ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΦΡΙΣΛΑΝΤ»
Τσουχτερό χαστούκι με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση»!

Με μια ανακοίνωση - καταπέλτη για όσους σκάβουν το λάκκο της εργατικής τάξης, η σωματειακή επιτροπή στο εργοστάσιο καλεί όλη την εργατική τάξη να πάει στην κάλπη με όπλο την πείρα της

Στιγμιότυπο από περιφρούρηση απεργίας στον κλάδο μαζί με το συνδικάτο
Στιγμιότυπο από περιφρούρηση απεργίας στον κλάδο μαζί με το συνδικάτο
Να κάνουν την οργή τους δύναμη και να καταψηφίσουν τα κόμματα που με τον έναν ή άλλο τρόπο στηρίζουν και στηρίζονται απ' τους εργοδότες, να ψηφίσουν «Λαϊκή Συσπείρωση», κλιμακώνοντας τους αγώνες τους, καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση ΦΡΙΣΛΑΝΤ, η Επιτροπή Αγώνα που έχει στηθεί στο πλαίσιο του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καγγέλλουμε την εταιρεία ΦΡΙΣΛΑΝΤ για την προκλητική και απάνθρωπη στάση που κρατάει επί χρόνια αγνοώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τους νόμους του κράτους που τις πλαισιώνουν. Καταγγέλλουμε και το εργοδοτικό της ψευτοσωματείο για τη στάση που κρατάει στις πανελλαδικές απεργίες. Ενα σωματείο του οποίου το προεδρείο απαρτίζεται από προϊσταμενικά στελέχη και δουλειά του είναι να καλύπτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση και τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Αν τηρούσαν τις ΣΣΕ θα έβγαζαν τα φορτηγά έξω με οδηγό και έναν ή δύο βοηθούς εργάτες ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο που γράφει στην άδεια.

Επίσης, θα έπρεπε να μας προστατεύουν ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που αγνοούν επιδεκτικά. ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΤΩΜΑΤΑ. Κήλες, δισκοπάθειες, τενοντίτιδες θερίζουν εργάτες και οδηγούς και κανείς δεν δίνει δεκάρα. Γι' αυτούς είμαστε αναλώσιμοι και σε λίγο θα είμαστε και φτηνότεροι. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή δεν έχουν θέση στον καπιταλισμό. Μόνο το κέρδος έχει σημασία. Την αξιοπρέπεια και τις ανθρώπινες αξίες θα τις επιβάλουμε εμείς οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα στους δρόμους των διαδηλώσεων και των συλλαλητηρίων, στις πύλες των εργοστασίων στηρίζοντας τις ταξικές μας δυνάμεις.

Μόνη γραμμή άμυνας στο μαύρο μέτωπο αστικών κομμάτων και καπιταλισμού είναι ο αγώνας με το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Ποτών Τροφίμων Γάλακτος. Είναι ντροπή να χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, να ισοπεδώνουν τα πάντα και κάποιοι από εμάς να τρώνε και να πίνουν με αυτούς που μας εκμεταλλεύονται. Αυτά βλέπει η εταιρεία και αποθρασύνεται. Μας ανάγκασε να σπάσουμε την απεργία των φορτηγών ΔΧ βάζοντάς μας να εκτελούμε δρομολόγια που θα ανέθετε στους απεργούς. Το ίδιο έκανε σπάζοντας τις απεργίες των χειριστών της ΝΟΥΝΟΥ με συνεργεία, ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Και δεν έφτανε αυτό τη δουλειά την κάναμε με ακατάλληλα φορτηγά χωρίς υδραυλικές πόρτες και παλετοφόρα με τα χέρια και χωρίς βοηθούς.

Επίσης, έγιναν παραδώσεις στα ΣΜ ΑΒ Βασιλόπουλος χωρίς μπόνους πώλησης. Ούτε για τα εκτός έδρας γίνεται λόγος. Και γιατί να γίνει δηλαδή όταν κάποιοι περιμένουν να αγωνιστούν και για αυτούς οι γνωστοί μπροστάρηδες και να πληρωθούν όσα τους έκλεβε η εταιρεία έξυπνα και χωρίς φασαρία. Αυτή η χαζοπονηριά όμως πρέπει να πάψει. Στην εταιρεία group 4 το εργοδοτικό σωματείο τύπου ΝΟΥΝΟΥ από τις 28 Ιουνίου 2010 είχε υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία 640 ΕΥΡΩ μεικτά το μήνα με πλήρες ωράριο σε συνθήκες γαλέρας. Τώρα όλοι εκεί θυμήθηκαν τις λέξεις απεργία και συνδικαλισμός. Μην κάνετε και εσείς τα ίδια. Συσπειρωθείτε, οργανωθείτε στο συνδικάτο ποτών τροφίμων γάλακτος. Θα πρέπει ακόμα να ξέρετε ότι η εταιρεία μας επιχειρεί να διώξει κόσμο με διάφορα κόλπα χωρίς αποζημίωση. Και προτιμά άτομα που ποτέ δεν έχουν απεργήσει. Αυτό που τους εμποδίζει να το κάνουν είναι η αντίδραση του συνδικάτου μας και η ενότητα των εργαζομένων. Συνάδερφοι, οι πολυεθνικές δεν έχουν φιλότιμο και δεν αναγνωρίζουν ούτε αν έχει κανείς τρία παιδιά ή αν έχει δάνεια. Προσέχετε μην τους δίνετε δικαιώματα, γιατί θα τα εκμεταλλευτούν εναντίον σας.

Μην υπογράφετε όλα αυτά τα εσωτερικά σημειώματα που γράφονται εις βάρος σας, γιατί είναι σαν να τα αποδέχεστε. Σκοπό έχουν να δημιουργούν ένα κακό ιστορικό, ώστε να απολύουν χωρίς αποζημίωση, μην τους εμπιστεύεστε, όταν λένε πως θα σας καλύψουν, γιατί αργοπορήσατε, σας λένε ψέματα. Μετά από λίγο καιρό θα σας καλέσουν σε γραπτή απολογία, γιατί αργήσατε. Κρατάτε αρχείο που να δείχνει τον τρόπο, τις ώρες και το είδος της εργασίας σας (ταχογράφους βιβλία δρομολογίων,κτλ) και τέλος ενημερωθείτε από το συνδικάτο για δικαιώματα που οι προϊστάμενοι σας τα κρύβουν συστηματικά, όπως τι δικαιούστε στο εργατικό ατύχημα εκτός έδρας, επιδόματα, εξοπλισμός ασφαλείας, γονική άδεια και άλλα πολλά.

Σας καλούμε στην κλιμάκωση του δίκαιού μας αγώνα ενάντια στους καπιταλιστές που πλουτίζουν καταστρέφοντας το μέλλον των παιδιών μας. Τιμωρήστε τους λαμβάνοντας μέρος στους αγώνες που έρχονται με την ηθική, οικονομική και πολιτική στήριξη. Δώστε τους το τσουχτερό λαϊκό χαστούκι σε αυτούς και στα θρεμμένα αφεντικά τους στις 7 του Νοέμβρη 2010 όχι με την αποχή που τους βολεύει αλλά με ψήφο στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, τη δύναμη που θα κάνει κουρελόχαρτο το μνημόνιο και θα ναυαγήσει τον "Καλλικράτη"».


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Αριστερές» παγίδες

ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠ' ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ διεκδικεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΝ. «Η προοπτική της οικονομικής δυσπραγίας του "δημοσιονομικού Καλλικράτη", που θα ενταθεί και λόγω της προβλεπόμενης ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών και κοινόχρηστων χώρων, πρέπει να οδηγήσει στη συνεννόηση όλων των περιφερειών και των δήμων, προς απόκρουσή του», σημειώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος (σ.σ. προχτές στην «Ελευθεροτυπία»). Αλλά αμέσως μετά τονίζει: «Τα χρήματα που εξοικονομούνται να μένουν στην αυτοδιοίκηση». Μόνο που αυτό σημαίνει πως, όχι μόνο δεν είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και ότι στηρίζει την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, δηλαδή: όποιος θα πληρώνει, θα έχει. Και θα έχει ανάλογα με το τι πληρώνει.

Κι από κοντά, βέβαια, διαφημίζει την «επιλογή» του δανεισμού. «Ο δανεισμός και οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να αυξάνονται σε περιόδους κρίσης, γιατί τα έργα υποδομής και οι κοινωνικές παροχές είναι αναγκαίες». Ομως, τα δάνεια που εδώ και χρόνια παίρνουν οι δήμοι έσφιξαν τη «θηλιά» γύρω απ' το λαιμό των εργαζομένων που φορτώνονταν με φόρους και κάθε λογής χαράτσια. Για να υπάρχουν «κοιωνικές παροχές» (π.χ. Υγεία, Πρόνοια κ.τ.λ.) για όλους και ποιότητας αντίστοιχης των σύγχρονων αναγκών, πρέπει αυτές να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και βέβαια τα έσοδα των κρατικών ταμείων να χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού και όχι των επιχειρήσεων.

* * *

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ διεκδικεί με τη σειρά του ο Αλέκος Αλαβάνος. Δηλώνοντας ότι για το «Μέτωπο» «προτεραιότητα είναι οι θέσεις εργασίας, με έμφαση στους νέους» υπόσχεται: «Ο μόνος δρόμος είναι ή παραίτηση από κάθε στόχο ή σύγκρουση με την κεντρική εξουσία. Επιλέγουμε χωρίς δισταγμό το δεύτερο. Στο χώρο αυτό θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα, που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εργασία κι όχι τους μνημονιακούς νόμους που το καταργούν». Ομως, οι «μνημονιακοί» νόμοι, όχι μόνο δεν καταργούν αλλά αναβαθμίζουν και εμπλουτίζουν το περιεχόμενο όλων των νόμων ΕΕ - ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Οποιος καλλιεργεί την εντύπωση ότι άλλα ταξικά συμφέροντα υπερασπίζεται το Σύνταγμα και άλλα το μνημόνιο, θέλει να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τη διέξοδο των προβλημάτων τους. Γιατί, όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι στο Σύνταγμα βασίζονται. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλ. Αλαβάνος πρωτοστατεί στον εγκλωβισμό των εργαζομένων. Ως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ισχυριζόταν ψευδώς ότι η κοινοτική 70/99 οδηγούσε στην αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Εσπρωχνε κι αυτός τους εργαζόμενους στα δικηγορικά γραφεία και τις ερμηνείες των νόμων που, ούτως ή άλλως εγκρίνονται ανάλογα με το αν υπερασπίζονται τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Ομως, για την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής που, οδηγώντας σε άναρχη παραγωγή, δε θα πάψει ποτέ να γεννά την ανεργία, το «Μέτωπο» του Αλαβάνου δε λέει κουβέντα.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ στο πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας. «Για μας το πολιτικό δίλημμα είναι υπαρκτό και πρέπει να λυθεί κατεπειγόντως με την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μαραθωνοδρόμου», τονίζει. Αυτά δεν έλεγαν και στις περσινές βουλευτικές εκλογές, πριν διαλυθούν, οι (τότε) του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; «Να φύγει η Δεξιά». Σπρώχνουν τον κόσμο από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

* * *

ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ εντοπίζει ως αιτία για τη διαιώνιση των προβλημάτων του λαού ο Γρ. Ψαριανός. Σημειώνει: «Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τα τεράστια ποσά που κατασπαταλήθηκαν σε μαύρες τρύπες και τρύπιες τσέπες και ακόμη, τα τεράστια ποσά των "ευρωπαϊκών πακέτων" που δεν απορροφήθηκαν και δεν επενδύθηκαν, γιατί δεν υπήρχε κανένα σχέδιο».

Ομως, η αλήθεια είναι πως και σχέδιο υπάρχει και προχωρά. Αυτό το σχέδιο έρχεται να ενισχύσει και ο «Καλλικράτης» με προτεραιότητα τη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεις. Το πρόβλημα για το λαό δεν είναι η απουσία σχεδίου αλλά ότι τα σχέδια που υπάρχουν υπονομεύουν τα δικά του συμφέροντα. Ομως μ' αυτά τα σχέδια, ο Γρ. Ψαριανός συμφωνεί. Γι' αυτό και νωρίτερα, τονίζει: «Σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Δηλαδή: σιδηροδρομικό δίκτυο, τραμ, μετρό, προαστιακός και, γενικά, μέσα σταθερής τροχιάς, οδικοί άξονες, ολοκλήρωση του δακτυλίου της πόλης, αξιοποίηση δημόσιων χώρων και δημόσιων κτιρίων που ρημάζουν ... Ολα αυτά τα έργα αποφέρουν έσοδα που μπορούν να επενδυθούν μαζί με τους δημοτικούς και περιφερειακούς φόρους στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπηρεσιών...» Δηλαδή, με άλλα λόγια εξηγεί τη σημασία οι δήμοι να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Ας μη μιλά όμως για έλλειψη σχεδίου...


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ