Το Σωματείο Εργαζομένων κινητοποιείται ενάντια στην πρόθεση της εταιρίας να κλείσει ένα τμήμα της και να πετάξει 87 εργαζόμενους στο δρόμο
Χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου Δ. Θεοδώρου και η πρόεδρος του Σωματείου της «Μπιάνκα Παγγαίου» Θ. Δερμετζή, ανακοίνωσαν πως από σήμερα ξεκινά η προσπάθεια συλλογής υπογραφών από όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας, πάνω σε ένα κείμενο με αποδέκτη το νομάρχη, με το οποίο θα απαιτούν να μην κάνει αποδεκτή την απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Με βάση το Νόμο, ο νομάρχης είναι υπεύθυνος να αποφασίσει τελικά, αν θα αποδεχτεί μια τέτοια απόφαση που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και γενικότερα για το νομό, που ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, με την ανεργία να ξεπερνά το 25%. Επόμενο αγωνιστικό βήμα για τους εργαζόμενους θα είναι η μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 10ης Οκτώβρη και έπεται συνέχεια.
Τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, μέσα από τα νέα μέτρα που προωθεί για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να δρα αντεργατικά, κατήγγειλε ο Δ. Θεοδώρου. «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση των απολύσεων και στο ελαστικό ωράριο, στηρίζοντας την ασύδοτη προσπάθεια των εταιριών για μεγαλύτερο κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τη στάση της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως «ενεργητικά και πρακτικά θα σταθεί στο πλάι των εργαζόμενων ενάντια στους κοινωνικούς διαλόγους, ώστε μαζί με τους εργάτες να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας και τα κυβερνητικά μέτρα».
Για τους στόχους της εταιρίας μέσα από την πρακτική που ακολουθεί εδώ και μήνες, μίλησε η Θ. Δερμετζή, καταγγέλλοντας πως μέσα από τη μείωση του προσωπικού ή την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους της, ενώ παράλληλα με τις απολύσεις επιχειρεί να διαλύσει το Σωματείο για να κάμψει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων.
«Αυτό γίνεται εμφανές μέσα από την προσπάθεια απόλυσης της προέδρου και άλλων μελών της Διοίκησης, αλλά και από το γεγονός πως η πλειοψηφία των εργαζομένων που βρίσκονται στη λίστα των υπό απόλυση, είναι από το τμήμα της ζακέτας, που μέχρι τώρα αποτελούσε τον πυρήνα, το πρωτοπόρο τμήμα αντίστασης και αγώνα του εργοστασίου», είπε η Θ. Δερμετζή.
Στο πλευρό των εργαζομένων της «Μπιάνκα Παγγαίου», τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή η ΕΣΑΚ Καβάλας και η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Ηδη, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις ευθύνες της και την εργοδοσία που μπροστά στη μεγιστοποίηση του κέρδους της ανακοίνωσε 87 παράνομες απολύσεις, με τη δικαιολογία της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητάς της και καλούν τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, ενωμένοι να δώσουν αγωνιστική αποφασιστική απάντηση στη νέα αυτή αντεργατική επίθεση.
«Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας που μέσα στο καλοκαίρι προσπάθησαν να περάσουν την ελαστικοποίηση του ωραρίου, συνεχίζουν σήμερα κάνοντας πράξη τους νόμους που προτίθεται να ψηφίσει η κυβέρνηση», αναφέρει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και σημειώνει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, έχει ανοίξει την όρεξη στους βιομηχάνους, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που πλέον ξέρουν ότι δεν έχουν κανένα εμπόδιο στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους». Και η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καταλήγει, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία του νομού, να εκφράσουν πολύμορφα την ταξική τους αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Μπιάνκα Παγγαίου».
Πέταξε στο δρόμο εργαζόμενη, που διεκδίκησε τα δικαιώματά της
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο εμπόριο, που στέκονται στο πλευρό της συναδέλφου τους |
Την ίδια στιγμή το επίσημο κράτος, μέσω του υπουργείου Εργασίας και της Επιθεώρησης κρατά στάση «φιλική» προς το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ και εχθρική - χωρίς εισαγωγικά - προς την εργαζόμενη. Αποδεικνύοντας περίτρανα και για ακόμα μια φορά, πως η πολιτική της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά φιλεργατική είναι.
Συγκεκριμένα εδώ και δύο χρόνια, η εργοδοσία του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ είχε εξαπολύσει ένα ανελέητο, κυνηγητό, ενάντια στην εργαζόμενη, την οποία και προσπαθούσε επανειλημμένα να ωθήσει σε παραίτηση. Είχαν φτάσει στο σημείο, να της αφαιρέσουν κάθε αντικείμενο εργασίας, ενώ την είχαν απομονώσει από όλους τους εργαζόμενους. Επειδή, όμως, δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίστασή της, την περασμένη Δευτέρα τελικά την απέλυσαν.
Η αδιαλλαξία της επιχείρησης φάνηκε καθαρά και στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που έγινε την περασμένη βδομάδα, όπου ο εκπρόσωπος της επιχείρησης είχε αρνηθεί να δώσει εξηγήσεις για τα όσα καταγγέλθηκαν από την εργαζόμενη.
Παρ' όλα αυτά το υπουργείο κρατά «εργοδοτική» στάση, αφού όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αντίθετα κάνει «πλάτες» στην εργοδοσία του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ και γυρίζει την πλάτη στην εργαζόμενη, δείχνοντας με σαφή τρόπο πόσο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η πολιτική που εφαρμόζει.
Η Επιθεώρηση Εργασίας, από την πλευρά της, χτες το πρωί αρνήθηκε να παραλάβει από την εργαζόμενη την καταγγελία της απόλυσής της, με τη δικαιολογία ότι είναι αναρμόδια! Ιδια στάση κράτησε και η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας όπου και πάλι γύρισαν την πλάτη στην απολυμένη, δηλώνοντάς της ότι μόνο μέσω της δικαστικής οδού θα βγάλει άκρη...
Μιλώντας στο «Ρ» η Σοφία Πετράκη υπογράμμισε πως το πρόβλημα ξεκίνησε: «Από το Δεκέμβρη του 1998, που έγινε στάση εργασίας στο κατάστημα, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου και την εφαρμογή του νόμιμου ωραρίου εργασίας, εξαπολύθηκε άγρια τρομοκρατία, απολύοντας ή εξαναγκάζοντας σε παραίτηση όλους όσοι πήραν μέρος στη στάση εργασίας. Από αυτούς που έκαναν στάση μόνο εγώ και ο Χρήστος Δαμουλάκης δεν απολυθήκαμε, με σκοπό - όπως φάνηκε στο μέλλον - να χρησιμοποιηθούμε στο Δικαστήριο που γινόταν μετά από καιρό. Στο δικαστήριο κατέθεσα εναντίον του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, καταγγέλλοντας τις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκα από τον εργοδότη, προκειμένου να καταθέσω ψέματα εναντίον του συναδέλφου μου».
Τι έγινε από εκείνη την ημέρα; Η Σ. Πετράκη περιγράφει: «Η ζωή μου έχει γίνει κόλαση. Σταμάτησαν να αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία μου, προσπάθησαν να μου αφαιρέσουν το επίδομα γάμου, μειώθηκαν οι αποδοχές μου κάτω από το επίπεδο της συλλογικής σύμβασης. Εφτασαν στο σημείο να απολύσουν εργαζόμενη με μόνη αιτία ότι έκανε παρέα μαζί μου και μετέθεσαν δυσμενώς τον προϊστάμενό μου, επειδή δεν ήθελε να συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον μου. Για να μου σπάσουν το ηθικό, μου στέρησαν το αντικείμενο εργασίας μου, ενώ με θεωρούσαν "αιτία του κακού"».
Οσον αφορά αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό της εργαζόμενης, η Σ. Πετράκη επισήμανε: «Μόνο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει σταθεί στο πλευρό μου. Με παραστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, με παρεμβάσεις και καθημερινή αντίσταση, από την πλευρά μου, στο χώρο δουλιάς παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, που μοιάζει ανέγγιχτο από την πολιτεία».
Η στάση της Επιθεώρησης είναι «σκανδαλωδώς εναντίον μου και υπέρ της εργοδοσίας. Στις 17 Μάη 2000 η Επιθεώρηση Εργασίας ήρθε στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ για να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευα», καταγγέλλει η πρώην εργαζόμενη και σημειώνει ότι της ζητήθηκε από την Επιθεώρηση, να υπογράψει ένα χαρτί που να πιστοποιεί ότι έλεγχος έγινε και ότι όλα... βαίνουν καλώς, πράγμα όμως που δεν έγινε, μετά από έντονη άρνησή της.
Καταλήγοντας η Σ. Πετράκη έστειλε ένα μήνυμα και ένα κάλεσμα προς τους πρώην, πια, συναδέλφους της: «Αυτή η μάχη δεν αφορά μόνο εμένα αλλά όλους τους εργαζόμενους, καθώς χωρίς τη στήριξη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, αλλά και άλλων φορέων δε θα είχα αντέξει μέχρι σήμερα. Η ασυδοσία και η αυθαιρεσία του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, που με "τιμώρησε" επειδή συμπαραστάθηκα σε έναν απολυμένο συνάδελφό μου, όπως μου επέβαλλε η συνείδησή μου, πρέπει να στιγματιστεί και και να αποτραπεί, ώστε οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι αξίζει να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, καθώς σ' αυτό τον αγώνα δεν είναι μόνοι».
Κάλεσμα της «Εργοστασιακής» προς τους εργαζόμενους, να αγωνιστούν για να μην πραγματοποιηθεί
Καρνάγιο εξαγορασμένο από ιδιώτη που θα βάλει στο χέρι το 1,5 τρισ. των κρατικών προμηθειών, τα 50 δισεκατομμύρια των επενδύσεων και τα 750 στρέμματα γης, με τους εργαζόμενους σε καθεστώς σκλαβιάς ή Ναυπηγείο που θα ανήκει 100% στο δημόσιο, που θα εξασφαλίζεται η ανάπτυξή του μαζί και τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει στους 2.000 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπογραμμίζει η Εργοστασιακή Επιτροπή των Ναυπηγείων που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Η Εργοστασιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση και αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της «Τρίαινας» δεν τους ενημερώνει, δεν έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση, ενώ στο παρασκήνιο συμμετέχει στο ξεπούλημα! Μάλιστα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές διεκδικούν και παγκόσμια πρωτιά, αφού ζητάνε και επίσημα «μεσιτικά» για να ξεπουλήσουν αυτοί το 49% γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους..! Αντί να σιωπούν - για ό,τι κάνουν πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων - κομπάζουν ότι δήθεν δίνουν μάχες με επιτυχία, υπογραμμίζει η ΕΕ και καλεί την πλειοψηφία του ΔΣ ν' απάντησει στα εξής ερωτήματα: Πώς έγινε και χάθηκαν από το 1985 πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας; Γιατί αφού κερδίζει... μάχες, τα μεροκάματα είναι τα χαμηλότερα που ισχύουν στη βαριά βιομηχανία; Πώς, ενώ ισχυρίζονται ότι κρατούν καλά το τιμόνι, το ναυπηγείο βουλιάζει στα χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων; Ποιος ευθύνεται που οι Αγγλοι πήραν τα 2,5 δισ. και έφεραν την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού; Γιατί ενώ υποστήριζαν ότι το 51% -49%, κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα και τις θέσεις εργασίας, τώρα ψάχνουν για νέο ιδιοκτήτη;
Η Εργοστασιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους ν' απεργήσουν μαζικά στις 10 Οκτώβρη, να αγωνιστούν μαζί με το ΠΑΜΕ για να μην περάσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για ναυπηγείο που θ' ανήκει 100% στο δημόσιο, ενιαίο φορέα στην αμυντική βιομηχανία και στα ναυπηγεία και για κλαδική πολιτική. Απαιτεί να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του σωματείου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος την Παρασκευή από 10.40 - 11π.μ. έξω από τα γραφεία της «Τρίαινας» για να συζητήσουν όλα τα παραπάνω.
Συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων για τις νέες απολύσεις και τις διαθεσιμότητες που προχώρησαν οι εργοδότες
Ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας μετά από επίθεση που δέχτηκε από ανθρώπους της εργοδοσίας της «ΟΛΥΜΠΟΣ» |
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων στην πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία κατήγγειλαν για άλλη μια φορά στο λαό της Λάρισας την τακτική των αδελφών Σαράντη, επισημαίνοντας ότι με κάθε μέσο προσπαθούν να επιβάλλουν τους «δικούς τους νόμους». Πρόσθεσαν, δε, ότι η διοίκηση της Ενωσης, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 30% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας, αδιαφορεί πλήρως για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο και ανακοίνωσαν, ότι, ήδη, έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για τις παράνομες απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.
Στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε, ότι από τους 82 εργαζόμενους που ήταν τον Αύγουστο, έχουν μείνει 20, από τους οποίους οι 5 εργάζονται, 3 βρίσκονται σε κανονική άδεια και 12 σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου.
Οι αδελφοί Σαράντη έχουν απολύσει εργαζόμενους, οι οποίοι σε ένα με δύο χρόνια επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα σ' αυτούς και στις οικογένειές τους και προσέλαβαν πάνω από 50 εργαζόμενους, που οι συμβάσεις τους είναι μεσαιωνικού τύπου, χωρίς κανένα δικαίωμα. Επισημάνθηκε, δε, ότι έχει μειωθεί κατά πολύ η εισκόμιση του γάλακτος από τους παραγωγούς του νομού, γεγονός που έχει σχέση και με τη μείωση της τιμής του προϊόντος. Οσον αφορά στις προμήθειες του εργοστασίου, οι περισσότερες δε γίνονται από τη Λάρισα, π.χ. ακόμα και το βάψιμο ενός αυτοκινήτου της επιχείρησης γίνεται εκτός Λάρισας. Δηλαδή, η γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», από την ημέρα που πουλήθηκε και πέρασε στα χέρια των αδελφών Σαράντη, έχει χάσει τον τοπικό χαρακτήρα της και το επιχείρημα ότι το εργοστάσιο στηρίζει την τοπική οικονομία, πλέον, δεν ευσταθεί.
Τραυματίστηκε προχτές το απόγευμα κατά τη διάρκεια εργασιών στα καπάκια των αμπαριών, ο Ι. Τσαμπουνάρης, 57 χρόνων, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Flag Lion», το οποίο βρισκόταν για επισκευές στην επισκευαστική βάση Περάματος. Ο Ι. Τσαμπουνάρης μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά με κάταγμα αριστερού βραχίονα.
Ακόμα ένας άτυχος οικοδόμος προστέθηκε προχτές στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ασυδοσίας του εργολαβικού κέρδους. Πρόκειται για τον Δωνέ Ηλία , 30 χρόνων, από τον Αετό Φλώρινας, τεχνίτη οικοδομών, που κατέπεσε από τον 4ο όροφο αναγειρόμενης οικοδομής, στην οδό Καραολή και Αναξαγόρα στην Καστοριά, όπου εργαζόταν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
Ο άτυχος οικοδόμος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καστοριάς όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού τεσσάρων μηνών. Συνελήφθησαν οι συνιδιοκτήτες της οικοδομής - ο πολιτικός μηχανικός και οι εργολάβοι. Προανάκριση ενεργεί το ΑΤ Καστοριάς.
Επερώτηση στη Βουλή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις παράνομες απολύσεις 87 εργαζομένων στην εταιρία «Μπιάνκα Παγγαίο», έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.
Στην Επερώτηση σημειώνεται: «Η διοίκηση της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων "Μπιάνκα Παγγαίου", τμήμα της γερμανικής πολυεθνικής εταιρίας, που λειτουργεί στη Νηκίσιανη Καβάλας, την περασμένη Δευτέρα, με πρόσχημα την "περιορισμένη οικονομική δραστηριότητά της", έθεσε σε διαθεσιμότητα τους 87 από τους 450 εργαζόμενους, τους οποίους μια βδομάδα μετά, στις 2 Οκτώβρη, ανακοίνωσε πως τελικά απολύει.
Η ενέργεια αυτή της εταιρίας αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να επιβάλει το ελαστικό ωράριο εργασίας και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Τα σχέδια αυτά της διοίκησης της εταιρίας βρήκαν αντίθετους τους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνιστικά διεκδίκησαν την προστασία των δικαιωμάτων τους. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβρη η εταιρία απέλυσε και άλλους εργαζόμενους στο πλαίσιο του 2%.
Πρόσφατα, προκειμένου η εταιρία να κάμψει το κοινό μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων, προχώρησε στη διαθεσιμότητα 87 εργαζομένων (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η πρόεδρος και η ταμίας του Σωματείου) και στη συνέχεια στις 2 Οκτώβρη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην απόλυσή τους».
Ο υπουργός ερωτάται: «Θα παρέμβει ο υπουργός για να μη γίνουν οι 87 παράνομες απολύσεις, να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να σταματήσουν οι εκβιασμοί της διοίκησης για εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας και μείωση των αποδοχών;».