώντας στις περικοπές στους μισθούς τους και συνολικά στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, που την περασμένη βδομάδα παραιτήθηκε ύστερα από την απόρριψη νέας δέσμης μέτρων από το κοινοβούλιο.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες απεργίες τις τελευταίες μέρες κατά της πολιτικής της κυβέρνησης που από το Γενάρη έχει προχωρήσει στη μείωση κατά μέσο όρο 5% στις αποδοχές των εργαζομένων και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 15%. Νέο απεργιακό «ραντεβού» έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στο μετρό για τις 5 και 7 Απρίλη. Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του μετρό και υπερασπίζεται το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να μπει τέλος στη μείωση των μισθών.

Επίσκεψη Ντ. Ρουσέφ

Στην Πορτογαλία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, με κύριο στόχο την κατάθεση της πρότασης στήριξης εκ μέρους του γίγαντα της Λατινικής Αμερικής προς την Πορτογαλία, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, που εκφράζει την προφανή πρόθεση να διεισδύσουν τα βραζιλιάνικα μονοπώλια στην περιοχή.

Σήμερα, η πρόεδρος Ρουσέφ θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση για τον πρώην Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κόιμπρα ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα αλλά και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες με μοναδικό ουσιαστικά θέμα της ατζέντας το πακέτο οικονομικής βοήθειας της Βραζιλίας, πακέτο που ενέκρινε «συμβολικά» και η Βουλή (με ψήφους 97 σε σύνολο 230).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο βοηθός του Παλαιστινίου Προέδρου, Αζάμ Αχμαντ, διαβεβαίωνε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είναι έτοιμος να απαρνηθεί τη βοήθεια που λαμβάνει η Παλαιστινιακή Αρχή από τις ΗΠΑ, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, αν η κίνηση αυτή διευκολύνει την «εθνική συμφιλίωση», δίνοντας τέλος στο διχασμό και στις, έξωθεν, πιέσεις. Είναι η πρώτη φορά που ο Αμπάς προχωρά σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο μεταβατικός Πρόεδρος Φουάντ Μεμπάζαα απομάκρυνε, αργά τη Δευτέρα το βράδυ, αιφνιδιαστικά από τη θέση του τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Φαρχάτ Ράτζχι, δικαστής, είχε αναλάβει τη θέση στα τέλη Γενάρη, κατά τη σύσταση της δεύτερης «μεταβατικής» κυβέρνησης υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι, ο οποίος παραιτήθηκε στα τέλη Φλεβάρη μετά από λαϊκές πιέσεις ως «άνθρωπος» του καθεστώτος Μπεν Αλι.

ΡΙΑΝΤ.-- Οργή μεταξύ των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των οργανώσεων των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, προκάλεσε η ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της χώρας ότι, για μια ακόμη φορά, οι γυναίκες δε θα έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες, ούτε ως ψηφοφόροι ούτε ως υποψήφιες, στις επικείμενες τοπικές εκλογές τον Απρίλη. Αυτό θα πει ...δημοκρατικό καθεστώς, που στηρίζουν αναφανδόν οι «ανθρωπιστές» ιμπεριαλιστές.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Γενική απογραφή πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Παρασκευή ως τις 15 Απρίλη στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι πολίτες θα μπορούν εκουσίως να δηλώσουν την εθνικότητά τους ή το θρήσκευμα. Στο μεταξύ, κάπου 2.000 Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδήλωσαν χτες κατά της αποστολής της ΕΕ στο προτεκτοράτο, EULEX, στην πρωτεύουσα Πρίστινα με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις πρώην ανώτερων στελεχών των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Αλλες δύο πόλεις, την Νταλόα (στο κεντρικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού) και την Μποντούκου (στα ανατολικά της χώρας), κατέλαβαν χτες οι ένοπλοι που υποστηρίζουν τον θεωρούμενο από ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ νικητή των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη δυτικοαφρικανική χώρα Αλασάν Ουατάρα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Από τον προσεχή Σεπτέμβρη θα αρχίσει να εκπέμπει και από τα Βαλκάνια το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», το οποίο έχει επενδύσει στην περιοχή πάνω από 20 εκατ. δολάρια.

ΚΟΥΒΑ
Νέες αποκαλύψεις για αποσταθεροποιητικά σχέδια των ΗΠΑ

Στην Αβάνα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Κάρτερ

ΑΒΑΝΑ.--

Νέα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δαπανήσει επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια σε συγκεκριμένα προγράμματα για το διαδίκτυο με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Κούβας, δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα «Γκράνμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Γκράνμα», η Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) (παραμάγαζο της CIA), με σχετική επιστολή της (11/1/2011), απευθύνθηκε στις λεγόμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και σε ειδικευμένες εταιρείες να καταθέσουν τις «ιδέες» τους για τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακάμπτουν ειδικά φίλτρα και προγράμματα για την παράνομη χρήση του διαδικτύου. Θα υπάρξει «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» για την ανάπτυξη ενός δικτύου για τους μπλόγκερς, τους δήθεν «δημοσιογράφους» και άλλες «οργανώσεις» που λειτουργούν παράνομα στη χώρα ως μισθοφόροι των ΗΠΑ, ενώ θα υπάρξει επιπλέον ένα ταμείο «υπεράσπισης» όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πειρατεία του διαδικτύου.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα της «USAID» βγήκαν στην επιφάνεια σε άρθρο της ιστοσελίδας του «Cuban Money Project», μία ημέρα πριν την έναρξη της δίκης του Αμερικανού Αλαν Φίλιπ Γκρος, που είχε συλληφθεί το Δεκέμβρη του 2009 καθώς επιδιδόταν στην παράνομη διανομή μέσων δορυφορικής επικοινωνίας σε ομάδα της «κοινωνίας των πολιτών» - που καταδικάστηκε τελικά σε ποινή κάθειρξης 15 χρόνια για εγκληματικές «ενέργειες κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητας» της Κούβας. Πάντως, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, δήλωσε πως συζήτησε το ζήτημα του Γκρος με Κουβανούς αξιωματούχους, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν «βρίσκομαι εδώ για να τον βγάλω από τη χώρα», αλλά για να επισκεφθώ τους Κουβανούς, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολίτες».

Οπως ανέφερε η «Γκράνμα», εκτός από προτάσεις για πρωτοβουλίες κατά της Κούβας με το πρόσχημα της «βοήθειας» για τους «ακτιβιστές του διαδικτύου», το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται σε παρόμοια «προγράμματα» και για την Κίνα, τη Βιρμανία, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κάλεσμα σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή της τη Δευτέρα, 4.4.2011, ώρα 5.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΟΛ, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, ο οικονομικός απολογισμός και έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και οι αρχαιρεσίες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπίζνες στο Ιράκ και αλλού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Επενδυτικό έργο συνολικής αξίας 388,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα υλοποιήσει στο Ιράκ η τουρκική εταιρεία «Calik Enerji», θυγατρική του ομίλου «Calik Holding» με το νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, 60 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, όπως δημοσιοποίησε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, χθες. Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στην Τουρκία, στο Ουζμπεκιστάν, στο Ιράκ, στις χώρες των Βαλκανίων, καθώς και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των τουρκικών επενδύσεων σε χώρες της περιοχής, με στόχο την οικονομική - και όχι μόνο - διείσδυση. Στον ίδιο παρονομαστή, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τουρκικής Τράπεζας, Νταρμούς Γιλμάζ, ο οποίος σημείωσε ξεκάθαρα την επιδίωξη του τουρκικού τραπεζικού τομέα, προκειμένου να διεισδύσει αποτελεσματικά, στις τραπεζικές αγορές της Μέσης Ανατολής, σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Τουρκία, στη Συρία, στο Λίβανο, αλλά και στην Ιορδανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ