Στους συνταξιούχους των 400 ευρώ που δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα, η κυβέρνηση λέει πως τους προστατεύει από τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης
Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως ένα πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.
Πίσω από την εξοικονόμηση δαπανών για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, κρύβονται οι φαρμακερές περικοπές φαρμάκων και ιατρικών πράξεων. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε τον κατάλογο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) με αποτέλεσμα 300 κατηγορίες φαρμάκων - που αντιστοιχούν κοντά σε 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - να τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν - κατά κανόνα - μόνο 25%. Οι οδηγίες για τη χορήγηση φαρμάκων έγιναν ακόμα πιο αυστηρές. Για παράδειγμα, πριν, οι καρκινοπαθείς - και με τη διάγνωση «καρκίνος-επιπλοκές» - δεν πλήρωναν καμιά συμμετοχή για όσα φάρμακα προμηθεύονταν ακόμα και όταν αφορούσαν την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Τώρα, με τις νέες οδηγίες, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διαχωρισμό των φαρμάκων και σε όσα αφορούν π.χ. επιπλοκές στο στομάχι να σημειώνουν συμμετοχή 25%. Ετσι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με συντάξεις πείνας 400 και 500 ευρώ, που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν καμία ή είχαν μειωμένη συμμετοχή 10%, όπως οι καρδιοπαθείς, πληρώνουν τώρα ποσά που τους εξουθενώνουν. Χαρακτηριστικός είναι και ο διαχωρισμός των διαβητικών σε δύο κατηγορίες που έκανε ο ΟΑΕΕ. Τον περασμένο Μάρτη και στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών» έβαλε αριθμητικούς περιορισμούς στη χορήγηση ταινιών στους διαβητικούς.
Την ίδια στιγμή, το πετσόκομμα των παροχών απ' τα ταμεία εγκαταλείπει ακόμα περισσότερο ασφαλισμένους και συνταξιούχους στα νύχια των πολυεθνικών του Φαρμάκου. Η Φαρμακοβιομηχανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με 37,06% (ICAP, Μάης 2010) μεταξύ 40 κλάδων. Οπως προκύπτει ακόμα και από στοιχεία του ΙΟΒΕ- του μελετητικού ινστιτούτου των βιομηχάνων - οι φαρμακοβιομηχανίες καρπώνονται το 43,6% (2008) των συνολικών δαπανών Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και παρουσιάζουν αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004 που αποτελούσαν το 33,5%. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε ως μέσο για την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, όταν και με τη λίστα επί ΠΑΣΟΚ όσο και με την κατάργησή της επί ΝΔ, οι φαρμακευτικές δαπάνες είχαν ως μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16,6% την περίοδο 2001-2007, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2009 να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο κοσμάκης δυσκολεύεται να διασφαλίσει αγαθά ζωής και θανάτου, αλλά οι πολυεθνικές που ελέγχουν τον κλάδο τρίβουν τα χέρια τους.
Κηδεύτηκε χτες ο Χρήστος Τριάντης
«Κλίνω το γόνυ σ' έναν ακούραστο αγωνιστή», είπε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) - θέση την οποία υπηρέτησε επί 15 χρόνια ο Χρήστος Τριάντης - για να προσθέσει: «Πάντα ήσουν στην πρωτοπορία από το πρωτοβάθμιο σωματείο σου μέχρι το τριτοβάθμιο, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας». «Ησουν φωτεινό παράδειγμα αγωνιστή», είπε ο Παναγιώτης Κονδύλης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) Αθήνας. «Αν και ανήκαμε σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους πορευτήκαμε μαζί στον κοινό αγώνα», είπε ο Δημήτρης Φραγκουλάκης, επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Βιοτεχνών Περιστερίου.
Τα θερμά συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ στην οικογένεια του Χρήστου Τριάντη εξέφρασε ο Βασίλης Μαμάης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. «Ο σύντροφος Χρήστος ξεκίνησε την πολιτική του δράση απ' τα χρόνια της Κατοχής με την ένταξή του στην ηρωική ΕΠΟΝ. Ράφτης στο επάγγελμα εντάχτηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ», είπε ο Β. Μαμάης απαριθμώντας τις θέσεις απ' τις οποίες υπηρέτησε το συνδικαλιστικό κίνημα περισσότερο από μισό αιώνα. «Ολες αυτές τις θέσεις, συνέχισε, τις υπηρέτησε ως μέλος του ΚΚΕ στο οποίο ήταν ενταγμένος μέχρι την τελευταία του πνοή. Υπηρέτησε με συνέπεια τις θέσεις του Κόμματος. Δεν ταλαντεύτηκε στις απότομες στροφές της ταξικής πάλης που βάζουν σε δοκιμασία τη συνείδηση. Γι' αυτό και το ΚΚΕ τον τίμησε με την υποψηφιότητά του για τις βουλευτικές εκλογές. Ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των λαϊκών αγωνιστών, που ξεπερνούν τη μικροαστική τους καταγωγή και συναντώνται στους δρόμους της αντιμονοπωλιακής πάλης, με την ιδεολογία της εργατικής τάξης. Ανήκει σε αυτούς τους συνδικαλιστές που δε γίνονται υποχείρια των αυταπατών, που αντικειμενικά γεννά η ταξική τους θέση. Σε αυτούς τους συνδικαλιστές που έχουν βαθιά ριζωμένη στη συνείδησή τους την αντίληψη ότι η καθημερινή αγωνία για το μεροκάματο είναι μάταιη χωρίς την αγωνιστική διεκδίκηση. Οτι αυτή η δραστηριότητα δεν τερματίζεται ατομικά παρά μόνο με τον φυσικό θάνατο. Και τότε, όμως, παίρνουν τη σκυτάλη οι επόμενοι».
Ανάμεσα σε αυτούς που αποχαιρέτησαν τον Χρήστο Τριάντη ήταν και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής.
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του συνδικαλιστή Νίκου Αβούρη, για την παράνομη και εκδικητική απόλυσή του απ' τη Μονάδα Αποκατάστασης «Ιρις» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Νομού Αχαΐας.
«Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Στο πλαίσιο αυτό χτες το Σωματείο και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο «Ιρις». Απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή και εργαζόμενου, καμία απόλυση και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία - Πρόνοια.
Το Σωματείο επισημαίνει ότι ο εργαζόμενος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά για την απόλυσή του και ενώ βρισκόταν σε κανονική άδεια. Η εργοδοσία απείλησε με απόλυση άλλους έξι εργαζομένους από την ίδια δομή, που διαμαρτύρονταν και κινητοποιούνταν ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, η οποία παρακρατούσε συχνά μισθούς εργαζομένων για μήνες. «Η εταιρεία ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΙΡΙΣ, πίσω από τη βιτρίνα της μη κερδοσκοπικής δράσης, (πρόκειται για μια από τις ΜΚΟ που έχουν ξεπηδήσει στο πλαίσιο της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» και ρουφάνε κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Υγείας) λειτουργεί έξι μονάδες συνολικά, μια στην Αχαΐα και άλλες πέντε στην Αθήνα», αναφέρει το Σωματείο.
Επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία του αντ - Εργατικού Κέντρου Πάτρας χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης μόνο στα χαρτιά, δίνει αέρα στα πανιά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν μετατρέψει σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις πλάτες των εργαζομένων, των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους. Το παράδειγμα του ΙΡΙΣ δεν είναι μεμονωμένο καθώς και άλλες "επιχειρήσεις" πανελλαδικά ακολουθούν την ίδια τακτική και δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης».