ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οδυνηρές περικοπές και ένταση της χειραγώγησης

Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση απεργώντας μαζικά την Πέμπτη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στην Ηπειρο
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στην Ηπειρο
Να δώσουν απάντηση στο νέο μισθολόγιο των περικοπών και της χειραγώγησης καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 7 Οκτώβρη. Οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση προωθεί συρρίκνωση των βασικών μισθών, πλήρη εξατομίκευση του τελικού μισθού, σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και προσαρμογή της δομής και της λειτουργίας του Δημοσίου και κατ' επέκταση των υπαλλήλων του στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η παράταξη της ΤΑΔΗΣΥ με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Και από την χτεσινή συνάντηση που έκανε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση επείγεται να προωθήσει το νέο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο για να υλοποιήσει μέσα από αυτό την επιταγή του μνημονίου για μείωση κατά 2,7 δισ. ευρώ του κονδυλίου των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και να χειραγωγήσει τους δημόσιους υπαλλήλους.

Είναι φανερό ότι το μισθολόγιο αυτό όχι μόνο θα μειώνει παραπέρα και δραστικά όλους τους μισθούς, αλλά και με τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα που θα προβλέπει, αναδείχνεται ως κύριος μοχλός χειραγώγησης και πειθαναγκασμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, έτσι ώστε ο δημόσιος υπάλληλος, εκβιαστικά να γίνεται πειθήνιο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού και να δουλεύει απαρέγκλιτα στην υλοποίηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Οχι στο διάλογο - απάτη

Συνένοχοι για αυτή την κατάσταση είναι και η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, που διαχρονικά συναίνεσε και συνέπραξε στις κυβερνητικές πολιτικές και τώρα ξανά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, συμμετέχοντας στο διάλογο - απάτη για το νέο μισθολόγιο.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να καταδικάσουν έμπρακτα τους νέους αντιμισθολογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και να παραμερίσουν και τη συνένοχη συναινετική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 7 Οκτώβρη. Μέσα από αυτόν τον αγώνα να διεκδικήσουν μισθούς αντίστοιχους με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε το κράτος να μετατραπεί από όργανο του κεφαλαίου σε λαϊκό όργανο».

Αβάντα από το ΛΑ.Ο.Σ

Συμπαραστάτης για άλλη μια φορά έσπευσε ο ΛΑ.Ο.Σ, ο εκπρόσωπος του οποίου Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Αλλη μια ξεκάθαρη θέση του ΛΑ.Ο.Σ. φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση: Αυτή του Ενιαίου Μισθολογίου. Αρκεί να μην την παραποιήσουν όπως έκαναν με την πρότασή μας για τους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς και με εκείνη για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων».

Μπροστά στον ορυμαγδό αυτό, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ στην κυβερνητική πρόταση για διάλογο δήλωσε έτοιμη να κάνει διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ περιορίζεται στο θέμα των μισθών, υποβαθμίζοντας τον αντιδραστικό ρόλο που επιφυλάσσει για το Δημόσιο η κυβέρνηση.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Υπονομεύει τις αγωνιστικές διαθέσεις στον κλάδο

Υπερψήφισε την εφαρμογή της οδηγίας 72/2009 που προλειαίνει το έδαφος για την παράδοση της ηλεκτρενέργειας στα μονοπώλια

Ετοιμη να στηρίξει τα αντιλαϊκά σχέδια για παράδοση της Ενέργειας στα μονοπώλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, όπως φάνηκε και στη προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ).

Ετσι, στη συνεδρίαση που έγινε με θέμα το διαχωρισμό του δικτύου διανομής από το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, η πλειοψηφία της ΕΕ υπερψήφισε την εφαρμογή της Οδηγίας 72/2009 της Ευρωπαϊκής Ενωσης την οποία επικαλείται και η κυβέρνηση για να σαλαμοποιήσει το πλήρες ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ετσι, στην γκιλοτίνα μπαίνουν άμεσα τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων που αναμένεται να περάσουν στις εταιρείες που θα αναλάβουν εργολαβικά τέτοιες εργασίες. Ταυτόχρονα, ο διαχωρισμός του δικτύου διανομής από το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ίδια την εξυπηρέτηση των λαϊκών νοικοκυριών (χαρακτηριστικά είναι όσα είχαν γίνει πριν χρόνια στην Καλιφόρνια). Απέναντι στις ραγδαίες αυτές αντεργατικές και αντιλαϊκές εξελίξεις, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ βάζει πλάτη, αποκαλύπτοντας ότι οι διακηρύξεις στελεχών της που πριν βδομάδες δήλωναν ότι «θα ματώσουμε» προμηνύοντας - τάχα - δυναμικούς αγώνες δεν ήταν παρά ανέξοδοι λεονταρισμοί και ωμή κοροϊδία των εργαζομένων!

Υπέρ της εφαρμογής της οδηγίας υπερψήφισαν τα 27 από τα 33 μέλη της ΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΑΔ που είναι η παράταξη που στηρίζουν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Το επιχείρημά τους ήταν πως η Οδηγία της ΕΕ είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να παρακαμφθεί! Ενδεικτικό κι αυτό της «αποφασιστικότητάς» τους να παλέψουν ενάντια σε όσους υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) καταψήφισαν την εφαρμογή της και πρόβαλαν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αγώνα με αιτήματα αντίστοιχα των λαϊκών αναγκών. Η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» πήρε τις ψήφους των τριών εκπροσώπων της και μία ακόμη. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δε θα κάτσουν να βλέπουν πώς η ηγεσία θα περνά το σκοινί στο λαιμό των εργαζομένων που θα κρεμαστούν...

Σύσκεψη για συγκρότηση ΠΑΜΕ στην Ενέργεια

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αποκτά ειδική σημασία το κάλεσμα κοινής δράσης που απευθύνουν σε όλους τους εργαζόμενους στην Ενέργεια (ηλ. ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.) ταξικά κλαδικά συνδικάτα και εκλεγμένοι συνδικαλιστές στο χώρο, καλώντας σε σύσκεψη την Κυριακή, 10 Οκτώβρη, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με στόχο τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στην Ενέργεια.

«Ηρθε η ώρα - σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα - να ταρακουνήσουμε τα νερά και να λάβουμε τις ευθύνες μας. Μπορεί να μην συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, αλλά έχετε τη διάθεση να βρούμε τους δρόμους της κοινής δράσης να αποκρούσουμε την επίθεση, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, να δώσουμε δύναμη και προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα με βάση τα ταξικά μας συμφέροντα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στους αγώνες με όλο το εργατικό κίνημα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης».

Γιατί, όπως σημειώνεται, «η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ, στα Πετρέλαια, και το Φ-Α δεν πάει άλλο. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν σε αυτές τις Ομοσπονδίες και στα δεκάδες συντεχνιακά σωματεία, ακολουθώντας τα χνάρια των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν και δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, με την πολιτική που έχει σαν θεό της την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Δεν μπορείτε να ελπίζετε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες, ούτε πρέπει να ξεγελαστεί κανείς από το αγωνιστικό προσωπείο που δείχνουν. Η διέξοδος βρίσκεται στην αλλαγή των συσχετισμών και στον ταξικό προσανατολισμό».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σαρωτικές και αντιδραστικές αλλαγές

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων:

«Οπως όλοι οι εργαζόμενοι έτσι και αυτοί στο Δημόσιο Τομέα πλήρωσαν ακριβά τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης για να στηριχθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα, στο όνομα του εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους, θα πληρώσουν και νέο πιο βαρύ τίμημα με τις σαρωτικές, αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο.

Η επίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται. Στο στόχαστρό της είναι όλοι οι εργαζόμενοι είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται ενιαία αποφασιστική λαϊκή απάντηση με την πάλη και την ψήφο, για να ανακοπεί και να ανατραπεί τελικά η αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ