ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λείπουν αναγκαία φάρμακα για βαριά πάσχοντες ασθενείς!

Εξορμήσεις, σήμερα, κλιμακίων των αγωνιστικών συσπειρώσεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ σε όλα τα νοσοκομεία των νομών της Θεσσαλίας

«Νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», σημειώνει το πανό από πρόσφατη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής του Νομού Λάρισας
«Νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», σημειώνει το πανό από πρόσφατη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής του Νομού Λάρισας
Καθημερινά, πλέον, απειλούνται ζωές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς οι δραστικές περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία, που επέβαλε η κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες 1.000.000 και πλέον κατοίκων της Θεσσαλίας και της γύρω περιοχής και το οποίο, το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, λόγω των ελλείψεων σε υλικά και φάρμακα, των χαλασμένων μηχανημάτων που δεν επιδιορθώνονται, αλλά και των κενών που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πριν από λίγο καιρό, ο «Ρ» έγραψε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς της περιοχής, λόγω μη λειτουργίας του συστήματος σχεδιασμού στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας. Το εν λόγω σύστημα, λόγω παλαιότητας, αχρηστεύτηκε, αλλά η προμήθεια νέου καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι νέοι καρκινοπαθείς να μην μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα ακτινοθεραπείας. Να σημειώσουμε ότι, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, η Ογκολογική Κλινική συστεγάζεται με την Αιματολογική και, παρά το πλήθος των ογκολογικών περιστατικών στην περιοχή, τα κρεβάτια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα πολλοί καρκινοπαθείς να νοσηλεύονται ακόμη και σε ράντζα.

Κινδυνεύουν πολλοί ασθενείς!

Τις τελευταίες μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λείπουν και τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (κυρίως «χιουμίρα» και «ριμικέιτ»), με αποτέλεσμα να απειλείται, άμεσα, η υγεία των 25 ασθενών που νοσηλεύονται, με αυτού του είδους αρρώστιες, στο νοσοκομείο και πολλών άλλων που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού αρνείται να υπογράψει τη δαπάνη για την προμήθεια αυτών των φαρμάκων, επικαλούμενη το υψηλό τους κόστος (η μηνιαία θεραπεία κάθε ασθενούς μ' αυτά τα φάρμακα κοστίζει περί τα 2.000 ευρώ), ενώ τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν βγει από τη λίστα φαρμάκων που αναγνωρίζει το ΙΚΑ.

Στο μεταξύ, εδώ και καιρό, χαλασμένο και, ουσιαστικά, εκτός λειτουργίας παραμένει το ακτινοσκοπικό μηχάνημα - το μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας - με αποτέλεσμα οι Θεσσαλοί ασθενείς που χρειάζονται κάποια επέμβαση στα χοληφόρα, ή και και άλλες ακτινοσκοπικές επεμβάσεις (βαρειούχος υποκλεισμός, απεικόνιση λεπτού εντέρου, νεφροστομίες, σαλπιγγογραφίες κ.ά.) να μην μπορούν να τις κάνουν και να αναγκάζονται, είτε να ψάχνουν να βρουν «δίοδο» και θέση για κάποιο από τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - πράγμα πολύ δύσκολο - είτε να καταφεύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, όπου θα τους «ξυρίσουν κανονικά», αφού, π.χ., μια επέμβαση στα χοληφόρα μπορεί να κοστίζει από 2.000 μέχρι και 5.000 ευρώ.

Κι ενώ αυτές και πολλές άλλες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, προβλήματα σε μηχανήματα - και ο αγγειογράφος υπολειτουργεί - σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν το Πανεπιστημιακό σε «παράλυση», ο διοικητής του κομπορρημονεί ότι εφαρμόζει με επιτυχία τις κατευθύνσεις και τις εντολές του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδου, για δραστικές περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων και, προκαλώντας την «κοινή γνώμη», δηλώνει στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στο νοσοκομείο και γι' αυτό δεν πρέπει ν' ανησυχούν οι Θεσσαλοί!

Ο λαός να βγει στον αγώνα

Ομως, ο λαός της Θεσσαλίας και ανησυχεί και οργίζεται με την κυβερνητική πολιτική, η οποία θυσιάζει την υγεία και την ίδια τη ζωή του λαού στο βωμό της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται και το χώρο της Υγείας, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την οικονομική κρίση και ως «άλλοθι» την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για την κάλυψη, τάχα, των ελλειμμάτων του κράτους.

Να μπουν στον αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής το ΚΚΕ και αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στους θεσσαλικούς νομούς από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των εργαζομένων (ΠΑΜΕ), των μικρομεσαίων αγροτών (ΠΑΣΥ), των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), των σπουδαστών (ΜΑΣ), των γυναικών (ΟΓΕ).

Στο πλαίσιο της κοινής, λαϊκής αγωνιστικής δράσης, που είναι συνεχής, το τελευταίο διάστημα, στη Θεσσαλία, σήμερα από το πρωί κλιμάκια των αγωνιστικών συσπειρώσεων πραγματοποιούν εξορμήσεις σε όλα τα νοσοκομεία των τεσσάρων νομών της περιοχής, για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους στο χώρο και τους επισκέπτες, για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης κατά της πολιτικής που μετατρέπει την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα και για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν για όλους συστήματος Υγείας, με αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες.


Π. Ρ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τραγικές ελλείψεις σε ιατρείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Διατροφής και Αθλησης

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Θάνατος του Ιωάννη Παυλίδη στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των ελλείψεων του τοπικού ιατρείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» κατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Διατροφής και Αθλησης. Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:

«Στην κεντρική πλατεία των Κουφαλίων του Δ. Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκης, στις 26 Φεβρουαρίου, ο κάτοικος Ιωάννης Παυλίδης, στην προσπάθειά του να διασχίσει το δρόμο, χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Το τροχαίο αυτό, δυστυχώς, κατέληξε στο θάνατο του άτυχου πολίτη, ο οποίος έμεινε στο παγωμένο οδόστρωμα επί 55 λεπτά, σε απόσταση μόλις διακοσίων μέτρων από το τοπικό ιατρείο του ΙΚΑ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Με το τραγικό αυτό γεγονός αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης, για τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που παρουσιάζουν τα Κ.Υ. και τα τοπικά ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αυτό των Κουφαλίων.

Για το συγκεκριμένο τοπικό ιατρείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είχαμε καταθέσει ως αναφορά (919/23-9-2010) υπόμνημα του Συλλόγου Γυναικών Κουφαλίων Δήμου Χαλκηδόνας, που αφορούσε την στελέχωσή του, η οποία όμως παρά τις υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκε.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν άμεσα γίνουν προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο τοπικό ιατρείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κουφαλίων».

ΦΑΡΣΑΛΑ
Εστησαν Επιτροπή Αγώνα

Μετά από σύσκεψη για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας

Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, συγκρότησαν εκπρόσωποι φορέων της επαρχίας σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρθούν πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση της Επιτροπής με τη συμμετοχή και άλλων φορέων σ' αυτή.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η αναγκαιότητα πολύμορφης αγωνιστικής δράσης για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Οσον αφορά στις βασικές διεκδικήσεις που θέτει η Επιτροπή Αγώνα είναι:

  • Αμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με μόνιμο ιατρικό και άλλο προσωπικό των ειδικοτήτων που χρειάζονται, προκειμένου να καλύπτονται στο ακέραιο οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων με τα σημερινά δεδομένα.
  • Η κάλυψη του Κέντρου Υγείας με ασθενοφόρο, όλο το 24ωρο και με όλο το απαραίτητο υλικό.
  • Η κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις.
  • Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
  • Δημόσια, δωρεάν, καθολική Υγεία για όλο το λαό.
ΚΙΛΚΙΣ
Κινητοποίηση μεθαύριο

Με συλλαλητήριο την Παρασκευή 1η του Απρίλη στη 1 μ.μ. στην πύλη του ιδρύματος, θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε κάθε κίνηση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κιλκίς οι εργαζόμενοι σ' αυτό.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλεται η ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της Υγείας αλλά και ειδικότερα η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου νοσοκομείου από την πολιτεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ