ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στα χέρια των εργαζομένων

Συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις, με πρωταγωνιστές τα στελέχη του ΠΑΜΕ, δίνουν τον «τόνο» της έντονης προετοιμασίας, που γίνεται για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Οκτώβρη

Μια ιδιαίτερα μεγάλη κινητοποίηση Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη για την καλύτερη προετοιμασία της

πανεργατικής, πανϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη. Μιας απεργίας, που κηρύχτηκε κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, που δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τις αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση.

Ζήτημα βασικό και πρωτεύον είναι, η απεργία αυτή να αποτελέσει υπόθεση των εργαζομένων, να βάλουν τη «σφραγίδα» τους και να στριμώξουν στη «γωνιά» τις επιλογές της υποταγής και του «κοινωνικού εταιρισμού», που καλλιεργεί μέσα από τη στήριξη του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Ανάλογη σημασία έχει, όμως, και η επίτευξη συντονισμού με τη φτωχή αγροτιά, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, γονείς και μαθητές, όλους εκείνους που πλήττονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ώστε να συγκροτήσουν ένα διαρκές ισχυρό μέτωπο πάλης.

Ηδη, σε διάφορες περιοχές, έγιναν και πρόκειται να γίνουν - πέρα από τις απεργιακές συγκεντρώσεις, τις οποίες έχουν αποφασίσει δεκάδες Εργατικά Κέντρα - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, αλλά και για την αντιμετώπιση της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία, τις ιδιωτικοποιήσεις. Σ' αυτές τις κινητοποιήσεις έχει γίνει πράξη ο συντονισμός με φορείς, πέρα από τα συνδικάτα εργαζομένων.

Στο μεταξύ, στελέχη του ΠΑΜΕ επισκέπτονται συνεχώς χώρους δουλιάς και μιλούν με τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα που πρέπει να δώσουν στην πανεργατική απεργία, τους στόχους πάλης που πρέπει να επιβάλουν, την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης που διεξάγει η κυβέρνηση στα δικαιώματά τους. Τη βδομάδα που έρχεται, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει περιοδείες στις επιχειρήσεις ΑΝΕΛΟΡ, ΗΒΗ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΚΑΖΗΣ, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, AEG, ΑΜΚΟ, ΜΕΒΓΑΛ, ΓΙΟΥΛΑ, ΕΛΙΤ, «Πετζετάκις», στα εργοτάξια του αεροδρομίου Σπάτων και σε άλλους χώρους δουλιάς.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις

Συλλαλητήριο αντίστασης στην επίθεση που δέχονται οι εργατικές κατακτήσεις διοργανώνει η Επιτροπή Σωματείων Κέρκυρας αύριο Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 8 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Παμπειραϊκή συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στις 3 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν σ' όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Συγκέντρωση διοργανώνει και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Συνδικαλιστών Ελληνικού,την Τετάρτη, 4 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Ελληνικού, Βούλας, Γλυφάδας και Αργυρούπολης και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ελληνικού - Γλυφάδας - Αργυρούπολης, το Σωματείο Συνταξιούχων Γλυφάδας και γύρω Δήμων και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ATHENS CATERING.

Σε συγκέντρωση, στις 5 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, καλούν, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του Θριασίου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ» και οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Ελευσίνας, «Βιοχαρτικής» και ΔΕΗ Ελευσίνας.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων βασίζεται στις κατευθύνσεις της πρόσφατης πανελλαδικής συνδικαλιστικής σύσκεψης, που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Σ' αυτήν τη σύσκεψη, είχε εισηγητικά τονιστεί ότι «στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται να πάμε με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και να επιμένουμε στην ανάγκη να στηθούν παντού επιτροπές αγώνα, επιτροπές αντίστασης, επιτροπές νέων και γυναικών. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η αναζωογόνηση της βάσης είναι μονόδρομος και καθήκον πρωτεύον».

Είχε υπογραμμιστεί, επίσης, ότι «αγωνιζόμαστε για σωματεία - κυψέλες, μαζικά, αξιόμαχα, που θα ενώνουν ταξικά όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους στον κλάδο, στην επιχείρηση και στην πόλη. Που θα στηρίζεται και θα στηρίζει τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους τεχνικούς και τους επιστήμονες».

Σχετικά με την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, σημειωνόταν από το ΠΑΜΕ: «Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιδιώκουν να "ξεφουσκώσουν" οι αντιδράσεις. Θεωρούν ότι "καθάρισαν" με μια κινητοποίηση. Τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, όμως, μπορούν και πρέπει να επιβάλουν με τις αποφάσεις τους συνέχιση με κλιμάκωση της πάλης».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Για συντονισμένο χτύπημα στο κεφάλαιο

Στη γαλλική πόλη Ανεσί, διεξάγονται οι εργασίες της, φέρνοντας κοντά συνδικαλιστές από διάφορες χώρες

Σημαντική ώθηση στον αγωνιστικό συντονισμό των ταξικών δυνάμεων στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, κόντρα στην ψευδή παντοδυναμία του κεφαλαίου, αναμένεται να δώσει η Δεύτερη Διεθνής Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψηταξικών δυνάμεων, που άρχισε την Παρασκευή στο Ανεσί της Γαλλίας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ιταλία και την Αλγερία.

Η παρουσία του ΠΑΜΕ στη συνδιάσκεψη, που έχει τίτλο «Διεθνής Συνδιάσκεψη Συνδικαλιστικής Αλληλεγγύης Ενάντια στο Κεφάλαιο», έκανε αίσθηση, όχι μόνο για το μέγεθος της αντιπροσωπείας του, αλλά και για τις προτάσεις που έκανε την πρώτη μέρα των εργασιών. Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του, στην εισήγησή του, πρότεινε τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής και την πραγματοποίηση μιας πρώτης συγκέντρωσης στη Γενεύη τον Ιούνη του 2001, όταν θα συνεδριάζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Ολοκληρωμένη ήταν επίσης η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ για τους στόχους που πρέπει να έχει ο συντονισμός αυτός.

Μερικοί μόνο από τους άξονες δράσης που πρότεινε το ΠΑΜΕ, είναι η υπεράσπιση των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών κατακτήσεων που πέτυχε η εργατική τάξη τον 20ό αιώνα. Η πάλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την πλήρη σταθερή απασχόληση, την επιβίωση των ανέργων, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία και γλώσσα και πάλη κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές που χαράζουν και ακολουθούν το ΔΝΤ, η ΠΟΕ και το G-7. Η αγωνιστική υπεράσπιση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και η διεκδίκηση διάλυσης του ΝΑΤΟ και άμεσης αποχώρησής του από τα Βαλκάνια.

ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

(Κι οι πανάθλιοι ένοχοι)

Ο ΘΡΗΝΟΣ της θάλασσας και της ναυτοσύνης είναι από τα θέματα τα συγκλονιστικά που μας έχει αφήσει η δημοσιογραφική διαδρομή. Στα μακρινά χρόνια, τότε που έγραφες για τους δεκάδες αδικοχαμένους ναυτικούς για τα «πλωτά φέρετρα». Τότε μπορείς να νιώσεις και τα τωρινά, όλα αυτά τα τραγικά και εγκληματικά που είδαμε και ζήσαμε τούτη τη βδομάδα, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, με το «Εξπρές Σαμίνα» έξω από την μπούκα του Πόρτο της Πάρου.

ΑΛΛΑ και ποιο να πρωτοθυμηθείς απ' όσα είναι καταγραμμένα στη μαύρη αυτή βίβλο με τις ναυτικές τραγωδίες και που είναι φοβερά, κραυγαλέα εγκλήματα, που τα περισσότερα τα κουκουλώνουν συνήθως κι οι γνωστοί μηχανισμοί με της εξουσίας τις πλάτες, με το διαβόητο και αμαρτωλό εκείνο υπουργείο της Εμπορικής Ναυτιλίας τα βολεύουν όλα, λευκά «περιστεράκια» οι εφοπλιστές κι οι εταιρίες τους κι όλες οι ευθύνες, οι μοναδικοί ένοχοι, οι ναυτεργάτες, το πλήρωμα. Εχουν από χρόνια πλάσει το «μύθο» πως για όλα τα ναυτικά ατυχήματα, για όλες τις ναυτικές τραγωδίες φταίχτης ο «ανθρώπινος παράγοντας», ο ναύτης και φυσικά κι ο καιρός. Ούτε λόγος ποτέ για τους σκυλοπνίχτες, αυτά τα «πλωτά φέρετρα», που τάχατες τα «φρεσκάρουν» και νύχτα - μέρα με τη βούλα την επίσημη τα 'χουν δρομολογημένα σε «ρότα» θανάτου στις θάλασσές μας και τους ωκεανούς.

ΘΥΜΗΘΗΚΑ τη νύχτα της περασμένης Τρίτης - καθώς άκουγα τις πρώτες ειδήσεις στην ΕΡΤ κι η συνάδελφος, με την αγωνία ολοφάνερη έδινε τα πρώτα στοιχεία του ρεπορτάζ που είχε «μαζέψει», μιλούσε για ναυτική τραγωγία (ο παρουσιαστής τη διόρθωνε, παρατηρώντας ότι πρόκειται για ατύχημα ναυτικό!!) - το «Ηράκλειο» της εταιρίας Τυπάλδου, που εδώ και 34 χρόνια, το Δεκέμβρη του 1966 με 276 επιβάτες και πλήρωμα ταξίδευε από την Κρήτη στον Πειραιά.

ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ στη «Δημοκρατική Αλλαγή», όταν βαθιά χαράματα, καθώς πιάναμε δουλιά για την έκδοση της εφημερίδας, διαβάζαμε σε μια πρωινή εφημερίδα, τον «Ελεύθερο Κόσμο», ότι το φέρι - μποτ «Ηράκλειο» εκείνη τη φοβερή χειμωνιάτικη νύχτα βούλιαξε έξι μίλια ανοιχτά της Φαλκονέρας. Με τα ελάχιστα και πρωτόγονα μέσα επικοινωνίας η σύνταξη μπόρεσε να συγκεντρώσει λέξη με λέξη, όνομα με όνομα, μέσα σε τρεις ώρες - δουλιά εξοντωτική - τα βασικά υλικά του ρεπορτάζ μιας από τις πιο μεγάλες ναυτικές τραγωδίες που είχαμε στα μεταπολεμικά χρόνια.

ΤΟ ΕΙΧΑΝ, τότε, πολύ ρεκλαμάρει το «Ηράκλειο». Το είχαν για «καύχημα» στο στόλο της εταιρίας, αλλά όπως έγινε έπειτα γνωστό οι τεχνικοί επιθεωρητές του ΥΕΝ στην αρχή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν το πρωτόκολλο δρομολόγησης, γιατί το θεωρούσαν εξαιρετικά επικίνδυνο για τη ζωή των επιβατών. Τελικά, ο υπουργός, ο Ισίδωρος Μαυριδόγλου, έβαλε τη σφραγίδα του στα χαρτιά και τα πρωτόκολλα και το «Ηράκλειο» έφυγε στη «ρότα» του θανάτου, για να καταποντιστεί μ' όλο τον κόσμο, επιβάτες και πλήρωμα, στα τάρταρα της Φαλκονέρας. Το φοβερό εκείνο έγκλημα κουκουλώθηκε κι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έβγαλε το λογαριασμό και όρισε πεντακόσιες δραχμές για αποζημίωση στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους!!

ΥΣΤΕΡΑ από τριάντα τέσσερα χρόνια έχουμε το «Εξπρές Σαμίνα», ένα παρόμοιο σαπιοκάραβο - ένα από τα πολλά - να πνίγει δεκάδες επιβάτες έξω από την Πάρο. Είναι αμείλικτα τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει για το νέο ναυτικό έγκλημα. Κι είναι ολοφάνερη ολόκληρου του κυβερνητικού και εφοπλιστικού μηχανισμού η προσπάθεια να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που πέφτουν πάνω τους. Προκλητικός, κυνικός, απαράδεκτος ο αξιότιμος κ. υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, τα βρίσκει όλα άψογα. Τα βγάζει όλα λάδι, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες πάνω στο πλήρωμα. Αυτή είναι η εφοπλιστική του παντιέρα...

ΤΑ στοιχεία, που συνεχώς έρχονται στο φως για το νέο αυτό ναυτικό έγκλημα, οι μαρτυρίες των ναυαγών, οι καταγγελίες, με τίποτε δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Αφεντάδες οι εφοπλιστές, θρονιασμένοι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από τα γεννοφάσκια του ελληνικού κράτους. Ολα δικά τους και με τη βούλα τη δική του τα σαπιοκάραβά τους στη «ρότα» του θανάτου, όπως έγινε με το «Εξπρές Σαμίνα». Σωστά το προσδιόρισαν οι ναυτεργάτες στην προχτεσινή δυναμική πορεία τους στον Πειραιά: « Εφοπλιστές και υπουργείο το ίδιο σωματείο».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ