ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Απάνθρωπη αντιλαϊκή επέλαση

Νέα πακέτα σε ειδικούς και άλλους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Καρατόμηση μισθών, κάθε είδους δαπανών κ.ά. Για το θεαθήναι καταθέτουν το προσχέδιο στη Βουλή

Συνθήκες μαζικής φτώχειας για το λαό και νέα προκλητικά προνόμια για τις μερίδες του πλούτου φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο κρατικό προϋπολογισμό (έτους 2011), προσχέδιο του οποίου μόνο για το θεαθήναι αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τρέφουν καμιά απολύτως αυταπάτη. Με βάση και το αναβαθμισμένο νομικό οπλοστάσιο που προωθούν, η Βουλή, ακόμη και σε περίπτωση συγκυριακής πλειοψηφίας, «διαρροών» κ.ο.κ., δεν έχει το «δικαίωμα» να αλλάξει τα βασικά μεγέθη (φοροέσοδα - δαπάνες), παρά μόνο τάχα να «αποφασίσει» αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που έχουν χαράξει η κυβέρνηση με την τρόικα και την πλουτοκρατία. Το μπαράζ της αντιλαϊκής πολιτικής έχει ακόμη πολύ δρόμο να διατρέξει. Αλλωστε, ο τελικός προϋπολογισμός για το 2011 αναμένεται να κατατεθεί μετά τις περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη...

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις τους ήδη έχουν οριστικοποιηθεί και αφορούν στα παρακάτω:

  • Η πρόσθετη αντιλαϊκή σούμα για το 2011, δηλαδή από τα νέα πακέτα που θα ξεδιπλώσουν για το 2011, έχει για αφετηρία τα 7 δισ. ευρώ. Για το 2011 η «συμβολή» των μέτρων που ήδη ισχύουν από φέτος (δύο στη σειρά ανατιμήσεις ΦΠΑ, ειδικοί φόροι, μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.ο.κ.) φτάνει σε 2,5 δισ. ευρώ. Για λόγους συγκρισιμότητας να σημειωθεί ότι τα νέα πακέτα του 2011 θα είναι σχεδόν τριπλάσια σε ένταση από αυτά που άφησαν παρακαταθήκη από το 2010! Τα «μόνιμα και σταθερής απόδοσης μέτρα» και μόνο για τη διετία 2010 - 2011 φτάνουν στα 9,5 δισ. ευρώ και αυτό μέσα στις συνθήκες μαζικής φτώχειας που έχουν διαμορφώσει για το λαό. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το ρυθμό πτώσης στο παραγόμενο ΑΕΠ του 2011 αναμένεται στο 2,5%, σε συνέχεια της πτώσης περίπου 4% για το 2010.
  • ΦΠΑ: Από τις προϋπάρχουσες ανατιμήσεις του 2010 θα μαζέψουν το 2011 1 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτό έρχονται να προσθέσουν ακόμη 1 δισ. ευρώ με τις νέες ανατιμήσεις του 2011. Ετσι, το μέγεθος της ληστείας στο λαϊκό εισόδημα είναι δεδομένο και το μόνο δήθεν προς «διευθέτηση» είναι το «πώς». Ετσι, και οι δήθεν εναλλακτικές επιλογές τους πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν οι μαζικές μετατάξεις ολόκληρης της γκάμας εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης από το λεγόμενο χαμηλό (11%) στο 13% και ορισμένων από αυτά στο 23%!
  • Συμπληρωματικά στα παραπάνω έρχεται και η «εξομοίωση» των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Το αναμενόμενο είναι να ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2011 προκειμένου να το αφήσουν μόνιμη παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Το νέο χαράτσι υπολογιζόμενο σε 12μηνη βάση εκτιμάται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
  • Δίνουν συνέχεια στην καρατόμηση των μισθών στο δημόσιο τομέα μέσω του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου και του σχεδίου «Καλλικράτης». Για το 2011 θα πετσοκόψουν ακόμη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Για λόγους συγκρισιμότητας να σημειώσουμε ότι η επί της ουσίας κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι στα επόμενα χρόνια θα κλιμακώσουν τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεκινά η εφαρμογή του «κανόνα αντικατάστασης» μόνο για το 20% αυτών που παίρνουν σύνταξη. Θα εμφανίσουν σε λίστα τις λεγόμενες ελλειμματικές επιχειρήσεις που έχουν ακόμη την όποια επιδότηση από τον προϋπολογισμό. Καρατόμηση προβλέπεται στις δαπάνες λειτουργίας νοσοκομείων, Υγείας, λεγόμενων ΟΤΑ κ.ο.κ.
  • Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ ενεργοποιούν τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, από τα οποία ελπίζουν να μαζέψουν ακόμη 450 εκατ. ευρώ, χώρια από τα χαράτσια της λεγόμενης περαίωσης.
  • Ακόμη, μπαίνουν νέα χαράτσια στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων (400 εκατ. ευρώ) - που στη συνέχεια θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις γονικές παροχές, τεκμήρια διαβίωσης κ.ά. - πράσινα τέλη (300 εκατ. ευρώ), τέλη για τους ημιυπαίθριους (500 εκατ. ευρώ). Περιμένουν ακόμη από τα αυθαίρετα κτίσματα, μέτρο που στη συνέχεια αναμένεται να εξειδικευτεί και με προκλητικές «νομιμοποιήσεις» μεγαλοκαταπατητών δημόσιας γης.
  • Ο πήχης των αποκρατικοποιήσων αναμένεται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ από το άπλωμα του τζόγου στις γειτονιές (φρουτάκια) περιμένουν 700 εκατ. ευρώ.
  • Στα συρτάρια τους έχουν ακόμη και κάθε είδους εφεδρικά σενάρια, τα οποία και ετοιμάζουν να εφαρμόσουν σε περίπτωση και της παραμικρής «αστοχίας» της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Πανάκριβα για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις

Πανάκριβα παραμένουν τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά δάνεια, το επιτόκιο των οποίων είναι χαμηλότερο έως και 5 μονάδες, σε σχέση με τα δεύτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη των τραπεζικών επιτοκίων τον Αύγουστο, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) διαμορφώθηκε στο 14,31%, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Αντίστοιχα, τα επιτόκια για χορηγήσεις δανείων σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, διαμορφώθηκαν στο 9,11%, έναντι 8,96% τον προηγούμενο Ιούνη. Αντίθετα, περισσότερο από 50% χαμηλότερα είναι τα επιτόκια των χορηγούμενων δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (χορηγήσεις δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ) τα οποία τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στο 4,51%, έναντι 3,89% τον Ιούνη και 4,73% τον Ιούλη. Τα δε επιτόκια χορηγήσεων, έως 1 εκατ. ευρώ, σημείωσαν άνοδο και διαμορφώθηκαν στο 5,87%, έναντι 5,47% τον Ιούνη. Σημαντική άνοδο εμφανίζουν επίσης τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στο 3,67%, έναντι 3,26% τον Ιούνη και 3,54% τον Ιούλη. Τα δε επιτόκια των καταναλωτικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη εμφανίζουν μείωση, καθώς διαμορφώθηκαν στο 4,33%, από 4,65% τον προηγούμενο Ιούνη και 4,52% τον Ιούλη.

Σε απαγορευτικά επίπεδα για τους μικροκαταθέτες παραμένουν τα επιτόκια ταμιευτηρίου, τα οποία τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στο 0,44%. Σχετικά υψηλές αποδόσεις προσφέρουν, τέλος, οι προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως 1 έτους, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 3,66% έναντι 3,61% τον Ιούνη και 3,71% τον Ιούλη. Σε σχέση πάντως με τη δυναμική του πληθωρισμού (5,5% τον Αύγουστο), ακόμα και οι αποδόσεις των καταθέσεων προθεσμίας είναι αρνητικές.

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης χαρακτηρίζει τον κλάδο των τεχνικών εταιρειών δημοσίων έργων, όσον αφορά το τμήμα της αγοράς των εταιρειών των τριών ανωτέρων τάξεων πτυχίου (7η, 6η και 5η τάξη), σύμφωνα με έκδοση κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε η ICAP.

Οπως σημειώνεται στη σχετική μελέτη «η επανάκριση των πτυχίων των εργοληπτικών εταιρειών που έγινε το 2003 με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2940/2001, επέφερε συγκεντροποίηση του κλάδου και μείωση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που είναι καταγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ)», κάτι άλλωστε που από την πρώτη στιγμή είχε προβλέψει ο «Ρ». Μάλιστα η μείωση των τεχνικών εταιρειών συνεχίστηκε, και στο χώρο αυτών των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, αφού από τις 130 που ήταν το 2004 οι τεχνικές εταιρείες των τριών αυτών μεγαλύτερων τάξεων πτυχίου, απέμειναν το 2010 οι 103. Φυσικά ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της ICAP η «πίτα» των έργων που αναλαμβάνουν αυτές οι εταιρείες διαρκώς αυξανόταν την τελευταία πενταετία με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,5%, εκτός από το 2009 που σημείωσε πτώση, κατά 14,5%. Τη μερίδα του λέοντος της αγοράς διατηρούν οι 10 εταιρείες της ανώτερης (7ης) τάξης που πήραν το 54,7% των έργων, ενώ το ποσοστό των έργων για τις 37 εταιρείες της 6ης τάξης ήταν 30,1% και των 57 εταιρειών της 5ης τάξης ήταν 15,2%.

Πώς το λέει η σχετική παροιμία; Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι πληγέντες συντονίζουν τη δράση τους

Ο συντονισμός δράσης και η διεκδίκηση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στη βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι, με προσανατολισμό την αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φαρσάλων, στο Δήμο Ενιππέα.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία από τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους παραγωγούς με τα ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν, στο ελάχιστο, την τεράστια απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΑΣΝΛ μετά τη σύσκεψη τονίζει: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους παραγωγούς με τη διαδικασία του ΕΛΓΑ ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος. Να κατοχυρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι για όλους τους παραγωγούς.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, προσανατολιζόμαστε στη διοργάνωση συγκέντρωσης στο υπουργείο με κάθοδο λεωφορείων στην Αθήνα το διάστημα μετά τις 15 Οκτώβρη. Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση στην Αθήνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ