ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΠΑΦΙΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Ξεσκέπασε τη χρόνια κοροϊδία και την οικονομική αφαίμαξη

Σε ημερίδα που έστησαν όσοι σέρνουν για χρόνια τους συμβασιούχους στα δικαστήρια να «βρουν το δίκιο τους» μίλησε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την υποκρισία των «υπερασπιστών» των συμβασιούχων, που για χρόνια τους εμπαίζουν πολιτικά και τους σέρνουν στα δικαστήρια να «βρουν το δίκιο τους», χάλασε χτες το απόγευμα ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε παρέμβαση στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συμβασιούχων με θέμα «Οι συμβασιούχοι και το Σύνταγμα στην εποχή του μνημονίου», ξεσκεπάζοντας την κοροϊδία (βλ. και 2ο θέμα σελίδας) που έχει οδηγήσει στην επί χρόνια πολιτική και εργασιακή ομηρία και στην οικονομική αφαίμαξη χιλιάδων συμβασιούχων.

Οπως αποκαλύφθηκε και χτες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός από το ΚΚΕ στέκονται απέναντι από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα: Κανείς από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων δεν υποστήριξε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αποθρασυμένοι οι εχθροί των συμβασιούχων

Ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής, Βασίλης Κικίλιας, αφού υπερθεμάτισε σχετικά με το πόσο ...νέος είναι και άρα (σ.σ. κατά την εκτίμησή του) ταυτίζεται με τους νέους, μίλησε για μοριοδότηση των συμβασιούχων στον ΑΣΕΠ, προκαλώντας την αγανάκτηση κάποιων, που φώναξαν από το ακροατήριο, ότι «μας έχουν ήδη μοριοδοτήσει, δεν έγινε τίποτα». Πράγματι, χιλιάδες επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ έχουν μείνει αδιόριστοι. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο φθινόπωρο είχε ταχθεί υπέρ της μοριοδότησης των εργαζομένων με stage αντί για τη μονιμοποίησή τους.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα τόσο από τον Αλέξη Μητρόπουλο, υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και από τον Χρήστο Κουρούση, πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και κυβερνητικό στέλεχος επί ΝΔ, και νυν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη με το συνδυασμό του τρίτου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, Γιάννη Δημαρά. Αυτό που ισχυρίστηκαν οι υποψήφιοι που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, είναι ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εν ολίγοις τάχθηκαν υπέρ τόσο του ατέρμονου δικαστικού αγώνα, όσο και του ΠΔ της ΝΔ, που βάζει απαγορευτικές προϋποθέσεις στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων.

Μάλιστα, ο Αλ. Μητρόπουλος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της παρέμβασής του έπλεξε το εγκώμιο των καθηγητών πανεπιστημίου που έχουν αναλάβει να πείσουν τους συμβασιούχους ότι το Σύνταγμα και η ΕΕ απαγορεύουν την ύπαρξη ελαστικών μορφών εργασίας! Αυτό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων, που φώναξαν: «Κι οι καθηγητές συμβασιούχοι είναι;». Πληρωμένη απάντηση έδωσε και κάποιος συμβασιούχος από το ακροατήριο στον δήμαρχο Αιγάλεω (ΝΔ) και πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, Δ. Καλογερόπουλο, ο οποίος εμφανιζόταν φίλος των συμβασιούχων: «Ναι, αλλά σε καμία κινητοποίηση δε σε είδαμε!».

Τι φοβήθηκαν;

Χτες αποκαλύφθηκε και κάτι ακόμη. Ο φόβος των διοργανωτών να μη συνδυαστεί η πείρα των συμβασιούχων με την πρόταση και τις μορφές πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, ενώ είχε προγραμματιστεί στην ημερίδα να παρέμβει εκ μέρους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ο Γιώργος Πέρρος, τελικά μετά από παρέμβαση του δικηγόρου - εργατολόγου Χρ. Νικολιτσόπουλου στους κύριους ομιλητές, τους καθηγητές πανεπιστημίου, δε του δόθηκε ο λόγος. Τι φοβήθηκαν οι διοργανωτές; Μήπως η παρέμβαση του ταξικού εργατικού κινήματος είναι «παράταιρη» με το κλίμα της ημερίδας; Ο λόγος δόθηκε, για παράδειγμα, στον Δ. Βερβεσό, γγ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αλλά και στον Γ. Δημόπουλο, αντιδήμαρχο Δήμου Αθηναίων. Είναι γνωστή η εμπάθεια του Χρ. Νικολιτσόπουλου απέναντι στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, αλλά μήπως επιπλέον ανησύχησε ο εργατολόγος ότι μπορεί να χάσει πελατεία;...

Μην ανέχεστε να σας κοροϊδεύουν!

«Το ΚΚΕ πάντα υποστήριζε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και τα άλλα κόμματα μας κοροϊδεύουν γι' αυτή μας τη θέση!», υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο Θ. Παφίλης. «Εχουμε καταθέσει δύο σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή, επί ΠΑΣΟΚ κι επί ΝΔ. Την ψηφίσαμε μόνο εμείς. Την καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ - και ο Δημαράς που το παίζει υπερασπιστής των συμβασιούχων - και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε υπερβολική. Τα συμπεράσματα, δικά σας».

«Θέτουμε το εξής ερώτημα, να το σκεφτείτε: Γιατί, ενώ ο παραγόμενος πλούτος, η επιστήμη, η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τρομαχτικά επίπεδα καλείστε να ζήσετε χειρότερα από τους γονείς σας, και τα παιδιά σας χειρότερα από σας; Γιατί γυρίζουμε 100 χρόνια πίσω, ενώ κάποιοι, λίγοι πάνε μπροστά; Είναι ένα ερώτημα που αναγκαστικά θέτει η ζωή και θα κληθείτε αργά ή γρήγορα να το απαντήσετε. Εμείς έχουμε σαν αφετηρία ότι η δουλειά είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία και ότι η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει την εξάλειψη της ανεργίας, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και καλύτερο βιοτικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Εμείς δε θα σας πούμε ψέματα ότι οι συμβασιούχοι, οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Δε θα σας πούμε, όπως έλεγε ο Αλ. Αλαβάνος, ότι η ΕΕ θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να σας μονιμοποιήσει, γιατί αυτές οι σχέσεις εργασίας επικρατούν σε όλη την ΕΕ κι επιπλέον το Κόμμα μας έχει κάνει σχετική Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και η απάντηση που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αποκαλύπτει αυτό».

«Σας το λέμε καθαρά», είπε τέλος. «Αν εκλεγούμε στην Περιφέρεια θα απειθαρχήσουμε, θα επιβάλουμε μαζί με σας τη μονιμοποίησή σας, όπως έκανε ο κομμουνιστής δήμαρχος της Κοκκινιάς».

Στόχος ο εγκλωβισμός των εργαζομένων και των αγώνων τους

Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις όσων παρέλασαν στη χτεσινή ημερίδα

Για να αθωώσουν την πολιτική που κρατά τους συμβασιούχους σε εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια έκαναν ουρά, στη χτεσινή ημερίδα, «επίσημοι» και ανεπίσημοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και «συν-εταίρων» τους.

Ο Β. Κικίλιας απηύθυνε πρόσκληση στους εκάστοτε κυβερνώντες να μην κοροϊδεύουν τους συμβασιούχους κάνοντας ακριβώς αυτό την ίδια ώρα όταν πρότεινε τη χιλιοπαιγμένη κοροϊδία «μοριοδότησης της εργασιακής εμπειρίας», που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο Αλ. Μητρόπουλος και ο Χρήστος Κουρούσης εμφανίστηκαν υπέρμαχοι των συμβασιούχων αλλά με τον όρο ότι αυτοί καλύπτουν τις «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τις ανάγκες δηλαδή που έχει το αστικό κράτος για να υπηρετεί καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακόμα ο Αλ. Μητρόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να παίξει για άλλη μια φορά το «αντιμνημονιακό» χαρτί εμφανίζοντας το μνημόνιο ως τη μόνη αιτία συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σαν να μην εφαρμόστηκαν πριν από το μνημόνιο αντεργατικές πολιτικές και σαν να μην είχαν σχεδιαστεί εδώ και χρόνια τα όσα εφαρμόζονται σήμερα μέσω του μνημονίου. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε τους δανειστές που καταστρέφουν και διαλύουν το κοινωνικό κράτος, «που επιβάλλουν τη σύνθλιψη των μισθών, τη σύνθλιψη των συντάξεων και κυρίως δημιουργούν θέσεις ανεργίας και καταστρέφουν θέσεις απασχόλησης».

Στην ημερίδα κύριοι ομιλητές ήταν ο Κ. Μπέης και ο Γ. Κασιμάτης, ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου της νομικής επιστήμης, ο Α. Καζάκος, επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, και ο Γ. Σχοινιωτάκης, επίτιμος γενικός επίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τη νομική πλευρά του ζητήματος της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημ. Τραυλός. Οι περισσότεροι από αυτούς αποδέχθηκαν ότι το πρόβλημα είναι πριν απ' όλα πολιτικό, ωστόσο συνέχισαν να καλλιεργούν αυταπάτες. Θεωρώντας ως μη ανατρέψιμο το καπιταλιστικό σύστημα αναγκάζονται να προσμένουν «λύσεις» από τη Δικαιοσύνη, που όμως - με βάση και τα δικά τους λεγόμενα - είναι συνυφασμένη με την πολιτική εξουσία και συνεπώς την κυρίαρχη αστική τάξη.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του καθηγητή Κ. Μπέη, που στην τοποθέτησή του απέφυγε κάθε αναφορά στις αιτίες των προβλημάτων και αρκέστηκε στην απλή καταγραφή τους. Μίλησε για «παθογένειες» της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης και διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους, προσπερνώντας βέβαια το ποιοι και πώς οδηγούν σε τέτοιες «παθογένειες», αλλά και πώς ωφελούνται.

Οι προσπάθειες παραπλάνησης των εργαζομένων ήταν απανωτές. Χαρακτηριστικά, συμβασιούχος που άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας εκ μέρους του Συντονιστικού - δεν ανέφερε πώς λέγεται - χαρακτήρισε τον δήμαρχο Αθήνας, Ν. Κακλαμάνη, «αγωνιστή» και ισχυρίστηκε ότι στέκεται στο πλευρό των συμβασιούχων. Προφανώς αγνοεί ότι στο Δήμο Αθήνας εργάζονται χιλιάδες όμηροι συμβασιούχοι εδώ και χρόνια, οι οποίοι όταν τολμούν να αγωνιστούν σέρνονται στα δικαστήρια από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως έγινε στα τέλη του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον «αγωνιστή» δήμαρχο της ΝΔ..!

Μήπως μας δουλεύει ο νέος;

Ο Βασίλης Κικίλιας ισχυρίστηκε χτες ότι επειδή είναι νέος, κατανοεί κι εκφράζει τις ανάγκες των ανθρώπων της γενιάς του.

Ερώτηση 1η: Ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής εννοεί ότι τα προβλήματα των συμβασιούχων, των νέων ανέργων, των νέων ζευγαριών κλπ. οφείλονται στο «χάσμα γενεών» με τους κυβερνώντες;

Ερώτηση 2η: Αν οι νέοι πολιτικοί καταλαβαίνουν τους νέους εργαζόμενους και δεν είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης, γιατί οι συμβασιούχοι στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων, όπου ήταν πρόεδρος ο Β. Κικίλιας, υπογράφουν στη σύμβασή τους ότι δε δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα;

Ερώτηση 3η: Γιατί ο Β. Κικίλιας ισχυρίστηκε στην ίδια ημερίδα ότι «πονάει» - ως νέος άνθρωπος πάντα - τους 408 συμβασιούχους του ΟΝΑ, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί ...εκεί τους βρήκε! Δεν τους προσέλαβε αυτός, είπε...

Ερώτηση 4η: Αφού, τέλος πάντων, υπερασπίζεται με έναν ιδιότυπο τρόπο τις διεκδικήσεις των (νέων) συμβασιούχων, γιατί δήλωσε πως «όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διαδήλωση, άλλο τόσο είναι δικαίωμα του πολίτη να πηγαίνει στη δουλειά του χωρίς προβλήματα»; Δηλαδή, όταν διαδηλώνουν οι συμβασιούχοι, ο Β. Κικίλιας ανησυχεί για ...το μποτιλιάρισμα;

Ερώτηση 5η: Μήπως μας δουλεύει με την ξεπερασμένη, πλέον, «καραμέλα» περί νέων και άφθαρτων προσώπων;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ