ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Λουτρό αίματος σε όλες τις πόλεις

Κατά χιλιάδες συρρέουν στους δρόμους οι διαδηλωτές
Κατά χιλιάδες συρρέουν στους δρόμους οι διαδηλωτές
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με όσες δυνάμεις ασφαλείας έχουν μείνει πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι (καθώς φαίνεται να υπάρχει ρήγμα και εντός στρατεύματος) έχουν λάβει διαστάσεις μακελειού. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει, κατά κύριο λόγο, το ειδησεογραφικό δίκτυο al Jazeera, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μόνο χθες στην Τρίπολη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 61. Συνολικά, από την περασμένη Τετάρτη εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 235 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Ουδείς έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται εντός της χώρας. Ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, σε εμφάνισή του χθες το πρωί στην κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι οι πόλεις αλ Μπάιντα και Βεγγάζη ελέγχονται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Προειδοποίησε για εμφύλιο, «ποτάμια αίματος» και διάλυση της χώρας (στη βάση των φυλών), αν δε σταματήσουν οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι το «καθεστώς θα παλέψει μέχρι και την τελευταία σφαίρα, ενάντια σε όλες αυτές τις υπόγειες δυνάμεις, τρομοκράτες, ισλαμιστές, ξένο δάκτυλο κ.λπ.».

Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές, μαχητικά αεροσκάφη βάλλουν κατά των διαδηλωτών στην Τρίπολη, ενώ στα δυτικά της δυνάμεις του στρατού έχουν περάσει με την πλευρά των διαδηλωτών. Δύο λιβυκά μαχητικά προσγειώθηκαν στη Μάλτα και οι σμήναρχοί τους ζήτησαν πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να βάλλουν κατά των διαδηλωτών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Λίβυος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας το μακελειό. Ο αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε την παραίτηση του Καντάφι μιλώντας για «γενοκτονία».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα για τη Βενεζουέλα, αλλά η πληροφορία διαψεύστηκε.

Πυρπολήσεις κτιρίων έχουν αναφερθεί στην πόλη Ζαουίγια, επιθέσεις έγιναν κατά ξένων επιχειρήσεων, στο λιμάνι Ντάρναχ και νοτίως της Τρίπολης. Ξένες επιχειρήσεις απομακρύνουν τους εργαζομένους τους, μεταξύ αυτών και οι πετρελαϊκές, όπως η ΒP. Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί.

Εντελώς υποκριτικά, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, ζήτησε επίλυση των προβλημάτων του λαού της Λιβύης μέσω διαλόγου καταδικάζοντας τη βία. Ανάλογη δήλωση έγινε και από την Ουάσιγκτον, που αρκέστηκε να δηλώσει ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις». Φυσικά, αυτή η «αμηχανία» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει σχέση με το γεγονός ότι έχουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων με το καθεστώς Καντάφι και περιμένουν να δουν πού θα «γείρει η πλάστιγγα».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί του καθεστώτος

KAΪΡΟ.--

Το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του παραιτηθέντα Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και όλης της οικογένειάς του, στο εξωτερικό, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, ένα ποσό που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει τα 70 δισ. δολάρια, αν ληφθούν υπ' όψιν και τα ακίνητα, που διαθέτει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κάιρο, η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση, υπό το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, προσανατολίζεται στην κατάθεση επίσημου αιτήματος διαγραφής του χρέους της Αιγύπτου προς την Ενωση.

Χθες, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί ανασχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης, και περί συμμετοχής σε αυτό και εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της ισλαμιστικής οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Αν και κυκλοφόρησε το όνομα, π.χ., του αντιπολιτευόμενου ηγέτη του κόμματος «El Ghad», η πλήρης λίστα των ονομάτων δεν είχε δημοσιευτεί.

Την ίδια ώρα, συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕ, των ΗΠΑ, αλλά και της Αυστραλίας είχε ομάδα εκπροσώπων των οργανώσεων νεολαίας που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση των διαδηλώσεων κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και σχεδιάζουν να φτιάξουν πολιτικό κόμμα.

Επίσης, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη η απόφαση του στρατού να απαγορεύσει τις απεργίες, από το Σαββατοκύριακο, «για να μην προκληθεί άλλη ζημιά στην οικονομία».

Χθες, στο Κάιρο έφτασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει εκεί και δήλωσε ότι «θα συζητήσει με όσους βρίσκονται τώρα στην εξουσία τους ταχύτερους τρόπους που θα διασφαλίσουν τη μετάβαση στη νέα πολιτική ηγεσία». Αναλόγου περιεχομένου επαφές έχει, από χθες, στο Κάιρο και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Κίνησεις τακτικής

ΜΑΝΑΜΑ.--

Σχετική ηρεμία επικρατεί, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, στους δρόμους του Μπαχρέιν, καθώς το καθεστώς απέσυρε τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό και σταδιακά άφησε το περιθώριο στους διαδηλωτές να «επανακαταλάβουν» την κεντρική πλατεία Μαργαριταριού και να εγκατασταθούν εκεί. Είχαν προηγηθεί σκληρές συγκρούσεις την Παρασκευή και το Σάββατο με πολλούς τραυματίες.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αλλαγή στάσης της ηγεσίας της χώρας οφείλεται σε πιέσεις από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, που επιθυμούν διατήρηση της σταθερότητας στο εμιράτο καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό γεωστρατηγικά και κατ' επέκταση ενεργειακά. Φιλοξενεί τον 5ο Αμερικανικό Στόλο (που ελέγχει τον Περσικό Κόλπο) και βρίσκεται δίπλα στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Σ. Αραβίας, όπου κατοικεί σιιτική μειονότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να «εμπνευστεί» από τα τεκταινόμενα στο Μπαχρέιν.

Ορισμένες οργανώσεις και κάποια συνδικάτα που έκαναν την εμφάνισή τους, το Σάββατο απειλώντας με απεργίες, ζητούν, επίσης, άμεσα τη μείωση των εξουσιών του βασιλιά, και μέτρα που θα διασφαλίζουν ίσα δικαιώματα σε σουνίτες και σιίτες μέσα από συνταγματικές ρυθμίσεις. Μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση νεολαίας υπό την επωνυμία «14 Φεβρουαρίου» (πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων στο βασίλειο) ζήτησε τερματισμό της βασιλείας και την επιλογή από το λαό πολιτικού συστήματος, χωρίς, όμως, να είναι σαφές πόσο κόσμο επηρεάζει η συγκεκριμένη οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ