ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στα 3 τρισ. το έλλειμμα με την ΕΕ

«Χαστούκι» για τα φερέφωνα της ΟΝΕ τα στοιχεία της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ

Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εμπορικές δοσοληψίες που έχει η χώρα μας με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πραγματικότητα αυτή, που αποδεικνύει πως η ελληνική αγορά είναι τελικά η χώρα κατανάλωσης - πώλησης των κοιναγορήτικων προϊόντων των πολυεθνικών και όχι το αντίθετο, αποκαλύπτεται από τη διασταύρωση των στοιχείων που δημοσιοποίησε χτες η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat), με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ετσι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με την «ΕΕ των 15» έφτασε στο πρώτο εξάμηνο φέτος σε 8,7 δισ. ευρώ (2,93 τρισ. δρχ.) και καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος (ποσοστό 77,2%!) του συνολικού ελλείμματος της χώρας που ανέρχεται σε 11,275 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2000 οι εισαγωγές της χώρας από την ΕΕ έφτασαν σε 14,6 δισ. ευρώ (4,92 τρισ. δρχ.), έναντι μόνον 4,9 δισ. ευρώ (1,65 τρισ. δρχ.) των εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας αποτυπώνουν και την ανισόμετρη ανταλλαγή που υπάρχει μεταξύ των κρατών της ΕΕ, με τη Γερμανία να εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 32,3 δισ. ευρώ. Δυσμενής για την «ΕΕ των 15» είναι η εξέλιξη του εμπορίου της με τα άλλα κράτη. Για το πρώτο εξάμηνο του 2000 καταγράφεται έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 5,2 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Η κινητοποίηση έφερε λύσεις

Με νίκη των εργαζομένων έληξε η επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη στο ορυχείο της ΔΕΗ του Κύριου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα. Με την αγωνιστική τους αυτή κινητοποίηση που χαρακτηρίστηκε από υψηλό βαθμό συσπείρωσης των εργαζομένων και τη διάθεσή τους για σοβαρή σύγκρουση, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι στο ΚΠ πέτυχαν την υπογραφή συμφωνίας με τη διεύθυνση που είναι σε θετική κατεύθυνση και ικανοποιεί τα κύρια εργατικά αιτήματα αυτού του αγώνα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει: 1) την απόσυρση όλων των αυταρχικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την επιχείρηση στη διάρκεια των κινητοποιήσεων 2) καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας 3) τη μη χρησιμοποίηση εργαζομένων σε τομείς ξένους προς το αντικείμενο εργασίας τους και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες εργασίας 4) ματαίωση της υλοποίησης της απόφασης της διεύθυνσης για μετακίνηση των συνεργείων από το ορυχείο Κουμάνου σ' αυτό του Βόρειου Πεδίου και χρησιμοποίησή τους στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του ορυχείου.

Η γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την αγωνιστική διάθεση και τη νίκη των εργαζόμενων, που με τη στάση τους απέδειξαν ότι με συσπείρωση και ενότητα δράσης οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα και καλεί όλους να είναι σε ετοιμότητα για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας.

Το ΠΑΜΕ τονίζει ακόμα ότι μέσα από όλη αυτή την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι κατανόησαν πως η στάση του εφησυχασμού και της αδράνειας το μόνο που πέτυχε ήταν η επιδείνωση των προβλημάτων και ότι η απόφαση για αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων ήταν και «ώριμη και αναγκαία».

Δεν είναι τυχαίο, τονίζει η ανακοίνωση της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ότι η απόφαση της διεύθυνσης για την επιβολή σκληρών μέτρων εκδηλώθηκε αυτή την περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιμετωπίζουν την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων που μας φέρνουν πίσω στο Μεσαίωνα.

«Η απάντηση που πήραν όμως από τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «είναι το ίδιο σκληρή γιατί η συσπείρωση του κόσμου, η καλή οργάνωση και η πιστή τήρηση των αποφάσεων έφερε σε αδιέξοδο τη διεύθυνση της επιχείρησης. Με την ίδια αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, για να φέρουν σε αδιέξοδο και την πολιτική κυβέρνησης - εργοδοτών αλλά και τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας των διοικήσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ».

Ο Ταβουλάρης συγχωνεύει τα ναυπηγεία

Τη συγχώνευση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από το Νεώριο Σύρου, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών που ελέγχουν τα δύο ναυπηγεία του γνωστού ναυπηγοβιομήχανου Ν. Ταβουλάρη. Μετά από την έγκριση των δύο Διοικητικών Συμβουλίων, η συγχώνευση τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των εταιριών και των αρμόδιων διοικητικών αρχών. Αυτή η συγχώνευση που ήταν προαποφασισμένη, εντάσσεται στα πλαίσια της μονοπώλησης της ναυπιγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, με δυσμενείς επιπτώσεις για τον κλάδο, αλλά και για τους εργαζόμενους των δύο ναυπηγείων, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες της συγχώνευσης.

ΔΗΚΕΒΕ
Στις 8 του Οκτώβρη η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη

Την Κυριακή 8 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η 4η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Η συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας, Σωκράτους 23 και η ώρα προέλευσης, είναι στις 8.30 το πρωί και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: οι θέσεις της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, εκλογή Τοπικής Επιτροπής (νέου οργάνου) και εκλογή αντιπροσώπων για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ