ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μέτωπο στην ασυδοσία των πολυεθνικών»

Μαχητική συγκέντρωση στην πόλη και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενάντια στην κυβερνητική προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Από τη χτεσινοβραδυνή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Status

Από τη χτεσινοβραδυνή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με μαχητικό συλλαλητήριο, με υψωμένα τα λάβαρα του αγώνα, με την εργατική αγανάκτηση να γίνεται βροντερό σύνθημα, απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στην κυβερνητική επιχείρηση επιβολής αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Από το άγαλμα του Βενιζέλου ξεκίνησε η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το Εργατικό Κέντρο, με πλήθος λάβαρα και πανό των συνδικάτων. Ξεχώρισαν τα πανό του ΠΑΜΕ «Μέτωπο στην ασυδοσία των πολυεθνικών» και « Κάτω τα χέρια απ' την Κοινωνική Αασφάλιση», των συλλόγων φοιτητών « Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δε θα περάσει. Μόρφωση - Ειδίκευση - Δουλιά για όλους».

Η πορεία φτάνει στο χώρο του Εργατικού Κέντρου βροντοφωνάζοντας τα συνθήματα: «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο. Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών». Στο χώρο της συγκέντρωσης ξεχωρίζει και το πανό της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων ΕΛΠΑ «Οχι στο κλείσιμο των χημικών εργοστασίων».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επιτροπή παρέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στην είσοδο του υπουργείου, νεολαίοι περιβλημένοι με χάρτινα βαρέλια πετρελαίου που στο καθένα αναγραφόταν το όνομα μιας από τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου, σε ένα θεατρικό δρώμενο που καταχειροκροτήθηκε, έδωσαν το στίγμα της σημερινής πετρελαϊκής κρίσης και τη διέξοδο για το λαϊκό κίνημα που δεν είναι άλλη από την οργανωμένη πάλη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας Θεόδωρος Κυριακίδης και χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος Χ. Ανδρεάδης. Στην ομιλία του ο Π. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Διαφωνούμε με "διαλόγους" που οδηγούν σε τετελεσμένα γεγονότα».

Στον χαιρετισμό του, ο Θεόδωρος Κυριακίδης επισήμανε ότι τα κυβερνητικά μέτρα συνιστούν μια «επίθεση χωρίς φραγμούς και όρια, γιατί είναι στην υπηρεσία των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου και των διαπλεκόμενων». Η ζωή του εργάτη, η ζωή του απλού ανθρώπου, τόνισε ο ομιλητής, περισσεύει γιατί προτεραιότητα έχει το κέρδος του βιομηχάνου, του μεγαλοεργολάβου, του εφοπλιστή. Το ζήσαμε αυτό με τους καταστροφικούς σεισμούς της Αθήνας και σήμερα το ζούμε με τη ναυτική τραγωδία του "ΣΑΜΙΝΑ", με την εκατόμβη των πνιγμένων συμπολιτών μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο γιατί η κυβέρνηση «κάνει τα στραβά μάτια και εγκρίνει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας». Οι εργαζόμενοι σήμερα παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, υπογράμμισε ο Θ. Κυριακίδης.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το συλλαλητήριο διαπιστώνει: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, αλλά αποτελούν μέσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, μοιράζουν την ανεργία και τη φτώχεια και χτυπούν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και θα ακυρωθούν στην πράξη στο βαθμό που το συνδικαλιστικό κίνημα οργανώσει την αντίστασή του σε κάθε χώρο δουλιάς και συντονίσει την αγωνιστική του δράση».

Το ψήφισμα καθορίζει ότι στους κύριους στόχους που προωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις για ένα σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης στη βάση κλαδικών πολιτικών, παραγωγικών επενδύσεων και αξιοποίησης των πόρων του Γ' ΚΠΣ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

«Απαιτούμε, τονίζει το ψήφισμα, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, περιφρουρούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία και Υγεία, και το δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία των ΔΕΚΟ. Αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, με την επιδότησή τους στο 80% του μισθού, μέχρι την εξεύρεση εργασίας, για πλήρη φαρμακευτική κάλυψή τους και υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αποφασιστική αναμέτρηση

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία στις 10 Οκτώβρη, μέσα σε κλίμα γενικής απαίτησης για κλιμάκωση και συνολική αντιπαράθεση

Αποφασιστική σημασία αποκτά η επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη. H «κινητικότητα» που υπάρχει στα συνδικάτα και οι «περιφερειακές» συγκεντρώσεις που ήδη πραγματοποιούνται, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν την ανάγκη για συνολική αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από τη ΓΣΕΕ, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν και από διάφορες Ομοσπονδίες.

Το αγωνιστικό περιεχόμενο που δίνει στην απεργία αυτή το ΠΑΜΕ, αλλά και η γραμμή συσπείρωσης των στελεχών του είναι ο δρόμος αναχαίτισης της κυβερνητικής και εργοδοτικής επίθεσης. Στα πλαίσια περιοδειών του ΠΑΜΕ σε εργασιακούς χώρους, αύριο στελέχη του θα επισκεφθούν και θα συζητήσουν με εργαζόμενους του ΟΤΕ στο Χαλάνδρι, της ΔΕΗ στην Ελευσίνα και του «Πράκτικερ» στο Αιγάλεω.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ τα στελέχη της ΔΑΣ έθεσαν για άλλη μια φορά το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και ζήτησαν με έμφαση να υπάρξει παρέμβαση για το ναυτικό έγκλημα που συντελέστηκε. Υπογράμμισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει ν' ανοίξει μέτωπο με την εφοπλιστική ασυδοσία και να παλέψει για όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφάλεια στους επιβάτες και στα πληρώματα.

Στη σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών που ακολούθησε, ο Γ.Σταυρόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε την ανάγκη να φτάσει παντού το μήνυμα της απεργίας, γιατί τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν όλους. Και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο. Τώρα είπε «όλο το βάρος πρέπει να "πέσει" στην επιτυχία της απεργίας στις 10 Οκτώβρη» κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Από τώρα - πρότεινε - πρέπει να παρθεί απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα, αφού οι θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες, και να εξαγγελθεί νέα κινητοποίηση, για την ημέρα που η κυβέρνηση προβεί σε νομοθετική πρωτοβουλία.

«Δε φτάνει να είμαστε μόνο στα λόγια κατά των ιδιωτικοποιήσεων - σημείωσε στην παρέμβαση του ο Δ. Στρουμπής, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΜ - χρειάζεται να δείχνουμε και συνέπεια με τις πράξεις μας». «Θα πάμε, αναρωτήθηκε, όλοι στους χώρους δουλιάς; Θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων με θέμα την απεργία, θα συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές, θα κλιμακωθεί ο αγώνας;». Αρκετοί συνδικαλιστές μίλησαν για αναπόφευκτη ρήξη με την κυβέρνηση και έκαναν προτάσεις καλύτερης οργάνωσης της απεργίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος ενημέρωσε τα προεδρεία για τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την προπαγάνδιση της απεργίας, ενώ το αίτημα για κλιμάκωση του αγώνα το παρέπεμψε στα όργανα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μαχητικό «παρών»

Συνδικάτα και φορείς της πόλης διοργάνωσαν συγκέντρωση ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Συγκέντρωση ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης διοργάνωσε χτες το Σωματείο Οικοδόμων Περιστερίου, στην πλατεία Δημαρχείου. Την ώρα που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέσω «κοινωνικών διαλόγων» αρνούνται την κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης, το Σωματείο Οικοδόμων, οι Σύλλογοι Νηπιαγωγών και Δασκάλων «Ελλη Αλεξίου», ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, ο Σύλλογος Γυναικών, Συνταξιούχοι, η ΠΕΑΕΑ και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, κάλεσαν εργαζόμενους και μαζικούς φορείς να δώσουν αγωνιστική ταξική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και να σταθούν στο πλευρό του ΠΑΜΕ στην απεργία στις 10 Οκτώβρη.

Ο Π. Σοφός, μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «η συγκέντρωση παίρνει χαρακτήρα καταγγελίας για το ταξικό έγκλημα του προχτεσινού ναυαγίου και προετοιμάζει τους εργαζόμενους για την απεργία στις 10 Οκτώβρη». Επισήμανε ακόμα ότι η συγκέντρωση πρέπει να περάσει το μήνυμα και στις γειτονιές του Περιστερίου και να αναδειχτούν τα γενικότερα προβλήματα που παίρνουν τεράστια διάσταση. «Το μήνυμα που στέλνεται, σημείωσε, είναι ότι η μοναδική απάντηση στην αντεργατική πολιτική και στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας είναι η αντίσταση και η οργάνωση του αγώνα. Οσο οι εργαζόμενοι δεν απαντούν μαζικά και ταξικά, θα πολλαπλασιάζονται τα "ατυχήματα" σε πλοία και γιαπιά».

Ο Β. Μερμήγκης από το Σωματείο Οικοδόμων Περιστερίου κατήγγειλε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν ενωμένα τον εργασιακό μεσαίωνα. Ο Κ. Παπλωματάς, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών «Ελλη Αλεξίου», αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης, τόνισε ότι «αποδεικνύουν τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων». Ο Φ. Μαζαράκης, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, κατήγγειλε τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθούνται και στην ΤΑ, ενώ οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων δεν ξεπερνάν το 2%. Ο Π. Κατσάς από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ Περιστερίου επισήμανε ότι «θα είμαστε πρώτοι στις πορείες για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χτύπημα στην ανεργία και στη «μαύρη» εργασία

Συμβολικός αποκλεισμός του ΟΑΕΔ Κερατσινίου για ενίσχυση των ανέργων και καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου για παρεμπόδιση ελέγχου του ΙΚΑ στη ΝΑΥΣΙ

Από το συμβολικό αποκλεισμό του ΟΑΕΔ Κερατσινίου
Από το συμβολικό αποκλεισμό του ΟΑΕΔ Κερατσινίου
Η αγωνιστική επιμονή των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που χτες πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό για δυο περίπου ώρες στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου, ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να ορίσει συνάντηση για σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, με αντιπροσωπεία των σωματείων του χώρου, που θα καταθέσουν στον υπουργό τα αιτήματά τους και θα απαιτήσουν λύσεις.

Τα σωματεία και οι άνεργοι του κλάδου παλεύουν, για να ικανοποιηθούν τα άμεσα βασικά τους αιτήματα για: Την αύξηση του έκτακτου επιδόματος, την αλλαγή προς το καλύτερο, των προϋποθέσεων για επιδότηση των ανέργων που δεν έχουν καταφέρει να έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, καθώς και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55.

Κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ενημέρωσε τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, αλλά και τους υπεύθυνους για τα αιτήματά τους, οι οποίοι δήλωσαν αλληλέγγυοι. Λίγο μετά, καθορίστηκε η σημερινή συνάντηση ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ανέργων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, προκειμένου να ενημερωθούν για τις απαντήσεις της σημερινής συνάντησης και να καθορίσουν την παραπέρα πορεία τους.

Προσπάθεια παρεμπόδισης ελέγχου

Να παρεμποδιστεί ο έλεγχος των υπαλλήλων του ΙΚΑ και να επιβληθεί κλίμα τρομοκρατίας, επιχειρήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο ναυπηγείο της «ΝΑΥΣΙ» από τον προσωπάρχη της επιχείρησης Δ. Μανικόπουλο, παρουσία του ιδιοκτήτη του ναυπηγείου Θ. Καλογερίδη. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, το συνδικάτο αναφέρει ότι 10μελές κλιμάκιο επιθεωρητών από την Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών του ΙΚΑ κατέβηκε στη Ζώνη, για να πραγματοποιήσει ελέγχους σε επιχειρήσεις. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε τρία καρνάγια και αφορούσε όσα συνεργεία απασχολούσαν εργαζόμενους σε αυτά, καθώς και στην επιχείρηση της ΝΑΥΣΙ.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου - αναφέρει η καταγγελία - καταγράφηκαν οι εργαζόμενοι, η ημερομηνία πρόσληψης, αλλά και ο αριθμός των ημερομισθίων, για να διασταυρωθούν με τα βιβλία αγοράς ενσήμων. Στο τέλος της διαδικασίας του ελέγχου στη ΝΑΥΣΙ και ενώ οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητούσαν τα σχετικά βιβλία ο Δ. Μανικόπουλος σε έξαλλη κατάσταση, όπως τονίζεται, επιτέθηκε φραστικά κατά του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδη, επιχειρώντας μ' αυτό τον τρόπο να παρεμποδίσει τον έλεγχο.

«Το συνδικάτο - υπογραμμίζεται - δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ούτε με το συγκεκριμένο ούτε και με την εργοδοσία της ΝΑΥΣΙ, αλλά και της Ζώνης γενικότερα για το νόμιμο δικαίωμά του να λειτουργεί στους χώρους δουλιάς. Προειδοποιούμε την εργοδοσία της ΝΑΥΣΙ ότι δε θα ανεχτούμε καμιάς μορφής παρεμπόδιση της άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των μελών της διοίκησης του συνδικάτου. Ας μην εκλαμβάνουν σαν αδυναμία τη συμβολή μας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η ΝΑΥΣΙ και να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο».

ΛΑΡΚΟ
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με στάσεις εργασίας για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας  και για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης

Με καθολική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας και στους έξι νόμους που βρίσκονται μονάδες της (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και της έδρας στην Αθήνα), απάντησαν οι 1.300 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (παραγωγή Νικελίου) στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει την επιχείρηση στους ιδιώτες. Στο μεταξύ σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα σωματεία και εκπρόσωποι φορέων των νομών θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές για να μην ξεπουληθεί ο ορυκτός μας πλούτος σε κανέναν ιδιώτη και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, επισήμαναν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχαν προχθές τα σωματεία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Καλαφατάκη, ο οποίος επισκέφτηκε εγκαταστάσεις στα μεταλλεία Εύβοιας και Αγ. Ιωάννη. Ο υφυπουργός στη σύσκεψη προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση ανάθεσης στην ΕΤΕΒΑ της πώλησης της ΛΑΡΚΟ (μέσα σε 200 ημέρες) με επιχειρήματα του τύπου «να εκσυγχρονιστεί η ΛΑΡΚΟ για να αντέξει τον ανταγωνισμό», αφού πρώτα -όπως είπε- λυθεί το ζήτημα των 28 δισ. λογιστικού χρέους, η ρύθμιση της τιμής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (νέα σύμβαση με ΔΕΗ) και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο υφυπουργός κρατώντας προκλητική στάση, δε δίστασε να απαντήσει στις ερωτήσεις συνδικαλιστών γιατί να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ ότι «εμείς είμαστε κυβέρνηση, εμείς αποφασίζουμε...»

Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες στην Ελλάδα, έχει ιδιόκτητα μεταλλεία και κοιτάσματα. Είναι συναλλαγματοφόρα (100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) και έχει κέρδη 20 δισ. για το 2000. Βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 12 δισ ., που ολοκληρώνεται τον Ιούνη του 2001. Η παραγωγή της καλύπτει το 7% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 2% της παγκόσμιας. Επίσης έχει μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης νικελίου με τους εφτά μεγαλύτερους παραγωγούς και θεαματική αύξηση παραγωγής (18.000 τόνους από 13.000 το 1984 και με τους μισούς εργαζόμενους).

ΑΔΕΔΥ
Γενικά και αφηρημένα στην απεργία

Η πλειοψηφία της διοίκησης... ελπίζει στην αναπροσαρμογή της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής, λόγω της αύξησης των καυσίμων

«Αλλοθι» για υπογραφή της«γενικής συλλογικής σύμβασης» ψάχνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Η μεθόδευση ξεκίνησε από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο με την τροποποιημένη πρόταση της ΠΑΣΚ (και των μελών της, που παλιότερα είχαν αντιδράσει) να συζητηθεί η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στη «συλλογική διαπραγμάτευση» με την κυβέρνηση και συνεχίστηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ, για την... οικονομική - κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, από τον πρόεδρό της Σ. Παπασπύρο.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ «συνέδεσε» την υπογραφή της «συλλογικής σύμβασης» με την αναπροσαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής για το 2001, αλλά και το 2000, λόγω και της πετρελαϊκής κρίσης. Οπως τόνισε: «Η εισοδηματική πολιτική για το 2000 και το 2001 απαιτεί και προϋποθέτει, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέα πρόταση της κυβέρνησης που θα καλύπτει τις απώλειες και θα προστατεύει επί της ουσίας το εισόδημα των εργαζομένων». Αφησε έτσι, για άλλη μια φορά, την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας να καθορίσει συγκεκριμένα αιτήματα!

Σχετικά με την απεργία, ανέφερε περιγραφικά και αόριστα τα εξής ζητήματα: «Ανεργία, απασχόληση, 35ωρο και ανάγκη αναδιανομής εισοδημάτων και ενίσχυσης δικαιωμάτων των εργαζομένων σε θέματα ασφάλισης, παιδείας, υγείας».

Η πλειοψηφία της ηγεσίας περισσότερο κατέγραψε τα προβλήματα χωρίς να θέτει συγκεκριμένα αιτήματα κι απαντήσεις για το «γενικό 35ωρο», τη «γενική διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τη γενικόλογη «φορολογική μεταρρύθμιση». Αναγνώρισε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριφερθεί έστω και με την τυπική ευαισθησία για άνοιγμα του διαλόγου με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το φορολογικό νομοσχέδιο»

Παρ' όλα αυτά, πηγαίνει στην απεργία της 10 Οκτώβρη, μ' ένα πλαίσιο αποδυναμωμένο, με «σκεπτικισμό», αντανακλώντας περισσότερο τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και του «διαλόγου». Εξάλλου, ο πρόεδρος παρέπεμψε στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 13 Οκτώβρη για «περαιτέρω βήματα», λέγοντας ότι «δε θέλω να προσδιορίσω τη μορφή του επόμενου βήματος»!

Ετσι αυτό που απομένει για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους κι όσους πλήττονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, είναι ο συντονισμός του Μετώπου με ταξικό προσανατολισμό, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για προτεραιότητα στη συνέχιση κι ένταση των αγώνων. Η παράταξη είχε προτείνει 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη, συλλαλητήριο μ' όλους τους εργαζόμενους στις 21 Οκτώβρη, κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων τέλος Οκτώβρη και το Νοέμβρη.

ΕΛΙΤΑ
Ανέβαλαν τον πλειστηριασμό

 Κινητοποίηση εργαζομένων και παραγωγών, ενάντια σε εκποίηση μηχανημάτων

Σε αποκλεισμό του Δημαρχείου Αλμυρού προχώρησαν οι εργαζόμενοι της ντοματοβιομηχανίας ΕΛΙΤΑ (πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ) και ντοματοπαραγωγοί της περιοχής, την ώρα που επρόκειτο να διεξαχθεί πλειστηριασμός για την πώληση μηχανημάτων της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι και οι ντοματοπαραγωγοί, που πούλησαν πριν από ένα χρόνο περίπου τα προϊόντα τους στην ΕΛΙΤΑ, εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή ακόμα από τα χρήματα που τους οφείλει η διοίκηση της επιχείρησης, το ποσό των οποίων ανέρχεται στο 1 δισ. δραχμές. Συγκεκριμένα στους εργαζόμενους οφείλονται 300 εκατομμύρια δραχμές και στους ντοματοπαραγωγούς 700 εκατομμύρια δραχμές.

Υστερα και από την κινητοποίηση των εργαζομένων και των ντοματοπαραγωγών, η διεξαγωγή του πλειστηριασμού για την πώληση των μηχανημάτων, ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δραχμών, αναβλήθηκε για ένα μήνα.

Η δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΕΛΙΤΑ και οι ντοματοπαραγωγοί της περιοχής είναι αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων απαξίωσης του εργοστασίου, που ακολούθησε η διοίκηση της επιχείρησης, με την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολύ καιρό. Το Μάη, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας προχώρησε στη διαλυτική πράξη της μεταβίβασης του εργοστασίου από την ΑΔΕΛΚΑΝ στην εταιρία ΕΛΙΤΑ, που έγινε πριν από δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ