ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γαϊτανάκι συκοφαντίας για Δ. Χριστόφια και ΑΚΕΛ

Απαράδεκτη επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, την ελληνική κυβέρνηση και τη ΝΔ, με αφορμή τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου για τις ευθύνες Ελλάδας - Τουρκίας στην εισβολή και κατοχή

Γαϊτανάκι συκοφαντίας και επιθέσεων εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του ΑΚΕΛ στήνουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, με τη σκυτάλη να περνάει από προχτές στην ελληνική κυβέρνηση και τη ΝΔ. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Δ. Χριστόφια στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Τρίτη, αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας στην εισβολή του 1974, που κατέληξε στην 36χρονη κατοχή.

Μιλώντας σε αμερικανικό ινστιτούτο, ο Κύπριος Πρόεδρος διατύπωσε τη θέση ότι «στην πραγματικότητα οι δύο λεγόμενες "μητέρες πατρίδες" εισέβαλαν στην Κύπρο», για να καταδείξει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονταν την εποχή εκείνη σε βάρος του κυπριακού λαού και την υλοποίησή τους, με μοχλό και την τότε χουντική κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου ανιστόρητες και ανήκουστες, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί τις θέσεις των εισβολέων του 1974 «χωρίς να συνειδητοποιεί ότι εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού στο εξωτερικό και δε μιλά σε κομματικό ακτίφ», προσθέτοντας ότι δε συμβάλλει στην ενότητα του εσωτερικού μετώπου. Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του μίλησε για «ατυχή και λανθασμένη» δήλωση.

Σιγοντάρουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τη σκυτάλη πήρε την Πέμπτη ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα έχει ευθύνες για την εισβολή, αλλά δεν έχει ευθύνες ο ελληνικός λαός. Η εισβολή του '74 είναι τουρκική, εξελίχθηκε σε κατοχή η οποία μάλιστα παραμένει μέχρι σήμερα. Και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά τουρκικές γι' αυτό».

Η ΝΔ χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της την ίδια μέρα «τουλάχιστον ατυχείς» τις δηλώσεις Χριστόφια, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία πράγματι εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή».

Ο Δ. Χριστόφιας από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις στο πρόσωπό του, χαρακτηρίζοντας τα όσα του προσάπτουν διαστρεβλώσεις, κακίες και κακεντρέχειες, εκφράζοντας χτες τη λύπη του για όσους προσπαθούν, απομονώνοντας φράσεις ολόκληρης ομιλίας, να τη διαστρεβλώσουν και να την «αξιοποιήσουν».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος την Τρίτη σημείωσε ότι η θέση η οποία εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος εδράζεται στη διαχρονική και ξεκάθαρη θέση του Κόμματος, θυμίζοντας ότι «η ελλαδική χούντα ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β' και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μία "δικαιολογία" για την Τουρκία να εισβάλει στο νησί. Δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια».

Σκόπιμη διαστρέβλωση

Αντίστοιχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι «η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα έχει να κάνει με τη χούντα των Αθηνών και για το ρόλο που διαδραμάτισε η χούντα στο να διαπραχθεί το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του λαού μας το 1974. Αυτό που όλοι μας ονομάζουμε το "δίδυμο έγκλημα", το πραξικόπημα που, όπως και ο Πρόεδρος έχει πει στην ομιλία του, έδωσε το άλλοθι και την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει, να κατέχει έκτοτε το 37% του εδάφους του νησιού και να εκτοπισθεί το 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου από τα σπίτια και τις περιουσίες του».

Ο Σ. Στεφάνου ενέταξε τις επικρίσεις αυτές στο πλαίσιο των «συνεχών επιθέσεων που δέχεται τόσο ο Πρόεδρος όσο και η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας ορισμένες δηλώσεις, αποκόπτοντας δηλώσεις και κάνοντας ερμηνείες», με στόχο μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πληγεί ο Δ. Χριστόφιας, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε «κατά πόσο αμφισβητούμε το γεγονός ότι έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο και ότι πίσω από το πραξικόπημα ήταν η χούντα των Αθηνών με τα εδώ όργανά της, την ΕΟΚΑ Β'».

Χτες, εξάλλου, κορυφώθηκαν στην Κύπρο οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συμπληρώνει 50 χρόνια, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον Δ. Χριστόφια να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στις συνομιλίες και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διαδικασία. Δήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ανακυκλώνοντας τα γνωστά ευχολόγια για λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται γενικά «στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων».

Επεισόδιο με πολλά ερωτηματικά στη Θράκη

Επίθεση δέχτηκε γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραφε συνέντευξη με Πομάκο στο χωριό Θέρμες

Ενα ακόμα επεισόδιο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις κύκλων εντός και εκτός Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη μουσουλμανική μειονότητα για να προωθήσουν επικίνδυνα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, εκτυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη στο χωρίο Θέρμες της Θράκης.

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στον τοπικό Τύπο, κάτοικοι με απειλητικές διαθέσεις απαίτησαν από γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο να διαγραφούν πλάνα στα οποία περιέχονταν αναφορές στους Πομάκους.

Το 4μελές τηλεοπτικό συνεργείο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης που έπαιρνε πλάνα από το χωριό για εκπομπή σχετική με τις μειονότητες, βιντεοσκοπούσε το δάσκαλο και εκδότη της εφημερίδας «Ζαγάλισσα», Ιμάμ Αχμέτ, που έδινε συνέντευξη σε Ελληνίδα δημοσιογράφο, μέλος του συνεργείου, για τα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των Πομάκων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η λέξη «Πομάκος» ενόχλησε μια γυναίκα που έβγαινε από το τζαμί η οποία φώναξε: «Δεν είμαστε Πομάκοι, είμαστε Τούρκοι».

Η αντίδραση της γυναίκας, όπως φάνηκε, ήταν το σύνθημα για μια οργανωμένη αντίδραση, καθώς άρχισε να μαζεύεται κόσμος - περίπου 200 άτομα σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο - και να ζητά επίμονα να τους παραδοθεί το υλικό, με την αιτιολογία ότι τράβηξαν παιδιά όπου φαίνονται τα πρόσωπά τους. Αμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και κατέφθασε δύναμη από το Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου.

Σύμφωνα με την καταγραφή στον Τύπο, το επεισόδιο κράτησε πέντε ώρες, ενώ καταγράφηκαν και επιθέσεις στο αυτοκίνητο του συνεργείου, όπου είχαν καταφύγει οι Γάλλοι και η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Ακολούθησαν και άλλες προκλήσεις, όπως η εμφάνιση μιας τουρκικής σημαίας στο χώρο του επεισοδίου. Μιλώντας για τα γεγονότα, ο εμπλεκόμενος εκδότης έκανε λόγο για «τσιράκια του προξενείου» που «εκφοβίζουν τον κόσμο και άλλους τους κάνουν να παπαγαλίζουν ότι είναι Τούρκοι».

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή ένταση που συντηρείται από επικίνδυνους κύκλους στα μειονοτικά χωρία και κινήσεις όπως η συγκρότηση αμιγώς μειονοτικού ψηφοδελτίου για το δήμο της Κομοτηνής, καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση του λαού της περιοχής, ανεξάρτητα από θρήσκευμα, για να μην περάσουν τα σχέδια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο σε βάρος συνολικά του ελληνικού και των άλλων λαών στις όμορες χώρες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθόλου τυχαία η συγκυρία της επίθεσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την επίθεση κατά του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ

Σε ανακοίνωση για την επίθεση κατά του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο γενικότερος θόρυβος που σηκώνει ο αστικός Τύπος και οι τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια στην Ουάσιγκτον, για τις ευθύνες των 3 "εγγυητριών δυνάμεων" στο Κυπριακό, έρχονται να ανακυκλώσουν και στη χώρα μας μια συκοφαντική επίθεση κατά του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Κύπρου.

Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι πως το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, που ανέτρεψε τον Μακάριο, έβαλε μπροστά την τουρκική στρατιωτική μηχανή, η οποία με την αμέριστη αγγλοαμερικανική υποστήριξη προώθησε τα σχέδια της κατοχής και διχοτόμησης της Κύπρου από την Τουρκία, μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Το ερώτημα είναι: Γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή ξετυλίγεται αυτή η εκστρατεία διαστρέβλωσης σε βάρος του Προέδρου Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ; Γιατί ενοχλούνται τόσο πολύ οι πολιτικές δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου" στη χώρα μας, όταν καταδεικνύονται οι ευθύνες των λεγόμενων "εγγυητριών δυνάμεων"; Εχει αυτό να κάνει με την υποστήριξή τους στο "σχέδιο Ανάν" και σε παραλλαγές του, που προβλέπουν με τον ένα ή άλλο τρόπο την επαναφορά του καθεστώτος των "εγγυητριών δυνάμεων";

Το ΚΚΕ με την ευκαιρία αυτή τονίζει ότι παραμένει αλληλέγγυο με τον αγώνα του Κυπριακού λαού για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που προϋποθέτει Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις, εγγυήτριες δυνάμεις και προστάτες. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ