ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Επιλογή που να σε δυναμώνει

Οσο θα οξύνεται η ταξική πάλη, τόσο πιο δύσκολη θα είναι και η καθημερινή διαχείρισή της. Τόσο πιο πολλοί «φερετζέδες» θα βγαίνουν στο μεϊντάνι, για να εμφανίσουν ως «ποικίλο» ένα καθεστώς όπου βασιλεύει η εκμετάλλευση και μόνο η εκμετάλλευση.

Απέναντι σ' αυτό το δεδομένο, οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο επίμονοι στο να αναδεικνύουμε τα πώς και τα γιατί των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, δηλαδή την οικονομική βάση, να δείχνουμε τα γιατί και τα διότι στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

Η επικαιρότητα αναδεικνύει τη δυσκολία, αλλά δείχνει και το δρόμο.

Με φόντο το μαντείο των Δελφών, η κυβέρνηση εξήγγειλε την Κυριακή τομές στην εκπαίδευση. Σε ρόλο ερμηνευτή της Πυθίας την επομένη οι εφημερίδες εξηγούν - στο ακροατήριό της η καθεμία - τι θα συμβεί. Το διά ταύτα όλων τους από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ένα «σφάξε την κόρη σου, ό,τι πολύτιμο έχεις τέλος πάντων, ώστε με τη βοήθεια των θεών να δεις προκοπή». Δηλαδή, η ερμηνεία ήταν πάντα χειρότερη από τη μαντεία.

Μόνο που εδώ δε χρειάζεται ερμηνεία. Η κυβέρνηση στην ψύχρα ανακοίνωσε ότι θα ξεθεμελιώσει ό,τι απόμεινε από τη δημόσια Παιδεία. Οτι κουμάντο στις σχολές θα κάνουν πια μόνο οι επιχειρήσεις. Οτι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών πιο δύσκολα θα φτάνουν ως την πόρτα των πανεπιστημίων κι ακόμα πιο δύσκολα θα βγαίνουν. Για δουλειά μετά το πτυχίο, ούτε συζήτηση.

Η δημόσια Παιδεία ήταν μια κατάκτηση μέσα στο αστικό σύστημα και θεωρήθηκε δικαίως πρόοδος, καθώς η μόρφωση μπορούσε να απλωθεί σε πλατύτερα στρώματα.

Οι σημερινές ανάγκες του καπιταλισμού ζητάνε λιγότερα και ελεγχόμενα, ως προς την προέλευσή τους, στελέχη και δίπλα τους πολλούς διαρκώς καταρτιζόμενους φτηνούς, όλο και πιο φτηνούς εργάτες.

Αυτό κάνει η κυβέρνηση. Κλείνει τη στρόφιγγα προς τα πάνω, δεν αφήνει διέξοδο καν για επαγγελματικές σχολές, μπάζει το κεφάλαιο σε ρόλο δάσκαλου μέσα στην αίθουσα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεμπερδεύει με κάτι δηλώσεις από την αρμόδια υπουργό ότι δήθεν κάνει αυτοκριτική γιατί ανέχτηκε διάφορες καταστάσεις στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι υποκρισία, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έβαλε τις εταιρείες μέσα στις σχολές. Στοιχείο της υποκρισίας μία ακόμη δήλωση της υπουργού, που δικαιολόγησε την αθλιότητα του μοιράσματος των σημειώσεων ως ρουσφέτι από τις παρατάξεις, ως δίκιο αφού η σχολή δεν κάνει τη δουλειά της.

Είναι η στάση του βιαστή που δηλώνει πως αυτός δεν ήθελε αλλά η άλλη τον προκαλούσε.

Τέτοια παραδείγματα, διαρκώς πολλαπλασιασμένα στην καθημερινότητα της πολιτικής μας ζωής, έρχονται παράλληλα να επιβεβαιώσουν και κάτι άλλο: Με την αστική τάξη δεν ξεμπερδεύεις όσο ανοίγεις διάλογο μαζί της.

Απαιτείται καθαρά και εξ αρχής να τους βάζεις απέναντι και μόνο για το γεγονός ότι εκπροσωπούν άλλα ταξικά συμφέροντα. Αλλιώς κινδυνεύεις να απολογείσαι σε κάτι Πάγκαλους και Ψαριανούς που δίνουν μαθήματα συμμαχιών, αξιώνοντας αυτές να περιέχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Οι σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ, που αυτήν την περίοδο εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι» παραμένουν ιδεολογικά ΠΑΣΟΚ και ταξικά αντίπαλοι των εργατών. Περιφέρονται στις ρούγες ζητώντας να ψηφιστούν τοπικά «οι άξιοι», κρύβοντας έτσι ότι αυτοί «οι άξιοι» έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν μια πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το ΚΚΕ καλεί σε γενικευμένη αντιπαράθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι απέναντι στο ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο αυτό, σπεύδει να βάλει ένα πλήθος υποψηφίων που ο καθένας προβάλλει και ένα δήθεν διαφορετικό ΠΑΣΟΚ.

Το κοινό τους ψηφοδέλτιο στην Ικαρία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.), η κοινή υποψηφιότητα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην Ιεράπετρα, η κοινή φιέστα που οργάνωσαν από κοινού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ χτες στο Ελληνικό (κι άλλα πολλά καθημερινά πια), μαρτυρούν πως δύο στρατηγικές συγκρούονται.

Μπροστά στην κάλπη, κανένας δεν πρέπει να φτάσει δέσμιος χτεσινών συναισθημάτων. Η επιλογή πλέον αφορά την ίδια την ταξική θέση του καθενός. Οπως δεν ψηφίζεις το αφεντικό σου, έτσι δεν μπορείς να ψηφίζεις και τον εκπρόσωπό του, όποια λεοντή κι αν φορά. Σήμερα δεν αρκεί πια η γκρίνια, η άσφαιρη καταδίκη. Πρέπει η επιλογή σου να σε δυναμώνει. Αυτό σημαίνει ψήφος στο ΚΚΕ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ

ΚΕΡΔΟΣ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΤΩΜΑ: «Οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές που σχεδιάζει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ισοδυναμούν με τομή στην πιο κρίσιμη περιοχή του εκπαιδευτικού συστήματος. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο, στην οποία οι "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις" περίσσεψαν αλλά αποτελέσματα δεν υπήρξαν, μια αλλαγή αυτής της κλίμακας δείχνει να έχει μελετηθεί σε βάθος (...) σήμερα το πανεπιστήμιο πνέει τα λοίσθια. Και μαζί του χάνεται η προσδοκία των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εφόδια στη ζωή, αλλά και η συλλογική ελπίδα να εξελιχθούν η επιστήμη και η έρευνα σε ισχυρά εργαλεία αναγέννησης της χώρας. Γι' αυτό στο τέλος η κοινωνία θα ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση και θα είναι σύμμαχός της στην προσπάθεια για αλλαγή» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ: «Ριζικές αλλαγές θα επέλθουν στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, αν υλοποιηθεί το σχέδιο που ανέπτυξαν χθες ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας (...) η πρώτη αλλαγή που επιδιώκει να επιφέρει το νέο σχέδιο είναι να βάλει μια τάξη στο πλήθος των ιδρυμάτων και των σχολών που υπάρχουν, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις (...) εδώ υπάρχει μεγάλο πεδίο παρέμβασης, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι πολλές σχολές ιδρύθηκαν, κατά καιρούς, με πελατειακά κριτήρια (...) το σχέδιο προβλέπει ότι τα ανώτατα ιδρύματα θα έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, κατά τα πρότυπα μεγάλων Πανεπιστημίων, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (...) η πιο θεμελιώδης αλλαγή, που προβλέπεται στο κυβερνητικό σχέδιο, είναι η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά (επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα), προς αναζήτηση πρόσθετων πόρων (...) οι πόροι αυτοί πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι (...) χρειάζεται όμως προσοχή στους κανόνες που η ελληνική πολιτεία, σε συνεργασία με τα ανώτατα ιδρύματα, θα θέσει, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κάποια Πανεπιστήμια να γίνουν παραρτήματα επιχειρήσεων» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΜΟΝΗ ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ αγώνας και ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ημασταν όλοι φαύλοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ σε Πανεπιστήμια - Εισαγωγικές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επαινοι έξω, ανησυχία μέσα

Η ΑΥΓΗ: Πολιτική «πάρτα όλα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΤΑ ΝΕΑ: Πιο εύκολη η εισαγωγή και πιο δύσκολο το πτυχίο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλάζουν ΟΛΑ στα Πανεπιστήμια

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΗΧΗΡΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Η ΧΩΡΑ: Καλπάζει ο Αντώνης βουλιάζει ο Γιώργος

ΑΥΡΙΑΝΗ: 200 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΡΟ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ είχε η μαφία που άρπαζε «ορφανά» οικόπεδα και σπίτια σε πλειστηριασμούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Είναι ψήφος υπέρ ή κατά της κρατικής πολιτικής

«Οι εκλογές για τα κρατικά όργανα Τοπικής Διοίκησης έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με εθνικές εκλογές και ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση (...) Η πολιτική τους σημασία ξεχωρίζει σε σχέση με το παρελθόν. Γιατί διεξάγονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου, αλλά και εφαρμογής του "Καλλικράτη", που αλλάζει τη διοικητική δομή του κράτους ώστε αυτή να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου. Τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης υποχρεώνονται από τη φύση τους και το νόμο να υλοποιούν το κυβερνητικό έργο, την κρατική πολιτική».

Το αίμα νερό δε γίνεται

«Οι συνδυασμοί, όποιο όνομα και αν έχουν, όποιο βαθμό ανεξαρτησίας από τα κόμματα και να προβάλλουν, τελικά στηρίζονται από συγκεκριμένα κόμματα και ταξικά συμφέροντα, επομένως κρίνονται από το πρόγραμμα και την πρακτική του κάθε κόμματος, ακόμη και αυτών που έφυγαν τώρα επειδή δεν πήραν το επίσημο χρίσμα, αφού πριν φύγουν ήταν συμμέτοχοι και συνένοχοι της πολιτικής των κομμάτων τους και αυτή πάλι θα στηρίξουν απ' όποια θέση και αν βρεθούν. Πείρα υπάρχει. Εδώ δε χωράνε συναισθηματισμοί, γνωριμίες, άλλα κριτήρια, όπως η εντοπιότητα ή η φυσιογνωμία του επικεφαλής και αυτών που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του».

Να σηματοδοτήσουμε τη θέληση για αλλαγή πλεύσης

«Η καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με ψήφο υπέρ του ΚΚΕ, έχει σχέση με την αποτελεσματικότητα της λαϊκής πάλης, της αντίστασης, της διεκδίκησης ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Εχει σχέση με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ορμητικής ανάπτυξης του κινήματος στο δύσκολο αγώνα που έχει και θα έχει. Σηματοδοτεί την ετοιμότητα του λαού να προβάλει αποτελεσματικότερη αντίσταση, αξιοποιώντας και τους εκλεγμένους στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Είναι ψήφος η οποία αφορά και στον "Καλλικράτη", που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου, το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων, μικροπαραγωγών.

Οι εκλογές για τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πεδίο διόρθωσης της λαϊκής ψήφου σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Και έτσι μπορεί ο λαός να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, να δυναμώσει η ριζοσπαστικοποίηση, που μπορεί να δρομολογηθούν αν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υποστούν βαριά ήττα. Βαριά πολιτική ήττα σηματοδότησης της θέλησης για αλλαγή πλεύσης, σε συνδυασμό όμως με τη συγκέντρωση στο ΚΚΕ του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού και ποσοστού ψήφων» (τα αποσπάσματα από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ