Οι αγρότες θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις
Αύριο Παρασκευή, θα γίνουν καταλήψεις στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστούν με πολλές άλλες μορφές.
Σε ανακοίνωσή της για το νέο νόμο της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ, η ΠΑΣΥ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.
Ετσι:
Από τις κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Τρίκαλα |
Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.
Και καταλήγει: Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα.
ΕΕ και κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την κερδοφορία των πολυεθνικών στον κλάδο της ενέργειας, θέλουν να περιορίσουν τη χρήση λιγνίτη από τη ΔΕΗ, αν και η χώρα τον διαθέτει σε αφθονία και αδιαμφισβήτητα αποτελεί την πλέον φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (στη φωτ. άποψη από τα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης) |
Οι δύο μονάδες εντάσσονται στις υπό απόσυρση και λειτουργούν από το 2008 σε ειδικό περιοριστικό καθεστώς, που προβλέπει 20.000 ώρες λειτουργίας και απόσυρση. Αν και ο ΔΕΣΜΗΕ έχει συμφωνήσει με την πρόταση της ΔΕΗ, η ΡΑΕ ανέσυρε παλαιότερη γνώμη του, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η λειτουργία των δύο μονάδων για 1.500 ώρες το καλοκαίρι, για την ευστάθεια του Συστήματος.
Η ΡΑΕ επισήμανε ότι εάν δεχόταν το καθεστώς που πρότεινε η ΔΕΗ, η λειτουργία των μονάδων θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει την Οριακή Τιμή (χονδρική) με τρόπο επιβλαβή προς τους ιδιώτες παραγωγούς ή θα παραβίαζε τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ περιορίζει την επέκτασή της προς όφελος των ιδιωτών!
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το ψητό. Λειτουργώντας στο όνομα των συμφερόντων - και της κερδοφορίας - των ιδιωτών παραγωγών, δηλαδή των πολυεθνικών που καραδοκούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της ενέργειας, ΕΕ, κυβέρνηση και ΡΑΕ όχι μόνο παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά πιέζουν τη ΔΕΗ να αλλάξει την πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά της απαγορεύουν να κάνει χρήση των υπαρχόντων σε αφθονία στη χώρα αποθεμάτων λιγνίτη, υποχρεώνοντας να περάσει στη χρήση του, αισθητά πιο ακριβού, φυσικού αερίου.
Αρνητική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπέρ των ξένων ανταγωνιστών η απόφαση, λέει ο εκπρόσωπος της MIG
Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, αντιπρόεδρο της Επιτροπής και υπεύθυνο για την «Πολιτική Ανταγωνισμού», η παραπάνω απαγόρευση συγχώνευσης είναι η τρίτη τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ από το 1989 μέχρι σήμερα από τις 4.500 χιλιάδες υποθέσεις συγχωνεύσεων, μόνο για τις 20 έχει αποφασίσει αρνητικά η Επιτροπή.
Ο επίτροπος δήλωσε ακόμη, ότι σύμφωνα με αναλύσεις η συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν θα επέτρεπε σε κανένα «νέο παίκτη» να εισέλθει στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, η οποία μόνο για τις βασικές γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο εξυπηρετεί περί τα 4 εκατ. επιβάτες ετησίως. Ακόμη, σύμφωνα με τον επίτροπο, η συγχώνευση θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για το επιβατικό κοινό αλλά και σε χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες...
Ο πρόεδρος της «Aegean», Θ. Βασιλάκης, υποστήριξε ότι οι δύο εταιρείες «προσέφεραν σημαντικές διαβεβαιώσεις» στην Επιτροπή για την προστασία των καταναλωτών αλλά και διευκολύνσεις για την είσοδο ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Περισσότερο για το επιβατικό κοινό και για την «εθνική» οικονομία... στεναχωρήθηκε ο πρόεδρος «MIG», Α. Βγενόπουλος, τονίζοντας ότι η παραπάνω απόφαση «θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο εταιρείες, θα μελετήσουν το κείμενο της απόφασης της ΕΕ και θα αποφασίσουν για περαιτέρω ενέργειές τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία.
Με τους αγωνιζόμενους αγρότες ενώθηκαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι των σπουδών, συνταξιούχοι, δημιουργώντας, επιτόπου, ένα κοινό, αγωνιστικό μέτωπο, που μπορεί να δώσει δυναμική, αποτελεσματικότητα και προοπτική στην πάλη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Στην αναγκαιότητα που προβάλλει για την κοινή πάλη όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, αναφέρθηκαν, στους χαιρετισμούς τους στο συλλαλητήριο, ο Β. Κρανιάς, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και η Μαρίνα Μπίσια, εκπρόσωπος του ΜΑΣ, ενώ τη συμπαράσταση των αγροτών, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα που δίνουν, αυτό το διάστημα, οι φαρμακοποιοί, ζήτησε ο Γ. Γκορτσίλας, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Αποψη από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα |
Μετά τη σύντομη ομιλία του Κ. Τζέλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, στο βήμα ανέβηκε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν, με τον αγώνα τους, να σπάσουν το κλίμα φόβου και μοιρολατρίας που «καλλιεργεί» η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει, χωρίς μεγάλες αντιστάσεις η πολιτική της βαρβαρότητας, που ακολουθεί μαζί με την τρόικα. «Για να το πετύχουμε, όμως αυτό - συμπλήρωσε - είναι ανάγκη η πάλη μας να εξασφαλίσει τη μαζική, ενεργή κι αποφασιστική στήριξη του λαού και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει ο αγωνιστικός συντονισμός των αγωνιστικών, λαϊκών συσπειρώσεων της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ».
Και συνέχισε: «Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουμε, πολεμώντας κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν αφορά μόνο τους φτωχούς αγρότες, ούτε απλώς τους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου. Αφορά και τους κατοίκους των πόλεων, όλο το λαό, γιατί σχετίζεται με τη διατροφή του και με την υγεία του.
Οπως όλο το λαό αφορά η πάλη μας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον παραγωγικό συνεταιρισμό και τις κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες και θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας μας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία».
Στο ψήφισμα που διάβασε ο Σωτ. Γιαννακός, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, αναφέρονται οι άμεσες και βασικές διεκδικήσεις των αγροτών της Καρδίτσας, που είναι:
1. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, εξατομικευμένα.
2. Αφορολόγητο πετρέλαιο για την αγροτική παραγωγή, πάγωμα των αυξήσεων της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος για αγροτική χρήση.
3. Καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
4. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, κατάργηση των παραγωγικών περιορισμών, προστασία της ντόπιας παραγωγής.
5. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.
6. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια, να αναπροσαρμοστεί, άμεσα, η επιστροφή ΦΠΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους στο 15%.
7. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στις πάγιες εγκαταστάσεις, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
8. Κρατική ΑΤΕ, απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού - και από τρίτους - της κατοικίας και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
9. Να μην ισχύσει ο νόμος για το «Μητρώο Αγροτών» και να μην εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν για «ενεργούς» και «ανενεργούς» αγρότες.
10. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
11. Επιδότηση των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
12. Να μη χρησιμοποιηθεί γη υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά και να σταματήσει η κοροϊδία των αγροτών, να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις αιτήσεις που έχουν γίνει και σε αντίθετη περίπτωση να επιστραφούν όλα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.
13. Να επιστραφεί το 50% της επιδότησης στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς.
14. Να μην ισχύσουν οι ταμειακές μηχανές για τους αγρότες - παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μικρομεσαίοι αγρότες και στην Ελασσόνα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα αγροτικά προβλήματα και στις αιτίες, τους κάλεσε να εντείνουν τον αγώνα τους κόντρα στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι:
Για σήμερα Πέμπτη η ΠΑΣΥ προγραμμάτισε συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ:
Για αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι εξής αγωνιστικές κινητοποιήσεις:
Αποκλεισμούς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή οι μικρομεσαίοι αγρότες:
Στην Κήρινθο Εύβοιας συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στις 6.30 μ.μ.
Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ.
Η αγωνιστική συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Στ. Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Χαιρέτισαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Στρ. Αντώνας και από το ΜΑΣ ο Τ. Τσιούφης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δ. Καραγιάννης, μέλος της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού. Στη συνέχεια έγινε πορεία μέσα από την αγορά της πόλης, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Αγρότες, εργάτες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγροτιά και εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Η πορεία κατέληξε στο υποκατάστημα της ΑΤΕ, όπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μοιραζόταν το κάλεσμα αγώνα.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, έδωσαν την υπόσχεση για περαιτέρω κλιμάκωση των αγώνων τους το επόμενο διάστημα, αφού βλέπουν την αγροτική παραγωγή του νησιού να παίρνει την κατηφόρα. «Το λάδι, το γάλα, το κρέας έχουν πλέον εξευτελιστικές τιμές και δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», έλεγαν οι συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι.
Πλατιά σύσκεψη αγροτών οργανώνει η ΠΑΣΥ Κοζάνης, σήμερα Πέμπτη 27 Γενάρη στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στόχος της σύσκεψης είναι η επαναδραστηριοποίηση και λειτουργία της ΠΑΣΥ και η οργάνωση της πάλης των αγροτών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ.