ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Βήμα αντίστασης σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Περιοδείες, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις γίνονται καθημερινά από το ΠΑΜΕ για την προπαγάνδιση της απεργίας

Ούτε ώρα χαμένη. Το μήνυμα της πανελλαδικής πανεργατικής και πανυπαλληλικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη πρέπει να φτάσει παντού. Σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να μπει σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά. Τώρα είναι η ώρα της πιο πλατιάς δράσης για τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα. Είναι η στιγμή της πιο μεγάλης συσπείρωσης και ενότητας της εργατικής τάξης. Ο στόχος ξεκάθαρος: Η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας πρέπει να αναχαιτιστεί.

Οι περιοδείες των στελεχών του ΠΑΜΕ ξεδιπλώνονται καθημερινά σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς και αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις του, για το χαρακτήρα των μέτρων, τον προσανατολισμό του αγώνα και τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί έχει πολλούς αποδέκτες. Ομως, όπως τονίζει το Πανεργατικό Μέτωπο, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, η επιτυχία του αγώνα και η προοπτική του δεν μπορεί ν' αφεθεί στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τώρα πρέπει να «μιλήσουν» οι εργοστασιακές επιτροπές, οι απεργιακές επιτροπές να μπούνε μπροστά και να σηκώσουν το βάρος της 24ωρης απεργίας, αλλά και, στη συνέχεια, του συλλαλητηρίου για τις 21 Οκτώβρη.

Μεταξύ άλλων, τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν σήμερα στην « Πυρκάλ» και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στην Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής», στα νοσοκομεία « Παίδων» και «Λαϊκό», στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά, στους εργαζόμενους των Δήμων Φαλήρου και Ν. Σμύρνης, στα γκαράζ των Δήμων Βύρωνα και Ν. Ιωνίας, στη «Βιανε» και στη «Γενική Ταχυδρομική».

Επίσης οι εργαζόμενοι των Δήμων Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αιγάλεω και Ιλίου πραγματοποιούν σήμερα γενικές συνελεύσεις, στις οποίες θα μιλήσουν μέλη από τη διοίκηση της ομοσπονδίας τους. Γενική συνέλευση θα κάνουν και οι εργαζόμενοι της « Κόκα - Κόλα».

Πάτρα

Συλλαλητήριο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 7.30 μ.μ. διοργανώνει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές, που συσπειρώνονται γύρω της, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να στηρίξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε διάφορες επιχειρήσεις και με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς δούλεψαν για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και της απεργίας στις 10 Οκτώβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει τους εργαζόμενους του «Κρητικού», τις καθαρίστριες του νοσοκομείου Ρίου, τους οικοδόμους της τεχνικής εταιρίας ΑΤΕΝΕ, που ενωμένοι και με αποφασιστικότητα έδωσαν και δίνουν τη μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τις επιθέσεις της εργοδοσίας. Στο πλευρό τους είναι και τα αγωνιστικά σωματεία, ενώ ο μεγάλος απών, από όλα αυτά τα μέτωπα, είναι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, καλεί και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Καβάλας και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης. Οι συνταξιούχοι καλούν σε αγωνιστικό μέτωπο με τους εργαζόμενους του νομού για ν' ανατρέψουν τα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης και ολιγαρχίας.

ΕΤΜΑ
«Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα»!

Στο γκέτο της ΕΤΜΑ βρέθηκε χτες πολυμελές κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία και καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ
Εξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ, εκεί όπου ο εργοδοτικός φασισμός μετέτρεψε την πύλη του εργοστασίου σε βωμό θυσίας με το αίμα της αγωνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, βρέθηκε χτες πολυμελές κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στέλνοντας στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με ανακοινώσεις στο χέρι για την απεργία, αλλά και με καταγγελία για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην επιχείρηση, βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου, καλώντας τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας, αλλά και της βραδινής που σχόλαγε να συμμετάσχουν στην απεργία και να αντισταθούν στην εργοδοτική βαρβαρότητα.

Να σημειώσουμε ότι στην ΕΤΜΑ εργάζονται σήμερα περίπου 650 με 700 εργαζόμενους, ενώ απολύσεις γίνονται συνεχώς προκαλώντας αβεβαιότητα και σπάσιμο νεύρων στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και την εργοδοτική τρομοκρατία με τη συνεχή απειλή της απόλυσης.

«Η ΕΤΜΑ έχει τα δικά της σύνορα, τους δικούς της νόμους», σημειώνει στην καταγγελία που μοίρασε το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους με βάση τη μαρτυρία συναδέλφου τους και τονίζει ότι «αυτά που εφαρμόζει η ΕΤΜΑ, η κυβέρνηση θέλει να τα κάνει νόμο. Η ΓΣΕΕ τα συζητάει».

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ συγκεκριμένα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε όλα τα τμήματα (Λουτρά, Κεντρόφυγες, Νέλσον, Μπομπινουάρ -γυναικείο τμήμα) επικρατεί χάος.

«Από τα οξέα, που τρυπάνε τα πνευμόνια, δεν έμεινε τίποτα, αγωγοί, σωληνώσεις, διαλυθήκανε όλα. Από όπου περπατάς στάζουν βρασμένα νερά, επικίνδυνα καυστικά υγρά σου καίνε το κεφάλι. Ο φωτισμός δεν επαρκεί. Δεν ανανεώνονται οι λάμπες φωτισμού. Τα μάτια σου είναι πάνω στην οροφή μήπως πέσει κανένας αγωγός και σε σκοτώσει. Στις "κεντρόφυγες" από τη μεγάλη υγρασία και τη διαρροή των οξέων τσούζουν τα μάτια σου, σου κόβεται η αναπνοή. Οι εξαεριστήρες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια. Στο δε τμήμα "Νέλσον" εκτός του ότι υπάρχουν επικίνδυνα υγρά, πρώτη ύλη που λέγεται βισκόζη, έτσι και πέσει μια σταγόνα στο κεφάλι, σου τρυπάει το κρανίο, αν δεν προλάβεις να βάλεις νερό. Υπάρχει αφόρητη ζέστη, από 32-38 βαθμούς» σημειώνει.

Σχετικά με τις μαύρες εργασιακές σχέσεις μέσα στο εργοστάσιο, τονίζει χαρακτηριστικά: «Το κυνηγητό των εργατών είναι πολύ μεγάλο. Πιέζονται συνεχώς να προσφέρουν ακόμη περισσότερο. Οι συνθήκες αυτές δεν είναι ανθρώπινες. Είναι μόνο για κατσαρίδες... Στο γυναικείο τμήμα (Μπομπινουάρ) τις εργάτριες μόνο που δεν τις δώσανε πατίνια να τρέχουν. Επικρατεί μεγάλη εντατικοποίηση και αστυνόμευση. Δεν ευκαιρούν ούτε λεπτό. Το 8ωρο η ΕΤΜΑ το έχει καταργήσει εδώ και χρόνια. Δεν πληρώνει υπερωρίες με προσαύξηση. Δίνει άδειες άνευ αποδοχών παράνομα. Εφαρμόζει ελαστικό ωράριο. Σήμερα δούλεψες 4 ώρες, αύριο 10 ώρες. Κανονικές άδειες δίνει μόνο δέκα μέρες».

Ο Π. Σοφός, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, επικεφαλής του κλιμακίου, επισήμανε στο «Ρ» σχετικά με τη χτεσινή εξόρμηση στην ΕΤΜΑ: «Το ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Στην ΕΤΜΑ δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων, γιατί αποτελεί ένα γκέτο όπου δεν υφίσταται καμιά δημοκρατική κατάκτηση. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους στην ΕΤΜΑ να δηλώσουν αγωνιστικό "παρών" για να μπορέσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντατικές προετοιμασίες

Στις 10 το πρωί της Τρίτης,  η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα η απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΘ

Avaton

Με αποφασιστικότητα και γενικευμένη κινητοποίηση, το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, με πρωτοπορία τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού, προετοιμάζεται για την πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 10 Οκτώβρη και την απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, που εκφράζουν με αποφάσεις τους την αντίθεσή τους στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και δηλώνουν συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 του Οκτώβρη. Ηδη, οι Σύλλογοι Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Ψυχολογικού, της Ιατρικής και του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, καλούν τους φοιτητές να αγωνιστούν στο πλευρό του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, και να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργία με προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Χημείου.

Για τη διασφάλιση όσο γίνεται μεγαλύτερης συμμετοχής στην απεργία και την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κλαδικών σωματείων στο ΕΚΘ. Στη σύσκεψη, τονίστηκε η αναγκαιότητα της καθολικής συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση, της περιφρούρησης της απεργίας και της οργάνωσης σειράς περιοδειών σε χώρους δουλιάς, για να φθάσει το μήνυμα της απεργίας σε όλους τους κλάδους και όλους τους εργαζόμενους.

Από τους αντιπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων τονίστηκε ιδιαίτερα στη σύσκεψη ότι το συνδικάτο παίρνει μέτρα για την περιφρούρηση μεγάλων εργοταξίων, συμπεριλαμβανομένου και του εργοταξίου του υπό ανέγερση εργοστασίου πολυπροπυλενίου στο χώρο των ΕΛΠΕ. Καταρτίστηκε το πρόγραμμα περιοδειών και καθορίστηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα για την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης. Χτες βράδυ, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης του ΕΚΘ, με θέμα την απεργία και τη συγκέντρωση και αναμενόταν να εγερθεί θέμα από μέρους της διοίκησης, αντί για συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί κάθοδος συνδικαλιστών με πούλμαν στην Αθήνα!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) κάνει γνωστό ότι «εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Τρίτη 10 Οκτώβρη» και ότι στελέχη της οργάνωσης περιοδεύουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες, ενημερώνουν τους εργαζόμενους και διακινούν υλικό της απεργίας. Στα πλαίσια της κινητοποίησης για την απεργία, το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αναγκαία η κοινή προσπάθεια
Περιοδεία κλιμακίου του Συνδικάτου Οικοδόμων για την απεργία στις 10 Οκτώβρη

Την ανάγκη για συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων των οικοδόμων στην πανεργατική απεργία, στις 10 Οκτώβρη και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, επισήμαναν οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Εργοταξιακής Επιτροπής στη χτεσινή περιοδεία, στα εργοτάξια της «Παντεχνικής» στο Ζεφύρι και στη Μεταμόρφωση, στα έργα της Εθνικής οδού στο ποτάμι.

«Μια γροθιά, μαζί με το ΠΑΜΕ, ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Κλιμάκωση των αγώνων, συμμετοχή και στο συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη. Αλλωστε, τι έχετε να χάσετε συνάδελφοι, όλοι με το σκεπάρνι και το κοφτάκι έρχεστε για δουλιά», τόνισαν στο κάλεσμά τους οι οικοδόμοι.

Στα πλέγματα, στις γέφυρες, κρεμασμένοι από τις σκαλωσιές, μέσα σε χαντάκια, όλοι οι εργαζόμενοι συζητούσαν με τον γραμματέα του συνδικάτου οικοδόμων Γ. Θεοδώρου, τον Κ. Χατζάρα της Εργοταξιακής Επιτροπής Αττικής οδού (Παλλήνη - Ελευσίνα) και του Νικόλα Βασίλη, της Εργοταξιακής Επιτροπής «Παντεχνικής», που πολλές φορές απευθυνόταν στους Αλβανούς εργαζόμενους μιλώντας τη γλώσσα τους.

Γι' ακόμη μια φορά αναδείχτηκε η σημασία των Εργοταξιακών Επιτροπών, η εμπιστοσύνη όλων των οικοδόμων στο Συνδικάτο και στην προσφορά του σ' ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει στη δουλιά τους.«Αλλωστε, είναι φανερή σε όλους η προσπάθεια της εργοδοσίας, που με διάφορους τρόπους προσπαθεί να υποτάξει τους εργαζόμενους, για να μην μπαίνουν στις επιτροπές, επειδή έχουν αποτέλεσμα: περιφρούρηση πενθήμερου, ωράριο, καλύτερα μεροκάματα, υγιεινή και ασφάλεια, ασφάλιστρα», επισήμανε ο γραμματέας του συνδικάτου Γ. Θεοδώρου.

Ενδεικτικό του κλίματος της διάθεσης γι' αγώνα « το ιερό της απεργίας», ο «αγώνας για το ασφαλιστικό», όπως είπαν εργαζόμενοι. Η εμπειρία τους από τη δουλιά σε άλλες εταιρίες, οι κατακτήσεις τους μέσα από εργοταξιακές επιτροπές, φάνηκε μέσα από τα λόγια τους. Σημαντικός ο λόγος ενός χειριστή που μίλησε για την «ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων και μέτρων για κοινή συνεργασία»

«Για να μην "περπατήσουν" λοιπόν, τα μέτρα Κυβέρνησης - εργοδοσίας, για να υπάρχει δουλιά και να μη χειροτερεύσουν τα πράγματα, για να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, για να μην περάσουν οι ελαστικές σχέσεις και να υπάρχει προσωπική, οικογενειακή ζωή, δημόσια παιδεία και υγεία χρειάζεται αγώνας μαζικός. Για να κρατήσουμε και να διευρύνουμε τα κεκτημένα», τόνισε ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Τέλος, η επίσχεση εργασίας στην εταιρία ΕΡΓΑΣ, των εργαζομένων, για μη καταβολή δεδουλευμένων, στο υπό κατασκευή κτίριο του ΙΚΑ στη Φιλαδέλφεια και η δημιουργία επιτροπής, «αποδεικνύει» γι' ακόμη μια φορά ότι μόνο με οργανωμένη αντίδραση αντιμετωπίζεται η αντεργατική επέλαση.

ΕΣΑΚ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΟΧΙ στην ασυδοσία
Η ΕΣΑΚ - Τραπεζών καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους να δώσουν το δικό τους περιεχόμενο στη 48ωρη απεργία

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους τραπεζοϋπάλληλους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Τραπεζών, να πάρουν μέρος στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ στις 9 και 10 Οκτώβρη - παρά τις επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του αγώνα που προβάλει - και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Δευτέρα στις 11 το πρωί. Ακόμα τους καλεί να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση, δίνοντας το δικό τους περιεχόμενο και να φτιάξουν απεργιακές επιτροπές, απαιτώντας κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική.

«Οι τραπεζίτες, σημειώνει η ΕΣΑΚ αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τράπεζες, βιάζονται να υλοποιήσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Καταργούν τους Οργανισμούς Υπηρεσίας. Εκβιάζουν για νέες ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Απολύουν εργαζόμενους που αντιστέκονται. Παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Προσλαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μισθούς πείνας χωρίς ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα».

Αναφερόμενη στη στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ στα παραπάνω προβλήματα σημειώνει ότι «εδώ και πολλά χρόνια σιωπά και κάνει ότι δε βλέπει. Για πολλά χρόνια στήριζε και στηρίζει δραστήρια την κυβερνητική - εργοδοτική πολιτική. Εβαλε πλάτη για να περάσουν τα σχέδιά τους. Τάχτηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Υπέγραφε συμβάσεις με αυξήσεις 2 έως 2,5%. Αποδέχτηκε την παράταση του ωραρίου συναλλαγών. Αρνιόταν κατηγορηματικά να απαιτήσει κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν θα τους καταργήσουν στην πράξη».

«Σήμερα, συνεχίζει, κάτω από την πίεση των εργαζομένων που συνειδητοποιούν για το πού οδηγεί και ποιους υπηρετεί αυτή η πολιτική, κάτω από το βάρος των προβλημάτων επιχειρεί αλλαγή πορείας, προβάλλοντας «νέες λύσεις» για το ασφαλιστικό. «Ξεχνά» όμως ότι αν γενικευτούν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κανένα ασφαλιστικό ταμείο δε θα λειτουργεί με κοινωνικά χαρακτηριστικά».

Η ΕΣΑΚ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να διεκδικήσουν: Μόνιμη και σταθερή εργασία, εφαρμογή 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου (Δευτέρα - Παρασκευή 8 - 3), Οργανισμούς Υπηρεσίας που να προβλέπουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αμοιβές με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο, αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, λύση στο ασφαλιστικό με τους ίδιους όρους - προϋποθέσεις παροχές για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ενίσχυση του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με τριμερή χρηματοδότηση.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Υπόθεση των εργαζομένων η απεργία

Οι ταξικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την οργάνωση του αγώνα

Στις ταξικές δυνάμεις, συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα (Φωκίδας) και σε συνδικαλιστές έχει πέσει το «βάρος» των συγκεντρώσεων στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη, αφού οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Θήβας, Λιβαδειάς και Φθιώτιδος αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων και την πραγματοποίηση τοπικών απεργιακών συγκεντρώσεων.

Απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 10 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Εύβοιας και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά. Συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής θα επισκεφτούν σήμερα τα εργοστάσια ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ, ΣΑΜΠΟ, ΝΕΟΣΕΤ και τράπεζες στη Χαλκίδα, ενώ αύριο Παρασκευή θα περιοδεύσουν σε ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΔΑΡΙΓΚ, «Γκιουλένικα» και υπηρεσίες ΔΕΗ και ΙΚΑ Χαλκίδας.

Στο μεταξύ προχτεσινή σύσκεψη των σωματείων της δύναμης του ΕΚ Εύβοιας με θέμα την ανεργία, με την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, εξελίχθηκε σε παράσταση αναξιοπιστίας και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά και στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν κατέθεσαν καμία συγκεκριμένη πρόταση οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα μετά την απεργία στις 10 Οκτώβρη, απορρίπτοντας μόνο τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θεώρησε ως αντίπαλο την ΕΣΑΚ, το ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές της «Ταξικής Ενότητας»...

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση ήταν τα στελέχη της «Ταξικής Ενότητας» και της Συντονιστικής Επιτροπής (πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων), οι οποίοι δεν περιορίστηκαν μόνο στην απόρριψη των μέτρων, αλλά αποκάλυψαν και τους υπεύθυνους των αντεργατικών μέτρων και πρότειναν ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης και πρόγραμμα συγκεκριμένων κινητοποιήσεων για να ακυρωθούν στην πράξη οι επιλογές κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ