ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υλοποιούμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ!

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, παραδέχτηκε με ιδιαίτερη άνεση ότι τα προγράμματα που υλοποιούνται έρχονται να καλύψουν τις «ανάγκες που διαπιστώθηκαν κατά τις τελευταίες συζητήσεις στο ΝΑΤΟ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ είναι και το νέο πενταετές Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ), για την περίοδο 2001 - 2005, ύψους περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δραχμών, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εξοπλιστικού προγράμματος, χτες, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής τους στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Πρόσχημα για το υπέρογκο ποσό, που αποφασίστηκε να διατεθεί και στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για άλλη μια φορά, αποτελεί η επιθετική πολιτική της Τουρκίας και η ανάγκη μείωσης της ψαλίδας στην εξοπλιστική ικανότητα με τη γείτονα «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ. Επίσης, και η πρόβλεψη ενδεχόμενης αστάθειας στα βόρεια σύνορα της χώρας... Σενάριο που προβάλλει ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα και δείχνει τα σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών για δημιουργία νέων εστιών έντασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (βλέπε σενάριο ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic MIX που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα και το νέο σκέλος της, που θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας).

Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε σχέση με το ποιες ανάγκες έρχονται να εξυπηρετήσουν οι νέοι εξοπλισμοί. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η αντίδραση της αμερικανικής πλευράς στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι ανάγκες που διαπιστώθηκαν κατά τις τελευταίες συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για εξασφάλιση όπλων ακριβείας, μεταφορικών μέσων, υποδομών στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν στόχος κριτικής, όταν υλοποιούνται από κάποιο κράτος - μέλος».

Η παρουσίαση του ΕΜΠΑΕ έγινε στη διάρκεια ημερίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που είχε ως θέμα «Εθνική Αμυνα, Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία - Ερευνα και Τεχνολογία - Συμβολή και προοπτικές των βιομηχανιών της Β. Ελλάδος».

Στη διάρκεια της ημερίδας, ο Α. Τσοχατζόπουλος εξήγγειλε τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίαςτου Δημοσίου, η οποία θα έχει την ευθύνη, ως holding company, της λειτουργίας, αλλά και της διαχείρισης των προμηθειών όλων των βιομηχανικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, το 38% - 40% του προηγούμενου εξοπλιστικού προγράμματος (1996-2000) που η εκτέλεσή του ξεπέρασε τα 5 τρισ. δραχμές υλοποιείται από ελληνικές βιομηχανίες και υπάρχει η δυνατότητα σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στα νέα προγράμματα. Στοιχείο βέβαια που κινείται εκτός πραγματικότητας και δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη ελληνοποίηση των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι δε απορίας άξιο πώς προκύπτει αυτό το ποσοστό και η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ο υπουργός Αμυνας «βαφτίζει» ως ελληνικές ακόμα και τις προμήθειες, όπου ελληνικές εταιρίες απλά παίζουν ρόλο μεσάζοντα - εμπορικού αντιπροσώπου.

Εξάλλου, η κυβέρνηση φροντίζει οι δημόσιες επιχειρήσεις παραγωγής αμυντικού υλικού να περάσουν στα χέρια των Ελλήνων και ξένων μεγαλοκεφαλαιούχων (βλέπε ΕΛΒΟ που ήδη πέρασε στα χέρια του Ομίλου Μυτιληναίου αλλά και ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ για τις οποίες ο Α.Τσοχατζόπουλος εξήγγειλε την ένταξή τους στο Χρηματιστήριο). Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωσε ότι αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στην Ευρώπη για συνεργασία με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες που θα κρατήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας από το προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996-2000) έχει υλοποιηθεί το 80% με υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων. Στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα προβλέπονται, ανάμεσα στα άλλα, για το Στρατό Ξηράς η προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων και οχημάτων διαφόρων τύπων. Για το Πολεμικό Ναυτικό, η ναυπήγηση 2 κανονιοφόρων, 4 πυραυλάκατων και 2 κορβετών. Ο εκσυγχρονισμός υποβρυχίων, πυραυλάκατων, φρεγατών, η πρόσκτηση πετρελαιοφόρου, αρματαγωγών, ναρκοθηρευτικών, φρεγατών κλπ. Και τέλος, για την Πολεμική Αεροπορία, ο εκσυγχρονισμός των Μιράζ 2000, η βελτίωση του συστήματος «ΒΕΛΟΣ», η βελτίωση των επικοινωνιών στο Αιγαίο, η αντικατάσταση αεροσκαφών, η απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών κλπ.

Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων θα μειωθεί η θητεία και ο αριθμός των οπλιτών, θα εφαρμοστεί νέο διακλαδικό δόγμα στη δομή και τη λειτουργία τους, θα βελτιωθεί η αποτρεπτική τους ικανότητα και θα υπάρξει προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα την πληροφορική.

«Διαφανής» δηλώνει ο Ακής

Τις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρουσίασε, αντί σχολίου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη συζήτηση γύρω από τη διαπλοκή. Μάλιστα, σημείωσε πως «οποιεσδήποτε κουβέντες περί διαπλεκομένων ή οτιδήποτε άλλο βρίσκουν την απάντηση μέσα από την εφαρμογή διαφάνειας, άμεμπτων και αντικειμενικών διαδικασιών που ανά πάσα στιγμή είναι δυνατό να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς».

Αναλυτικά ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως οι διαδικασίες που υπάρχουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προσδιορίζουν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα τον τρόπο συμμετοχής στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, τόσο των Ευρωπαίων όσων και των Ελλήνων ενδιαφερομένων και αποτελούν την εγγύηση για τη διαφανή, αποτελεσματική και συστηματική υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. «Μην ξεχνάτε, ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα δομημένοι μόνιμοι σχηματισμοί που έχουν αποκλειστική ευθύνη την ενασχόληση, βάσει προδιαγραφών, κανονισμών και νόμων, με την υλοποίηση αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εχουμε διαφορετικά επίπεδα υλοποίησης προγραμμάτων, περνούν μέσα από τα επιτελεία, τη διαπίστωση της επιχειρησιακής ικανότητας, των επιχειρησιακών απαιτήσεων και προϋποθέσεων. Εν συνεχεία περνά από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ο τρόπος υλοποίησης της σύμβασης και υλοποίησης του διαγωνισμού και έρχεται από τη Γενική Διεύθυνση Ερευνας και Τεχνολογίας ο έλεγχος εφαρμογής των προγραμμάτων, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα, διαφάνεια και γνώση ανά πάσα στιγμή για το πώς υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα» σημείωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος. Κατέληξε τονίζοντας όμως, πως πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα και ο τρόπος βελτίωσης αυτών των διαδικασιών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. «Μην ξεχνάτε ότι μπήκαμε σε ψηφιακή εποχή πλέον. Οταν ο πόλεμος γίνεται σε ψηφιακό επίπεδο και οι διαδικασίες έχουν ανάγκη να προσαρμοστούν. Και θα έχουμε και νέες προσαρμογές και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό μας ενδιαφέρει και σ' αυτό θα μείνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ