Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10809

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αφοσιωμένος με πάθος στη μουσική

Μισός αιώνας συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από το θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου (2/11/1960), του σπουδαίου, αφοσιωμένου, εμπνευσμένου μαέστρου, που έζησε απόλυτα δοσμένος στη μουσική, την οποία υπηρέτησε εξαντλητικά και μέχρι τέλους με απίστευτο πάθος, διευθύνοντας πάνω από δύο χιλιάδες συναυλίες, τις περισσότερες χωρίς χρήση μπαγκέτας...

«Ο πρωταρχικός σκοπός σε μια συναυλία δεν είναι η τελειότητα στην εκτέλεση, αλλά η επικοινωνία», έλεγε προσθέτοντας πως «η ερμηνεία είναι έργο ομαδικό, είναι σύμπνοια, δεν είναι έργο σκλάβων στην μπαγκέτα του μαέστρου».

Το FBI είχε ανοίξει φάκελο για τον μαέστρο, ο οποίος συχνά αναφερόταν με θερμά σχόλια στα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης και στον αγώνα της ν' ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο των λαών της. Το 1934, ο Δ. Μητρόπουλος, μετά απο επίσκεψη στη νεαρή τότε ΕΣΣΔ, καλεσμένος των Σοβιετικών μουσικών οργανώσεων, έλεγε σε συνέντευξή του: «Αν θα με ρωτήσετε πού θα προτιμούσα να εργάζομαι σαν καλλιτέχνης μουσικός, σας λέω απερίφραστα: Χίλιες φορές στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ομαδικής καλλιτεχνικής ανόδου ενός λαού που θεωρούνταν ίσαμε προχθές μισοπολιτισμένος και κατάλληλος μόνο για βούρδουλα (...) οι εξαιρετικές εντυπώσεις που απεκόμισα είναι η αληθινή πραγματικότητα».



Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Αλήθειες και ψέματα

Πλαστογράφοι της Ιστορίας από κοινού με το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, επιχειρούν να εξομοιώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι τον Στάλιν με τον Χίτλερ. Η ΕΡΤ πρόβαλε ένα αντικομμουνιστικό, βρώμικο κατασκεύσμα από αυτά που σκαρώνουν στα υπόγεια της CIA, του BBC και των κάθε είδους άντρων της παραπληροφόρησης.

Η Ιστορία είναι τελείως διαφορετική. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» το επιβεβαιώνουν.


ΣΕΛ.  11   -   14
ΘΕΑΤΡΟ
Πλήθος οι παιδικές παραστάσεις

ΣΕΛ.  4
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ
Θυσία στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων

ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οι βιολογικές αιτίες της γήρανσης

ΣΕΛ.  10
ΚΑΤΑΡ - ΟΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ «ΚΡΙΣΤΙΣ»
Οι «πολιτιστικές» διαδρομές των «πετροδόλαρων»

ΣΕΛ.  6
Ποιους βολεύει η δράση εθνικιστών και ακροδεξιών εντός και εκτός γηπέδων;

ΣΕΛ.  8   -   9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ