ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προκλητικά παιχνίδια στην πλάτη του λαού

Η μια μετά την άλλη ικανοποιούνται οι αξιώσεις και οι εκβιασμοί των εταιρειών που βάζουν στο χέρι ένα στρατηγικό τομέα της οικονομίας

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από τις κολεγιές της κυβέρνησης με το πολυεθνικό κεφάλαιο
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από τις κολεγιές της κυβέρνησης με το πολυεθνικό κεφάλαιο
Κορυφώνεται το παιχνίδι κυβέρνησης - πολυεθνικών, σε βάρος των εργαζόμενων και της περιουσίας του λαού, σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους αλισβερίσι για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανάμεσα στις πολυεθνικές της Γερμανίας και του Αμπου Ντάμπι, με μεσάζοντα το υπουργείο Αμυνας.

Χτες ορίστηκε η 27η του Οκτώβρη ως η νέα ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σκανδαλώδους αλλαγής ιδιοκτήτη στα Ναυπηγεία, με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης από τη γερμανική στην αραβική εταιρεία ή σε άλλη, «διασυνδεδεμένη» με αυτήν εταιρεία.

Στην σχετική κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί «αποδέχθηκαν σήμερα πρόταση των αντισυμβαλλομένων (ABU DHABI MAR LLC-TKMS/HDW-ENAE) για την παράταση των διαδικασιών του Closing κατά τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 27.10.2010, λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών που προέκυψαν στην είσπραξη εκ μέρους των ΕΝΑΕ και της HDW των συμβατικά προβλεπόμενων δόσεων, τα ποσά των οποίων κατατέθηκαν εγκαίρως από το ελληνικό δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδας».

Οι δυο υπουργοί ομολογούν ότι ικανοποίησαν πλήρως τους εκβιασμούς και τις αξιώσεις των πολυεθνικών σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες με τις οποίες προικοδοτεί και το νέο ιδιοκτήτη το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την τακτοποίηση των χρεών και προστίμων από την ΕΕ, που συνόδευαν τα Ναυπηγεία από την προηγούμενη διοίκηση.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των πρώτων υπογραφών στη σχετική κατάπτυστη σύμβαση, που επικυρώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τους κινδύνους που προκύπτουν αναφορικά με το μέλλον του Ναυπηγείου και τις θέσεις εργασίας από την ολοκληρωτική παράδοση της παραγωγής και των υποδομών στις πολυεθνικές, οι οποίες θα επιδιώξουν το μέγιστο κέρδος από τις μπίζνες με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Από αυτή τη σκοπιά, αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και μόνο το γεγονός ότι ήδη, το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει μέσα στη δεκαετία άνω των 2 δισ. ευρώ, το 85% του συνολικού τιμήματος των παραγγελιών του, για την κατασκευή 4 υποβρυχίων Τ-214 και ανακατασκευή ενός υποβρυχίου Τ-209, και μέχρι στιγμής δεν έχει παραλάβει απολύτως τίποτα.

Βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα της εξυπηρέτησης των πολυεθνικών συμφερόντων, η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει ολοκληρωτικά στις πολυεθνικές ένα στρατηγικό τομέα της παραγωγής και τους δίνει και πανωπροίκι, με την παραγγελία δύο ακόμα υποβρυχίων, ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα στα 3,6 δισ. ευρώ!

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αήθης επίθεση σε βουλευτή του ΚΚΕ

Με άθλια υπονοούμενα και ειρωνείες αντιμετώπισε την Λιάνα Κανέλλη, ο Ι. Πανάρετος, για να αποφύγει την επί της ουσίας απάντηση σε Ερώτηση για την Ερευνα

Πρωτοφανή επίθεση με άθλιους χαρακτηρισμούς, ειρωνείες και υπονοούμενα, εξαπέλυσε χτες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Αφορμή στάθηκε η Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος για τα προβλήματα στα ερευνητικά κέντρα. Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά με το ΚΚΕ, ο Ι. Πανάρετος, αφού για λογαριασμό της κυβέρνησης υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση της έρευνας, στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με αγοραίους χαρακτηρισμούς σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ.

Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ο Ι. Πανάρετος ισχυρίστηκε ότι «η έρευνα είναι εν μέρει δημόσιο κοινωνικό αγαθό και στο βαθμό αυτό το κράτος πρέπει να την υποστηρίζει και να την χρηματοδοτεί (...) Ομως, δεν μπορείτε να αγνοήσετε ότι πρέπει να υπάρχει και η ελεύθερη έρευνα, η οποία πρέπει να αξιοποιείται, κυρίως, στην καινοτομία, γιατί η καινοτομία είναι εκείνη η οποία βοηθά την ανάπτυξη της χώρας».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του, ο υφυπουργός Παιδείας ρώτησε ειρωνικά την Λιάνα Κανέλλη: «Θεωρείτε ότι τα ερευνητικά κέντρα και η έρευνα πρέπει να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος και αν ναι, μπορείτε να μου δώσετε παραδείγματα χωρών που έχουν υιοθετήσει αυτήν την πρακτική;».

«Κούβα και ιατρική. Κούβα και βιοτεχνολογία στο φάρμακο, με ανταγωνιστή τον Καναδά να κλείνει στη φυλακή αυτούς που δεν θέλανε το φάρμακο για την ηπατίτιδα C», απάντησε η Λιάνα Κανέλλη, για να ακολουθήσει ένας οχετός από τον Ι. Πανάρετο.

Ο υφυπουργός της κυβέρνησης, αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «αναφέρεστε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία συμφωνώ ότι είναι αποτελεσματική», στη συνέχεια, για να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του ΚΚΕ, κατέφυγε σε μια αήθη επίθεση σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη, με φράσεις όπως «ο τρόπος που οι κομμουνιστές μιλάνε είναι σοβαρός και σέβονται το συνομιλητή τους. Δεν ξέρω εάν αυτό συμβαίνει για τους εκ μεταγραφής κομμουνιστές» ή «εδώ δεν είμαστε σε τηλεόραση για να μου καλύψετε τη φωνή» ή «θεωρείτε ότι έχετε το μονοπώλιο της αλήθειας;».

«Αν εσείς έχετε τύψεις που δεν είστε κομμουνιστής μην κατηγορείτε εμένα επειδή έχετε ενσωματωθεί στο σύστημα», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της Λιάνας Κανέλλη, λίγο πριν η συζήτηση ολοκληρωθεί άρον άρον, χωρίς να απαντηθεί η ουσία του ερωτήματος που έθεσε το ΚΚΕ.

Κουπόνι και ψηφοδέλτιο πάνε μαζί

Το 34,76% του πλάνου της κάλυψε η ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, μετά το τρίτο κλείσιμο

Βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα από τη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τις πρώτες βδομάδες της οικονομικής εξόρμησης, με συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά της θέλησης του λαού να στηρίξει και να ενισχύσει πολύμορφα το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας εντείνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη με το κουπόνι, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να υπερκαλυφθούν τα πλάνα.

Στο τρίτο κλείσιμο, η ΚΟ της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ κάλυψε κατά 34,76% το πλάνο της, με 3 Νομαρχιακές Οργανώσεις (Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα) να βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που έχουν καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% του πλάνου τους.

Σε δήλωσή του στον «Ρ», ο Θωμάς Κωτσιανικούλης, Γραμματέας της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, της Οργάνωσης που βρίσκεται ήδη στο 45,71% του πλάνου και 6η πανελλαδικά στην άμιλλα, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν οι προοπτικές, υπάρχουν οι δυνατότητες για υπερκάλυψη του πλάνου. Βοηθά η έγκαιρη και διεξοδική συζήτηση, ο επιμερισμός του πλάνου σε επίπεδο ΚΟΒ και κάθε συντρόφου, η ανανέωση και εμπλουτισμός του προσωπικού πλάνου, η έγκαιρη καταβολή του κόκκινου μεροκάματου και των εισφορών.

Το πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ με τους ανθρώπους του μόχθου, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, βοήθησε στο να καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι πως το ΚΚΕ είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος απέναντι στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Στην οικονομική δουλειά βοηθάνε επίσης οι εξορμήσεις, οι συζητήσεις, για τις ερχόμενες εκλογές στην τοπική διοίκηση, που δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι, όσοι βιώνουν βάσανα και δυσκολίες, αναγνωρίζουν το ρόλο του Κόμματος στην οργάνωση της λαϊκής πάλης.

Αυτό αποτυπώνεται στην ανταπόκριση των υποψηφίων και των συνεργαζομένων με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη σημαντική οικονομική τους βοήθεια για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων της εκλογικής μάχης. Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν με την ένταση της δράσης των Κομματικών Οργανώσεων, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα πλάνα μπορούν να υπερκαλυφθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ