ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί υπέρ της καταστολής

Χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες για οριστική κατάργηση του ασύλου

Eurokinissi

Στη γραμμή της επίδειξης πυγμής απέναντι στους μετανάστες κινείται η ηγεσία της ΝΔ, πλειοδοτώντας υπέρ της κατάργησης του ασύλου και της χρήσης αστυνομικής βίας.

Με μια φωνή, τα στελέχη της ΝΔ αξίωναν την επιβολή του νόμου και της τάξης, επικρίνοντας μάλιστα την κυβέρνηση για αμηχανία και ανικανότητα. Νωρίς το μεσημέρι ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Θ. Νάκος διαπίστωνε ότι «άλλη μια ημέρα πέρασε (!) και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη το διασυρμό του κράτους. Ασχολούνται με το τεράστιο θέμα, που ανέκυψε με τους λαθρομετανάστες στη Νομική, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, εκτός από την ίδια την κυβέρνηση. Γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι απλά η ίδια είναι ανήμπορη».

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΝΔ χαιρέτιζαν την κατάθεση πρότασης νόμου για την οριστική κατάργηση του ασύλου, από το ΛΑΟΣ.. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, για κατάργηση του απαρχαιωμένου θεσμού του ασύλου», ισχυριζόμενος ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί» και πως είναι «καιρός να το αντιληφθεί και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου».

Δικαιολογώντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για οριστική κατάργηση του ασύλου, ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο, γιατί «βλέπουμε ότι οι πρυτανικές αρχές, αυτοί που είναι επιφορτισμένοι εν πάση περιπτώσει με τη διαχείριση των χώρων των πανεπιστημιακών, δεν αποφασίζουν να ζητήσουν αυτό που προβλέπεται από το νόμο, δηλαδή την επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να απομακρυνθούν όσοι παράνομα μπήκαν σε αυτό το χώρο».

ΛΑ.Ο.Σ.
Σε διατεταγμένη υπηρεσία για να καταργηθεί το άσυλο

Κατέθεσε χτες τη σχετική πρόταση νόμου, με πρόσχημα τα γεγονότα της Νομικής

Σαν έτοιμη από καιρό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε χτες στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Ενα εμετικό λιβελογράφημα το οποίο, επικαλούμενο την παρουσία των μεταναστών στη Νομική, χρεώνει στην ύπαρξη του ασύλου «απαράδεκτες καταστάσεις εντός των ΑΕΙ και ΤΕΙ (...) που γίνονται άντρο παρανομίας, τρομοκρατών, επιθέσεων, βανδαλισμών, παραεμπορίου και εσχάτως καταλύματος λαθρομεταναστών» και «καθημερινά καταλαμβάνονται από μη δημοκρατικές μειοψηφίες της άκρας αριστεράς».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ισχυρίζεται ότι το άσυλο δεν εξυπηρετεί πλέον καμία αναγκαιότητα και εγκαλεί προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί όπως λέει «αντιμετώπισαν φοβικά το θέμα της κατάργησής του». Αιτιολογώντας τους ισχυρισμούς του, αναφέρει ότι «σειρά συνταγματικών διατάξεων κατοχυρώνουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα ελευθερίας γνώμης και επιστημονικής έρευνας (...) η δημοκρατία είναι κατά τέτοιο τρόπο εμπεδωμένη στην κοινωνία που δεν χρειάζονται χώροι όπου υπάρχουν δήθεν περισσότερο προστατευμένα δικαιώματα».

Η προσπάθεια υπεράσπισης της αστικής δημοκρατικής από τον ΛΑ.Ο.Σ., σκοντάφτει στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και στην οποία κανένα δικαίωμα των ανθρώπων του μόχθου, ακόμη και τα τυπικώς κατοχυρωμένα, δε γίνεται σεβαστό. Κατακτήσεις της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού, όσες έχουν απομείνει, βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση απ' την ασκούμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, που ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει, και καθημερινά γιγαντώνεται η ανάγκη υπεράσπισής τους από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μία απ' αυτές είναι και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Της κατάθεσης της πρότασης νόμου είχαν προηγηθεί σειρά παρεμβάσεων του Γ. Καρατζαφέρη και άλλων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. σε ένα συγχρονισμένο πυρ ομαδόν κατά του ασύλου.

Στο «Ράδιο 9», ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έβγαλε όλο του το δηλητήριο εναντίον των μεταναστών αλλά και των φοιτητών, αναφέροντας ότι με την κατάργηση του ασύλου «δεν θα μπορεί να υπεισέρχεται το κάθε "ζωύφιο" στον πανεπιστημιακό χώρο». Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες στη Νομική, τους συνέδεσε με τους μουσουλμάνους που προ ολίγου καιρού είχαν δημόσια προσευχηθεί στην Αθήνα, λέγοντας «με τη δημόσια προσευχή τους στα Προπύλαια, έκαναν μία επίδειξη ισχύος, η χθεσινή πράξη ήταν μία "σπίθα"».

Λίγο αργότερα, το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εξέδιδε μια κατάπτυστη ειρωνική και προσβλητική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Ο ΛΑ.Ο.Σ. επικοινώνησε με όλα τα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία πολυτελείας των Αθηνών, προκειμένου να διατεθούν 270 σουίτες για τους προσωρινούς ενοίκους της Νομικής Σχολής. Δυστυχώς, ελεύθερες είναι μόλις 21. Παρακαλούμε τους υψηλούς προσκεκλημένους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδεχτούν απλά δωμάτια με πρωινό και καθημερινή πλήρη εξυπηρέτηση».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στριμωγμένος από τον τυχοδιωκτισμό του

Διχογνωμίες καταγράφονται εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στο θέμα των μεταναστών στη Νομική Σχολή. Εως και την τελευταία στιγμή χτες, πριν από τις εξελίξεις που δρομολόγησε η άρση του ασύλου, η ηγεσία του ΣΥΝ ευελπιστούσε ότι οι μετανάστες θα έκαναν δεκτή την πρόταση για μεταφορά τους σε άλλο σημείο.

Ενδεικτικά, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας δήλωνε ότι «η πρυτανεία με τη συνδρομή ΜΚΟ (...) έκανε μια θετική πρόταση, οι μετανάστες (...) την αξιολογούν στην κατεύθυνση της συνέχισης του αγώνα τους και της ανάδειξης του μεταναστευτικού ζητήματος σε άλλο κατάλληλο χώρο». Ταυτόχρονα, θέλοντας να βγάλει την ουρά του απ' έξω, προεξοφλούσε την αποτυχία των δυνάμεων που «ανέδειξαν ζήτημα δήθεν κατάλυσης του ασύλου ζητώντας μάλιστα και τη θεσμική κατάλυσή του».

Οταν γνωστοποιήθηκε η άρνηση των μεταναστών να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, ο ΣΥΝ επιχείρησε εκ νέου να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης, ωστόσο θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την κατάργηση του ασύλου».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης στο «κανάλι 9» χαρακτήρισε λάθος την εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική και συμπλήρωσε «δεν βοηθά αυτή η ενέργεια ούτε τα δικαιώματα των μεταναστών, ούτε το πανεπιστήμιο. Αυτήν την ώρα, όλες οι ενέργειες που γίνονται για την μετακίνησή τους, εύχομαι να ευοδωθούν το ταχύτερο».

Εκφράζοντας τον μισό ΣΥΡΙΖΑ, τμήμα του οποίου στεγάζει και τα στελέχη των οργανώσεων που πρωτοστάτησαν όλες τις προηγούμενες μέρες στα γεγονότα της Νομικής, ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική, θα άξιζε να κάνουν κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα». Ο ίδιος, απευθυνόμενος στη ΝΔ, είπε ότι όποιος ζητάει την κατάλυση του ασύλου «δεν είναι Ελληνας», για να δώσει τροφή στον αποπροσανατολισμό και τον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε, με πρωταγωνιστές τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

Νερό στο μύλο όσων υπονομεύουν το άσυλο έριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ζητώντας εφαρμογή του νόμου και διευκρινίζοντας «όταν στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού χώρου συντελούνται παράνομες πράξεις, τότε η εισαγγελική αρχή μπορεί να καλέσει τη διωκτική αρχή για να αποβληθούν ή και να συλληφθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και μάλιστα αυτόφωρα».

Η πρόκληση δεν έχει όρια

«Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη "νομιμοποίηση εδώ και τώρα". (...) είναι μία πολύ εύκολη και επιπόλαιη τακτική αντιμετώπισης σ' αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί, άλλοι ήρθαν να περάσουν και να φύγουν. Τι σημαίνει νομιμοποίηση; Παιδομάζωμα; Με το ζόρι ντε και καλά να σε κρατήσω στην Ελλάδα;». Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Αννα Νταλάρα, η νομιμοποίηση των μεταναστών θα τους προκαλέσει πολιτισμικό σοκ και είναι και κάπως ...αγένεια, διότι, ποιος τους ρώτησε αν θέλουν να ζουν χωρίς λίγη περιπέτεια, χωρίς να κρύβονται από τους αστυνομικούς, χωρίς τους εκβιασμούς του εργοδότη;

Η πρόκληση της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Η νομιμοποίηση θα τους κρατήσει φυλακισμένους στην Ελλάδα, ή η συμφωνία Δουβλίνο 2 που δεν τους επιτρέπει να φύγουν για άλλη χώρα της ΕΕ; Κι έπειτα, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που τους λέει: «Θέλεις να είσαι νόμιμος; Τότε θα πολιτογραφηθείς Ελληνας!», είναι λιγότερο εκβιαστικό; Η κοροϊδία έχει και τα όριά της...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ