ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέρα τιμής στους αγωνιστές η 28η του Οκτώβρη

Εκδηλώσεις γνωριμίας των νέων με την Ιστορία το Σαββατοκύριακο. Στην Αθήνα, την Κυριακή στις 6 μ.μ. στον Περισσό

28η Οκτωβρίου το ΚΚΕ σάλπισε την αντίσταση, λέει η αφίσα της ΚΝΕ που περιλαμβάνει απόσπασμά από το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη
28η Οκτωβρίου το ΚΚΕ σάλπισε την αντίσταση, λέει η αφίσα της ΚΝΕ που περιλαμβάνει απόσπασμά από το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη
«Ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα». Πρόκειται για απόσπασμα από το γράμμα που έγραψε ο Νίκος Ζαχαριάδης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τις φυλακές της Κέρκυρας και δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940...

Με αυτά τα λόγια, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας επέλεξε να απευθυνθεί και σήμερα στους νέους, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην αφίσα που κυκλοφορεί στα σχολεία. Παράλληλα, οι νέοι κομμουνιστές διακινούν την ανακοίνωση της ΚΝΕ, η οποία φωτίζει πλευρές της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που δε διδάσκονται στα σχολικά βιβλία και στην οποία τονίζεται ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορική αλήθεια, να αποκρούσουμε τα ψέματα των καπιταλιστών και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα τους». «Είναι μέρα τιμής στους νεκρούς κομμουνιστές και αγωνιστές του λαού μας! Είναι μέρα τιμής στην τιτάνια προσφορά του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης!» Οι νέοι κομμουνιστές ανοίγουν έτσι τη συζήτηση και στα σχολεία για τα ζητήματα της ιστορικής αλήθειας, της προσφοράς του ΚΚΕ, των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού, την ανάγκη αντίστασης σήμερα.

Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο διοργανώνονται εκδηλώσεις που στο επίκεντρο έχουν το τι διδάσκονται σήμερα οι νέοι για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο:

  • «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο, Κυριακή, το ΚΣ της ΚΝΕ για τους μαθητές από Αθήνα και Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στις 6 μ.μ. και θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα προβληθεί βίντεο, θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση βιβλίου.
  • Αύριο επίσης, αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο Ιστορίας στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση, με θέμα: «Η ιστορική αλήθεια εμπνευστής για τους αγώνες του σήμερα», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κοζάνης της ΚΝΕ, σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό για τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, ενώ θα παρουσιαστεί και θεατρική παράσταση.
  • Εκδήλωση, με θέμα «Η 28η Οκτωβρίου μέσα από τα σχολικά βιβλία», διοργανώνει σήμερα και η Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ. στο καφέ «Θαλασσογραφία».
«Να ανοίξει τώρα η Σχολή»

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι καταρτιζόμενοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Γαλατσίου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση - συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Γαλατσίου από τους καταρτιζόμενους του ΚΕΚ ΑμΕΑ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση - συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Γαλατσίου από τους καταρτιζόμενους του ΚΕΚ ΑμΕΑ
«Να ανοίξει τώρα η Σχολή», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», απαίτησαν οι καταρτιζόμενοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, που πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στη Σχολή, έχοντας στο πλευρό τους καθηγητές και τους γονείς τους, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του ΚΕΑΤ. Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και άλλοι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απ' την Αθήνα και άλλους δήμους, καθώς και ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Οι καταρτιζόμενοι, οι γονείς και οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι λίγες μέρες πριν το τέλος του Οκτώβρη και η Σχολή όχι μόνο δεν έχει ανοίξει, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση για τη λειτουργία της, δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη για τους πρωτοετείς μαθητές, ενώ οι 60 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι απ' το Μάη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε δεσμεύεται για τη συνέχιση λειτουργίας της Σχολής, αλλά εμπαίζει και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τους εργαζόμενους μοιράζοντάς τους... συμπάθεια.

«Η Σχολή συρρικνώνεται επικίνδυνα και κινδυνεύει να κλείσει. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γίνει φέτος προκήρυξη για τους πρωτοετείς μαθητές. Πρόκειται για τη μοναδική επαγγελματική σχολή για ΑμΕΑ στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα, που προσφέρει τη δυνατότητα σε περίπου 200 νέους κάθε χρόνο να εκπαιδευτούν, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν. Τώρα καταδικάζουν αυτούς τους νέους ανθρώπους να είναι φυλακισμένοι στο σπίτι τους», κατήγγειλαν οι καθηγητές. «Παλεύουμε ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή και τώρα βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο. Για τους περισσότερους από μας η Σχολή είναι η μοναδική διέξοδος, αφού ούτως ή άλλως η ζωή μας είναι πολύ δύσκολη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε δουλειά. Τώρα μας κόβεται και αυτή η διέξοδος», υπογράμμισαν οι μαθητές. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση δίνει δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη Σχολή.

«Κλείνουνε σχολές, φτώχεια, ανεργία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Τσουβάλια ευρώ στους τραπεζίτες, τα ειδικά σχολεία κάνατε αποθήκες», φώναξαν οι καταρτιζόμενοι, γονείς, εργαζόμενοι και φορείς που πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Γαλατσίου μπροστά απ' τη Σχολή. Απαίτησαν να δοθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια για να λειτουργήσει πλήρως και άμεσα η Σχολή, την αναβάθμισή της, μαζικές προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, δουλειά για όλους τους απόφοιτους με ευθύνη του κράτους.

Οι καταρτιζόμενοι, γονείς και εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα αγωνιστική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι. Προγραμματίζουν ακόμα αγωνιστική παρέμβαση στην παρέλαση της Αθήνας στις 28 Οκτώβρη και κινητοποίηση στη Βουλή τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη.

ΧΑΝΙΑ
Και πάλι οι μαθητές στους δρόμους

Σήμερα συνεδριάζει το Συντονιστικό

Με τρίτη μαζική κινητοποίηση μέσα στη βδομάδα απάντησαν χτες το πρωί οι μαθητές των Χανίων στα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που θέλει να τη μετατρέψει σε εμπόρευμα.

Οι μαθητές με αποφάσεις των συμβουλίων τους, χτες το πρωί, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και από εκεί με πανό και συνθήματα προχώρησαν σε πορεία στο κέντρο της πόλης, καλώντας το χανιώτικο λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Στα 19 έφτασαν τα σχολεία υπό κατάληψη, οι μαθητές των οποίων απαιτούν άμεση κάλυψη των κενών σε καθηγητές και βιβλία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, «όχι» στον «Καλλικράτη» που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «όχι» στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων κ.ά.

Σήμερα Σάββατο, πρόκειται να συνεδριάσει το Συντονιστικό των μαθητών στα Χανιά, με σκοπό να αποφασίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ