ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Δώρα» στο κεφάλαιο - χαράτσια στο λαό

Λεονταρισμοί με τη φοροδιαφυγή, «επαναδιατύπωση» διατάξεων για απόκρυψη ΦΠΑ

Για δοσίματα, ελαφρύνσεις, απαλλαγές, διευκολύνσεις κάθε είδους, στα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, προορίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους φόρους που συγκεντρώνει από την εντεινόμενη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Με το υπό κατάθεση στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο φρεσκάρισαν και τα διαπίστευτηριά τους με την «οριζόντια διάταξη» που προβλέπει, συνολικά για το κεφάλαιο, τρανταχτές μειώσεις φόρων στα κέρδη ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, για τα παραρτήματα των πολυεθνικών, όπως επίσης και για τα μερίσματα που ροκανίζουν οι μεγαλομέτοχοι. Ειδική μέριμνα παίρνουν και για την «ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας», συγκεκριμένα για τα ακίνητα των εφοπλιστών που τα εμφανίζουν σε οφσόρ εταιρείες και που πλέον εξαιρούνται από τον «ειδικό φόρο ακινήτων» !

Η κάλυψη των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία συνεπάγεται συνεχή μέτρα σε βάρος των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Με το ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο φορτώνουν νέα χαράτσια τους μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους με εισοδήματα που κινούνται στα όρια του αφορολόγητου ορίου, δηλαδή στα 12.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι σήμερα, οι φόροι μέχρι 27 ευρώ δεν πληρώνονται στην Εφορία και αφορούν περιπτώσεις όπως η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, η μικρή ακίνητη περιουσία κ.ά. Στο εξής το ποσό αυτό κόβεται στα 3 ευρώ, δηλαδή κάθε επιβαλλόμενος φόρος πάνω από το ποσό αυτό, για παράδειγμα 4 ευρώ, θα πληρώνεται ολόκληρος στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Με τον τρόπο αυτό μαζεύουν μικρότερα και μεγαλύτερα χαράτσια από μια μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου και αυτά, μαζί με τα άλλα, να τα προσφέρουν για πεσκέσι στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Αλλοθι η φοροδιαφυγή

Με σαθρό άλλοθι τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών προώθησε και ρυθμίσεις - για να τις «αποσύρει» στη συνέχεια - σχετικά με φαινόμενα μη απόδοσης ΦΠΑ από τους επαγγελματίες. Αρχικά και προφανώς για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων έκαναν λόγο για «διαρκές έγκλημα» και για αυτόφωρη διαδικασία στα δικαστήρια. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται τώρα ότι «απέσυραν» τη διάταξη, προκειμένου, τάχα, να μπει το θέμα στη...δημόσια διαβούλευση, επίσης ώστε οι ρυθμίσεις να «επαναδιατυπωθούν» σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με τη φοροδιαφυγή βρίσκουν συνέχεια στην προωθούμενη νομοθετική διάταξη για τους «κατά προτεραιότητα ελέγχους» σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Στο στόχαστρο μπαίνουν γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες μηχανικοί τοπογράφοι, οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτέχνες κ.ά. Στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους η προτεραιότητα του ελεγκτικού μηχανισμού αφορά στις συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών με εμφανιζόμενο εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ το χρόνο. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη συγκάλυψη της πολιτικής που εκχωρεί νέες ελαφρύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να σημειωθεί ότι ο πήχης και η εστίαση των φοροελέγχων είναι ζήτημα απλών υπηρεσιακών εγκυκλίων, όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το γεγονός ότι ρυθμίζονται με διατάξεις νόμου αποκαλύπτει και το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Αγώνας ενάντια στην άδικη φορολόγηση

Καταγγέλλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση ταΐζει τα "τρωκτικά" με τις "σάρκες" των αυτοαπασχολουμένων», τονίζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) σε δελτίο Τύπου για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει αναλυτικά: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, Αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις" που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, για άλλη μία φορά ανακάλυψε τους φοροκλέφτες και αυτούς που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας! Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, τους οποίους σκέφτεται να "νουθετήσει" κλείνοντάς τους στη φυλακή, ακόμη και με αυτόφωρες διαδικασίες.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που προκλητικά ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις και ΑΕ, τους εφοπλιστές, τις offshore εταιρείες και τα άλλα τρωκτικά με νέες φοροελαφρύνσεις (μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 24 στο 20%) και ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους τους.

Μετά τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν με προηγούμενο νομοσχέδιο, όταν επιχείρησαν να διαγράψουν τα φέσια ύψους 24 δισ. ευρώ από τους μεγαλοκαρχαρίες, που τελικά αναγκάστηκαν να το αποσύρουν, έρχονται σήμερα, χαρακτηρίζοντάς τα ως ποσά "ανεπίδεκτα είσπραξης", να το επαναφέρουν.

Η απάντηση είναι μία και μοναδική.

Οργάνωση και Αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ. Εδώ και τώρα...

  • Φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, ΑΕ και των μεγάλων εισοδημάτων στο 45%.
  • Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία.
  • Αφορολόγητο όριο, ατομικό 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί».
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιτίθεται στα μέτρα

Την κατηγορηματική του αντίθεση «στη λήψη αυστηρών μέτρων ποινικοποίησης φοροδιαφυγής ακόμη και για μικρά ποσά εν μέσω κορύφωσης της οικονομικής κρίσης», δηλώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το ΒΕΑ προσθέτει ότι τέτοια μέτρα δε θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, «όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι τζίροι μειώνονται δραματικά, η εξόφληση τιμολογίων δυσκολεύει και στην καλύτερη των περιπτώσεων καθυστερεί, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και όταν οι τράπεζες αυστηροποιούν κριτήρια αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, περιορίζουν τη χρηματοδότηση και η αγορά αντιμετωπίζει εξαιρετικά προβλήματα ρευστότητας».

Αντιπροτείνει συμψηφισμό υποχρεώσεων και οφειλών προς το δημόσιο, καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, καταβολή του ΦΠΑ τιμολογίων άμεσα και με μετρητά.

Σημειώνει επίσης ότι «θα πρέπει αυτή την περίοδο να υπάρξει διάκριση μεταξύ των κατεχόντων που συστηματικά και μελετημένα φοροδιαφεύγουν και εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία λόγω της οικονομικής συγκυρίας».

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για τα «κλειστά» επαγγέλματα

Στις 3 του Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Σύσκεψη για τη διαμόρφωση κοινής στάσης απέναντι στις μεθοδεύσεις για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) στις 3 του Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στο κάλεσμά της, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Οι εξελίξεις στο μέτωπο της "απελευθέρωσης" των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων με αιχμή του δόρατος σήμερα τους φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ., είναι μόνο το προοίμιο του τι θα ακολουθήσει.

Στις λίστες των υπό "απελευθέρωση" επαγγελμάτων βρίσκονται εκατοντάδες δραστηριότητες και επαγγέλματα. Ερχονται να συμπληρώσουν την άρση του καμποτάζ στα λιμάνια, την λεγόμενη απελευθέρωση των μεταφορών (φορτηγά κλπ.) που θα οδηγήσει αρκετές χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο περιθώριο. Στόχος είναι η βίαιη συγκέντρωση και η μονοπώληση της αγοράς, ακόμη και ολόκληρων κλάδων, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το σχέδιο αυτό έρχεται από παλιά. Ξεκίνησε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, συνέχισε με τη "Λισαβόνα" και την "Μπολκεστάιν" και ολοκληρώνεται με τη στρατηγική "Ευρώπη 2020".

Οι επεξεργασίες που έρχονται σήμερα στην επικαιρότητα βρίσκονται στα προγράμματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τη 10ετία του '90. Παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις αυτές, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ αποφάσισε να οργανώσει σύσκεψη στις 3 Φλεβάρη 2011 στις 6:30 το απόγευμα με τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες στο χώρο της οικοδομής (ηλεκτρολόγους - υδραυλικούς - καυστηρατζήδες - ανελκυστήρες - ξυλουργούς κλπ.), βιοτέχνες, εμπόρους, λογιστές, δικηγόρους κ.ά., για να διαμορφωθεί κοινή στάση στις επικείμενες προθέσεις της κυβέρνησης, ΣΕΒ και μονοπωλιακών ομίλων.

Η σύσκεψη θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην Πλατεία Κάνιγγος».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κερδίζουν ακόμα

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντέχουν. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ICAP που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αποτελούν επεξεργασία των ισολογισμών 1.050 επιχειρήσεων, της περιόδου από τον Ιούλη του 2009 μέχρι και τον Ιούνη του 2010, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και επιδείνωση των δεικτών των οικονομικών στοιχείων τους απέχουν από εκείνα που διαμορφώνονται συνολικά με την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη.

Ενδεικτικό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των περιθωρίων κέρδους που έχει διαμορφώσει είναι το γεγονός ότι, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ η μείωση των πωλήσεων κυμάνθηκε στο 5,5%, η υποχώρηση του μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 4,2%, κάτι το οποίο αποδίδουν στη συγκράτηση του κόστους. Επειδή, όμως, σημειώνεται, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης (βλέπε μεταξύ άλλων οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών τους και τα έξοδα διαφήμισης) τα κέρδη μειώθηκαν κατά 7% περίπου.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα επιμέρους αποτελέσματα των κλάδων, η βιομηχανία όχι μόνο παρέμεινε κερδοφόρα, αλλά είχε δραστική μείωση ζημιών και τελικά κατέγραψε κέρδη της τάξης του 43,25% .

Το εμπόριο παραμένει κερδοφόρο παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται η αναμενόμενη μείωση πωλήσεων κατά 7,4%, ενώ η πτώση κατά 33,5% της κερδοφορίας του κλάδου αποδίδεται κυρίως στα υψηλά λειτουργικά έξοδα.

Τέλος, ο κλάδος των υπηρεσιών - εξαιρουμένων των τραπεζών και ασφαλειών - σημειώνει μικρή πτώση του τζίρου κατά 4,2%. Εάν, εδώ, εξαιρεθεί το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, 34 εταιρείες συνολικά, τότε θα προέκυπτε σημαντική κερδοφορία στον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ