ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Η οργάνωση του αγώνα στα χέρια των εργαζομένων
  • Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
  • Απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, 10 π.μ., Ομόνοια

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε να συνεχιστούν με νέες απεργίες, χτες και σήμερα, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), η οποία έγινε προχτές Κυριακή.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στη σημερινή συγκέντρωση που οργανώνει στις 10 π.μ. στην Ομόνοια. Επίσης, η ΔΑΣ ΟΤΑ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ τονίζει ότι απέναντι στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της εργατικής τάξης και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την επίθεση. Εμπόδιο σε αυτή την ανάγκη στέκονται οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που «όχι μόνο δεν οργανώνουν τον αγώνα, αλλά κάνουν το παν για να εκφυλίσουν και να απογοητεύσουν τους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους σχεδιασμούς τους». Στην ίδια κατεύθυνση «η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ (...) αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας (...) με ένα γενικόλογο πλαίσιο πάλης και με δηλωμένο ότι ο μισός κλάδος (συμβασιούχοι) δεν καλύπτεται να απεργήσει και δεν πρόκειται καλυφθεί αφού η θέση της ΠΑΣΚΕ είναι να μην εγγραφούν στην ΠΟΕ ΟΤΑ ούτε στο επόμενο συνέδριο». Ετσι, «η τακτική της πλειοψηφίας οδηγεί την απεργία στον εκφυλισμό».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ ανέδειξε στο Γενικό Συμβούλιο την ανάγκη της από τα κάτω οργάνωσης του αγώνα για να «συζητηθεί η απεργιακή οργάνωση και η εναλλακτική πρόταση που θα πρέπει να ορθώσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος της λαϊκής οικογένειας». Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως πρέπει να διασφαλιστεί ενιαία δράση με τους δημότες και τους άλλους κλάδους. Ακόμα να διεκδικηθούν: Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των δήμων, κατάργηση των εισιτηρίων στα νοσοκομεία, μείωση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, απόδοση των 10 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ στους δήμους που έχουν παρακρατηθεί και άλλα.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν «τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που καλλιεργεί το συμβιβασμό, την υποταγή» και να «πάρουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής άλλου δρόμου πέρα από το δρόμο οργάνωσης κινήματος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και του μνημονίου και με πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».

  • Απόρροια της εντεινόμενης επίθεσης είναι και η καθυστέρηση δεδουλευμένων σε μια σειρά δήμων. Απλήρωτοι έναν έως δύο μήνες είναι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζεφυρίου ενώ σε πολλούς οφείλονται, επιπλέον, οι υπερωρίες του 2010. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στο Δήμο Ανω Λιοσίων και αλλού.
«COCA - COLA 3E»
Σήμερα η σύσκεψη συντονισμού

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα

Συνάντηση συντονισμού πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ., τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων εργαζομένων του ομίλου της «COCA - COLA 3E», μετά τις 50 απολύσεις εργαζομένων στα εργοστάσια της Πάτρας και της Αθήνας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη συνεχιζόμενη εργοδοτική επιθετικότητα. Μαζί τους και η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, με στόχο τον κοινό συντονισμό του κλάδου και των εργαζομένων, απαντώντας στη συνολική επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι βιομήχανοι του κλάδου.

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα των απολύσεων στην COCA - COLA, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, προς την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη. «Η εργοδοσία, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, επιδιώκει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αυτών των κερδών, αφαιρώντας το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα. Προκειμένου να έχει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αξιοποιεί όλο το αντιδραστικό και αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που της παρέχουν οι νόμοι που έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», τονίζεται στην Ερώτηση. Ερωτάται, δε, η υπουργός, «ποια άμεσα μέτρα θα πάρει, για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην "COCA - COLA 3E" και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα».

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Διώχνουν εργάτες για περισσότερα κέρδη

Μπαράζ απολύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο του φαρμάκου, έναν από τους πλέον κερδοφόρους. Χτες, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου πραγματοποίησαν παρέμβαση στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ενάντια στις 18 απολύσεις - με τη μορφή της «οικειοθελούς» αποχώρησης - που έχει προχωρήσει η επιχείρηση, καλώντας τους συναδέλφους τους να μην αποδεχτούν την απόλυση. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που και στον κλάδο του φαρμάκου καλλιεργεί τη στάση του συμβιβασμού, αξιοποιώντας το «επιχείρημα» της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι εν μέσω «καταιγίδας» απολύσεων, φαρμακοβιομήχανοι και εργοδοτικός συνδικαλισμός υποστηρίζουν πάγωμα των αυξήσεων στις ΣΣΕ, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας!

Στην κατάργηση 4.800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως (3.500 στις ΗΠΑ, 1.300 στην Ευρώπη) προχωρά η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, με στόχο την εξοικονόμηση 2,4 δισ. δολαρίων ετησίως. Στην Ελλάδα αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους 75 - 80 εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Roche ονομάζει τις χιλιάδες απολύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη «νέο στρατηγικό σχέδιο της Roche για το 2011 και το 2012 με στόχο να προσαρμόσει τη δομή του κόστους σε ένα πλαίσιο μιας όλο και πιο απαιτητικής αγοράς και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και παραγωγική». Επιπλέον, η Pfizer «άπλωσε» πρόσφατα τις δουλειές της, αναλαμβάνοντας τη διακίνηση διαδερμικού συστήματος φαιντανύλης στην ελληνική αγορά φαρμάκου (σ.σ. ευρείας κυκλοφορίας και χρήσης προϊόν, για τον ισχυρό και χρόνιο πόνο, όπως αυτός του καρκίνου και χορηγείται με ιατρική συνταγή).

Οσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα η σταθερή δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και το ποιοτικό, δωρεάν φάρμακο για όσους το έχουν ανάγκη, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Το χαμηλό κόστος εργασίας και παρασκευής - με επιπτώσεις και στην ποιότητα των σκευασμάτων - και οι υψηλές τιμές διακίνησης θα είναι πάντα το ζητούμενο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαό του Πακιστάν

Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν που ζει κάτω από δραματικές συνθήκες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, θα παραχωρήσει αύριο τo ΠΑΜΕ και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της πακιστανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης APFTUTU (All Pakistan Federation of United Trade Unions), ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ. Η συνέντευξη θα γίνει στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με αφορμή μαζικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία «OLYMPIC HANDLING» του Ομίλου «MARFIN». Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή η εταιρεία απέλυσε 15 εργαζόμενους στα πλαίσια περικοπής προσωπικού, σε σύνολο πάνω από 70 εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή της εταιρείας στον αεροσταθμό Ηρακλείου, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες ήδη έχουν γίνει. Οι συνδικαλιστές στη συνέχεια συναντήθηκαν και συζήτησαν με εργαζόμενους που εργάζονταν εκείνη την ώρα καλώντας τους να μην αποδεχτούν καμία απόλυση και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην «ΕΡΚΑΤ», που δουλεύουν στα έργα κατασκευής του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί. Υπενθυμίζεται πως μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η εργοδοσία της ΕΡΚΑΤ, στα έργα κατασκευής του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί, έκανε λόγο για καταβολή όλων των δεδουλευμένων μέσα στη βδομάδα. Υπενθυμίζεται πως η ΕΡΚΑΤ χρωστάει από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβρη στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ