ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Νέες απαλλαγές για τους εργοδότες

Σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που η εισφοροδιαφυγή οργιάζει, οι μεγαλοοφειλέτες δεν πληρώνουν ούτε τις βεβαιωμένες οφειλές, ενώ σύμφωνα με ενδείξεις το ΙΚΑ ψάχνει για κεφάλαια. Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι αιμορραγούν και το εισόδημά τους μειώνεται ελέω κυβερνητικής πολιτικής και μνημονίου.

Ετσι όπως άφησε να εννοηθεί ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας σε περιφερειακή σύσκεψη στην Κρήτη την προηγούμενη βδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο καταβολής των εισφορών και μέσω αυτού να καταργήσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις στην περίπτωση μη καταβολής εμπρόσθεμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι, αν μια επιχείρηση δεν καταβάλει για κάποιο διάστημα τις εισφορές θα μπορεί να τις πληρώνει σε διάστημα ενός εξαμήνου χωρίς τις συνέπειες του νόμου, απλώς με ένα μικρό επιτόκιο. Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που θα καταβάλλουν νωρίτερα τις εισφορές τους θα έχουν έκπτωση. Με τα σχέδια αυτά, επί της ουσίας ανοίγει διάπλατα η πόρτα της εισφοροαποφυγής, γεγονός που θα οδηγήσει στη γιγάντωση των χρεών προς το ΙΚΑ, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για την οικονομική του αποσταθεροποίηση. Παρ' όλα αυτά, παράγοντες του υπουργείου τάσσονται υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με πρόσχημα το κόστος των επιχειρήσεων.

Αλλωστε, οι συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις προς τη μεγαλοεργοδοσία όχι μόνο δεν αποδίδουν στην είσπραξη των οφειλών, αλλά οξύνουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ. Ετσι, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή του στη ρύθμιση που προβλέπει ο τελευταίος νόμος πήραν μέρος μόνο ένα μικρό μέρος επιχειρήσεων και το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε δεν ξεπερνά περίπου το 5% των χρεών (365 εκατομμύρια ευρώ από τα 7 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που δικαιούται να εισπράξει το ΙΚΑ). Μάλιστα, και απ' αυτά το ΙΚΑ εισέπραξε μέχρι στιγμής μόνο 42 εκατομμύρια ευρώ και είναι αβέβαιο αν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να καταβάλλουν.

Και ενώ το ΙΚΑ εμφανίζεται γαλαντόμο απέναντι σε αυτούς που του χρωστάνε, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα την προείσπραξη ασφαλιστικών εισφορών ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, αυτή η προείσπραξη θα γίνει καταβάλλοντας στην τράπεζα επιτόκιο από 3,5% έως 3,9%. Αν και η διοίκηση ισχυρίζεται ότι αυτό το ποσό θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας», ίσως να μην είναι άσχετο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, στην οποία η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως να συμμετέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζοντας απροκάλυπτα την πολιτική του τζόγου.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Καμιά ανοχή από κανέναν εργάτη!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Την ανάγκη οι εργάτες να αποδυναμώσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες βεβαιώνουν καθημερινά οι εξελίξεις. Η μαζική εγκατάλειψη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, όλων όσοι συμπορεύονται με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αναδεικνύεται σε βασικό καθήκον για την απόκρουση της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης. Γι' αυτό και σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα και τη ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα συντριπτικά πλήγματα σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας, ελαστικοποιώντας παραπέρα τις μορφές εργασίας, που υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που απελευθερώνει εντελώς το όριο των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και που γενικεύει και εντείνει τη βάρβαρη αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεσή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά προστρέχει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στο κεφάλαιο, επαναλαμβάνοντας ως γνήσιος "κολαούζος" της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της τρόικας ότι:

α) Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση πέρα από αυτή της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση,

β) Δε θα γίνουν αγώνες το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση.

Και ενώ αυτό δηλώνει η ηγεσία της ΓΣΕΕ διά του προέδρου της, κ. Παναγόπουλου, ορισμένοι (π.χ. "Αυτόνομη Παρέμβαση" κ.ά.) έχουν ακόμα το θράσος να εγκαλούν το ΠΑΜΕ για αντι-ενωτική πολιτική και διάσπαση.

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ με το ερώτημα, ως πότε θα ανέχονται ή και θα στηρίζουν έναν τέτοιο συνδικαλισμό;

Τους καλούμε σε κοινή δράση, σε αγώνα για να αποκρούσουμε, να μειώσουμε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης δημιουργώντας ένα δυνατό, ρωμαλέο, μαζικό κίνημα αντίστασης και ταυτόχρονα χτίζοντας την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον ιμπεριαλισμό».

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Δραστική αύξηση ορίων ηλικίας και ασφάλισης

Τη δραστική αύξηση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) επιβεβαιώνει η εγκύκλιος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ετσι μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί, οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν την 35ετία και το 60ό έτος της ηλικίας τους (άνδρες) και το 58ο (γυναίκες), μέχρι την 31/ 12/2010 θα πληρώσουν και αυτοί το «μάρμαρο» του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Συγκεκριμένα, για τους ασφαλισμένους των παραπάνω ταμείων μέχρι το τέλος του 1992, για να πάρουν ολόκληρη σύνταξη θα απαιτούνται πλέον 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης αντί για 35 χρόνια πριν την ψήφιση του νόμου. Η αύξηση γίνεται από το 2011, χρόνο κατά τον οποίο θα απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης, το 2012, 37 χρόνια ασφάλισης, ενώ το 2015 θα απαιτούνται πλέον 40 χρόνια ασφάλισης. Ειδικά για τις γυναίκες ασφαλισμένες πριν το 1993 το 2012 εκτός από τα 37 έτη ασφάλισης θα απαιτείται και το 59ο έτος, ενώ το 2013 θα απαιτούνται 38 χρόνια ασφάλισης και το 60ό έτος.

Σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι η κυβέρνηση δίνει μια μικρή μεταβατική περίοδο μέχρι το 2015, κατά την οποία όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση μπορεί να «προλάβουν» και να μη φορτωθούν ολόκληρη την πενταετία ή να εξαγοράσουν (δηλαδή να πληρώσουν) κάποια χρόνια (στρατιωτική θητεία, γονική άδεια) όπως προβλέπεται στο άρθρο 40 του νόμου 2084/1992. Σε κάθε περίπτωση, μετά το 2015 θα απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας. Βέβαια, στην πραγματικότητα, στο 60ό έτος κανένας δε θα μπορεί να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, αφού για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα κανένας νέος επιστήμονας δεν μπορεί να μπει στην παραγωγή τουλάχιστον πριν το 23ο έτος της ηλικίας του και άρα θα συνταξιοδοτηθεί μετά το 63ο έτος. Αυτά στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εργαστεί και ασφαλιστεί αδιαλείπτως για 40 χρόνια. Διαφορετικά το όριο ηλικίας μετατίθεται μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Σημειώνεται ότι από την 1/1/2011 για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, καταργείται και η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Για τις γυναίκες ασφαλισμένες πριν το 1993 επέρχεται αύξηση και στο όριο ηλικίας από το 58ο στο 60ό έτος.

ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΛΙΝΤΛ»
Παρέμβαση χτες στο Κορωπί

«Το ΛΙΝΤΛ τρομοκρατεί και απολύει εργαζόμενους. Πάρτε πίσω τις απολύσεις». Το πανό αυτό ξεδίπλωσαν χτες στην είσοδο του καταστήματος της πολυεθνικής ΛΙΝΤΛ στο Κορωπί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση Νομού Αττικής και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης Χαρίκλειας Νικούλη - Θωμαρά που δούλευε ως υπεύθυνη στο κατάστημα για εννέα χρόνια και απολύθηκε στις 16 Σεπτέμβρη. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η εργαζόμενη απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να παίξει το ρόλο του χαφιέ για την εργοδοσία που απαίτησε να της υποδείξει εργαζόμενους για να απολυθούν με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου του καταστήματος. Ακόμα, ότι στόχος της πολυεθνικής εταιρείας είναι να απαλλαγεί από εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να τους αντικαταστήσει με φθηνότερους και ευέλικτους. Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα ξεκαθάρισαν πως θα δυναμώσουν την πάλη ενάντια σε κάθε αντεργατική επιχείρηση, απαντώντας στην τρομοκρατία όπως αυτή εκφράστηκε και χτες, με την παρουσία της αστυνομίας στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ