ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Εκλογές στα ... χρόνια της χολέρας

Ενώ ένας λαός ξεκληρίζεται η άρχουσα τάξη πιέζει για εκλογική διαδικασία σήμερα Κυριακή προκειμένου να προχωρήσει μαζί με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τις μπίζνες «ανοικοδόμησης»

Οι διαμαρτυρίες του αϊτινού λαού για την κατοχική δύναμη του ΟΗΕ είναι καθημερινές
Οι διαμαρτυρίες του αϊτινού λαού για την κατοχική δύναμη του ΟΗΕ είναι καθημερινές
Αϊτή η «καταραμένη». Κάθε μήνας που περνάει, ο αφορισμός επιβεβαιώνεται. Στις 12 Ιανουαρίου το «ρήγμα» που προκάλεσε η πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συνδυάστηκε με το τεκτονικό ρήγμα και μετέτρεψε μια φυσική καταστροφή σε κοινωνική ενώ αποκάλυψε και το βασικό «ρήγμα» της Αϊτής, το ταξικό.

Επισήμως, 230.000 νεκροί. Ανεπισήμως έως και 340.000. 'Η μήπως παραπάνω; Αραγε πόσοι σοροί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του σεισμού καθώς μόνο το 2% έχει συλλεχθεί μέχρι σήμερα;

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άστεγοι, εκ των οποίων σχεδόν 11 μήνες μετά το 1,3 εκατομμύρια παραμένουν σε πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς, δίχως καν ούτε τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δίχως σε μεγάλο βαθμό να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Εκθετοι στα φυσικά φαινόμενα, χωρίς τροφή τις περισσότερες ημέρες, έρμαια των κυκλωμάτων λευκής σαρκός.

Στις 20 Οκτωβρίου καταγράφεται το πρώτο κρούσμα χολέρας. Παρότι οι συνθήκες που επικρατούν ευνοούσαν το ξέσπασμά της, εντούτοις η χολέρα εισήχθη από τη Νοτιοανατολική Ασία. «Δώρο» των Ηνωμένων Εθνών προς τους φτωχοδιάβολους της Αϊτής. Το στέλεχος χολέρας το μετέφεραν η αποστολή από το Νεπάλ, αποστολή που εντάχθηκε στην κατοχική δύναμη των «κυανόκρανων». Ενας κατοχικός στρατός, που εγκαταστάθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα και την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, στις 28 Φεβρουαρίου του 2004, από τη Γαλλία, τον Καναδά και φυσικά τις ΗΠΑ. Ουδείς αξιωματούχος του ΟΗΕ, έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις στους κυανόκρανους από το Νεπάλ που έφτασαν στην Αϊτή την 1η Οκτώβρη, παρά το γεγονός ότι στη χώρα είχε ξεσπάσει επιδημία χολέρας. Τα λύματα του στρατώνα δε, εναποτίθενται από την εταιρεία «Sanco» - μία από τις εταιρείες που μετέφερε την έδρα της από την κομητεία Μπράουαρντ της Φλόριντα των ΗΠΑ συμμετέχοντας στο πλιάτσικο μετά το σεισμό - στο ποταμό Αρτιμπονίτ. Μολύνοντας ουσιαστικά την μοναδική πηγή πόσιμου νερού και άρδευσης για όλη την κεντρική Αϊτή, όπου η ομώνυμη κοιλάδα, «τροφός» όλης της χώρας.

Ολο και εξαπλώνεται η χολέρα στο φτωχό λαό και αυξάνονται οι θάνατοι
Ολο και εξαπλώνεται η χολέρα στο φτωχό λαό και αυξάνονται οι θάνατοι
Η επιδημία «υποτιμήθηκε» καθώς οι εκλογές πλησίαζαν, παρά τις ανησυχίες των ειδικών. Το πέρασμα του τυφώνα «Τόμας», που ωστόσο είχε υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα ήταν η χαριστική βολή. Εκτός τους 21 νεκρούς και τους 6.610 άστεγους προκάλεσε πλημμύρες. Πλημμύρες που έπαιξαν το ρόλο του πυροδοτικού μηχανισμού για την εξάπλωση της επιδημίας.

Υπό τη σκιά του θανάτου

Τριάντα οκτώ ημέρες μετά τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η επιδημία χολέρας έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 1.523 ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Αϊτής που κατά τεκμήριο απέχουν παρασάγγες από την πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΟΗΕ, κάνουν λόγο για διπλάσιους νεκρούς από ό,τι τα επίσημα στοιχεία, ενώ πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του. Οι αρχικές εκτιμήσεις τους περί 200.000 κρουσμάτων της επιδημίας χολέρας μέσα σε ένα εξάμηνο αναθεωρήθηκαν καθώς η εξάπλωση είναι ταχύτατη. Τώρα οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι 200.000 θα είναι τα κρούσματα έως το τέλος του χρόνου, ίσως 400.000 μέσα σε ένα εξάμηνο και ενδεχομένως για 20.000 έως 60.000 νεκρούς, αριθμός που εξαρτάται από τις «συνθήκες». Οι συνθήκες είναι άθλιες και απάνθρωπες, δεν πρόκειται να αλλάξουν καθώς οι αιτίες που της προκάλεσαν, δηλαδή η ληστρική ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, οι επεμβάσεις, τα πραξικοπήματα, οι πολύχρονες χούντες, παραμένουν ως έχουν έστω και με παραλλαγές.

Δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ετών και μόνο.

Το 2008 η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους μπλοκάρισε ακόμη και δάνεια εκ μέρους της Διαμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-IDB, ύψους μερικών εκατομμυρίων δολαρίων, για την εκπόνηση έργων υποδομών για το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στις κεντρικές περιοχές τη Αϊτής, όπως είχε αποκαλύψει έκθεση οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Αντ' αυτού, επέβαλλε στην κυβέρνηση της Αϊτής, την απαλλοτρίωση μεγάλης έκτασης που συμπεριελάμβανε και μέρος της παραγκούπολης Σιτέ Σολέιγ, άρα και τη κατεδάφιση των παραγκών των εξαθλιωμένων ανθρώπων, προκειμένου να επεκταθεί η βάση της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ, έργο που αναλάμβανε η «Dyncorp». Εννοείται ότι η χρηματοδότηση του «έργου» περιλαμβανόταν στα ποσά της «αναπτυξιακής βοήθειας» των ΗΠΑ, μέσω της USAID.

Την προηγούμενη δεκαετία ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για να «αποκαταστήσει» τον Μπερτράντ Αριστίντ στην προεδρία, για το υπόλοιπο της θητείας του (τα τρία και κάτι χρόνια της εξορίας του πρέπει να συμπεριληφθούν στη θητεία του) με τη «θρυλική πλέον επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων» το 1994, από κοινού με τη Γαλλία και τον Καναδά επέβαλλαν τους όρους της «Συμφωνίας του Παρισιού», που υπογράφτηκε από τον Αριστίντ τον Αύγουστο του 1994. Κύριοι όροι της συμφωνίας που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν η δραστική μείωση των δασμών και των ελέγχων των εισαγωγών και αναπτυξιακή πολιτική ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πολιτική με την οποία ήταν αντίθετος ο πρόεδρος Αριστίντ και για το λόγο αυτό είχε ανατραπεί από το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1991 υπό τον Ραούλ Σεντράς.

Σε αυτές τις απειλητικές για τη ζωή των εναπομεινάντων, δυστυχώς, Αϊτινών, οι Αϊτινοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για την εκλογή προέδρου με πενταετή θητεία, των 99 μελών της Βουλής με τετραετή θητεία και των 11 εκ των 30 μελών της Γερουσίας με εξαετή θητεία. Οι εκλογές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το Φλεβάρη αλλά αναβλήθηκαν λόγω σεισμού, θα γίνουν παρά τις συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις ταραχές, διαδηλώσεις ενάντια στη Minustah αλλά και στη διεξαγωγή των εκλογών.

Θα γίνουν και ο λόγος απλός: οι προετοιμασίες έχουν γίνει ώστε η εκλογική αναμέτρηση να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όσους συμμετείχαν στη «Διάσκεψη Δωρητών για μία νέα Αϊτή», που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ. Ο πακτωλός χρημάτων, των 5,3 δισεκατομμυρίων που «προσέφερε η διεθνής κοινότητα», που έτσι κι αλλιώς θα διοχετεύονταν μέσω του ταμείου υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, δίνεται με το σταγονόμετρο καθώς δεν υπάρχουν οι «εγγυήσεις».

Το μεγάλο πλιάτσικο

Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, ανέλαβε το δύσκολο έργο της προετοιμασίας τους: προσωπικά επέλεξε την Εκλογική Επιτροπή που θα διεξαγάγει τις εκλογές. Οι ειδικές συνθήκες μετά το σεισμό επέτρεψαν την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος που επιτάσσει την εκλογή μίας ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής με καμία σχέση με τους υφιστάμενους πολιτικούς φορείς και κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτή η εκλογική επιτροπή λοιπόν, απέκλεισε, για άλλη μία φορά, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα κόμμα, το Fanmi Lavalas, του πρώην προέδρου Αριστίντ, χωρίς καν βάσιμη αιτιολογία. Απέκλεισε υποψηφίους και άλλα κόμματα που ήταν «ενοχλητικά». Παράλληλα, ούτε η έκδοση νέων ταυτοτήτων, για τις εκατοντάδες χιλιάδες που χάθηκαν με το σεισμό, έχει προχωρήσει. Οι εκλογές δεν έχουν ούτε ένα στοιχείο που να τις χαρακτηρίσει έστω ομαλές.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η διεθνής κοινότητα θα τις χαιρετήσει ως «δίκαιες, ελεύθερες» και ό,τι άλλο χρειαστεί. Το αποτέλεσμα μετρά. Και το αποτέλεσμα θα έρθει από αυτούς που θα ψηφίσουν και δεν έχει σημασία πόσοι θα είναι, ειδικά υπό το σκεπτικό ότι στις εκλογές του Απριλίου 2009, για την εκλογή 12 μελών της Γερουσίας συμμετείχε κατά προσέγγιση το 3%-5% ων ψηφοφόρων.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Αυτό που επιδιώκουν ώστε να προωθεί το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την Αϊτή, που είναι ένα από τα ίδια με το παλιό, που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει ο «ειδικός απεσταλμένος για την Αϊτή», ο πρώην πρέοδρος Μπιλ Κλίντον και είναι οικείο σε όλη την Καραϊβική: τουρισμός, υφαντουργίες - κάτεργα, γεωργία για εξαγωγές και εξασθένηση του δημόσιου ελέγχου της οικονομίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης.

Ο σεισμός δημιούργησε νέες προϋποθέσεις ακόμη και πιο δελεαστικές καθώς η μισή χώρα και ειδικά το Πορτ ω Πρενς ισοπεδώθηκε. Νέες «επενδυτικές» ευκαιρίες αναδύθηκαν από τα συντρίμμια. Ωστόσο, η ανοικοδόμηση έχει «κολλήσει» - μόνο ένα σχέδιο αποκατάστασης των σεισμοπαθών έχει ολοκληρωθεί, το συγκρότημα που οικοδομήθηκε στο Corail Cesslesse, στην έρημο, περίπου 10 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας, σημείο όπου κάποτε οι Τον Τον Μακούτ και άλλα τάγματα θανάτου πέταγαν τα πτώματα των δολοφονημένων κατά τη διάρκεια των δύο πραξικοπημάτων εναντίον του Αριστίντ - γιατί οι αντιθέσεις έχουν ενταθεί όσον αφορά στο μεγάλο πλιάτσικο του μέλλοντος της Αϊτής που προετοιμάζεται. Αφ' ενός, μεν υπάρχει ο διαγκωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και ο διαγκωνισμός της εγχώριας ολιγαρχίας.

Αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν πλήρως κατά την κατάρτιση και τη σύνθεση της 26μελούς «Μεταβατικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής» (CIRH), που έχει υπερεξουσίες για διάστημα 18 μηνών υπό τον «νόμο έκτακτης ανάγκης». Δεκατρία μέλη εκπρόσωποι των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά. Τα υπόλοιπα δεκατρία είναι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας της Αϊτής, με προεξέχων μέλος τον Ρεζινάλντ Μπουλός, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες που ανοιχτά έχει στηρίξει και τα δύο πραξικοπήματα εναντίον του Αριστίντ.

Τα δεκατρία μέλη έχουν και την πλειοψηφία των τίτλων ιδιοκτησίας - κατά το παρελθόν δημόσιες εκτάσεις - όπου προωθούνται ή θέλουν να προωθηθούν τα σχέδια ανοικοδόμησης και οι οποίοι προτίθενται να τα «μεταβιβάσουν» έναντι τεραστίων ποσών ως «αποζημίωση». Φυσικά θέλουν να κρατήσουν τα «φιλέτα» και να πουλήσουν τα χειρότερα έναντι τεραστίων ποσών. Ωστόσο, τα συμφέροντά τους δεν συμπίπτουν μεταξύ τους, ούτε πάντα και με τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας είναι ακανθώδες και για άλλο λόγο, την υφαρπαγή κρατικών γαιών για «σχέδια ανάπτυξης», όπως στο Γκαντιέ, μία πόλη 18 μίλια ανατολικά του Πορτ ω Πρενς κοντά στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου προβλέπεται να γίνει η ζώνη των «κλωστοϋφαντουργιών - κατέργων». Εμφανίστηκαν λοιπόν, εντελώς ξαφνικά, δύο επιχειρηματίες με «τίτλους» και προσπάθησαν με μπουλντόζες να «καθαρίσουν το χώρο» από τους αγρότες. Με τη συνδρομή της αστυνομίας και φυσικά της Minustah. Οι κάτοικοι αντέδρασαν το ίδιο και ο δήμαρχος, που όμως βρέθηκε στη φυλακή.

Οσα ετοιμάζονται αλλά και οι εσωτερικές αντιθέσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα τροφοδοτήσουν ένα πραγματικό ταξικό πόλεμο. Συνεπώς οι σημερινές εκλογές και η έκβασή τους είναι κρίσιμες για την καταμέτρηση δυνάμεων αλλά και την κατά το δυνατόν εξουδετέρωση του μεγαλύτερου κινδύνου: του αϊτινού λαού.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς

Συνήλθε το ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα με τρεις βασικούς άξονες: α) συμμετοχή της Ρωσίας στις θανατικές επεμβάσεις, β) αντιπυραυλική ασπίδα, γ) διεύρυνση του ρόλου του ΝΑΤΟ.

α) Συμμετοχή της Ρωσίας. Πρόκειται για αλληλοκατανόηση των δυο κορυφών της καπιταλιστικής πυραμίδας σε κοινό έδαφος επεμβάσεων με την ομπρέλα της «αντι-τρομοκρατίας». Πρώτη πράξη η συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δίπλα στα αμερικανικά. Είναι μια αξίωση της Ρωσίας του Πούτιν που δείχνει να ολοκληρώνεται μαζί όμως με εμπόδια.

β) Αντιπυραυλική ασπίδα. Πρόκειται για παλιά πρόθεση εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στα ρωσικά σύνορα. Φαίνεται ότι οι έντονες ρωσικές αντιδράσεις αποδίδουν σε διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Ρωσίας στη ΝΑΤΟική αντιπυραυλική ομπρέλα. Ο προβληματισμός είναι εάν η «ασπίδα» θα είναι σε σταθερό έδαφος ή κινητή σε πολεμικά πλοία. Ισως επιλεγούν οι δύο κάτω από την πίεση χωρών της Μαύρης Θάλασσας που θέλουν να τις φιλοξενήσουν. Εδώ εμπλέκονται τα πετρέλαια με ό,τι συνεπάγεται αυτό στον ανταγωνισμό των ισχυρών. Ενδιαφέρουσα είναι η εμμονή της Τουρκίας να φιλοξενήσει τέτοια βάση ή να γίνει ο συντονιστής κινητών βάσεων. Πρόκειται για περιφερειακό ανταγωνισμό Ελλάδας - Τουρκίας στην ανάληψη υποστρατηγείου κάτω από το κεντρικό στρατηγείο της Νάπολης.

γ) Διεύρυνση ρόλου ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό και επικίνδυνο ζήτημα για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ καταργεί τα περιοριστικά γεωγραφικά πλαίσια στο χώρο των συνόρων των χωρών - μελών του κι απλώνεται σε κάθε σημείο του πλανήτη που θα θεωρεί αναγκαία τη στρατιωτική του επέμβαση. Γι' αυτό ακριβώς διεύρυνε το ρόλο του και στον εσωτερικό πολιτικό τομέα αντικαθιστώντας τη λέξη «τρομοκρατία» με τη λέξη «εξτρεμισμό» που δύναται να περιλαμβάνει κάθε λογής λαϊκή κινητοποίηση τόσο στο εσωτερικό του, όσο και σε κάθε σημείο του πλανήτη. Για τη νομιμοφάνεια της αυθαιρεσίας πήρε τη συμφωνία του ποδηγετημένου ΟΗΕ να κάνει τις βρώμικες δουλειές με τη στολή των ΟΗΕδων. Συζητείται ακόμη η διαμόρφωση αστυνομικού στρατιωτικού σώματος για να επεμβαίνει στο εσωτερικό των χωρών - μελών του, όταν οι ντόπιες κατασταλτικές δυνάμεις αδυνατούν.

Ολα αυτά τα άκρως επικίνδυνα σενάρια καθιστούν το εργατολαϊκό κίνημα βασικό στόχο των συμφερόντων του διεθνούς κεφαλαίου με οποιαδήποτε μορφή κι αν παρουσιάζεται.

Πηγαία προκύπτει η ερώτηση: Πώς θα ανταποκριθεί το εργατολαϊκό κίνημα σ' αυτούς του κινδύνους; Τα νέα δεδομένα απαιτούν υψηλότερες μορφές εσωτερικής οργάνωσης και διεθνιστικής αλληλεγγύης. Η Ελλάδα κατακλύστηκε από συνεχή ροή εξαθλιωμένων μαζών χωρίς ταξική συνείδηση, από την Αλβανία μέχρι απόμακρες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Η ελληνική αστική τάξη διά των κυβερνήσεών της καναλιζάρει την από εικοσαετίας συσσώρευση των αθλίων, παριστάνοντας τον «καλό Σαμαρείτη» στις πλάτες των εργαζομένων. Το εργατολαϊκό κίνημα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το γεγονός και να εντείνει τις προσπάθειες για τον κοινό αγώνα με τους ξένους εργάτες, θύματα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και των πολέμων, που τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ