ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΕΡΑΙΩΣΗ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
«Συγχωροχάρτι» και στη μεγάλη φοροδιαφυγή

Συζητούν να εντάξουν στη ρύθμιση και επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, για να...τις προστατέψουν από τους φορολογικούς ελέγχους!

Το ξέπλυμα της μεγάλης φοροδιαφυγής, με την ένταξη στην περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, προωθεί τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το σχέδιο νόμου της «περαίωσης», που παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση ένταξης στη ρύθμιση και επιχειρήσεων, με τζίρο μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, έγινε από τους υπουργούς άμυνας και υποδομών Β. Βενιζέλο και Δ. Ρέππα, καθώς και από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Κουτρουμάνη, με το επιχείρημα, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να προστατευτούν από τους ...εφοριακούς και τους φορολογικούς ελέγχους! Πρόκειται για μια απροκάλυπτη ομολογία συγκάλυψης και προστασίας που παρέχει το πολιτικό σύστημα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων. Τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβραβεύει με το μέτρο της μείωσης από 1/1/2011 του συντελεστή φορολογίας των καθαρών κερδών στο 20% από 24% που ισχύει σήμερα.

Οσο γαλαντόμο αποδεικνύεται το υπουργείο Οικονομικών και κατ' επέκταση η κυβέρνηση στην απροκάλυπτη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο σκληρή και αδυσώπητη αποδεικνύεται απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Οι τελευταίοι, παρά το γεγονός ότι είχαν υπαχθεί στο μέτρο της «αυτοπεραίωσης», το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά κατά της φοροδιαφυγής και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των πολιτικών παραγόντων, πως όσοι αυτοπεραιώνουν τις φορολογικές χρήσεις, θα θεωρούνται «ειλικρινείς φορολογούμενοι» και δε θα υπόκεινται σε φορολογικούς ελέγχους, καλούνται σήμερα, ένα σημαντικό τους μέρος, να ενταχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης. Ουσιαστικά, δηλαδή, τους λένε ότι δεν σας θεωρούμε «ειλικρινείς φορολογούμενους» και πληρώστε το φόρο της ρύθμισης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί ο φορολογικός έλεγχος.

Στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης, η αύξηση από 12 σε 24, των δόσεων καταβολής του φόρου που θα προκύψει από τη ρύθμιση των φοροεκκρεμοτήτων της περιόδου 2000 - 2009, καθώς και η μείωση της προκαταβολής του φόρου από 25% που προβλέπει το σχέδιο νόμου σε 20%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Φτάνει στα 120 δισ. ευρώ

Συνθήκες για παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης προμηνύουν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στους ρυθμούς επέκτασης των χορηγούμενων δανείων από τις τράπεζες προς τα νοικοκυριά και τις κάθε είδους επιχειρήσεις. Η μάζα των συσσωρευμένων δανείων στα νοικοκυριά φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 119,4 δισ. ευρώ, ποσό που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και μαζικής ανεργίας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Μέσα στο μήνα Αύγουστο του 2010 καταγράφεται και «αρνητική καθαρή ροή» ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα ποσά για αποπληρωμές ήταν μεγαλύτερα από τις νέες εκταμιεύσεις. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης που εμφανίζουν η οικονομική δραστηριότητα και οι δοσοληψίες, όπως και της πρακτικής των τραπεζών, που σε αυτή τη φάση αξιοποιούν τον πακτωλό με τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις σε περισσότερο προσοδοφόρες και ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Ενα ακόμη ψέμα των τραπεζών είναι ο ισχυρισμός τους ότι στέκονται δίπλα στους μικρούς ΕΒΕ και επαγγελματίες, με τη χορήγηση νέων δανείων τάχα για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δυσκολιών της κρίσης. Σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας, η κατηγορία δανείων για «ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» επίσης καταγράφει αρνητική ροή, που για το μήνα Αύγουστο του 2010 φτάνει στα 169 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα των δανείων ανά κατηγορία (Αύγουστος 2010) εμφανίζουν τα εξής:

Νοικοκυριά: Διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 119,4 δισ. ευρώ με το ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον Αύγουστο 2009 να περιορίζεται στο 0,6%. Ειδικότερα, ο ρυθμός μεταβολής για στεγαστικά δάνεια είναι θετικός στο 1,6% και για καταναλωτικά αρνητικός στο 1,5%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - αγρότες: Η μάζα των δανείων διαμορφώνεται στα 13,7 δισ. ευρώ με ετήσια μεταβολή 0,6%.

Επιχειρήσεις: Διαμορφώνεται στα 129 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,3%.

Συνολικά φτάνουν στα 262 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 1,5%.

ΨΑΡΑΔΕΣ ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ
Αγώνας ενάντια στον αφανισμό τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους πραγματοποίησαν χτες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ψαράδες βιντζότρατας, απ' όλη τη χώρα.

Οι ψαράδες της βιντζότρατας εξαναγκάζονται να σταματήσουν το ψάρεμα κοντά στις ακτές εξαιτίας μιας παράλογης απόφασης της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες και η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μ. Δαμανάκη. Χτες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκδηλη ήταν η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, αφού οι οικογένειες που ζουν από τα 430 καΐκια που δουλεύουν με το παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο βιντζότρατα, οδηγούνται βιαίως εκτός επαγγέλματος και στην ανεργία.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν τους συνάντησε κανείς από την πολιτική ηγεσία και ο αρμόδιος διευθυντής Αλιείας τους διαμήνυσε ότι θα εφαρμοστούν κανονικά οι σχετικές κοινοτικές εντολές. Οι βιντζότρατες υποχρεώνονται από 1η Οκτώβρη 2010 να ψαρέψουν στα 3 ναυτικά μίλια από την ακτή ή σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων. Ομως αυτό είναι άτοπο και καταστροφικό για τους ψαράδες βιντζότρατας, αφού το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο είναι για μικρότερα βάθη και τα καΐκια που το φέρουν είναι μικρά (έως 8 μέτρα) και δεν μπορούν να ψαρέψουν στην ανοιχτή θάλασσα. Οπως τόνιζαν χτες οι ψαράδες βιντζότρατας, η αλιεία θα γίνει πλέον επικίνδυνη για τα πληρώματα των σκαφών και για τα ίδια τα σκάφη. Οι βιντζότρατες είναι τα καΐκια που ψαρεύουν τη μαρίδα, το γαύρο και τη γόπα. Δηλαδή ψάρια που κύρια καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια, αφού δύσκολα μπορεί να αγοράσει άλλης κατηγορίας ψάρια.

Η ΕΕ έχει βάλει στο μάτι την βιντζότρατα χωρίς να έχει καν τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις ότι προκαλείται ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μάλιστα σε σχετική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) αναφέρεται ότι το ψάρεμα μιας βιντζότρατας προκαλεί λιγότερη ζημιά στο λιβάδια της Ποσειδωνίας απ' ό,τι αντίστοιχα μια ρίψη άγκυρας ενός σκάφους αναψυχής.

Την συμπαράστασή της προς τους ιδιοκτήτες βιντζοτρατών εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, στην οποία τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τ' ακόλουθα: «Προσβλέπουμε τέλος σε ένα γενικευμένο αγώνα που θα λυτρώσει την Ελλάδα από την υποχρέωση εφαρμογής της ΚΑλΠ».

ΦΑΡΣΑΛΑ
Σύσκεψη για το «πράσινο σκουλήκι»

Ευρεία σύσκεψη στα Φάρσαλα, για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι και την αγωνιστική διεκδίκηση αποζημιώσεων, συγκαλεί αύριο στις 7 μ.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιππέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ