ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Φτιάχνουν ολοταχώς το σχολείο - «επιχείρηση»

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Να «κουκουλώσει» με το μανδύα των εκπαιδευτικών κριτηρίων τις συγχωνεύσεις σχολείων, που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική για το επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς, επιχείρησε χτες η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη για το θέμα των συγχωνεύσεων. Η υφυπουργός ισχυρίστηκε πως «οι συνενώσεις, αλλά και οι ιδρύσεις σχολείων που διέπονται από το ν. 1566 γίνονται κάθε χρόνο. Φέτος εφαρμόζονται για πρώτη φορά μετά τον "Καλλικράτη" στους νέους μεγάλους δήμους και γι' αυτό δώσαμε μια μεγαλύτερη έμφαση στη διαβούλευση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συνενώσεις. Οι συνενώσεις πρέπει να υπηρετούν κυρίαρχα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της υφυπουργού, ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε ότι «αυτά είναι το προπέτασμα καπνού για να κρύψετε την πιο σοβαρή αντιδραστική αλλαγή που συντελείται στο χώρο της Παιδείας, στο χώρο της Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Εμείς δεν σας κατηγορούμε μόνο για τις αλλαγές που γίνονται εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, δηλαδή πρακτικά επειδή έχετε μειώσει τα κονδύλια κατά 21% για την Παιδεία. Είναι υπαρκτό και αυτό. Και αυτό είναι λόγος. Ομως εμείς δε στεκόμαστε μόνο σ' αυτό και αναδεικνύουμε τη γενικότερη στρατηγική που έχετε για την Εκπαίδευση, η οποία μπορεί να ονομαστεί "σχολείο της αγοράς". Πρακτικά, ένα σχολείο το οποίο έχει εκατό μαθητές δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν σχολείο-επιχείρηση. Γι' αυτό και φτιάχνετε πολύ μεγάλα συγκροτήματα, πολυδύναμα σχολεία, όπου μέσα σε αυτά τα σχολεία θα υπάρχουν μικρότερα, πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, μαθητές, δηλαδή, πελάτες». Συνέχισε λέγοντας πως «ο στρατηγικός σας σχεδιασμός είναι ο διευθυντής, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και ένας εκπρόσωπος του δήμου, λογικά και κάποιος χορηγός αργότερα, με την πενιχρή χρηματοδότηση που θα παίρνουν, μετά να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, πώς; Αλλος να αναζητά χορηγούς, άλλος να αξιοποιεί τις υποδομές της μεγάλης αυτής σχολικής μονάδας και για εμπορική χρήση, για παράδειγμα να κάνει το προαύλιο πάρκινγκ το Σαββατοκύριακο και από εκεί να εισπράττει έσοδα...».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Αγωνιστική δράση ενάντια στο χαράτσι των διδάκτρων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη διεύθυνση του ΙΕΚ

«Τέρμα στο χαράτσι των διδάκτρων στο δημόσιο ΙΕΚ» απαιτούν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Καλαμάτας και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αγωνιστική δράση μέσω της Επιτροπής Αγώνα ΙΕΚ Καλαμάτας που έχουν συγκροτήσει. Η Επιτροπή Αγώνα - από κοινού με το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ - καλεί σήμερα, στις 15.30 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΕΚ, ενώ αναγγέλλει τη συμμετοχή της και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πόλη στις 23 Φλεβάρη.

Θυμίζουμε ότι τα δίδακτρα στα δημόσια ΙΕΚ ανέρχονται σε 367 ευρώ το εξάμηνο, ενώ για τους σπουδαστές που κατάγονται από χώρες εκτός ΕΕ φτάνουν στα 734 ευρώ το εξάμηνο! Μάλιστα, πριν λίγους μήνες περίπου είκοσι σπουδαστές του δημοσίου ΙΕΚ Ηρακλείου Κρήτης βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απειλή διακοπής των σπουδών τους επειδή δεν είχαν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες να καταβάλλουν τα δίδακτρα του εξαμήνου.

«Οι σπουδαστές του ΙΕΚ δεν είναι χωρισμένοι σε παιδιά που είναι εντός και εκτός ΕΕ. Είναι ενωμένοι ανάλογα με την τάξη που ανήκουν και όχι με το τι γλώσσα μιλούν ή σε ποιο θεό πιστεύουν», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα ΙΕΚ Καλαμάτας και καλεί τους σπουδαστές να μην ανεχθούν άλλο την κατάσταση με τα δίδακτρα, να μαζικοποιήσουν την Επιτροπή και να παλέψουν για:

  • Κατάργηση των διδάκτρων στο δημόσιο ΙΕΚ. Να μην υπάρχει κανένας σπουδαστής που να σταματήσει τη σχολή του λόγω οικονομικών.
  • Να σταματήσει το χαράτσι για αναλώσιμα υλικά και να τα παρέχει το ΙΕΚ που είναι υποχρεωμένο.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους σπουδαστές.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις μαθητών

Να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση των αγώνων, απαίτησαν οι μαθητές στη Χαλκίδα
Να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση των αγώνων, απαίτησαν οι μαθητές στη Χαλκίδα
Οι μαθητές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, να τρομοκρατηθούν, μπροστά στα «μαθητοδικεία» που έχει στήσει η κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη της ΝΔ) για να κάμψει τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για Παιδεία χωρίς επιχειρηματίες, για το σχολείο των αναγκών τους. Αυτό απέδειξαν και χτες με τη μαζική κινητοποίησή τους έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας όπου θα δικάζονταν 33 συμμαθητές τους του 1ου Λυκείου, επειδή το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 είχαν διεκδικήσει το σχολείο των αναγκών τους (μάλιστα σύρονται στα δικαστήρια μετά από μήνυση του τότε διευθυντή). Τελικά, η δίκη δεν έγινε - αναβλήθηκε για την Τρίτη 8 Φλεβάρη - αφού οι δικηγόροι της Χαλκίδας είχαν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους.

Την κινητοποίηση είχε διοργανώσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας και οι μαθητές του 1ου Λυκείου. Συμπαράσταση στον αγώνα τους έδωσε το ΠΑΜΕ και σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, που με τη δυναμική συγκέντρωση στις 9 το πρωί, στην πλατεία Αγοράς της Χαλκίδας και την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης με κατάληξη τα δικαστήρια, διατράνωσαν ότι «τρομοκράτες δεν είναι οι μαθητές, είναι όσοι φυλάνε τις πολυεθνικές» και «οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη».

Θυμίζουμε ότι την άμεση παύση των διώξεων των μαθητών και την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είχαν ζητήσει με Ερώτησή τους στη Βουλή, προχτές, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Πρωτούλης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Απαράδεκτες οι καταδίκες εκπαιδευτικών στα Γιαννιτσά

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ για το θέμα

Την απαράδεκτη καταδίκη των 40 εκπαιδευτικών, 3 γιατρών και μίας μητέρας, σε 12μηνη φυλάκιση, επειδή δικαιολόγησαν απουσίες μαθητών στο 2ο Λύκειο Γιαννιτσών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησής του.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υποστήριξε ότι για το θέμα υπάρχει «νομικό κενό», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα φέρει σύντομα διατάξεις αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών Παιδείας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοτέλειας της σχολικής μονάδας».

«Με δεδομένες τις νομοθετικές σας πράξεις, τα νομοθετήματα που φέρνετε στη Βουλή και ψηφίζετε, έχουμε έντονες επιφυλάξεις κατά πόσο τελικά θα δοθεί λύση ή θα δημιουργηθεί περισσότερο πρόβλημα», σχολίασε ανταπαντώντας ο Γ. Ζιώγας. Νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι «οι μαθητές που βοηθήθηκαν από τους καθηγητές ήταν όλοι ιδιάζουσες περιπτώσεις. Ο ένας μαθητής με 80% αναπηρία, ο άλλος με χρόνια πάθηση και μαθήτρια με ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καταδικασθέντες καθηγητές δεν πέρασαν στην επόμενη τάξη τα παιδιά, κανένα από τα παιδιά. Αυτό που έκαναν ήταν να τους δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβρη»! Σχολιάζοντας την καταδικαστική απόφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «η άτεγκτη Δικαιοσύνη στοιχίζεται με το αστυνομοκρατικό κράτος σας, με την κυβερνητική σας προπαγάνδα, που θεωρεί ότι όλοι μαζί τα έχουμε φάει, ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι... κοπρίτες και ότι τελικά οι εκπαιδευτικοί ευθύνονται για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εφαρμοστεί το "καλλικρατικό" σχολειό της αγοράς. Δηλαδή, απ' ό,τι φαίνεται, μετά από τα "μαθητοδικεία" περνάμε στην πράξη και στα "καθηγητοδικεία"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ