ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις σε 20 πόλεις αύριο

Στην Αθήνα στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 12.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή

Κοινές κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας γίνονται αύριο, Τετάρτη 30 Μάρτη, σε 20 πόλεις όλης της χώρας.

Στο χώρο της Υγείας ειδικότερα το κάλεσμα απευθύνουν το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Περαιά - Αττικής, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημόσιων Υπαλλήλων Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η ΔΗΠΑΚ Αυτοαπασχολούμενων Γιατρών και Φαρμακοποιών.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Οχι στη στάση πληρωμών και παροχών της κυβέρνησης στην Υγεία. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, χρόνιοι πάσχοντες, γυναίκες και νέοι των λαϊκών οικογενειών. Δράση τώρα όλων! Να μην επιτρέψουμε να γίνει η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη και το δικαίωμα για δωρεάν Υγεία ολοκαύτωμα στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να σταματήσουμε το έγκλημα της κυβέρνησης και των συμμάχων της σε βάρος της υγείας του λαού!».

Οι συντονισμένες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας γίνονται με αφορμή τις κινητοποιήσεις των γιατρών. Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, ενώ ΙΣΑ και ΙΣΠ καλούν τους ελευθεροεπαγγελματίες να κάνουν διήμερη αποχή απ' τα καθήκοντά τους. Ομως, με το πλαίσιο που προτάσσουν οι συγκεκριμένοι φορείς αφήνεται στο απυρόβλητο η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και ως λύση προβάλλεται ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, το ΠΑΜΕ και οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στην επίθεση που δέχεται η Υγεία, με κεντρικό αίτημα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Κοινωνική συμμαχία για την Υγεία

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, προχωράει σε στάση παροχών στην Υγεία για τη λαϊκή οικογένεια και σε στάση πληρωμών στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς για υπηρεσίες Υγείας, ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα, που παρέχουν για τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα τον ΟΠΑΔ και που το κράτος τους χρωστάει», επισημαίνουν το ΠΑΜΕ και οι μαζικοί φορείς.

«Χωρίς καθυστέρηση οργανώνουμε την κοινή ενιαία πάλη. Ενισχύουμε την κοινωνική συμμαχία και τη συμπόρευσή μας με το ταξικό εργατικό και ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα των γονιών και των γυναικών. Παλεύουμε και διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με ένταξη σ' αυτό όλων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών, με καλές αμοιβές, ανθρώπινα ωράρια και δημόσιες κοινωνικές παροχές, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους. Παλεύουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις υλοποίησής του, με την αλλαγή των συσχετισμών, με βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Φτάνει πια η κοροϊδία! Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», υπογραμμίζουν.

Απαιτούν:

  • Δωρεάν παροχή σε όλους των θεραπειών, φαρμάκων, εξετάσεων, υγειονομικού και άλλου υλικού.
  • Να καλύπτονται όλες οι εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις δωρεάν και χωρίς περικοπές.
  • Απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους με τη χρήση των συνταγολογίων.
  • Να εξοφληθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, με κρατική χρηματοδότηση και έντοκα ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση.
  • Να επιστραφούν έντοκα στους ασφαλισμένους τα ποσά που πλήρωσαν ανάλογα με την καθυστέρηση.
  • Τις δαπάνες για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες των χρονίως πασχόντων να πληρώνει απευθείας το κράτος. Να τους επιστραφούν άμεσα τα ποσά που έχουν πληρώσει.
Ολοι οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων απευθύνει με δήλωσή του στον «Ρ» ο Νίκος Μπουντούρογλου, γιατρός και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας:

«Η κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι εκρηκτική. Η συνεχιζόμενη πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας προς όφελος των πολυεθνικών και μονοπωλίων, ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που επιβαρύνεται συνολικά το επίπεδο υγείας των εργαζομένων, σηματοδοτεί την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ απέναντι και στο κοινωνικό δικαίωμα της Υγείας. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών, είτε στηρίζοντας άμεσα αυτές τις πολιτικές, είτε σπέρνοντας αυταπάτες ότι ο καπιταλισμός εξανθρωπίζεται, βάζουν στην ουσία πλάτη να περάσουν αυτά τα μέτρα.

Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα η μόνη απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών είναι να συμπαραταχθούν με το πλαίσιο πάλης των ταξικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ. Να παλέψουν ώστε την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων σε Αθήνα και Πειραιά».

Επίσης, η Αφροδίτη Ρέντζιου, ψυχίατρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, με δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» σημειώνει:

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, ξοδεύει δισεκατομμύρια για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη για να εξασφαλίσει μερίδιο στους κεφαλαιοκράτες από το πλιάτσικο, μοιράζει δισ. ευρώ στους βιομήχανους και τους τραπεζίτες, ξεθεμελιώνει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Προχωράει σε στάση παροχών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και σε στάση πληρωμών στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς, για εξετάσεις και φάρμακα. Ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, είτε αναγκάζονται να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, είτε συχνά δεν αγοράζουν φάρμακα ή διακόπτουν τις θεραπείες τους βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νεφροπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται να δίνουν έως και 1.800 ευρώ το μήνα για τη θεραπεία αποσιδήρωσης, ποσό που ο ΟΠΑΔ τους επιστρέφει μετά από πολλούς μήνες.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, άνεργους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, να μην επιτρέψουμε να γίνει το δικαίωμα στην Υγεία ολοκαύτωμα στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματιών. Ολοι την Τετάρτη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια».

Στο χώρο της εκπαίδευσης

Στο επίκεντρο των αυριανών κινητοποιήσεων θα είναι και οι εξελίξεις της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, οδηγεί τα παιδιά της εργατικής τάξης στην αμορφωσιά, παραδίδει όσα σχολεία δεν κλείσουν στις επιχειρήσεις. Εξελίξεις που έρχονται να «κουμπώσουν» με την πολιτική που στέλνει στην γκιλοτίνα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και στρώνουν το δρόμο για την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αύριο απεργούν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί να δοθεί βροντερό «παρών» στα συλλαλητήρια και να απαιτήσουν για μια ακόμα φορά «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!». Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Στη Ζάκυνθο

Τη στήριξη της απεργίας των εκπαιδευτικών αποφάσισαν μια σειρά φορείς στη Ζάκυνθο, σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Επιτροπή Παιδείας του ΠΑΜΕ, γονείς από Συλλόγους του νομού, εκπρόσωποι του ΜΑΣ και μαθητές.

Καμπάνια του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία

Ξεκίνησε χτες σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις η καμπάνια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που διοργανώνεται από τις 28 Μάρτη έως 3 Απρίλη, για το «Νέο μισθολόγιο» - Φτωχολόγιο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και την πρόταση του ΠΑΜΕ. Με αιχμή τους χώρους δουλειάς στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των ΟΤΑ, πραγματοποιούνται περιοδείες, εξορμήσεις, ομιλίες σε μεγάλες σχολικές μονάδες, στα δημαρχεία, στα νοσοκομεία, στις περιφερειακές διοικήσεις και σ' άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Σε δήλωσή του, στον «Ρ», σχετικά με την καμπάνια, ο Αγγ. Σίμος, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, τονίζει: «Στην κουβέντα που γίνεται με τους συναδέλφους φαίνεται η έντονη δυσαρέσκεια και η αγανάκτησή τους για τα νέα άγρια μέτρα που θα παρθούν μέσω του "νέου μισθολογίου", τα οποία θα χειροτερέψουν παραπέρα την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, θα καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις τους. Προβάλλοντας πειστικά επιχειρήματα, καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά τους σε οργανωμένη δράση με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, εγκαταλείποντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν αύριο (σήμερα) και όλη την εβδομάδα με ομιλίες. (Εχουν, ήδη, προγραμματιστεί 50 - 60 ομιλίες σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και σχολεία). Σε όλες τις πόλεις οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές συσκέψεις - συγκεντρώσεις, με στόχο, μέσα από όλη αυτή τη δράση, να μη μείνει εργαζόμενος στο Δημόσιο που δε θα μάθει τις θέσεις του.

Να κάνουμε ένα βήμα, λοιπόν, στη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, στην εγκατάλειψη των συμβιβασμένων ηγεσιών. Να βοηθήσουμε να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, ότι, δηλαδή, για να υπάρχουν θετικές αλλαγές για τους εργαζόμενους, χρειάζονται αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, χρειάζεται αλλαγή τάξης στην εξουσία».

Οι αυριανές κοινές συγκεντρώσεις

Αθήνα, στην Ομόνοια, στις 11 π.μ.

Πειραιάς, στην πλατεία Κοραή, στις 11 π.μ.

Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία ΧΑΝΘ. (Προσυγκεντρώσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών στις 10.30 το πρωί, στον πεζόδρομο της Ικτίνου και φοιτητών - σπουδαστών στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου).

Πάτρα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Γεωργίου.

Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Βόλος, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Κοζάνη, στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Φλώρινα, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία.

Ορεστιάδα, στις 7.30 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο.

Σέρρες, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

Βέροια, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.

Κατερίνη, στις 10.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία.

Καβάλα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Καπνεργάτη.

Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

Κομοτηνή, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Δημαρχείο.

Καλαμάτα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Ηράκλειο, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κορνάρου.

Χανιά, στις 11 το πρωί, στα Νέα Καταστήματα.

Ζάκυνθος, στις 10 το πρωί, στο παλιό Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ