ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο «μούτσος» των εφοπλιστών μάς πάει για «Φαλκονέρα»!

Το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά, διατυμπάνιζε ότι είχε «10 μεγάλους στόχους». Ο πρώτος - πρώτος από αυτούς τους «στόχους», που εμφανιζόταν στα προεκλογικά φυλλάδια και στα κάθε λογής τρικάκια του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο «στόχος» με τον εξής περίφημο τίτλο: «Το όραμα της ανάπτυξης»... Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Πολύ απλά, διότι, μέσα στα υπόλοιπα θαυμάσια που υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ τότε, στο πλαίσιο φυσικά του «οράματός του για την ανάπτυξη» και κάτω ακριβώς από τον παραπάνω τίτλο, περιλαμβανόταν και η ακόλουθη διαβεβαίωση:

Οτι είχε εξασφαλίσει την «αναβάθμιση της εμπορικής ναυτιλίας με τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας»...

Αυτά λέγονταν τότε, παραμονές των εκλογών του Απρίλη. Τώρα ήρθε μάλλον η ώρα για τον απολογισμό: 74 νεκροί... Αυτός είναι ο απολογισμός. Και όχι ο οριστικός. Γιατί μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο μακάβριος κατάλογος δεν είχε κλείσει. Πράγματι, λοιπόν. Αυτό που στη γλώσσα τους το βαφτίζουν «εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας», και στην ουσία σημαίνει διεύρυνση των ορίων της ασυδοσίας των εφοπλιστών, το πέτυχαν. Βέβαια, η συνέπεια του «επιτεύγματος» είναι μια ολόκληρη χώρα να έχει βυθιστεί στο πένθος. Αλλά μην ασχολείστε με... λεπτομέρειες. Η ουσία είναι αλλού. Βρίσκεται σε αυτό που είπε προχτές ο Δ. Ρέππας: Η πολιτική μας στο χώρο της ακτοπλοΐας «κρίθηκε στις εκλογές του Απρίλη», δήλωσε! Τέτοια αναισχυντία...

***

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον καταλογισμό και απόδοση των ευθυνών... Κατόπιν εντολής μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σχετικά με τους πολλαπλούς θανάτους... Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος... (και) να αποδοθούν όλες οι ευθύνες. Είναι επιτακτική ανάγκη και ηθικό χρέος προς αυτούς που χάθηκαν, αλλά και χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν»!

Ομορφα λόγια, ε; Και ποιου άλλου θα μπορούσαν να είναι; Του πρωθυπουργού, φυσικά. Σας πείθουν; Πριν απαντήσετε να σας δώσουμε μια πληροφορία: Παρά το γεγονός ότι μοιάζουν με το κυβερνητικό παραμύθι των ημερών (ίδια παραμύθια με τα ίδια λόγια λέγονται, πώς αλλιώς;), όσα διαβάσατε παραπάνω είναι προγενέστερα, πολύ προγενέστερα του ναυαγίου. Ειπώθηκαν στις... 8/8/1999. Ειπώθηκαν για τα θύματα των... σεισμών, στην ολομέλεια της Βουλής. Εκτοτε, όμως, οι φάκελοι των κτιρίων «χάθηκαν»! Και κείνο που ήταν «επιτακτική ανάγκη», η τιμωρία των ενόχων δηλαδή, αποδείχτηκε σε όλο του το μεγαλείο: Οτι επιτακτική ανάγκη για τα τσιράκια των εργολάβων είναι το «κουκούλωμα» των ευθυνών. Λέτε με τους εφοπλιστές να λειτουργήσουν διαφορετικά τα τσιράκια;...

Παρεμπιπτόντως, ο υπουργός του οποίου οι υπηρεσίες «έχασαν» τους φακέλους, δεν παραιτήθηκε. Και να παραιτιότανε, βέβαια, μηδέν εις το πηλίκον, αλλά, από την άλλη, και τούτο το ολοστρόγγυλο «μηδέν» στο μάθημα της τσίπας, βγάζει μάτια... Ομοίως, ο υπουργός του οποίου οι υπηρεσίες έκριναν «αξιόπλοο» το πλωτό φέρετρο, δεν παραιτείται. «Μηδέν» τσίπα κι αυτός. Θέλει, λέει, να μείνει στη θέση του για να βρει τους ενόχους... Ποιοι είναι, όμως, οι ένοχοι; Σίγουρα δεν είναι οι εφοπλιστές. Διότι, όπως αποφάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επομένη του ναυαγίου, το πλοίο ήταν «αξιόπλοο»! Αναγκαία επισήμανση: Οταν η κυβέρνηση, αυτός ο «μούτσος» των εφοπλιστών, εξέδωσε το παραπάνω «πόρισμα», οι έρευνες δεν είχαν καν ξεκινήσει...

***

Το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει. Εκεί, λέει, θα παρθούν «αποφάσεις» για τη ναυτιλιακή πολιτική. Ολα είναι στημένα: Ο υγρός τάφος δεκάδων αθώων θα γίνει το λιπαντικό για μεγαλύτερη εφοπλιστική ασυδοσία! Αξιοποιούν το προϊόν της πολιτικής τους, τα δεκάδες φέρετρα δηλαδή, για να επιταχύνουν την άρση του καμποτάζ, για να μετατρέψουν τις εσωτερικές θάλασσες σε αλάνα του εφοπλιστικού κεφαλαίου της ΕΕ! Υποστηρίζουν ότι έτσι θα υπάρξει αναβάθμιση... Ναι. Ετσι η ασυδοσία των εφοπλιστών θα γίνει πλήρης. Οι κυβερνώντες, αντί να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης της «εγκληματικότητας» των εγχώριων μεγαλοκαρχαριών, ανοίγουν τις πόρτες και στους εισαγόμενους καρχαρίες!

***

Ηκυβέρνηση του Γιάκοβλεφ, της οδού Νιόβης, της «Ρικομέξ», των 25.000 εργατικών ατυχημάτων ετησίως, των 12 νεκρών από τις φετινές πυρκαγιές, είναι παρούσα και στην τραγωδία της Πάρου. Η κυβέρνηση των 59 (!) και βάλε φοροαπαλλαγών προς τους εφοπλιστές, η κυβέρνηση των Λάτσηδων, είναι ό,τι πιο «αξιόπλοο» έχει να επιδείξει η ολιγαρχία από την εποχή της «Φαλκονέρας».

Από αυτή την κυβέρνηση, που παρέδωσε τον Οτσαλάν και υπέγραψε το έγκλημα της Γιουγκοσλαβίας, δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα. Μόνο την ανατροπή της. Αλλά κι αυτό δεν αρκεί. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παρακολουθεί τις εναλλαγές στα πόστα των υπηρετών των ιμπεριαλιστών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων, των καναλαρχών. Εδώ απαιτείται ριζική ανατροπή. Το ερώτημα για το λαό δεν είναι αν τα ταξικά νεκροταφεία που γεννά αυτή η πολιτική θα έχουν «πράσινο», «γαλάζιο» η «ροζ» νεκροθάφτη. Η χώρα πρέπει να βγει από τη ρότα προς την «ξέρα» που την οδηγούν. Και για τούτο δεν αρκεί να αλλάξει, απλώς, το «πλήρωμα». Οσο και να την πληρώσει το «πλήρωμα», όσο κι αν φταίει το «πλήρωμα», τα αίτια βρίσκονται πράγματι βαθύτερα. Γι' αυτό η ανατροπή πρέπει να γίνει από τα θεμέλια.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ