Συνεδρίασε, προχτές, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, με θέματα τη δράση μπροστά στην υπογραφή ΣΣΕ, την Πρωτομαγιάτικη απεργία, τον ΟΕΚ και τα ΒΑΕ
Το «μπλοκ» του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην τελευταία απεργία (23/2) |
Εκτιμώντας τις δυσκολίες στην υπογραφή ΣΣΕ «όχι για να ανακρούσουμε πρύμναν, αλλά για να σχεδιάσουμε καλά τη δουλειά μας», η Ομοσπονδία επισημαίνει πως η δουλειά για τη ΣΣΕ πρέπει να κινηθεί ως εξής:
«Δεν μπορούμε», τονίζεται στην εισήγηση, «να συμβιβαστούμε με δυσκολίες που ποτέ δε θα εξαλειφθούν, ούτε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια πρόχειρη εκτίμηση του τύπου "αυτό μπορέσαμε, αυτό κάναμε". Σήμερα, επιβάλλεται να βάλουμε τον πήχη ψηλά όχι για να τον κοιτάμε, αλλά για να τον περάσουμε».
Με σύνθημα «Με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία για να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας», η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ρίχνεται και στη μάχη της Πρωτομαγιάτικης απεργίας. Βασικοί στόχοι μπροστά στην Πρωτομαγιά, είναι: μαζικοποίηση των σωματείων με νέες εγγραφές, αξιοποίηση και ένταξη στη μάχη του αγώνα νέων δυνάμεων, απεγκλωβισμός του κλάδου από κόμματα του κεφαλαίου και τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, να στήσουμε Επιτροπές Αγώνα, ενίσχυση της συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροαγρότες, καλύτερο άνοιγμα του κλάδου κυρίως στις σχολές που είναι εκατοντάδες σε κάθε πόλη. Κάθε συνδικάτο να συνεδριάσει, να βάλει στόχους και να οργανώσει τη δουλειά.
Ιδιαίτερη ήταν και η συζήτηση που αναπτύχθηκε για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και την προσπάθεια κατάργησης των ΒΑΕ. Για τον ΟΕΚ, «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μέτωπο, να συσπειρώσουμε δυνάμεις γύρω από το ζήτημα της κατοικίας, κεντράροντας στο εξής: "Κατοικία δικαίωμα, όχι εμπόρευμα". Τα συνδικάτα μας να πάρουν πρωτοβουλίες, να καλέσουν άλλα σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενους, να γίνει ενημέρωση, να παρθούν αποφάσεις για πρωτοβουλίες». Για τα ΒΑΕ, η Ομοσπονδία τόνισε πως «θέση μας τόσο για τον κλάδο, όσο γενικότερα είναι καμιά περικοπή, αντίθετα διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ, με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων».
Στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχει ριχτεί και η ταξική Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, η ΟΕΚΙΔΕ προχωρά σε συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς.
Στην ανακοίνωση της ΟΕΚΙΔΕ, επισημαίνεται: «Η συλλογική σύμβαση έχει σχέση με το σύνολο των αναγκών μας και μας προστατεύει συλλογικά απέναντι στις αχόρταγες ορέξεις των εργοδοτών, του κεφαλαίου. Εκτός από το ύψος του μισθού και του μεροκάματου, κατοχυρώνει μια σειρά από ουσιαστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους των κλάδων μας». Και σημειώνεται: «Γι' αυτό η μη υπογραφή της θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες συνολικά στη ζωή μας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα δουλέψουν τα παιδιά μας. Είναι υπόθεση όλων μας».
Σε άλλο σημείο, η ΟΕΚΙΔΕ τονίζει: «Οταν χτυπούν την καρδιά της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, τη συλλογική διεκδίκηση και διαπραγμάτευση, είναι χρέος όλων μας να μπούμε στη μάχη, να δείξουμε τη δύναμή μας. Οπλο μας η οργάνωση στα συνδικάτα, η συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, η ταξική ενότητα στους κλάδους μας και ο συντονισμός και η αλληλεγγύη με ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες. Η αντίσταση στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης, ταξικής αναμέτρησης, που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας για να είναι αποτελεσματική, για να ασκηθεί πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση, να επιβάλουμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να εμπλουτιστεί από τις συσκέψεις και τις συνελεύσεις που πρέπει να γίνουν σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς».
Και καταλήγει: «Κανένας εργαζόμενος να μην υπογράψει ατομική σύμβαση. Κανένας συνδικαλιστής να μην υπογράψει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών - αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Εγγραφή - συσπείρωση όλων στα ταξικά συνδικάτα. Ολοι στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ».
Την προσπάθεια ενσωμάτωσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησής του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αφορμή αποτέλεσε η συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΒ με μέλη του Σώματος.
Να παρουσιάσει ως ...τυπικό το γεγονός επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, λέγοντας πως «το ΣΕΠΕ δεν παίρνει οδηγίες, έχει όμως υποχρέωση να ακούσει όλες τις οργανώσεις» για «να παρέχει πληροφορίες και υποδείξεις».
«Ο ΣΕΒ κάλεσε μία ομάδα επιθεωρητών πίσω από την πλάτη των σωματείων», σημείωσε ανταπαντώντας ο Γ. Μαυρίκος, λέγοντας ότι το γεγονός «δείχνει και τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο που θέλει να δώσει ο ΣΕΒ για λογαριασμό του κεφαλαίου»! Υπενθύμισε ότι κάθε φορά που καλείται το ΣΕΠΕ για θέματα ασφάλειας της εργασίας «φταίνε πρώτα οι εργαζόμενοι κατά κανόνα, οι επόπτες ασφάλειας, η ...κακιά ώρα, αλλά ποτέ οι εργοδότες», τονίζοντας ότι με την παρέμβαση που υπήρξε «διαμορφώνεται ένα μακρύ χέρι του ΣΕΒ» και «έχουμε μια απροκάλυπτη και προκλητική τακτική».
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «με πρόσχημα την οικονομική κρίση καταπατούνται τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», θυμίζοντας ότι «1.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους χώρους δουλειάς» τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, τόνισε ότι «ο ρόλος του ΣΕΠΕ, έτσι όπως είναι, κουτσουρεμένος, αποσπασματικός και ορισμένες φορές τυπικός, συμβάλλει σε αυτήν την κατάσταση», αφού, λόγω των συνολικών εξελίξεων, θα έχουμε «εντατικοποίηση της δουλειάς με εργοδοτικό αυταρχισμό» και «η κατάσταση θα χειροτερέψει, γι' αυτό παρεμβαίνει ο ΣΕΒ», επειδή «θέλει έναν μηχανισμό συμφιλιωτή, ένα εργαλείο ταξικής συνεργασίας, με στόχο να εξασφαλίζεται η εκμετάλλευση». Συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «στόχος είναι να μπούνε σε εφαρμογή οι επιχειρησιακές συμβάσεις, εν τέλει ο εργασιακός μεσαίωνας».
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για να μπει φρένο στα σχέδια κατεδάφισης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, σήμερα Τετάρτη 29 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς). «Καλούμε όλους τους δικαιούχους, τους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σε κοινό αγώνα, με κάθε μορφή πάλης, να βάλουμε φρένο στα σχέδια κατεδάφισης του ΟΕΚ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Και τονίζει:
«Απαιτούμε: