ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»
Βίαιη συγκέντρωση για την αδηφαγία των μονοπωλίων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σε 4 μήνες καταργείται κάθε τυχόν «περιορισμός»

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το σχέδιο νόμου για το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Σε 4 μήνες μετά τη ψήφιση και τη δημοσιοποίηση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» καταργείται κάθε τυχόν «περιορισμός» στην άσκηση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, ανοίγει δηλαδή το έδαφος για τη βίαιη συγκέντρωση κλάδων και δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται για τη σχετική διασπορά, για τη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων. Η είσοδος ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων δείχνει την πόρτα εξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει και τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βάζει και οριζόντια διάταξη, για τη άρση όλων των περιορισμών, που στη συνέχεια θα επεκταθεί σε περίπου 150 επαγγέλματα, πέρα από αυτά που προσδιορίζονται στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Συγκεκριμένα, καταργούνται:

  • Τα πληθυσμιακά κριτήρια, με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων.
  • Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης».
  • Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.
  • Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
  • Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Είναι φανερό δηλαδή ότι η οριζόντια διάταξη φωτογραφίζει δραστηριότητες, όπως φαρμακεία, αρτοπωλεία κ.ά.
  • Η επιβολή ή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.
  • Οι περιορισμοί που σχετίζονται με το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων.
  • Η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών.
  • Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
  • Η υποβολή υποχρέωσης του επαγγελματία να προσφέρει μαζί με τη δική του κύρια υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Για τους δικηγόρους: Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας, οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης, μέσω των δικηγορικών συλλόγων. Για τον υπολογισμό των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι «ελάχιστες αμοιβές» διατηρούνται ως «ποσά αναφοράς».

Για τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς: Για τα ιδιωτικά έργα καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών διατηρούνται οι «ελάχιστες αμοιβές», μόνο ως «ποσά αναφοράς». Για τις μελέτες δημοσίων έργων, οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, υποβάλλουν την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.

Για τους ορκωτούς λογιστές: Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.

Για τους συμβολαιογράφους: Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να μειώνεται όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής.

Για τη συνέχεια ετοιμάζουν και νέες λίστες με δεκάδες άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες ανάμεσα σε αυτές και οι παρακάτω: πλανόδιο εμπόριο, ταξί, λεωφορεία ΚΤΕΛ, κρεοπώλες, γεωπόνοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι, κτηνίατροι, οδοντοτεχνίτες κ.ά.

  • Επιχειρώντας να δώσει αβάντα σε αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση παρήγγειλε δημοσκόπηση σε ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου τάχα να πάρει υπόψη της τη λεγόμενη κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν με βάση τα τηλεφωνικά ερωτηματολόγια, το 78% δήλωσε «υπέρ του ανοίγματος» και 15% κατά.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλα λόγια για μεγάλες ... τσέπες

Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών για την υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, δηλώνει η κυβέρνηση

Μια ακόμη ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας - στην πραγματικότητα υπέρ εκείνων που έχουν οικονομική ευχέρεια - προέκυψε στη χτεσινή ημερίδα των υπουργείων Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με κυρίαρχο στοιχείο το θέμα της ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών με ευνοϊκά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ «για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων», μέσω χαμηλότοκων δανείων. Επισήμανε, ακόμη, ότι για να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο τον ευνοϊκό δανεισμό των τραπεζών από την ΕΤΕπ, αυτές θα πρέπει να δεσμευτούν για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα.

Κι εδώ τελειώνει το «παραμύθι». Η κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες να ...δεσμευτούν για δουλειές που θα τους αποφέρουν μέγιστο κέρδος με το μικρότερο ρίσκο. Ασφαλώς και θα το κάνουν. Υστερα, η δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη ότι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) θα αφορά ειδικότερα τις «πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες» επιχειρήσεις δε διασφαλίζει καθόλου τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Επειδή: Για άλλη μια φορά θα ανταγωνίζονται για τα δάνεια μεγάλες επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις, με αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για «στήριξη» μέσω δανεισμού, που αποκλείει εκ των πραγμάτων εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο. Οι μικροί ΕΒΕ δεν αντιμετωπίζουν μόνο το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και την πίεση από τη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος, την εχθρική φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αδυσώπητο ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες. Τέλος, τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στον ευνοϊκό δανεισμό, όπως η «εξωστρέφεια» κλπ., αποκλείουν επίσης ένα σημαντικό πλήθος μικροεπιχειρήσεων που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές.

Ετσι, στην πράξη και όχι στα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοδοτήσεων, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, θα διοχετευθεί στις τσέπες εκείνων που έχουν και χρήμα και ισχύ. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση, για να «φουσκώσει» τα νούμερα, περιλαμβάνει και δράσεις όπως η δανειοδότηση για το «εξοικονομώ κατ' οίκον», με έμμεσα και συζητήσιμα οφέλη για τους επαγγελματίες.

Τα Ταμεία που ανέφερε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι: «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», «Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον», «Ταμείο ΑΝΑΛΙΟ» για την αλιεία, «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», «Ταμείο JEREMIE». Η σύσταση ακόμη και του ΕΤΕΑΝ δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σχετικά με τις τράπεζες, που συνδιοργάνωσαν την ημερίδα μαζί με την ΕΤΕπ και τα υπουργεία, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «αποτελούν την κινητήρια δύναμη» της κυβερνητικής προσπάθειας, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Π. Σακελάρης εμφανίστηκε να δίνει το «πράσινο φως» για τη στήριξή τους.

Ντόρος με τη φοροδιαφυγή

Το ντόρο γύρω από την «αντιμετώπιση» της φοροδιαφυγής συνεχίζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στρώσει το χαλί για τα νέα αντιλαϊκά πακέτα που έχουν ετοιμάσει. Σε αυτό το πλαίσιο διαφημίζουν τον προγραμματισμό για τις επόμενες διασταυρώσεις και ελέγχους που περιλαμβάνουν: Μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος ΕΤΑΚ (έτους 2009) και για τα τέλη κυκλοφορίας (έτη 2008 και 2009).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Γενική απογραφή πληθυσμού - κατοικιών

Τη διενέργεια γενικής απογραφής πληθυσμού-κατοικιών, στο διάστημα από 30 Μάρτη μέχρι 13 Απρίλη ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ από την 1η μέχρι και 28 Φλεβάρη θα διεξαχθεί και η έρευνα για την απογραφή των κτιρίων.

Με την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών θα γίνει καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, δημογραφικών εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών. Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια με τη μέθοδο της συνέντευξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ