ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ενα ακόμη βήμα προς το τέλος

«Μαχαίρι» στη χρηματοδότηση της διακρατικής εταιρείας από τους Ρώσους

Περισσότερο αβέβαιο από ποτέ προβάλλει το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς στη σημερινή συνέλευση των μετόχων της διακρατικής εταιρείας υλοποίησης του έργου «Trans Balkan Pipeline», στη Ρώμη, η ρωσική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την «ελαχιστοποίηση των εξόδων», μειώνοντας και την οικονομική συνεισφορά της στην εταιρεία. Είχε προηγηθεί η είδηση για επικείμενη αποχώρηση της Ρωσίας από το σχέδιο, κάτι που συνεπάγεται την πλήρη κατάρρευσή του, βάσει δημοσιεύματος της ρωσικής εφημερίδας «Βέντομοστι». Ακολούθησε δήλωση του Ι. Ντεμίν, εκπροσώπου της «Τρανσνιέφτ», (συμμετέχει στη διακρατική εταιρεία μαζί με τις «Ροσνιέφτ» και «Γκαζπρόμ Νιέφτ» από την ρωσική πλευρά), στο πρακτορείο «ΡΙΑ - Νόβοστι» σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο του αγωγού.

Ο Ι. Ντεμίν επεσήμανε ότι η Βουλγαρία έχει το μεγαλύτερο χρέος προς την εταιρεία του αγωγού, του οποίου η χρηματοδότηση σταμάτησε στη συνέχεια και από την ελληνική πλευρά (Κοπελούζος, Λάτσης και ελληνικό δημόσιο), με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μόνο από τους Ρώσους. Το χρέος της Βουλγαρίας υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ και της Ελλάδας σε 1,3 εκατ. ευρώ. Αυτό που θα ζητήσει σήμερα η Ρωσία είναι ένα σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χτες ότι «υπάρχουν πληροφορίες, περιμένουμε, όμως, να υπάρξουν αποφάσεις, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η επίσημη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Παρ' όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο υπάρχει πλέον μόνο τυπικά. Η τελική απάντηση από την Βουλγαρία αναμένεται μέσα στον Φλεβάρη, αλλά θεωρείται βέβαιη η απόρριψή του, εκτός απροόπτου. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική για την συνολική αβεβαιότητα ανάλογων ενεργειακών σχεδίων που συγκεντρώνουν πλήθος γεωπολιτικών και οικονομικών αντιθέσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτου ελέγχου της ενέργειας από το μεγάλο κεφάλαιο.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνας για να καταργηθεί ο νόμος για τον ΕΛΓΑ

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε χτες αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ το Γενάρη
Από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ το Γενάρη
Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ εξέφρασε η ΠΑΣΥ σε συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία τής Πανελλαδικής Γραμματείας της με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ χαρακτήρισε το νέο νόμο για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) αντιαγροτικό και αντιασφαλιστικό και ζήτησε ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Επίσης τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων στο βαμβάκι, για τις βροχοπτώσεις και για το πράσινο σκουλήκι, καθώς και προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας με καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις, τα πορίσματα και την καταβολή αποζημιώσεων. Κατατέθηκε επίσης και υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα της ΠΑΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θ. Σαρρής, από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και το νόμο για τον ΕΛΓΑ, επιχειρώντας να τον εμφανίσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως ευεργετικό για τους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ η πραγματικότητα απέχει πολύ. Εστίασε τα λεγόμενά του στα ποσά των αποζημιώσεων που καταβάλλει αυτές τις μέρες ο ΕΛΓΑ για παλιότερες ζημιές, ενώ για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα επιχείρησε να κερδίσει χρόνο λέγοντας «καθίστε να δούμε πρώτα τι θα γίνει»... Οσον αφορά το βαμβάκι, έδωσε διπλωματικές απαντήσεις λέγοντας πως σύντομα θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις, χωρίς να προσδιορίσει το πότε, ενώ για το πράσινο σκουλήκι είπε επίσης ότι θα δοθούν σύντομα μέσω ΠΣΕΑ και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις Σκανδαλίδη. Ομως το «σύντομα» για τα ΠΣΕΑ σημαίνει μετά από 2-3 χρόνια... και παραμένει ακόμα ζητούμενο αν θα δοθούν τελικά αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι.

Η χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ έγινε σε συνέχεια της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ στις 27 του Γενάρη, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και καταλήψεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ στις έδρες των περιφερειών. Και ο αγώνας θα συνεχιστεί. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγ. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, δήλωσε τα εξής: «Εμείς σε κάθε περίπτωση, σαν Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, μέσα από τις επιτροπές, μέσα από τις ομοσπονδίες, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, θα συνεχίσουμε την πάλη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε αυτός ο νόμος να καταργηθεί στην πράξη. Να επιβάλουμε την πραγματική ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ούτως ώστε να μην είναι ξεκρέμαστος ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος και μην οδηγηθεί - γιατί μέσα από το νόμο σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγηθεί αναγκαστικά - στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εμείς θεωρούμε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι δημόσιου χαρακτήρα 100% και να αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές».

Το υπόμνημα της ΠΑΣΥ

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ τονίζεται:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην κινητοποίησή μας, που έγινε συντονισμένα στις 27/1/2011 σε όλη την Ελλάδα, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ σε όλες τις περιφέρειες, αλλά και με συμβολικές καταλήψεις, εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για το νέο Νόμο της κυβέρνησης, αφού αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα και μεγάλο "χαράτσι", χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Πιο ειδικά διαφωνούμε και ζητάμε την απόσυρσή του γιατί:

Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, και λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης που εισπράττει υποχρεωτικά και δεν πληρώνει όταν δεν έχει έσοδα. Απαιτεί "ένα συνολικά ισοσκελισμένο ασφαλιστικό σύστημα, όπου οι παροχές θα είναι στο ίδιο ύψος με τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ". Εάν τα έσοδά του από κάθε πηγή δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων, ανά προϊόν στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στο ζωικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσού που απαιτείται για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα πληρώνει υποχρεωτικά ασφαλιστική εισφορά για την παραγωγή του, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένος ότι υποχρεωτικά θα αποζημιωθεί σε περίπτωση καταστροφής της. Αυτό το ονομάζει οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ. Ζητάμε τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για το μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο.

Αυξάνεται υπέρμετρα η υποχρεωτική ειδική ασφαλιστική εισφορά του αγροτοπαραγωγού στο 4% επί της αξίας της γεωργικής παραγωγής που ασφαλίζεται (ασφαλιζόμενη αξία) και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της, με μέση παραγωγή και μέση τιμή πώλησης, που, ακόμα και αν υπάρχει παραγωγή, υποχρεωτικά θα πληρώσει. Με βάση την πρόσφατη απόφαση Ενιαίας Δήλωσης καλλιέργειας (Β΄44/24/1/2011) καλούμαστε να πληρώσουμε πολύ υψηλά ποσά για ασφάλιστρα και μάλιστα προκαταβολικά. Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι.

Αν και θα 'πρεπε μια σειρά ασθενειών, όπως το "πράσινο σκουλήκι" στο βαμβάκι να αποζημιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος ιβ, ερμηνεύεται κατά το "δοκούν", δηλ. μη ζημιογόνο αίτιο και οι βαμβακοπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται. Τέτοια φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

Επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, όταν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο "με συντελεστή 2% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που δηλώνεται με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος", για μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για φτωχομεσαίους αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα για να ζήσουν δεν πρέπει να ισχύσει.

Επιβάλλει την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τις επιδοτεί για να έχουν σίγουρα κέρδη, μέχρι να καθιερωθούν αποκλειστικά και να κυριαρχήσουν μελλοντικά. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παίρνουν τις κοινοτικές ενισχύσεις από το ευρωκοινοτικό Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Θεσπίζει ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά δικαιούχο ή ανά ομοειδή καλλιέργεια τα 70.000 ευρώ. Δεν αποζημιώνει καταστροφή αγροτικού κεφαλαίου.

Αποσύρει τα ΠΣΕΑ (κρατικές ενισχύσεις για θεομηνίες) από τον ΕΛΓΑ, αν και το αντικείμενο επισήμανσης και εκτίμησης καταστροφών είναι το ίδιο.

Επιχορηγεί από τις εισφορές των αγροτών τις συμβιβασμένες τριτοβάθμιες συνεταιριστικές και αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,2%, ΓΕΣΑΣΕ με 0,25% και ΣΥΔΑΣΕ με 0,15% επί των συνολικών εσόδων του ΕΛΓΑ, οι οποίες στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Συνολικά περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, επιδεινώνονται οι ασφαλιστικές παροχές του, υπονομεύεται το μέλλον του.

Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».

ΚΥΠΡΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το «Οικόπεδο 12»

Τα σχέδια προβλέπουν η άντληση να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2011

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χαμηλούς τόνους εξακολουθεί να ζητά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το ζήτημα του φυσικού αερίου και των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα όρια της ΑΟΖ της. Χτες αντιπροσωπεία της εταιρείας εξόρυξης φυσικού αερίου «Noble Energy», έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, παρουσία και του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Τέρι Γκέρχαρντ, συζητήθηκαν τα σχετικά με τις εργασίες εξόρυξης και τη δημιουργία αγωγού, καθώς η εξόρυξη κοιτασμάτων στο «Οικόπεδο 12», που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ή αρχές του 2012, οπότε και θα γίνει ο υπολογισμός για την ποιότητα και ποσότητα των κοιτασμάτων.

Ο εκπρόσωπος της «Noble Energy» αναφερόμενος στην ισραηλινή εταιρεία «Delek» και στο αν θα συνεργαστεί στα κυπριακά κοιτάσματα είπε ότι «η Delek είναι συνέταιροι μας στο Ισραήλ και προσβλέπουμε να είναι συνεταίροι μας στην Κύπρο, αν αυτό εγκριθεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εξόρυξης του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι «αυτό που θα γίνει παρακάτω θα γίνει έπειτα από πολλή μελέτη και στάθμιση όλων των δεδομένων προς εξυπηρέτηση των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δημόσιου συμφέροντος».

Σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις, ο Α. Πασχαλίδης στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, είπε ότι το 2016 η Κύπρος μπορεί να έχει με υποθαλάσσιο αγωγό το δικό της φυσικό αέριο για χρήση και γύρω στο 2019 θα μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο, αφού τόσο χρόνο θα πάρει η κατασκευή τερματικού υγροποίησης. Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή να κυρώσει τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, πριν την επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στο Ισραήλ, στα μέσα του ερχόμενου Μάρτη.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα σε Περιφέρειες και σούπερ μάρκετ

Κινητοποιήσεις σε Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Λαμία και Μυτιλήνη

Ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα διαδηλώνουν σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο αγώνας αυτός δίνεται ενάντια στην εκμετάλλευση και την κερδοσκοπία που υφίσταται η αγροτιά, αλλά και οι εργαζόμενοι - καταναλωτές. Οι ελαιοπαραγωγοί πουλούν τα λάδι και τις ελιές σε εξευτελιστικές τιμές και οι μεγαλέμποροι με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιβάλλουν πανάκριβες τιμές στους καταναλωτές.

Η ΠΑΣΥ έχει απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους ελαιοπαραγωγούς να διαδηλώσουν μπροστά στα γραφεία των Περιφερειών, των Αντιπεριφερειών και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αγωνιστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί ήδη:

  • Στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια.
  • Στο Ηράκλειο στις 10 πμ στην Περιφέρεια Κρήτης.
  • Στην Πάτρα στις 10.30 πμ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Στη Λαμία στις 9.30 πμ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μοίρασμα ανακοίνωσης σε σούπερ μάρκετ.
  • Στη Μυτιλήνη στις 11 πμ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μοίρασμα ανακοίνωσης στην αγορά της πόλης.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζονται ανάμεσα σε άλλα: «Διαδηλώνουμε μπροστά στα γραφεία της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για να συναντήσουμε τους εργαζόμενους - καταναλωτές και να μάθουν ότι δε φταίμε για τις υψηλές τιμές στο λάδι και τις ελιές στην κατανάλωση. Οτι δεν είμαστε εμείς, οι αγροτοπαραγωγοί, που τους στερούν να καταναλώνουν τις αναγκαίες ποσότητες σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι το λάδι, και που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της χώρας μας.

Φταίει η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμπόρων και μεταποιητών, σε βάρος των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Σε βάρος επίσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προωθούν άμεσα, βίαια, ταχύτατα το ξεκλήρισμα και την καταστροφή της, για να μείνουν οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το συμφέρον είναι κοινό μικρομεσαίων αγροτών, εργατοϋπαλλήλων, μικροεπαγγελματιών για παραγωγή ποιοτικών, καλών και σε προσιτές τιμές τροφίμων που θα ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του λαού».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
Θα αποκλείσουν το Δημαρχείο αύριο

Το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων στα Χανιά και ο μη εκσυγχρονισμός τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους του νομού

Σε συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου Χανίων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων, αύριο Παρασκευή 18 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επαναλειτουργία του δημοτικού σφαγείου, που παραμένει κλειστό από τις 5 του Γενάρη, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, δεν πληροί τους κανόνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων και τον πρόεδρο του Συλλόγου, Γιώργο Βενετάκη, το κλείσιμο των σφαγείων επιτείνει την άσχημη οικονομική τους κατάσταση αποδίδοντας ευθύνες στο Δήμο Χανίων, που όπως επισημαίνουν δεν προχωράει στον εκσυγχρονισμό και το άνοιγμα αυτών μέχρι να δημιουργηθεί καινούριο, σύγχρονο σφαγείο σε περιοχή εκτός πόλεως. Η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στο εισόδημα των κτηνοτρόφων που πλήττεται από τις εξευτελιστικά μειωμένες τιμές στο γάλα και στο κρέας και από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε σε σχετικό έγγραφο που εστάλη πριν από λίγες ημέρες για το δημοτικό σφαγείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των κτηνοτρόφων και του δημάρχου Χανίων με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στα Χανιά), υπογραμμίζοντας ότι «το έγγραφο αυτό έλεγε ποιες είναι οι ελλείψεις του σφαγείου και τι πρέπει να γίνει για να εκσυγχρονιστεί. Τις ελλείψεις, όμως, τις γνώριζε ο Δήμος Χανίων από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία τις είχε επισημάνει και στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και στη σημερινή Δημοτική Αρχή» τόνισε ο Γ. Βενετάκης.

Οι κτηνοτρόφοι, αναφερόμενοι και στο αυξημένο κόστος παραγωγής, τόνισαν ότι αυτό έχει εκτιναχθεί με την αύξηση των ζωοτροφών, που για φέτος ήταν 30% πάνω. «Επειδή τα βουνά μας είναι άγονα, είμαστε υποχρεωμένοι να φέρνουμε ζωοτροφές από την υπόλοιπη Ελλάδα, επιβαρύνοντας το κόστος λόγω μεταφορικών και αισχροκέρδειας. Για μας είναι φανερό ότι θέλουν να ξεριζώσουν οριστικά την κτηνοτροφία για να γίνει η χώρα μας 100% χώρα εισαγόμενων πλεονασμάτων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τα ζωοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η Ελλάδα καλύπτουμε το 25%. Το υπόλοιπο το εισάγουμε και δε γίνεται τίποτα για να αναπτυχθεί η ντόπια κτηνοτροφία, αντίθετα παίρνουν μέτρα συρρίκνωσής της» τόνισαν.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητική απάντηση στην πολιτική ξεκληρίσματος

Συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ το Σάββατο στις 11 π.μ. στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ χαράσσουν, δίνουν το Σάββατο 19 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ στη Ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας στην αγροτική κινητοποίηση που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ.

Αγρότες της Αρτας μαζί με συναδέλφους τους από πολλά χωριά της Πρέβεζας και από την Αιτωλοακαρνανία κατεβαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εξακολουθούν να παραμένουν στα χωράφια και στις καλλιέργειές τους. Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν πλέον έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Βρίσκονται αντιμέτωποι με τον οικονομικό στραγγαλισμό - ξεκλήρισμα εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών, του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, της συνολικής επίθεσης που δέχεται σε όλα τα επίπεδα η λαϊκή οικογένεια στην πόλη και στο χωριό. Σοβαρά πλήγματα δέχονται οι εσπεριδοκαλλιεργητές. Στην Αρτα η συγκομιδή των πορτοκαλιών καθίσταται ασύμφορη εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθοδικής πορείας των τιμών από 8 έως 10 λεπτά το κιλό (από 16-18 πέρσι). Επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η επίθεση που δέχεται το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας και η οποία περιορίζει τη διατροφή της στα απολύτως απαραίτητα. Την κατάσταση επιδεινώνει η πολιτική αποδέσμευσης της επιδότησης από την παραγωγή στα χυμοποιήσιμα, συμπληρώνει το 80% της ακαρπίας που υπέστησαν τα πορτοκάλια, όπως και το 50% στα ακτινίδια όπου οι τιμές σε αυτά κατρακυλούν στα 28 με 35 λεπτά (από 25-55 πέρσι). Τιμές εξευτελιστικές που οδηγούν στον οικονομικό αφανισμό τους εσπεριδοκαλλιεργητές, οι οποίοι επιπλέον δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ εδώ και 3 χρόνια για ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό το 2008.

Στην Αιτωλοακαρνανία αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμα βρίσκονται μετά τους καπνοπαραγωγούς και οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Στο κρέας οι τιμές είναι καθηλωμένες στο ύψος, και πιο κάτω, της δεκαετίας του 1990 (τότε 1.500-1.600 δρχ., σήμερα 4-4,5 ευρώ) που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το αυξημένο κόστος παραγωγής, αφού μόνο οι ζωοτροφές πωλούνται 33 με 35 ευρώ το κιλό περίπου. Ιδια κατάσταση και στη βρώσιμη ελιά, όπου οι χαμηλές τιμές κάτω του κόστους (μέση τιμή 60 λεπτά το κιλό από 2,5 ευρώ πριν 4 χρόνια) σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές από Μαρόκο και Τυνησία καθιστούν ασύμφορη τη συγκομιδή της από τους ελαιοπαραγωγούς.

Τα αδιέξοδα αυτά της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς θα ενταθούν με την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» όπου οι μεθοδεύσεις και τα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος σε ιδιώτες προηγούμενων χρόνων φαίνεται σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Ετσι, λοιπόν, το σταδιακό ξήλωμα των κρατικοσυνεταιριστικών χαρακτηριστικών της, που κορυφώθηκε με το «πάγωμα» ουσιαστικά εδώ και 5 χρόνια των τιμών, ακολούθησαν οι δεσμεύσεις υλοποίησης του μνημονίου όπου ορίζεται μεταξύ άλλων η απεμπλοκή της ΑΤΕ - κατέχει και το 67,7% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ»- από επιχειρήσεις μη χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν δυναμικά μαζί με την ΠΑΣΥ ενάντια στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση. Σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα βάζοντας στο επίκεντρο του αγώνα μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που συμφέρει το λαό και όχι τα μονοπώλια. Για αγροτική ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό και στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό και τις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες που θα διασφαλίζουν δουλειά και εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φθηνά και υγιεινά προϊόντα στο λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ