ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ»
«Η σιωπή σημαίνει συνενοχή»

Τα στελέχη της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας στο ζήτημα της Λιβύης

Είναι τόσο προσηλωμένες στη στήριξη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής - η οποία ζημιώνει στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ - οι ηγεσίες της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΒΕΕ, που αρνήθηκαν ακόμη και να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωση Τύπου τα μέλη του προεδρείου της Συνομοσπονδίας και στελέχη της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης», Μπ. Μαυροθαλασσίτης και Γ. Χιόνης.

Οι δύο συνδικαλιστές επισημαίνουν αναλυτικά: «Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στις 21/3/2011 οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" έβαλαν ζήτημα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Λιβύη και του μακελέματος του λιβυκού λαού και την απαίτηση να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο.

Συνάντησαν την άρνηση διά στόματος προέδρου, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε "πολύπλοκη" την κατάσταση και ότι χρειάζεται "να προφυλάξουμε τη ΓΣΕΒΕΕ από τέτοιες διαδικασίες".

Αναρωτιόμαστε:

Πού ακριβώς βρίσκεται η "πολυπλοκότητα και η προφύλαξη";

Στο ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα με ποια ηγεσία γίνονται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και οι βομβαρδισμοί;

Ποιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης τα ζωτικά συμφέροντα πρέπει να υποστηριχτούν αυτή τη στιγμή;

Αν θα πρέπει να σκοτωθεί ο Καντάφι ή όχι;

Ποιοι θα αποκτήσουν με καλύτερους όρους πρόσβαση στα πετρέλαια της Λιβύης; `Η δεν γνώριζαν αν κατέβηκαν απ' το προσωπικό site του κ. πρωθυπουργού οι φωτογραφίες και τα σχόλια για τον Καντάφι και τη Λιβύη του Ιούλη 2010;

Η στάση όλων των μελών του Προεδρείου, με εξαίρεση την "Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση", δείχνει την αγαστή συνεργασία τους, σε όλα τα επίπεδα. Και πράγματι, έχουν δίκαιο όταν λένε ότι αφήνουν απ' έξω τα "κομματικά τους σακάκια", όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας μας. Οταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο,τι και να κάνουν όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν το γεγονός ότι "σιωπή σημαίνει συνενοχή".

Αυτοί που σήμερα βομβαρδίζουν το λαό της Λιβύης (ΗΠΑ, ΕΕ), είναι οι ίδιοι που μαζί με την ελληνική κυβέρνηση μας έχουν επιβάλει τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στα όρια της χρεοκοπίας.

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κάθε συνάδελφο, να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.

Να καταδικάσει τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, να βγάλει συμπεράσματα.

Να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών, γυναικών ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Να στρατευτούν κάτω απ' το πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο δρόμο της διεκδίκησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα μας».

ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζουν το μακελειό και τον ενδομονοπωλιακό ανταγωνισμό

Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών που συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν ότι η έγνοια τους είναι για το πώς θα μοιράσουν τη λεία του φυσικού πλούτου της πλούσιας χώρας της Βόρειας Αφρικής

Ολες οι «ύαινες» στη σύνοδο του Λονδίνου, συγκεντρώθηκαν για το φαγοπότι που ετοιμάζουν σε βάρος του λιβυκού λαού
Ολες οι «ύαινες» στη σύνοδο του Λονδίνου, συγκεντρώθηκαν για το φαγοπότι που ετοιμάζουν σε βάρος του λιβυκού λαού
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τα συμφέροντα των μονοπωλίων που ορέγονται το φυσικό πλούτο της Λιβύης και φυσικά τη γεωστρατηγική της θέση στην Αφρική, που γίνεται πεδίο σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, εκφράστηκαν χτες από τους αντιπροσώπους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των διαφόρων οργανισμών τους που συμμετείχαν στη «διεθνή σύνοδο» στο Λονδίνο, που προσκάλεσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ορισμένες πρώτες ανακοινώσεις που έγιναν από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο αποφάσισαν κατ' αρχάς ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρις ότου ο Καντάφι συμμορφωθεί με όλα όσα περιέχονται στην απόφαση 1973 χωρίς, όμως και πάλι, να ορίζεται σαφώς τι σημαίνει αυτό και με ποιους όρους «θα κριθεί η συμμόρφωση» του Λίβυου ηγέτη. Επίσης, συμφώνησαν «στη σύσταση μιας ομάδας επαφής που θα συντονίζει τις πολιτικές προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο». Η επόμενη συνάντηση αυτής της «Ομάδας Επαφής θα γίνει το συντομότερο στο Κατάρ» και την προεδρία της θα αναλάβουν διαδοχικά όλοι οι συμμετέχοντες.

Στις συζητήσεις στο Λονδίνο, συμμετείχαν περισσότερες από 40 αντιπροσωπείες, από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, που πρωτοστατούν), Ελλάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Τουρκία, επίσης από τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αφρικανική Ενωση, αραβικές χωρών όπως οι Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τυνησία. Στη σύνοδο δεν μετείχε αντιπροσωπεία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, αν και βρίσκεται στο Λονδίνο και είχε επαφές με αρκετούς συμμετέχοντες στη σύνοδο, στο περιθώριο των συζητήσεων. Επίσης, η Ρωσία δεν πήγε στη συνάντηση.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, με επιστολή του προς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου, τους κάλεσε «να σταματήσουν τη βάρβαρη επίθεση» κατά της Λιβύης, την οποία παραλλήλισε με τις επιχειρήσεις του Χίτλερ. Τονίζει, επίσης, ότι «η Τρίπολη θα συζητήσει μόνο με την Αφρικανική Ενωση και θα αποδεχτεί οτιδήποτε αποφασίσει η Αφρικανική Ενωση», μια αποστροφή που πολλοί ερμήνευσαν ως ένα «παράθυρο», έμμεσης διαβούλευσης για την επόμενη μέρα που άνοιξε η λιβυκή ηγεσία.

Παζάρια με φόντο την επόμενη μέρα

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις του Λονδίνου συμφώνησαν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, με τη εναρκτήρια ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, που ήταν περισσότερο μια «έκθεση ιδεών», με γενικολογίες περί αναγκαιότητας «να συζητηθεί το παρόν και το μέλλον της Λιβύης» και τη γνωστή, περί «ανθρωπισμού» επιχειρηματολογία, δεν κατέληξαν σε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις. Και αυτό είναι απολύτως φυσικό, αφού οι διαγκωνισμοί τους για το ποιος μιλά με ποιον, τι ελέγχει και τι θα ελέγχει την επόμενη ημέρα, κλιμακώνονται περαιτέρω σε συνεχιζόμενο παζάρι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επανέλαβε ότι «το καλύτερο για το λιβυκό λαό θα ήταν να φύγει ο Καντάφι, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ασχοληθούν με αυτό γιατί είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τους Λίβυους», εμμένοντας στη «γραμμή» Ομπάμα του ήξεις - αφήξεις. Η Κλίντον συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών και επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ στέλνουν τον έμπειρο διπλωμάτη Κρις Στίβενς στη Βεγγάζη για να υπάρχουν επαφές με τους αντικαθεστωτικούς «και να ξεκαθαρίσει η εικόνα τους στην Ουάσιγκτον». Οι ΗΠΑ από όσα λέγονται και αυτά που υπονοούνται αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα του εξοπλισμού των λεγόμενων αντικαθεστωτικών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ φάνηκε να προχωρά σε ένα σχεδόν απροκάλυπτο «παζάρι» με την ηγεσία Καντάφι, δηλώνοντας ότι το Λονδίνο «θεωρεί ότι θα πρέπει όταν όλα τελειώσουν να οδηγηθεί στη διεθνή Δικαιοσύνη, αλλά αυτό μπορεί και να μη γίνει, αν αποδεχτεί να εγκαταλείψει τώρα τη χώρα». Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των Βρετανών που θεωρούν λανθασμένη την εμπλοκή του Λονδίνου στις αεροπορικές επιδρομές (47%) και φοβούνται (71%) ότι η Λιβύη θα μετατραπεί σε Ιράκ.

Προτρέχοντας όλων, όπως έγινε εξαρχής, η Γαλλία προχώρησε και πέραν του πλαισίου της κοινής ανακοίνωσης και ανακοίνωσε ότι έχει, ήδη, αποστείλει πρέσβη στη Βεγγάζη, προκειμένου να έχει διαρκή επαφή με τους αντικαθεστωτικούς. Η αποστολή του Αντουάν Στίβενς, βέβαια, ουσιαστικά αποτελεί και την έμπρακτη αναγνώριση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού, κίνηση που έχει γίνει από το Παρίσι.

Σύγχυση με ΝΑΤΟ και αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι

Την Πέμπτη το πρωί θ' αναλάβει το συντονισμό των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ, όπως διέρρεαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι επέμεναν ότι «η συμμαχία δεν έχει εκπρόσωπο στη Λιβύη και δεν μιλά με τους αντικαθεστωτικούς», προφανώς σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι πιέσεις που φέρονται να ασκούνται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, να υπάρξει ενεργότερη ανάμειξη στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, και σε επιφυλάξεις από άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, που επανέφερε τα σενάρια διαμεσολάβησής της.

Εντός Λιβύης, και χτες συνεχίστηκαν οι σκληρές μάχες κατά τις οποίες οι, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις, χρησιμοποιώντας κυρίως βαρέα όπλα, υποχρέωσαν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς σε άτακτη υποχώρηση, εκδιώχνοντάς τους ακόμη και από την Μπιντ Τζαουάλ, την οποία είχαν καταλάβει, εκ νέου, πριν από ένα 24ωρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου απέδωσε αυτό το πήγαινε - έλα στην «έλλειψη στρατιωτικής οργάνωσης των αντικαθεστωτικών» και αφήνοντας, ουσιαστικά, να εννοηθεί ότι και όποια πρόοδος είχε επιτευχθεί, τις τελευταίες ημέρες, οφειλόταν κυρίως στις αεροπορικές επιδρομές. Οι μάχες συνεχίζονταν και στη Μιζράτα, στα δυτικά της πρωτεύουσας, όπου επίσης, η εικόνα είναι συγκεχυμένη με τους αντικαθεστωτικούς να μιλούν για δεκάδες τραυματίες.

Καραβιές προσφύγων

Περίπου χίλιοι πρόσφυγες από την υποσαχάρεια Αφρική και τη Λιβύη έφτασαν, χτες, στην Ιταλία ενώ άλλοι 500, από τις ίδιες χώρες κυρίως, έφτασαν στη Μάλτα. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες άλλα πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες και βρίσκονται στη Μεσόγειο και προανήγγειλε ότι «εξετάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμετέχει στο έγκλημα μέσω ... διευκολύνσεων

Toν κυβερνητικό ισχυρισμό που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ότι τάχα η Ελλάδα δεν κάνει καμία επιθετική ενέργεια στη Λιβύη, επανέλαβε χτες ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το κόστος της εμπλοκής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επίθεση ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Ποσόν που προκύπτει μετά από αλχημείες και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την ελληνική πολεμική εμπλοκή σε όλη της την έκταση.

Κατά τον υπουργό, η Ελλάδα «παράσχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ήταν πάντα εξαρχής υπέρ της ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ» στη Λιβύη και ως εκ τούτου διέθεσε στη συμμαχία τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ευκολίες της Σούδας, του Ακτίου, της Ανδραβίδας, τη φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν «αιτήματα των ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων και σε ορισμένα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας πέραν της Σούδας, άρα και πέραν του πλαισίου της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την ευκολία της Σούδας». Παρουσίασε σαν ελληνική... επιτυχία, το ότι τα αεροσκάφη των χωρών που βομβαρδίζουν τη Λιβύη, είτε αυτά απογειώνονται από ελληνικά αεροδρόμια είτε από αλλού και διέρχονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο, υποβάλλουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές.

ΚΚΕ: Καθαρά ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Στην παρέμβασή του στην ενημέρωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης χαρακτήρισε κυνικές και σε πλήρη ταύτιση τις τοποθετήσεις του Ε. Βενιζέλου και του Δ. Αβραμόπουλου που μίλησε εκ μέρους της ΝΔ, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη επέμβαση στη Λιβύη είναι ένας καθαρά ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας αυτής υπογράμμισε: «Εάν υπήρχε ένα γνήσιο λαϊκό επαναστατικό κίνημα, δεν θα ζητούσε να έρθουν οι ξένοι για να βομβαρδίσουν και να τους βοηθήσουν αλλά θα προσπαθούσε και θα επιχειρούσε να πάρει την εξουσία με τον δικό του αγώνα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο Καντάφι κάνει εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο». Σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι εκτελούνται αποφάσεις του ΟΗΕ, αναρωτήθηκε: «Ποιος ΟΗΕ; Γιατί δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα για την Παλαιστίνη τόσα χρόνια; Γιατί σε μια σειρά διεθνών θεμάτων δεν παίρνει την ίδια απόφαση; Εμείς δεν ζητάμε να πάρει την ίδια απόφαση, αλλά λέμε. Σε ποιο διεθνές δίκαιο στηρίζεται; Σε αυτό που έχει διαμορφωθεί μετά το 1990; Υπάρχει κανείς που να πιστέψει ότι η απόφαση του ΟΗΕ με τις αποχές από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει να κάνει με ανθρωπιστική βοήθεια και με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»;

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι στη Λιβύη γίνεται προληπτική επέμβαση, αφού, όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, «παρεμβαίνω προληπτικά και παραδίδω τον έλεγχο στο ΝΑΤΟ». Αποκαλύπτοντας την υποκρισία τόνισε πως προχτές το Ισραήλ βομβάρδισε την Γάζα και δε βγήκε ούτε μια ανακοίνωση και είπε ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη εντάσσεται σε ένα παιχνίδι νεοαποικιοκρατίας και επανασχεδιασμού όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά ολόκληρου του κόσμου με βάση τις ενεργειακές ανάγκες της Δύσης.

Σύμφωνος με την κυβερνητική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή» επικρίνοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι «όφειλε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα». Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης ενδιαφέρθηκε για «τα ανταλλάγματα» που πήρε η Ελλάδα λόγω της εμπλοκής, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική.

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ωμός κυνισμός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στον αμερικανικό λαό, που παρακολουθεί όλες αυτές τις μέρες το νέο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ από κοινού με τους ΝΑΤΟικούς τους συμμάχους εναντίον της Λιβύης, απευθύνθηκε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα (πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας), για να «ενημερώσει» και να «διευκρινίσει» τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης και να μπορέσει να την «πουλήσει» στο λαό, ο οποίος βιώνει μια βαθιά καπιταλιστική κρίση την ίδια στιγμή που ο πόλεμος φέρνει τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο.

«Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι», είπε κυνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος χρίζοντας τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες αυτόκλητους «σωτήρες», που για να σώσουν ένα λαό από έναν «τύραννο» τον βομβαρδίζουν και τον ισοπεδώνουν. Διευκρίνισε πάντως ότι «όταν τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας διακινδυνεύουν έχουμε ευθύνη να δράσουμε». Αυτή είναι και η ουσία. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι και η μοναδική έγνοια του και η αιτία και αυτής της επέμβασης.

Εχοντας επίγνωση της πραγματικότητας εντός των τειχών των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Ουάσιγκτον, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ανέλυσε πολύ προσεκτικά τη στρατηγική όσον αφορά στη Λιβύη, μία στρατηγική που τυπικά έχει «χρονοδιάγραμμα». Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα διέθεσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να δώσει όλες τις «λεπτομέρειες» της στρατιωτικής επιχείρησης, σε μία καταφανή προσπάθεια να πείσει ότι «λογοδοτεί» στον αμερικανικό λαό.

Διευκρίνισε ότι από την Τετάρτη η διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη περνά στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν «υποστηρικτικό» ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε μια προσπάθεια ελιγμού και χειραγώγησης ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να ταυτίσει ανόμοιες καταστάσεις όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος και Τυνησία, σημειώνοντας ότι «μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη, που βρίσκεται μεταξύ της Τυνησίας και της Αιγύπτου, δύο χώρες που ενέπνευσαν όλο τον κόσμο όταν ο λαός ξεσηκώθηκε προκειμένου να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα». Προειδοποίησε ακόμη τους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα «σφάλματα» που διαπράχθηκαν από την Ουάσιγκτον στο Ιράκ.

Και πρόσθεσε: «Εχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση». Υπογράμμισε δε ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του Λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία... Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας, για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, θα ήταν σφάλμα», είπε με νόημα, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής στο Ιράκ: «Η μεταβολή του καθεστώτος εκεί πήρε οκτώ χρόνια, στοίχισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και περί τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Λιβύη». Η «αλλαγή καθεστώτος» στη Λιβύη θα γίνει όμως «καθώς παρείχαμε στο λαό της Λιβύης το χώρο και το χρόνο για να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του».

Τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα διέλυσε για μία ακόμη φορά οποιεσδήποτε αμφιβολίες, εάν υπήρξαν κάποια στιγμή, ότι ως Πρόεδρος και «αρχηγός του στρατεύματος» δε θα διστάσει «να κάνει χρήση του στρατού, άμεσα, αποφασιστικά και μονομερώς, όταν κρίνεται αναγκαίο για την υπεράσπιση του λαού, της πατρίδας και των ζωτικών μας συμφερόντων».

Διαδήλωση στην Κοπεγχάγη ενάντια στον πόλεμο

Με πρωτοβουλία των Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Δανία διοργανώθηκε διαδήλωση το Σάββατο έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Κοπεγχάγη και ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή. Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την ολόπλευρη στήριξη στον πόλεμο από το οπορτουνιστικό κόμμα πρασινοκόκκινη συμμαχία (αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ) που είναι και μέλος στο ΚΕΑ.

Ανάλογη διαδήλωση οργανώνεται και στην πόλη Ααρχους την Τετάρτη 30 Μάρτη. Οι πρωτοβουλίες αυτές και η επιτυχία των διαδηλώσεων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί στη Δανία υπάρχει σχεδόν απαγορευτική νομοθεσία για διοργάνωση διαδηλώσεων από εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, και ανοίγουν δρόμους για τον απεγκλωβισμό καλοπροαίρετων αγωνιστών από την κοκκινοπράσινη συμμαχία που στο όνομα της μεγάλης αριστεράς έχει εξελιχθεί στην ουρά της σοσιαλδημοκρατίας και επικυρώνει κάθε αντιδραστική απόφαση στη λογική εξανθρωπισμού του καπιταλιστικού συστήματος.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καταδικάζει την επέμβαση των ιμπεριαλιστών

Την απροκάλυπτη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών χωρών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα εσωτερικά του κυρίαρχου κράτους της Λιβύης με πρόσχημα την προστασία των αμάχων πολιτών της καταγγέλλει και καταδικάζει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Με ανακοίνωσή του «καταδικάζει ιδιαίτερα τις στρατιωτικές επιθέσεις και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά του λαού της Λιβύης, του μόνου αρμόδιου να αποφασίζει για το μέλλον του. Καλεί την κυβέρνηση της χώρας μας να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή στο νέο αυτό βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο αγωνιστής Κουβανικός λαός έζησε και ζει τη γενοκτόνο και απάνθρωπη φύση του ιμπεριαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ