ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές με μια μονοκοντυλιά

Με νομοσχέδιο που εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, προχωράει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και οι άλλες φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις στις πρώην ΔΕΚΟ

Ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει με την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της μέσα κι έξω από την Ελλάδα, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων (φωτ. από το συμβολικό δρώμενο του ΠΑΜΕ, προχτές στο Σύνταγμα)
Ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει με την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της μέσα κι έξω από την Ελλάδα, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων (φωτ. από το συμβολικό δρώμενο του ΠΑΜΕ, προχτές στο Σύνταγμα)
Στην «προκρούστεια κλίνη» βάζει εκ νέου η κυβέρνηση μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, με νομοσχέδιο «σκούπα» που θα εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του «κατ' επείγοντος» μέσα στην επόμενη βδομάδα. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και τα νέα φορολογικά χαράτσια που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την αύξηση του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πετσοκόψει μισθούς και να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, με στόχο να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, εφαρμόζοντας πλήρως το αντιδραστικό της πρόγραμμα και τις επιταγές του μνημονίου.

Στον αντίποδα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα εγκρίνουν σήμερα το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα προφέρει γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη χορήγηση γενναίων κρατικών επιδοτήσεων και φορολογικών απαλλαγών.

Συγκεκριμένα κάτω από τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου: Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», η κυβέρνηση θα προωθήσει ταυτόχρονα:

  • Στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα: Δραστική περικοπή των μισθών με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, με στόχο να κατρακυλήσουν όλοι οι μισθοί στον κατώτατο μισθό της ΓΣΕΕ των 740 ευρώ μεικτά. Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.
  • Αναδιαρθρώσεις στις ΔΕΚΟ: Δραστική περικοπή όλων των επιδομάτων, το ύψος των οποίων δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βασικού μισθού. Καθορισμός ανώτατου ορίου αποδοχών. Απολύσεις υπαλλήλων και καθεστώς ομηρίας σε υπό μετάταξη εργαζόμενους. Μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις σε υπηρεσίες.
  • Φορολογία: Νέα η τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ για τα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) από το 11% στο 13%. Νέες ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους για τα τσιγάρα. Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων για τα μη διανεμόμενα κέρδη από 24% σε 20%.
Τσεκούρι σε μισθούς και θέσεις εργασίας

Η απόφαση της κυβέρνησης, να προωθήσει με ένα μόνο νομοσχέδιο τις μειώσεις των μισθών σε ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα και να επιβάλει τους νέους φόρους, «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών», τόνισε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «η κρίση είναι ευκαιρία για να προωθήσουμε τις αναγκαίες τομές» για τη στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση επιβάλλει ολοένα και πιο σκληρά μέτρα για να συμπιέσει κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να κλείσουν επιχειρήσεις», ανέφερε προσχηματικά χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει εξίσωση των μισθών με την παραγωγικότητα στον ιδιωτικό τομέα, αρχικά υποστήριξε ότι «μισθούς δεν πρόκειται να μειώσουμε γιατί δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «τη διασύνδεση με την παραγωγικότητα μπορούμε να τη δούμε».

Αναφερόμενος στις περικοπές των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ, ο Γ. Πεταλωτής, προαναγγέλλοντας «μεγάλο μαχαίρι», σημείωσε: «Με το νόμο που θα παρουσιαστεί θα υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που θα προσεγγίζουν τα ελληνικά δεδομένα της μισθοδοσίας και έτσι θα περιοριστούν οι σπατάλες τους».

Κοινός βηματισμός με ΕΕ - ΔΝΤ

Η αγριότητα των κυβερνητικών μέτρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων τέθηκαν και κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, εμφανίστηκαν ενοχλημένα από τις αναφορές του Στρος - Καν «περί γιατρού», επιχειρώντας πίσω από ανέξοδες κορόνες να κρύψουν τον κοινό βηματισμό της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα τεθούν επί τάπητος και στις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Κατά την παραμονή του, ο Ο. Ρεν θα έχει επαφές με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης τα νομοσχέδια «περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών», καθώς και η «σύσταση φορέα για την Ερευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει σε ξένες πολυεθνικές τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ευαγγέλιο» τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου

Πανέτοιμη να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια που υλοποιούν τις διαρθρωτικές ανατροπές

Αποφασισμένη να στηρίξει το σύνολο των αντιδραστικών διαρθρωτικών ανατροπών, που κατεδαφίζουν τη ζωή του λαού και έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες από κυβέρνηση και τρόικα, είναι η ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζοντας παράλληλα την κάλπικη αντίθεση στο μνημόνιο.

Η στήριξη της ΝΔ θα εκφραστεί τόσο με την ψήφιση των δεκάδων νομοσχεδίων που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός και εκτός μνημονίου, όσο και με την προπαγάνδα υπέρ «αναπτυξιακών» μέτρων, δηλαδή υπέρ γενναίων φιλομονοπωλιακών μέτρων. Την ίδια στιγμή, για λόγους δημαγωγίας και διάσωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, θα συνεχίσει τη ρητορική κατά του μνημονίου, κυρίως για να νομιμοποιήσει ως «εναλλακτική λύση» πιο προωθημένες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Ηδη, η ηγεσία της ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα ψηφίσει στη Βουλή τις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου, με αιχμή το νομοσχέδιο για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, τις ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ, το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, κ.ά.

«Πράγματι σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα θα πρέπει σε διαβούλευση με τους εργαζομένους να δούμε πώς μπορούν να εξασφαλιστούν και οι θέσεις απασχόλησης, βεβαίως εκεί με ένα κόστος για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, επαναβεβαιώνοντας τη συναίνεση του κόμματός του στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ενίσχυση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Η μόνη, υποκριτική, επιφύλαξη που διατυπώνει είναι ότι «δεν μπορεί να γίνει οριζόντια εφαρμογή» των αντεργατικών διατάξεων. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα του μνημονίου είναι δεδομένα» στην πρόταση της ΝΔ, που ταυτόχρονα εμπλουτίζει το μείγμα του μνημονίου με «μέτρα τόνωσης της αγοράς» τα οποία, όπως είπε, «ζητάει και ο ίδιος ο Στρος - Καν».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ι. Βρούτσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει και τις ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού, δηλαδή και στη μείωση του κράτους και στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην περιστολή των δαπανών που μπορεί να αγγίζει και τις μισθολογικές απολαβές».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η Ρηγίλλης επιχειρεί να ανασκευάσει την εικόνα περί αμηχανίας και ψυχρού κλίματος που δήθεν επικράτησε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ντ. Στρος - Καν. Τα στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν στη συνάντηση διαβεβαίωναν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ άκουσε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ασκώντας κριτική στα στελέχη της τρόικας ότι δεν είχαν μεταφέρει τα όσα τους είχε πει ο Αντ. Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε τους προηγούμενες μήνες μαζί τους.

«Ο Στρος - Καν πήρε μηνύματα που δεν είμαι βέβαιος αν πάντα η τρόικα τα δίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς του υπέδειξε πού είναι οι αποκλίσεις, του απέδειξε γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει όπως είναι έτσι και του ανέδειξε τα συγκεκριμένα αδιέξοδα κάνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη». Τις ίδιες προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο Αντ. Σαμαράς σε γεύμα που θα παραθέσει στον επίτροπο Ο. Ρεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ