ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Με οδηγό τις λαϊκές ανάγκες

Εχει πλημμυρίσει ο αστικός Τύπος από άρθρα μέσα από τα οποία επιχειρείται να πειστεί ο κόσμος ότι μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Οτι - για παράδειγμα - μπορείς να έχεις επενδύσεις με όρους ασυδοσίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να είσαι και οικολόγος και προστάτης του δημόσιου χρήματος και να μη χάνουν οι εργάτες από τη μείωση μισθών και αύξηση της φορολογίας. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο το πεδίο δόξης είναι λαμπρό για κάθε επίδοξο επί του χάρτου διαχειριστή. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να διεξάγεται στο άπειρο και στο μεταξύ οι καπιταλιστές να συνεχίζουν να κερδίζουν και να κερδίζουν κάνοντας αυτό και μόνο αυτό για το οποίο υπάρχουν: Να εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές και εργατική δύναμη.

Στις συζητήσεις επί χάρτου παρακάμπτεται μόνιμα το κρίσιμο: Ανάπτυξη για ποιόν; Το παρακάμπτουν γιατί γνωρίζουν πως όσο αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών - και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς στον καπιταλισμό - όλα τ' άλλα που λένε είναι μπούρδες.

Βγάζοντας από τη συζήτηση το «ανάπτυξη για ποιον;» μπορούν μετά να κάνουν διάφορες προτάσεις, όπως ότι τα νταμάρια θα τρώνε τα βουνά αλλά ούτε γάτα ούτε ζημιά αφού μετά θα φυτεύουν στο γυμνό από χώμα βράχο την ψευδαίσθηση της αναδάσωσης.

Ετσι και με το δημόσιο χρήμα. Πολύ μελάνι για το πώς οι καπιταλιστικές επενδύσεις θα γίνουν με νόμιμο τρόπο στο τμήμα εκείνο που πληρώνει το κράτος. Οπως δηλαδή έγιναν όλες οι μέχρι τώρα επενδύσεις. Νομιμότατος και ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης. Τους κάνει λιγότερο στυγνούς εκμεταλλευτές η νομιμότητα; Αφού με δικούς τους νόμους είναι νόμιμοι. Τα περί νομιμότητας των επενδύσεων είναι μόνο για να κρύβεται από πίσω ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου και να νομιμοποιείται μια κυβέρνηση του κεφαλαίου ως υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος.

Απαντώντας στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;» από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος παρακάμπτει γρήγορα ό,τι σου προβάλλουν ως μονόδρομο και καταλήγεις εύκολα και καθαρά: Ναι, η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, αλλά αυτές που καθορίζει η ανάγκη των ανθρώπων της. Θέλει νερό καθαρό, θέλει αποχετευτικό στην Αττική, θέλει διαχείριση απορριμάτων, θέλει οδικό δίκτυο, θέλει υποδομές στην επαρχία. Θέλει ιατρεία, νοσοκομεία, θέλει σχολεία, θέλει σπίτια. Και ασφαλώς θέλει βιομηχανική παραγωγή που να αξιοποιεί το βωξίτη, το νικέλιο, το χρώμιο κι ό,τι άλλο περιέχει αυτή η γη.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν περιέχονται ποτέ στο πρόγραμμα μιας κυβέρνησης του κεφαλαίου. Αυτοί όταν μιλάνε για επενδύσεις μιλάνε για γρήγορη εξαγωγή κέρδους από την εργατική δύναμη και τη φύση. Οι επενδύσεις τους είναι θάνατος και για τους εργάτες και για το περιβάλλον. Ακόμα και οι περίφημες «πράσινες» δεν είναι τίποτα άλλο από ενίσχυση μιας μερίδας του κεφαλαίου έναντι άλλης.

Κι έτσι θα είναι τα πράγματα όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η εκμετάλλευση θα είναι ο θεός τους.

Αντίθετα, όσο περισσότερο το λαϊκό κίνημα, πριν απ' όλα το εργατικό, βάζει θέμα αφαίρεσης και της ιδιοκτησίας και της εξουσίας από την αστική τάξη, τόσο περισσότερο ορατός θα είναι και ένας δρόμος ανάπτυξης από και για το λαό.

Η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Υπάρχει - εφαρμόζεται μια πολιτική που στο όνομα των καπιταλιστικών επενδύσεων αξιώνει να πέσουν όλοι στα γόνατα. Και υπάρχει επίσης, διεκδικεί την υπερψήφισή της μια πολιτική που με πυρήνα της το σχέδιο για τη λαϊκή οικονομία, λέει καθαρά ότι η ανάπτυξη του τόπου θα υπάρξει χωρίς τους καπιταλιστές.

Αυτή είναι η αντιπαράθεση. Και γι' αυτό στους εκβιασμούς του «ψηφίζετε την καπιταλιστική ανάπτυξη ή βουλιάζουμε», στις εξευτελιστικές εξαγγελίες «σου πήρα 1.000 σου επιστρέφω 100 και μου χρωστάς την ψήφο σου» πρέπει να δοθεί άμεση απάντηση. Και θα δοθεί τόσο στις 7 όσο και στις 14 Νοέμβρη. Με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ηδη απέναντι στην ηττοπάθεια που σπέρνεται από διάφορους για την επόμενη μέρα, υπάρχουν σοβαρά δείγματα ότι η επομένη των εκλογών μπορεί να είναι μια μέρα που η αστική τάξη θα είναι φοβισμένη. Που η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα έχουν κάνει ένα βήμα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα έχουν δείξει πως ανοίγει ο δρόμος για συνολικότερη ανατροπή των συσχετισμών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ: «Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος έχει την ευθύνη για τις (προσδοκώμενες) επενδύσεις, κατέθεσε χθες νέες τροπολογίες, που επιτρέπουν την ένταξη σ' αυτή τη διαδικασία όλων των πιθανών αποκρατικοποιήσεων που θα θελήσει να κάνει η κυβέρνηση. Με στόχο να είναι δυνατή η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές - για αξιοποίηση - περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων, που κατέχουν είτε το Δημόσιο είτε δημόσιες επιχειρήσεις. Και αυτό θα μπορεί να γίνει ακόμη και με απ' ευθείας αναθέσεις, που θα περιβάλλονται όμως με τον τύπο της διακρατικής συμφωνίας και θα κυρώνονται από τη Βουλή. Η ανάγκη για "γρήγορες" επενδύσεις είναι κατανοητή. Ομως το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να διακρίνεται για τη σαφήνειά του. Να μην υπάρχουν "παράθυρα", που μπορεί να δημιουργούν υπόνοιες. Και η διατύπωση της νέας ρύθμισης, για τη σύνδεση fast track με τις αποκρατικοποιήσεις, που έφερε χθες ο υπουργός, είναι αόριστη. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Αλλά στο βωμό της υπερβολικής συντόμευσης των διαδικασιών δεν πρέπει να θυσιάζονται η διαφάνεια και η προστασία του περιβάλλοντος» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΦΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: «Η Ευρώπη φαίνεται ότι αποτελείται από "πολλές Ελλάδες"! (...) Γρήγορα σταμάτησε η κρατική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και οι κυβερνήσεις ακολούθησαν την πεπατημένη των περιοριστικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών και ελλειμμάτων. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι τη "ζημιά" θα την "πληρώσει" σχεδόν μονομερώς ο απλός κόσμος (...) Η συνταγή είναι ακραία, κοινωνικά άδικη. Οι Γάλλοι έχουν ξεσηκωθεί. Στη Βρετανία η κυβέρνηση Κάμερον παρουσίασε ένα περιοριστικό πρόγραμμα που μπροστά του το δικό μας μοιάζει σαν... "ασπιρίνη"! Η Ιρλανδία μαστίζεται από την κρίση, παρά τα εξυγιαντικά μέτρα που πήρε. Τα πράγματα χειροτερεύουν στην Πορτογαλία, την Ισπανία κ.λπ. Δυστυχώς σ' ένα στενά αλληλεξαρτώμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και ειδικά στην Ευρωζώνη, αυτοτελείς εθνικοί δρόμοι δεν υπάρχουν. Και όποιος τολμήσει να το επιχειρήσει, ρισκάρει να βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ πιο επικίνδυνες συνέπειες...» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ανεργία στέλνει τους νέους στον στρατό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόβονται επιδόματα από τον Νοέμβριο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΕ: Αυστηρή λιτότητα ή κυρώσεις

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ στις μεγάλες μάχες της Αττικής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΣΓΟΥΡΟΥ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Λάστιχο» οι μισθοί και τα ωράρια εργασίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΖΟΥΓΚΛΑ η αγορά εργασίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σύγκρουση για τις τιμές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ μπροστά στον πανικό της εκλογικής συντριβής

Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτακτο βοήθημα φέρνουν οι εκλογές

ΤΑ ΝΕΑ: Επίδομα ανάσα 100-300 ευρώ

Η ΑΥΓΗ: Πρασινογυαλούροι

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κάτω το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πάνω το ΚΚΕ και οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το Κόμμα στις εκλογές του Νοέμβρη. Αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να αλλάξει το κλίμα, να βοηθήσει το λαό να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί.

***

Θα εμποδίσει την κυβέρνηση και θα τη δυσκολέψει στα σχέδιά της αμέσως μετά τις εκλογές να προωθήσει τα προαποφασισμένα μέτρα που έχουν ανάγκη οι μεγαλοεπιχειρήσεις, για να κερδοφορήσουν πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών - λαϊκών δικαιωμάτων.

***

Θα φέρει τη λαϊκή ψήφο στο ύψος της αναγκαιότητας ανόδου του λαϊκού κινήματος αντιστοιχίζοντας την αντεπίθεση στην επίθεση που πυροδότησαν τα βάρβαρα, ταξικά μέτρα.

***

Θα δείξει στην κυβέρνηση ότι οι ελιγμοί και η κοροϊδία, στην προσπάθειά της την τελευταία ώρα να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, πέφτουν στο κενό. Θα ακυρώσει και στο μέλλον κάθε απόπειρα να ξεγελάσει το λαό με προκλητικές εξαγγελίες, όπως αυτές που έκανε χτες ο πρωθυπουργός, μοιράζοντας χάντρες σε συνταξιούχους και άνεργους, όταν με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει γυρίσει τους όρους ζωής τους δεκαετίες πίσω.

***

Θα τραβήξει από τη ΝΔ το όψιμο αντιμνημονιακό της προσωπείο και θα τη βάλει εκεί που πραγματικά ανήκει: Δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, σαν δύναμη συμπληρωματική στην υπηρέτηση της αντιλαϊκής στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων, η οποία προωθείται με μέτρα και νόμους εντός και εκτός του μνημονίου με την τρόικα.

***

Θα δώσει ώθηση στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, προϋπόθεση αναγκαία για να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, με στόχο την αναμέτρηση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και τους φορείς της. Θα αποτελέσει ψήφο υπέρ του άλλου δρόμου ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο λαός.

(τα αποσπάσματα από το χτεσινό κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ