ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανοδική πορεία που ανεβάζει τον πήχη

Αισιοδοξία και μαζί αυξημένες ευθύνες γεννά η διακριτή ενίσχυση του ΚΚΕ (σε ποσοστά και σε ψήφους) που κατέγραψε η κάλπη. Γιατί δυναμωμένο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη για το λαό, μεγαλώνει την ελπίδα, η οποία δεν εδράζεται απλά σε γενικές προσδοκίες για αλλαγή της κατάστασης, αλλά σε πολιτικό σχέδιο που αναδεικνύει και χτυπά στη ρίζα τις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων. Ετσι λοιπόν, αισιόδοξα, υπεύθυνα, με τη δύναμη και την ελπίδα που τροφοδοτεί η πεποίθηση πως οι θυσίες που κάνει ο λαός με τους αγώνες του για τον εαυτό του πιάνουν τόπο, προχωράμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης για την προστασία των δικαιωμάτων και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ωστε, με την απαιτητικότητα που επιβάλλει η αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης, να ενταθεί ολόπλευρα η δράση ενάντια (και) στους εκβιασμούς των αστών και των επιτελείων τους για να εγκλωβίσουν το λαό στην απογοήτευση, στην ανοχή, τελικά στην υποταγή.

Ζητούμενο για να προστατεύσει ο λαός τα δικαιώματα και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, είναι η σφυρηλάτηση της ενότητάς του ενάντια σε όσους υποθηκεύουν τη ζωή του. Να ξεμπροστιαστούν όσοι το παίζουν σύμμαχοι, αλλά είναι αντίπαλοί του ή υπηρέτες των αντιπάλων του. Ζητούμενο είναι να δυναμώσει η συσπείρωση και η οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια, να στηθούν πυρήνες αντίστασης σε τόπους δουλειάς, γειτονιές, σχολές, σχολειά, παντού. Να γίνει το πρόβλημα του ενός, υπόθεση οργανωμένης αγωνιστικής απάντησης. Για παράδειγμα, η αύξηση της ανεργίας δεν μπορεί να μην απαντηθεί με ένταση της πάλης για ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η ανεργία είναι πρόβλημα όλων και όχι μόνο των ανέργων.

Από αυτήν την αφετηρία, πρέπει να συνεχιστεί και η μάχη για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Να συζητηθεί πλατιά σε πόλεις και χωριά ότι ο λαός πρέπει ν' αρνηθεί να διαλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Οτι κανένα όφελος δεν έχει να μπει ανάμεσα σε «μονομάχους» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή άλλων, μεταμφιεσμένων και «ανεξάρτητων» εκπροσώπων της ίδιας ακριβώς πολιτικής, που εγγυάται τη χρεοκοπία του λαού. Οτι πρέπει ν' απορρίψει όσους του βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο και του λένε να «διαλέξει», όχι αν, αλλά τι και πόσο γρήγορα θα χάσει από τη ζωή του. Οτι η καταδίκη της πολιτικής, που καταργεί συμβάσεις, πετσοκόβει μισθούς, κατεδαφίζει δημόσια Ασφάλιση - Υγεία, ξεπουλά Πρόνοια - Παιδεία κ.λπ. πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο ηχηρά στο δεύτερο γύρο, με ακόμα μεγαλύτερη απόρριψη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, των επίσημων και ανεπίσημων εκπροσώπων τους.

Σ' αυτήν τη βάση, αποκτά μεγάλη σημασία η συζήτηση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ανοιχτά, με τον κόσμο, σ' εργοστάσια και γειτονιές, με εξορμήσεις, αλλά και οργανωμένα, με συσκέψεις κ.λπ. Να βρεθούμε με όσους κουβεντιάσαμε το προηγούμενο διάστημα, εκείνους που έκαναν το βήμα και στήριξαν «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και όσους δεν έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου. Να εξηγήσουμε πως οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα πρωτοστατήσουν και θα κριθούν στη μάχη αποκάλυψης και απόκρουσης των αντιλαϊκών σχεδίων, της συμβολής τους στην οργάνωση της πάλης με τους λαϊκούς φορείς που για να καρπίσει πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Για να γίνει η λαϊκή αγανάκτηση δύναμη μέσα από την οργάνωση της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας και πάλης.

«Βασικό εμπόδιο» ... ο λαός!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ελληνικός λαός είναι το ...«βασικό εμπόδιο» του πρωθυπουργού στο δρόμο των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί για να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική, αποφαίνονται σε χτεσινό ρεπορτάζ με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα οι «Νιού Γιορκ Τάιμς». Θαυμάστε την ασύλληπτη συλλογιστική της αμερικανικής εφημερίδας: «Από τότε που εξελέγη πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αγωνίζεται για να ικανοποιήσει δύο δύσκολους και, όπως φαίνεται, αντικρουόμενους, παράγοντες: τις διεθνείς αγορές και τους Ελληνες. Την Κυριακή, κήρυξε νίκη και στα δύο μέτωπα», γράφουν χαρακτηριστικά οι «Νιου Γιόρκ Τάιμς» που χαρακτηρίζουν τους Ελληνες ως «βασικό εμπόδιο» στο δρόμο του κ. Παπανδρέου καθώς «αγωνίζεται να πείσει τον κόσμο ότι είναι ο κατάλληλος για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και το ευρώ να παραμείνει ισχυρό». Το θέμα δεν είναι βέβαια η βαθιά δημοκρατική άποψη της εφημερίδας, αλλά ότι την ίδια άποψη έχουν υιοθετήσει ατόφια οι εγχώριοι κυβερνώντες και οι πάσης φύσεως σύμμαχοί της. Το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους απογοητεύσει και θα παραμείνει πάντα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα αντιλαϊκά σχέδιά τους.

Θέλουν να «πνίξουν» την ελπίδα

Ενα ιδιόμορφο πραξικόπημα σε βάρος της ετυμηγορίας του λαού συντελείται από τις πρώτες ώρες που έκλεισαν οι κάλπες την Κυριακή. Στόχος είναι να αγνοηθεί και να «θαφτεί» το μήνυμα που έστειλε ο λαός, σαν να μην έγιναν ποτέ οι εκλογές! Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι βγήκε ισχυρή από τις κάλπες, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου και να πάρει επιπλέον όποια μέτρα χρειάζονται. Οι πάντες, από τους «συμμάχους» της τρόικας μέχρι τον ΣΕΒ, τον ΕΒΕΑ και τα μεγάλα διεθνή δίκτυα, στα επίσημα και ανεπίσημα σχόλια και δηλώσεις που έκαναν για το εκλογικό αποτέλεσμα, αποφαίνονταν με μια φωνή ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρή και άρα δε χρειάζονται πρόωρες εκλογές και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις». Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός κινήθηκε με τη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τη σκυτάλη πήρε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, που θρασύτατα αποφάνθηκε ότι «ο λαός έδωσε ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας να απαλλαγεί η χώρα από το φάσμα της χρεοκοπίας», αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος που ζήτησε από την κυβέρνηση «να προωθήσει επιτέλους όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»... Είναι ολοφάνερο ότι θέλουν να «καταπνίξουν» τις ελπίδες που γεννήθηκαν στις κάλπες, να καλλιεργήσουν κλίμα υποταγής στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας. Δε θα τους περάσει. Μετά τις κάλπες ο λαός θα συνεχίσει να δείχνει τη δύναμή του στους δρόμους της ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης.

Λύσσαξε το ΛΑ.Ο.Σ.

«

Στην πολιτική υπάρχουμε για να λέμε τα πράγματα όπως τα πιστεύουμε κι ο κόσμος μας κρίνει. Εάν το ΚΚΕ, για να πάμε συγκεκριμένα, εκλάβει τη χτεσινή του επιτυχία, γιατί το ΚΚΕ είχε μια μεγάλη επιτυχία χτες να μην κοροϊδευόμαστε, ως πολιτική νομιμοποίηση για να κλείνει πάλι τα λιμάνια, για να εμποδίζει να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, για να κλείνει κάθε μέρα τους δρόμους, δηλαδή για να βλάπτει έτι περαιτέρω την προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την χρεοκοπία, με συγχωρείτε αυτό είναι δυστυχώς δυστυχέστατο, όχι μόνο δυστυχώς»...

Η δήλωση ανήκει στον Α. Γεωργιάδη του ΛΑ.Ο.Σ. και έγινε χτες στο ρ/σ «Φλας». Είναι φανερός ο φόβος που τους κατατρέχει. Φόβος γιατί γνωρίζουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ εκφράζει απόφαση, διάθεση για αγωνιστική συμπόρευση μαζί του. Φοβούνται το λαό που ορθώνει ανάστημα, αναγνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ και θέλει και μπορεί να εκφράσει τις αγωνιστικές του διαθέσεις, να τον βοηθήσει να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Ο Α. Γεωργιάδης, το κόμμα του και η πλουτοκρατία, τα συμφέροντα της οποίας εκφράζει, θέλουν το λαό στη γωνία, φοβισμένο και καθηλωμένο. Του κραδαίνουν σαν απειλή τη χρεοκοπία της χώρας, όταν γνωρίζουν ότι ο λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια και την ανέχεια. Αυτό που οι ίδιοι απεύχονται σαν «δυστύχημα» είναι για το λαό «ευτύχημα». Μπορεί και πρέπει να κάνει και το επόμενο βήμα. Στους αγώνες, με το ΚΚΕ, με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μπορεί και πρέπει να απομονώσει και να καταδικάσει ακόμα πιο ηχηρά και αποφασιστικά το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. Να μην τους φοβηθεί, αυτοί πρέπει να τον φοβούνται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ