ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σύμπραξη «φιλανθρωπίας» για να φανεί «ανθρώπινος» ο καπιταλισμός

Ενα «ξεροκόμματο» θα πετάξουν οι επιχειρήσεις για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και για να καταπνίξουν τους διεκδικητικούς αγώνες, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Ενα Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο επιχειρούν να ενισχυθεί το «ανθρώπινο προσωπείο» των επιχειρήσεων και να προλάβουν τους αγώνες των εργαζομένων, ένα σύμφωνο που βοηθά τις επιχειρήσεις να εισέλθουν σε κοινωνικούς τομείς του κράτους και της τοπικής διοίκησης μέσω της φιλανθρωπίας κι επιπλέον τις προμηθεύει με τσάμπα εργασία, υπέγραψαν χθες το υπουργείο Εργασίας και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το οποίο εκπροσωπεί 135 εταιρείες και επιχειρηματικούς φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Οι καπιταλιστές και η κυβέρνησή τους έκαναν καθαρό πως καθώς μεγαλώνει η εξαθλίωση εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, θα κάνουν τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί η ληστρική για την κοινωνία, τα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον, φύση τους.

Αυτό άλλωστε ομολόγησε και ο πρόεδρος του Δικτύου ΕΚΕ, Νίκος Αναλυτής, (γνωστός πρωτεργάτης της «κοινωνικής ειρήνης») υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Είμαστε μπροστά σε μια κοινωνική αναταραχή, που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει». «Το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να έχουν κοινωνική νομιμοποίηση και όχι μόνο νομική». «Σε μια κοινωνία που πάει "κατά διαόλου" δεν γίνεται να πάνε καλά οι επιχειρήσεις. Οσο μια κοινωνία έχει ευημερία και κοινωνική συνοχή, τόσο το καλύτερο για τις επιχειρήσεις».

Ετσι, με το Σύμφωνο αυτό ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας - αυτοί που τα παίρνουν όλα από τους εργαζόμενους, οι υπαίτιοι δηλαδή της φτώχειας και της ανεργίας - εμφανίζονται να συμπράττουν με τους εξής βασικούς στόχους:

  • Την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
  • Την προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση των νέων μέχρι 35 ετών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας προβλέπονται συμπράξεις των επιχειρήσεων μεταξύ τους, ανάμεσα στις επιχειρήσεις και φορείς του υπουργείου Εργασίας (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ κλπ.), όπως και την τοπική διοίκηση, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κλπ.

Στην πράξη δεν υπάρχουν οφέλη για τις λαϊκές οικογένειες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «χτυπάει» κυρίως τα μυαλά των λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους. Ολο το θέμα είναι να φανεί, ότι οι επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και ευαισθησίες: «Να μην ταραχτεί η κοινωνία πέρα του ορίου που αντέχει. Δεν είναι το θέμα αν θα απολύσω ή όχι. Το θέμα είναι να είναι το τελευταίο που θα κάνω κι όχι το πρώτο και οι απολύσεις να γίνουν ομαλά, με κοινωνική ευαισθησία. Υπάρχουν τρόποι», σημείωσε με νόημα ο Ν. Αναλυτής.

Πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι και μακροπρόθεσμα (ανεβαίνει το κύρος τους, διαφημίζονται, εμφανίζουν «ανθρώπινο πρόσωπο») και άμεσα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να «τρέχουν» προγράμματα κατάρτισης νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ. Αυτό θα γίνεται και μέσα από τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ, λες και για την ανεργία ευθύνεται η έλλειψη κατάρτισης ή επαγγελματικού προσανατολισμού! Οι επιχειρήσεις πρώτα θα απολύουν κι έπειτα θα παίρνουν άνεργους ως καταρτιζόμενους... Μια άλλη ιδέα που ανέφερε η υπουργός είναι, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο να βάλουν ένα σήμα στα προϊόντα τους και ένα ελάχιστο αντίτιμο το οποίο θα πηγαίνει σε αυτούς τους «εθνικούς στόχους». Ετσι θα διαφημίζονται αυτά τα προϊόντα.

Για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας προβλέπονται τα παρακάτω: Ενίσχυση δομών και υπηρεσιών φροντίδας παιδιών, κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (όπως σίτιση, στέγαση, ιματισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση), στήριξη φτωχών νοικοκυριών κλπ. Εδώ έρχεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης και των ΜΚΟ: Για παράδειγμα μία επιχείρηση που δρα κι επιβαρύνει μια περιοχή θα συμπράττει με την δημοτική αρχή για να προμηθεύει για ένα χρονικό διάστημα με πετρέλαιο τα σχολεία. Οταν κρίνει ότι δεν «έχει τα περιθώρια» τα σχολεία θα μένουν χωρίς πετρέλαιο. `Η, κάποιες επιχειρήσεις θα συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια με εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων τους και θα τα δίνουν σε ΜΚΟ ή ιδρύματα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Δικτύου ΕΚΕ «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν εξαλείφουν ξαφνικά τη φτώχεια. Το να έχει ένα παιδί ένα ρούχο, φαγητό, βιβλίο και παιχνίδι μετριάζει το συναίσθημα της φτώχειας». Αλλες επιχειρήσεις βάζουν τους εργαζομένους τους να κάνουν κάπου δεντροφύτευση, χαρίζουν ένα ασθενοφόρο σε ένα δημοτικό Κέντρο Υγείας κλπ. Κοινωνικοί τομείς, θέματα υγείας και πρόνοιας, η φροντίδα των παιδιών θα επαφίενται στην φιλανθρωπική «μόστρα» των επιχειρηματικών ομίλων και θα έχουν διάρκεια όσο το επιτρέπουν τα συμφέροντα και τα «λογιστικά βιβλία» τους.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Το σύνθημα αυτό ήχησε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, από τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι με μαζική συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καταδικάζει αυτούς και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την εξαθλίωση και για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μονοπωλίων διαλύει τη Ζώνη και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.

Το δίκιο των εργαζομένων επιβεβαιώνει η ίδια η συμφωνία που «έκλεισε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Κίνα - την οποία επικρότησε η ΝΔ - για την ενίσχυση με 5 δισ. ευρώ των Ελλήνων εφοπλιστών προκειμένου να κατασκευάσουν εκεί τα καράβια τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το σχετικό φιρμάνι της ΕΕ, έκλεισε για 15 χρόνια το τμήμα κατασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, γεγονός που για τη Ζώνη - η οποία εξαρτάται άμεσα από τη λειτουργία του ναυπηγείου - σημαίνει ταφόπλακα. Χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεί το φορτηγό πλοίο ιδιοκτησίας Κτιστάκη, το οποίο έχει έρθει στη Ζώνη για να αλλάξει πάνω από 1.000 τόνους λαμαρίνα, όμως η δουλειά δεν μπορεί να κλειστεί επειδή δε λειτουργεί η πέτρινη δεξαμενή Νο 4 του Σκαραμαγκά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έθεσε ως όρο το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να διαγράψει το πρόστιμο που είχε επιβάλει για τις επιδοτήσεις που είχε πάρει το ναυπηγείο από το δημόσιο.

Οι εργατοτεχνίτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, στο πλαίσιο παύσης εργασιών, συγκεντρώθηκαν στις 3 μ.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Από εκεί με μαχητική πορεία έφτασαν στο ΥΘΥΝΑΛ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Γ. Διαμαντίδη, ο οποίος παραδέχτηκε κυνικά ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης η κατασκευή πλοίων στην Κίνα. Δεν έδωσε, δε, καμία απάντηση στα αιτήματα των εργατών για ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων ανέργων του κλάδου, όπως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να μην πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, μιλώντας στη συνέχεια στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται και αλλαγή χρήσης χώρων της Ζώνης. «Εχουν κηρύξει τον πόλεμο, συνέχισε, στους εργάτες της Ζώνης και συνολικά στην εργατική τάξη και με πόλεμο θα απαντήσουμε». Προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις με σταθμό την απεργία στις 23 του Φλεβάρη και παρεμβάσεις ώστε η Ζώνη να γίνει υπόθεση του λαού του Πειραιά.

Τι είναι «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»

Η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» (ΕΚΕ) είναι μια πρακτική, σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι οι εταιρείες ενσωματώνουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις είναι - πάντα υποτίθεται - ηθικά υποχρεωμένες (και όχι νομικά) να επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο μέρος της ληστείας που διαπράττουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Στην Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν πρακτικές ΕΚΕ, αφού σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, αυτό ενισχύει μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά τους, αυξάνει το κύρος τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «εξαγορά» συνειδήσεων τόσο των εργαζομένων των εταιρειών αυτών, όσο και της τοπικής κοινωνίας, στην οποία δραστηριοποιείται μια επιχείρηση.

Σε μια περίοδο που οι κοινωνικές δαπάνες εκμηδενίζονται, η ανεργία φουντώνει και η κυβέρνηση έχει πάρει τα πάντα από τους εργαζόμενους για να τα δώσει στις επιχειρήσεις, το καπιταλιστικό κράτος ζητά «χείρα βοηθείας». Θέλει οι πρακτικές ΕΚΕ να είναι πιο στοχευμένες: Στους άνεργους, στην ακραία φτώχεια, στα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του ΟΕΚ που τα «πετσοκόβει». Για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο, για να αποφευχθεί η πιθανότητα οι άνθρωποι να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, και για να κατέβει ο πήχης των απαιτήσεων πολύ χαμηλά, κυβέρνηση και επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Μεξικό

Στο Μεξικό βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και τον Δημήτρη Καραγιάννη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», για να συμμετάσχουν στο 4ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού που πραγματοποιείται στις 29 και 30 Γενάρη στην Πόλη του Μεξικού. Τη Δευτέρα 31 Δεκέμβρη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, που θα γίνει στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού.

Συνδικαλιστικά σεμινάρια

Τα πρώτα συνδικαλιστικά σεμινάρια με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας διοργανώνει το Σάββατο, 29 Γενάρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στα σεμινάρια καλούνται να πάρουν μέρος νέα συνδικαλιστικά στελέχη, πρόεδροι σωματείων απ' όλους τους κλάδους, αλλά και εργαζόμενοι. Τα σεμινάρια θα γίνουν στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και θα αρχίζουν στις 9.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ