ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Δράση υπέρ των συμφερόντων εργαζομένων - λαϊκών στρωμάτων

Εχοντας αναπτύξει πλούσια αγωνιστική δράση σφυρηλατούν τη συμμαχία τους για ένα κίνημα με προοπτική και ταυτόχρονα άμεσους στόχους πάλης

Οι δράσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, δεν αποτελούν μονάχα μια μαχητική αγωνιστική πρωτοβουλία. Σηματοδοτούν, ταυτόχρονα, την ανάγκη σφυρηλάτησης της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των ανθρώπων του μόχθου. Δείχνουν την απάντηση απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του μαύρου μπλοκ κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΔΝΤ, με τους συμμάχους τους, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει τις κυριότερες δράσεις που ανέπτυξαν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Στις 23 Σεπτέμβρη, με πανελλαδικά συλλαλητήρια, για να αποτραπούν οι αυξήσεις σε ρεύμα, ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης. Στις αρχές Οκτώβρη, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας του λαού. Στις 7 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου και κήρυξαν ανεπιθύμητο τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν. Στις 5 Γενάρη, προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς τραπεζών σε πολλές πόλεις της χώρας. Προχτές, Παρασκευή, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και άνοιξαν τα διόδια σε όλη τη χώρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δράσεις όπως συμβολικοί αποκλεισμοί της ΔΕΗ με την απαίτηση για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό ή παρεμβάσεις όπως αυτή της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου στον ΟΑΕΔ για την ανεργία ή για δωρεάν Υγεία στη Θεσσαλονίκη, είναι βαθιά ουσιαστικές και πολιτικές.

Να καταργηθούν τα διόδια!

Με μια δυναμική κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ άνοιξαν την Παρασκευή τα διόδια σε όλη τη χώρα, απαιτώντας την άμεση κατάργησή τους. «Τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι. Εχουν τεράστιες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, γιατί μαζί ψήφισαν την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους. Είναι ψέμα ότι αυτοί πληρώνουν για το φτιάξιμο των δρόμων», σημειώνουν οι πέντε Γραμματείες σε κοινό ψήφισμά τους.

Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό

Με κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις 11 Οκτώβρη 2010, απαίτησαν «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Στην Αθήνα το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ αγκάλιασε το κτίριο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα (φωτ.), στην οδό Χαλκοκονδύλη, εκφράζοντας την ανάγκη του λαού να ληφθούν μέτρα άμεσης ανακούφισής του: «Μείωση 30% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο»! Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στην οδό Αγίου Δημητρίου, διαδηλώνοντας να μη μείνει «Κανένας άνεργος χωρίς ρεύμα» και για «Ενέργεια δημόσιο αγαθό». Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαΐδα, Πάτρα. Αλλά και σε Ηράκλειο Κρήτης στο Τσαλικάκι, Αγρίνιο, Γιάννενα, Λάρισα και Βόλο.

Για τη στήριξη των ανέργων

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ Περιστερίου, απαιτώντας «Τώρα επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις»! Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν έναν προς έναν από το πλήθος των ανέργων που έφταναν στα γραφεία του ΟΑΕΔ, να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, να απαντήσουν με οργάνωση αγώνα στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και στα ταξικά σωματεία. Να συντονίσουν τα βήματά τους στην κατεύθυνση συσπείρωσης με εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους στις λαϊκές γειτονιές και συνοικίες, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμοί τραπεζών

ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς τραπεζών σε πολλές πόλεις της χώρας στις 5 Γενάρη του 2011, απαιτώντας να διαγραφούν τώρα τα χρέη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα, διεκδικούν να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρείες τους για τον εκφοβισμό των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε ανέργους ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.

Δράση για δωρεάν Υγεία

Motion Team

Τα ταμεία του ΑΧΕΠΑ μπλόκαραν στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις των πέντε συσπειρώσεων του λαϊκού κινήματος, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, νοσοκομεία και ειδικά κέντρα πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους πλήρους και σταθερής εργασίας. Από νωρίς συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου και με τα πανό και τα συνθήματα καλούσαν τον εργαζόμενο λαό να δυναμώσει τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους. Να απαιτήσει να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να καταργηθεί το 5ευρω και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία.

Καμιά αύξηση σε πετρέλαιο - ρεύμα - ΦΠΑ

«Καμιά αύξηση σε πετρέλαιο, ψωμί, ΔΕΗ, ΦΠΑ»! Με αυτό το αίτημα, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νεολαίοι και γυναίκες πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, στις 23 Σεπτέμβρη, απαιτώντας να μπει φραγμός στις αλυσιδωτές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη λαϊκή οικογένεια. «Ελα μαζί μας τώρα! Κοινή λαϊκή, αγωνιστική δράση για να τους σταματήσουμε», καλούν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους.

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Συμβολικό αποκλεισμό του Σταθμού Λαρίσης του ΟΣΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17.12.2010 οι ταξικές δυνάμεις, η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν κόβονταν εισιτήρια για όσα δρομολόγια γίνονταν εκείνη την ώρα. Οι ταξικές δυνάμεις, με ντουντούκα, πανό και ανακοίνωση που μοίραζαν στους επιβάτες, καλούσαν σε ανυπακοή και απειθαρχία στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, μέρος των οποίων είναι η ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των μεταφορών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ