ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Πυρετός διαδηλώσεων έξω από το κτίριο του ΟΗΕ

Associated Press

Τα αυστηρά μέτρα περιφρούρησης μέσα και κυρίως έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν πρόκειται να αποτρέψουν το πλήθος και την ποικιλία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί μέχρι την Παρασκευή! Σήμερα, για παράδειγμα, δεκάδες ακτιβιστές της οργάνωσης ΑΚΤ-ΑΠ θα κάνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης θα γίνει συγκέντρωση κατά της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», ενώ μπροστά από το προξενείο του Μεξικού θα γίνει εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες καταστολής του κινήματος των Ζαπατίστας...


ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ
Οι πόλεμοι και η φτώχεια δεν αντιμετωπίζονται με την υποκρισία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Φτώχεια. Καταστροφή περιβάλλοντος. Θανατηφόρες ασθένειες. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πόλεμοι. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μάστιγες, που ταλανίζουν επί γενιές γενεών τον πληθυσμό της Γης. «Η μόνη διαφορά είναι ίσως πως σήμερα υπάρχουν οι πηγές και η τεχνολογική δυνατότητα αντιμετώπισης πολλών από των δεινών αυτών... Χρειάζεται πολιτική βούληση. Υπάρχει;». Αυτό το ερώτημα έθεσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν σε ομιλία που εκφώνησε μετά την έναρξη των εργασιών της τριήμερης Συνόδου Κορυφής για τη νέα χιλιετία που ξεκίνησε χτες στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με την ψήφιση μιας διακήρυξης για «την προώθηση της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μείωση του αριθμού των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που επιβιώνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ξοδεύοντας λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, μέχρι το 2015, τη θέσπιση υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί και την καταπολέμηση του έιτζ»... Το σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι αν όχι όλοι από τους 152 ηγέτες χωρών που βρίσκονται στη Ν.Υόρκη, ερχόμενοι από κάθε γωνιά της Γης θα υπογράψουν με προθυμία την ατζέντα. Το επίσης βέβαιο; Πως ελάχιστοι θα τιμήσουν την υπογραφή τους με έργα...

Η πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν, συμπροεδρεύουσα της Διάσκεψης, μαζί με τον πρόεδρο της Ναμίμπια, Σαμ Νουτζόμα, κήρυξε την επίσημη έναρξη της διάσκεψης, καλώντας τους μετέχοντες σε ένα λεπτό σιγής και σκέψης. Η Χάλονεν είπε μεταξύ άλλων πως η παρουσία όλων των ηγετών στην έδρα του ΟΗΕ, έχει ως στόχο την «ενίσχυση και την υιοθέτηση αυτού του σπουδαίου θεσμού, που ιδρύθηκε πριν από 55 χρόνια, στη θύελλα του πολέμου»...

Εντούτοις, την ίδια ώρα πολλά άλλα «χρήσιμα» διαδραματίζονται στο «περιθώριο» της Διάσκεψης Κορυφής. Οπως, νέες πιέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων σε σχέση με τις τρέχουσες διαβουλεύσεις για το Μεσανατολικό. Συντονισμός της ιμπεριαλιστικής μιλιταριστικής πολιτικής ΗΠΑ, ΕΕ στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. «Συμβουλές και προτροπές» προς τους αρμόδιους αξιωματούχους και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για το μέλλον -βλέπε απόλυτη χειραγώγηση...-των ειρηνευτικών αποστολών σε διάφορα ζέοντα σημεία του πλανήτη. Διαβουλεύσεις μεταξύ ηγετών κραταιών χωρών με, μεταξύ άλλων, στόχους την εντατικοποίηση της χρήσης νέων τεχνολογιών για την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου στη ζωή και τις πεποιθήσεις των πολιτών υπό το γνωστό πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»....

Μια διαφορετική αίσθηση αναμένεται να προσδώσει στις εργασίες της Διάσκεψης η πεντάλεπτη ομιλία - παρέμβαση του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία κριτική στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες έφεραν τους Προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζιανγκ Ζεμίν, αντίστοιχα, πως έκαστος θα διαμαρτυρηθεί για το υπό προσωρινή αναστολή και σχεδιασμό του «αμυντικού» βαλλιστικού προγράμματος των ΗΠΑ.

Οξύ επεισόδιο με τη διπλωματική αποστολή της ΛΔ Κορέας...

Εως και ελάχιστες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της τριήμερης συνόδου, δύο γεγονότα ήρθαν να οξύνουν τα πνεύματα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία. Το ένα έγινε στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, με πρωταγωνιστές τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου και τη 15μελή διπλωματική αποστολή της ΛΔ Κορέας. Το άλλο αφορούσε ταραχές που ξέσπασαν στα γραφεία υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Δυτικού Τιμόρ, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων υπαλλήλων...

Η περιπέτεια της βορειοκορεατικής αποστολής άρχισε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Ενώ περίμεναν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος της «Αμέρικαν Αιρλάινς» με προορισμό τη Ν.Υόρκη. Τότε, αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου υπέβαλαν σε εξονυχιστικό -ακόμη και σωματικό!- έλεγχο τα μέλη της 15μελούς διπλωματικής αποστολής της ΛΔ Κορέας με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κιμ Γιονγκ Ναμ! Οπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια, οι αρχές ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης υπέβαλαν σε έλεγχο τα μέλη της αποστολής επειδή η ΛΔ Κορέας συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων.... «στη μαύρη λίστα τρομοκρατίας» των ΗΠΑ!

Ως εκ τούτου, μια σειρά αλυσιδωτών ενεργειών εξόργισε την αποστολή της ΛΔ Κορέας, κάνοντάς τη να ματαιώσει το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, και την εκεί συνάντησή της με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Κιμ Ντάε-γιουνγκ. Ετσι, η αποστολή αξιωματούχων της ΛΔ Κορέας επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της Λουφτχάνσα με προορισμό το Πεκίνο, απ' όπου μετέβη χτες στην Πιονγκ Γιανγκ!

Το επεισόδιο ίσως πάρει και άλλες διαστάσεις, καθώς έγινε αφορμή για την ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας και τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορείται ευθέως η κυβέρνηση του Προέδρου Κλίντον ως υπεύθυνη για τη ματαίωση της αποστολής της ΛΔ Κορέας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη και υπογραμμίζεται πως «οι ΗΠΑ θα μάθουν αργότερα το ακριβό τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν, επειδή πληγώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων μας».Σε δηλώσεις του ο πρεσβευτής της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Λι Χγιόνγκ Τσολ, προειδοποίησε ότι το όλο συμβάν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγους «για τις συνήθεις μεθόδους που χρησιμοποιεί μία χώρα κακοποιών».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για μια «αλυσίδα παρεξηγήσεων», ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, μίλησε «για ατυχές συμβάν», ισχυριζόμενος πως «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν η αποστολή των αξιωματούχων από τη ΛΔ Κορέας είχε υποβάλει εκ των προτέρων όλα τα έγγραφα προς τις αμερικανικές αρχές.

...και αιματηρές ταραχές στο Ανατολικό Τιμόρ!

«Σήμερα στο Τιμόρ συνέβη μια τραγωδία. Τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους»... Μ' αυτή, μεταξύ άλλων, τη φράση ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν χτες το πρωί χιλιάδες μέλη παραστρατιωτικών ομάδων στο Δυτικό Τιμόρ, σε γραφείο της Υπατης Αρμοστείας, στην πόλη Αταμπούα και ζήτησε ενός λεπτού σιγή από τους δεκάδες ξένους ηγέτες. Τα επεισόδια προκάλεσαν τελικώς το θάνατο όχι τριών αλλά τεσσάρων εργαζόμενων, όταν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεών τους αιχμαλώτισαν και πυρπόλησαν στη συνέχεια τα πτώματά στους δρόμους της πόλης!

Αργότερα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Α. Τιμόρ ανακοίνωσε πως τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα του οργανισμού ζήτησαν και πήραν άδεια από τις ινδονησιακές αρχές, καταφέροντας να μεταφέρουν επιτυχώς στην πόλη Μπάλιμπο του Α.Τιμόρ, 54 εργαζομένους που απασχολούνταν στο γραφείο της Υπατης Αρμοστείας στην πόλη Αταμπούα του δυτικού Τιμόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ