ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των νέων κομμουνιστών

Αντικομμουνιστές επιχειρούν να στείλουν στα δικαστήρια την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, γιατί αντιδρά στην παραχάραξη της Ιστορίας στην «υπόθεση Κατίν»

Από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στην χώρα μας το 2008
Από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στην χώρα μας το 2008
Μπροστά σε μια νέα αντικομμουνιστική επίθεση βρίσκεται αντιμέτωπη η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, όπως ενημερώνει η ίδια η οργάνωση μετά από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που έκαναν εναντίον της τρεις γνωστοί αντικομμουνιστές πολιτικοί τον Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, στη Δημοτική Εισαγγελία της Πράγας υποβλήθηκε το αίτημα να αρχίσει δικαστική εξέταση, με βάση τον αντικομμουνιστικό ποινικό κώδικα της χώρας και το άρθρο 405 περί «άρνησης, αμφισβήτησης, συμφωνίας και δικαιολόγησης γενοκτονίας», με πρόσχημα την αρθρογραφία στην ιστοσελίδα της ΚΕΝ που αποκάλυπτε το πώς στήθηκε η γκαιμπελικής έμπνευσης κατασκευή της δολοφονίας των Πολωνών, που αποδόθηκε στην τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ με επικεφαλής τον Ιωσήφ Στάλιν (έγκλημα που έγινε όπως απόδειξαν πολλά στοιχεία και ιατροδικαστική έρευνα, το 1940 από τους Ναζί και όχι το 1941 από τους Σοβιετικούς).

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε απαγορευτεί η δράση της ΚΕΝ τον Οκτώβρη 2006, γιατί στο πρόγραμμα της Οργάνωσης δηλωνόταν ανοιχτά ότι παλεύει για την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το σοσιαλισμό (τελικά αυτή η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών πάρθηκε πίσω τον Γενάρη του 2010, ενώ είχε προηγηθεί μεγάλη διεθνής καμπάνια ενάντια την απαγόρευση της ΚΕΝ, όπου και η ΚΝΕ πήρε ενεργά μέρος).

Ενοχλεί η υπεράσπιση του σοσιαλισμού

Τώρα, επιχειρείται και πάλι να μπουν εμπόδια στη δράση της, γιατί αντιπαλεύει ανοιχτά την παραχάραξη της Ιστορίας, την εξίσωση του φασισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος (ODS) Γίρζι Ομπερφάσλερ, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Στανισλάβ Νοβότνι και ο φωτογράφος Αντονίν Κρατοχβίλ αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη θέση των νέων κομμουνιστών. Συγκεκριμένα, ο κώδικας αυτός προβλέπει: «Οποιος αρνείται, αμφισβητεί και συμφωνεί ή δικαιολογεί ή προσπαθεί να δικαιολογήσει ναζιστικές, κομμουνιστικές ή άλλες γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από του Ναζί ή τους κομμουνιστές θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών έως 3 χρόνων». Ετσι ζητούν να προχωρήσει η δικαστικοαστυνομική έρευνα και να διωχθούν οι νέοι κομμουνιστές.

Οπως σημειώνει η ΚΕΝ «αυτό όπως και άλλα νομοθετήματα είναι χαρακτηριστική έκφραση της κλιμάκωσης του αντικομμουνισμού στην Τσεχία».

Και συνεχίζει: «Συμβάλλαμε και θα συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στο διεθνή αγώνα ενάντια στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα που χρησιμοποιεί πλαστά και παραποιημένα στοιχεία ως δήθεν "αποδείξεις", συνεχίζοντας την κατασκευή που έστησαν οι Ναζί, για να ενοχοποιήσουν την Σοβιετική Ενωση για την δολοφονία των Πολωνών στο Κατίν. Οι αντικομμουνιστές και αντισοβιετικοί, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γερμανικό Ναζισμό έχουν εντατικοποιήσει την προπαγάνδα τους ιδιαίτερα με τη συντριβή του πολωνικού αεροσκάφους κοντά στο Μίνσκ».

Και η ΚΕΝ καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Η ΚΕΝ είναι η μόνη Οργάνωση στην Τσεχία που άνοιξε τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει για τη δημοσίευση των πραγματικών ντοκουμέντων, των στοιχείων και των μαρτυριών για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας ενάντια στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα με την υπόθεση του Κατίν. Θα αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αστυνομική δικαστική έρευνα, την προσπάθεια φίμωσής της με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιμεταναστευτικά κηρύγματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«To πολυπολιτισμικό μοντέλο της Γερμανίας έχει αποτύχει», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε συγκέντρωση της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας (Junge Union) στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο, το Σάββατο. Πρόκειται για μια δήλωση που συνιστά ουσιαστικά επίσημη θέση, συμπληρώνει τις δηλώσεις αντιμεταναστευτικού περιεχομένου και άλλων πολιτικών αξιωματούχων, αλλά και οικονομικών παραγόντων και έρχεται σε μια στιγμή, όπου η κρίση και η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις αποδοχές των εργαζομένων τροφοδοτεί την άνοδο ενός ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού και αντιισλαμικού κινήματος.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την ομιλία της εξέφρασε την άποψη ότι δεν αρκεί να στηρίζει η Πολιτεία τους μετανάστες, αλλά θα πρέπει και να προβάλει απαιτήσεις προς αυτούς, όπως το να μιλούν γερμανικά. «Και ακριβώς η τελευταία αυτή επιταγή δε διατυπώθηκε τόσο έντονα όσο έπρεπε», επισήμανε η καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι «η Γερμανία παραμένει μια χώρα ανοικτή στον κόσμο»... ωστόσο: «Δε χρειαζόμαστε μια μετανάστευση που βαρύνει το κοινωνικό μας σύστημα»... «η χώρα χρειάζεται ξένους με εξειδικευμένες γνώσεις παρότι καταρτίζει Γερμανούς ανέργους».

Μερικές ώρες πριν, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ είχε φροντίσει να στείλει το δικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι «εμείς τα χριστιανικά κόμματα τασσόμαστε υπέρ της γερμανικής κυρίαρχης κουλτούρας (Deutsche Leitkultur) και κατά του πολυπολιτισμικού μοντέλου. Το πολυπολιτισμικό μοντέλο είναι νεκρό», τόνισε ο Ζεεχόφερ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Χανς Χέινριχ Ντρίφτμαν με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι «η γερμανική οικονομία στερείται σχεδόν 400.000 μηχανικών και ανθρώπινου δυναμικού με επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης». «Αυτό μας κοστίζει 1% της ανάπτυξης», πρόσθεσε και συνηγόρησε υπέρ «μιας μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση». Λίγο καιρό πριν, το στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Τίλο Σάρατσιν είχε εκδώσει βιβλίο, στο οποίο κατηγορούσε τους Μουσουλμάνους για την κατάπτωση της χώρας, άποψη που βρήκε ευήκοα ώτα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ πραγματοποιεί από χτες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο συγκεκριμένος πολιτικός, έχει «άλλη προσέγγιση» ως αναφορά τους μετανάστες και ειδικά τους μουσουλμάνους, καθώς τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης, προφανώς γιατί βλέπει ότι έτσι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ - ΗΠΑ
Επί «ποδός πολέμου» εν αναμονή νέων αποκαλύψεων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου βρίσκεται το Πεντάγωνο, καθώς αναμένεται η διαρροή 400 χιλιάδων εγγράφων στην ιστοσελίδα του Wikileaks για τα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΗΠΑ. Αυτή τη φορά η ιστοσελίδα θα διαρρεύσει έγγραφα που αφορούν τον πόλεμο του Ιράκ και ήδη το Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή για τη σύσταση ομάδας 120 ατόμων για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο και επίσης επανεξετάζει τους φακέλους για τον πόλεμο στο Ιράκ, προκειμένου να διαπιστώσει πιθανές συνέπειες από τη διαρροή.

Αναμένεται ότι η μαζική αυτή διαρροή απόρρητων εγγράφων θα είναι ασύγκριτα σοβαρότερη από την προηγούμενη διαρροή από την Wikileaks των 77 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων απ' τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο, μία διαρροή για την οποία υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή μεν για τη θηριωδία των Αμερικανών, αλλά δεν «έκανε πραγματικά ζημιά» σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς. Κατά τον Γκέιτς, οι διαρροές του Wikileaks έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των Αφγανών που βοηθούν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ωστόσο δεν έχουν θέσει σε κίνδυνο αμερικανικές πηγές ή πρακτικές συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών. Πάντως, στην επιστολή που εστάλη από τον Γκέιτς στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Καρλ Λέβιν - που διέρρευσε τόσο στην εφημερίδα New York Times, όσο και στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN- αναφέρεται ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να «πλήξουν σημαντικά» τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ τα έγγραφα που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν τις μάχες που διεξάγονται στο Ιράκ, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν «σημαντικό πλήγμα». Η δημοσιοποίησή τους είναι άγνωστο πότε θα γίνει. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ότι δε γνωρίζει επακριβώς, ωστόσο εκτιμά ότι αυτό αναμένεται μέχρι σήμερα. Αλλες πηγές αναμένουν το Wikileaks να διαρρεύσει τις ευαίσθητες πληροφορίες αργότερα μέσα στο μήνα. Πάντως, η ιστοσελίδα είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας «για εργασίες συντήρησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ