Για να γίνει αντιληπτό το κλίμα της περιόδου, διαβάστε τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος στους 16 μήνες της θητείας της, όπως δημοσιεύτηκε στις 24 Ιούλη 1934: «Δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους 785 καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις και εκτοπίσεις. Στάλθηκαν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου 54 φαντάροι, βασανίστηκαν 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305. Απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128 και έγιναν 128 επιδρομές σε γραφεία οργανώσεων, σωματείων, τυπογραφεία εφημερίδων κλπ».
Με την ακούραστη δουλιά του ΚΚΕ, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι πρώτοι καρποί της πολιτικής για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Αντιφασιστικού Πανελλαδικού Μετώπου Πάλης ήρθαν τον Οκτώβρη του 1934. Στις 5 του Οκτώβρη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπογράφηκε Σύμφωνο κοινής δράσης για την αποτροπή του κινδύνου στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας από το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, την Ενωτική ΓΣΕΕ και τα Ανεξάρτητα Εργατικά Συνδικάτα.
Στο Σύμφωνο μεταξύ των άλλων τονίζονταν τα εξής:
«Τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί οργανισμοί που αντιπροσωπεύονται, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αγωνιστούν από κοινού ενάντια σε κάθε δικτατορικοφασιστικό πραξικόπημα, που θα μπορούσε να εκραγεί ως αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης και να κινητοποιήσουν τις οργανώσεις τους και την κοινή γνώμη των εργαζομένων γενικότερα, ώστε να είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση κάθε τέτοιου ενδεχομένου».
Το Σύμφωνο κοινής δράσης της 5ης Οκτώβρη του 1934 είχε πολύ μεγάλη σημασία και άσκησε σοβαρή επίδραση στην ανάπτυξη της αντιφασιστικής πάλης, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των άλλων κομμάτων και οργανώσεων δεν το εφάρμοσαν. Μετά την υπογραφή του Συμφώνου σε πολλές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κατερίνη, Λιβαδειά κ.α.) δημιουργήθηκαν μετωπικές οργανώσεις και πραγματοποιήθηκαν πολλές κοινές αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Μόνο μέσα στο δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη έγιναν 13 ενιαιομετωπικές απεργίες με συμμετοχή 40.000 εργατών.
Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι, νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί, στο Νότιο Αιγαίο νότιοι, νοτιοδυτικοί μέτριοι και στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 14-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15-28, στο Αιγαίο από 17-27 και στη Θεσσαλονίκη από 17-24 βαθμούς.
Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχή και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-26 βαθμούς.
ΡΕΥΣΤΗ και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Σερβία, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται η μία στην άλλη, με ποικιλία τρόπων. Χτες, τέθηκαν πρακτικά σε ισχύ οι προχτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για εφαρμογή αυστηρών νόμιμων μέτρων για την αποτροπή «ανατρεπτικών ενεργειών που διαταράσσουν την ομαλότητα της χώρας» (σελίδες20-21)
ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία για τις εξελίξεις που προδιαγράφουν η επικείμενη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και η λειτουργία του αεροδρομίου Σπάτων, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία, που έχουν κηρύξει για μεθαύριο Σάββατο νέες κινητοποιήσεις (σελίδα 28)
ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ που θα επιτρέψουν στα οικονομικά συμφέροντα να μοιραστούν την πίτα των τρισεκατομμυρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα αναζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, η οποία θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ και θα εκφράσει τη δυσφορία της για την απουσία των στελεχών της κυβέρνησης και των υπουργών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (σελίδα 30)
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, είναι πια κοινή διαπίστωση ότι παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών. Επιπλέον, τίποτε δεν έχει επιχειρηθεί από πλευράς πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες στρεβλώσεις του τρόπου παραγωγής των έργων, στην κατεύθυνση που χρόνια επισημαίνουν οι φορείς των μηχανικών (σελίδα 31)
ΝΑ ΜΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ το ελεύθερο τμήμα του κτήματος ΘΩΝ, στους Αμπελόκηπους, και να χαρακτηριστεί ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, επαναβεβαιώνοντας έτσι προηγούμενες αποφάσεις του. Το σώμα συνεδρίασε προχτές εκτάκτως για το θέμα, μετά από αίτημα της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Αθηναίων που το παραχωρεί ως βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα του μεγαλοκατασκευαστή, Μπάμπη Βωβού (σελίδα 40)
1582 Η ημέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1908 Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έχει ουσιαστικά αρχίσει.
1915 Παραιτείται ο Ελευθέριος Βενιζέλος και σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη.
1947 Ιδρύεται στη Βαρσοβία η Κομινφόρμ (το Γραφείο των Κομμουνιστικών Πληροφοριών», που είχε σκοπό να συντονίσει τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης. Διαδέχτηκε την Κομιντέρν, η οποία διαλύθηκε για να διευκολυνθούν οι πολιτικές συμμαχιών των κομμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
1968 Σφοδρές συγκρούσεις στο Αρμαγκ μεταξύ καθολικών και προτεσταντών εγκαινιάζουν περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.
1983 Απονέμεται στον Μίκη Θεοδωράκη το βραβείο Λένιν.
Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 24 Νοέμβρη 1934. Αναφέρεται σε μια από τις μεγάλες αντιφασιστικές απεργίες που έγινε στην Αθήνα την προηγούμενη μέρα