ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει φτηνούς και παραγωγικούς εργάτες!

Χρησιμοποιεί σαν δέλεαρ τους χαμηλούς μισθούς και την αυξημένη παραγωγικότητα στην Ελλάδα για να κλείσει μπίζνες με το κεφάλαιο

Βρίζουν και προκαλούν τους μεροκαματιάρηδες, λανσάροντάς τους σαν αναλώσιμο υλικό στα κέρδη της πλουτοκρατίας. Πρέπει να πληρώσουν πολιτικά, να τσακιστεί η άθλια πολιτική τους
Βρίζουν και προκαλούν τους μεροκαματιάρηδες, λανσάροντάς τους σαν αναλώσιμο υλικό στα κέρδη της πλουτοκρατίας. Πρέπει να πληρώσουν πολιτικά, να τσακιστεί η άθλια πολιτική τους
Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου να εκμεταλλευτούν το εργατικό δυναμικό, τη δημόσια περιουσία, τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας, για να αυγατίσουν τα κέρδη τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας προχτές το βράδυ στο «Economic Club».

Εχοντας ως ακροατήριο βιομηχάνους, τραπεζίτες και άλλους εκπροσώπους των πολυεθνικών, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε σαν κράχτη το φτήνεμα της εργατικής δύναμης που προωθεί με αντιδραστικές ανατροπές και πρόσφερε παραπέρα μείωση των φόρων για τα κέρδη του κεφαλαίου, ακόμα και κάτω από 20%.

«Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (...) Ενώ επίκεινται και νέες μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή επέλαση. «Οι επιχειρηματίες, που διαθέτουν μακρόπνοο όραμα, θα πρέπει να επιδιώξουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε, και παρουσιάζοντας τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι κεφαλαιοκράτες σημείωσε:

-- «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες είναι ο λαός που εργάζεται περισσότερο από όλους. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα 60% χαμηλότεροι, σε σύγκριση με τους μισθούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Ιρλανδία»! Μάλιστα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ» αν η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις για να προσελκύσει επενδύσεις, απάντησε ότι «είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση».

--«Αρχής γενομένης από το έτος 2011, η φορολογία κερδών για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% σε 20%», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. «Διατηρούμε σταθερό το πλαίσιο φορολόγησης των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, με ορίζοντα δεκαετίας», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η κυβέρνηση εξετάζει να μειώσει και κάτω από 20% τη φορολογία στα κέρδη του κεφαλαίου ώστε να δώσει «κίνητρα σε επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας».

-- «Το δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. Ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών», είπε ο Γ. Παπανδρέου, βγάζοντας με μια μονοκοντυλιά στο σφυρί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

-- «Μόλις ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση - "fast-track" - επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα νέων υποδομών, όπως δίκτυα πράσινης ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, αστικής ανάπλασης και αγροτικής επιχειρηματικότητας (...) Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, στην οποία οι ΣΔΙΤ μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο (...) Ψηφίσαμε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε σε άλλο σημείο, αραδιάζοντας ένα προς ένα τα προνόμια που η κυβέρνηση εξασφαλίζει για να προσελκύσει επενδύσεις στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων.

Νέα φορο-καταιγίδα

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μπαράζ φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Παρότι ο πρωθυπουργός υποκριτικά δήλωσε στο «Ρόιτερ» ότι δε θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ για είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικά φοροεισπρακτικά σενάρια, προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση του συντελεστή 11% του ΦΠΑ στο 23% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

«Ως προς τη μη αύξηση του ΦΠΑ, το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι κύριο μέλημά μας είναι - γι' αυτό ακριβώς είχαν εμφανιστεί και τρία εναλλακτικά σενάρια - να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον σε προϊόντα πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής. Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% για τα είδη λαϊκής ανάγκης, από το 11% στο 23% για μια σειρά από υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή και να εφαρμοστεί η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό του κίνησης που θα διπλασιάσει την τιμή του.

Χτες, τέλος, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσαν τα σενάρια περί «παράτασης του μνημονίου και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», τα οποία έχουν πυροδοτηθεί μετά τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με τραπεζίτες και στελέχη του ΔΝΤ. Πάντως, ο πρωθυπουργός την ερχόμενη βδομάδα θα επισκεφτεί τη Γερμανία, όπου θα έχει συνάντηση τόσο με τον Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ξεκοκαλίζουν δημόσια φιλέτα και λαϊκές ανάγκες

Μνημόνιο συνεργασίας που περιλαμβάνει την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου με την κυβέρνηση του Κατάρ

Πανοραμική άποψη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (με μαύρο περίγραμμα). Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα που οργάνωσε από κοινού με τη ΝΔ σε βάρος του λαού
Πανοραμική άποψη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (με μαύρο περίγραμμα). Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα που οργάνωσε από κοινού με τη ΝΔ σε βάρος του λαού
Ενα ακόμη βήμα για την παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλου τμήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και άλλων δημόσιων εκτάσεων και υποδομών, έκανε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» με την κυβέρνηση του Κατάρ. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπέγραψε τη σχετική συμφωνία στις ΗΠΑ με τον εμίρη Αλ Θανί και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επένδυση θα είναι ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η υπογραφή του μνημονίου αφορά τα επενδυτικά σχέδια του κρατικού ομίλου του Κατάρ «Qatar Investment Authority» (QIA), που δραστηριοποιείται ανά τον κόσμο στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των ακινήτων και των ξενοδοχείων.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προσπάθησε χτες από την Αθήνα να θολώσει τα νερά για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ισχυριζόμενος ότι δεν «αφορά την έκταση του πρώην αεροδρομίου» στο Ελληνικό, υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Αμερική επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία αφορά τμήμα της συγκεκριμένης έκτασης.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διέρρεαν σκόπιμα ότι μπορεί να παραχωρηθεί μέχρι και το 1/3 της έκτασης στους Αραβες επενδυτές, καθώς ο κρατικός όμιλος από το Κατάρ σχεδιάζει την κατασκευή ξενοδοχείου, καζίνο, αεροδρομίου για ιδιωτικά αεροσκάφη, συνεδριακού κέντρου και μαρίνας, που θα καλύψει μεγάλο μέρος της παραλίας.

Σχέδιο με παρελθόν

Το σχέδιο της κυβέρνησης είχε «φωτογραφήσει» από το βήμα της ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου, που είχε ταχτεί υπέρ «της αξιοποίησης του Ελληνικού». Την ίδια έκταση παρουσίασε και ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκης ως «παράδειγμα» για την προσέλκυση επενδυτών μέσω του «φαστ τρακ» (γρήγορες επενδύσεις), μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει ένα έγκλημα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας εναλλάξ με τη ΝΔ, σε βάρος του λαού και της ανάγκης του για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο - πνεύμονα στην Αττική. Από το Μάρτη του 2001, οπότε σταμάτησε η λειτουργία του, το πρώην αεροδρόμιο βρέθηκε στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για χρυσοφόρες μπίζνες.

Το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ανακοινώθηκε η «αξιοποίηση» της έκτασης των 5.300 στρεμμάτων του Ελληνικού, με την πρόβλεψη ότι 1.000 θα οικοπεδοποιηθούν (δηλαδή θα «φυτευθεί» μια νέα πόλη 20.000 κατοίκων). Στον υπόλοιπο χώρο προβλέπονταν μια σειρά από άλλες εμπορικές χρήσεις, όπως Συνεδριακό Κέντρο κ.ά. Με τους περιορισμούς αυτούς διενεργήθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε το 2004.

Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέθεσε την εκπόνηση της προκαταρκτικής μελέτης που προέβλεπε και αυτή την οικοπεδοποίηση σημαντικού ποσοστού της έκτασης, σε συνδυασμό με άλλα κτίρια, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή κ.ά. Με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων ο χώρος άρχισε να τεμαχίζεται, με τη διαμόρφωση 5 ολυμπιακών πόλων, που κατέλαβαν 1.800 στρέμματα, τα οποία περιφράχθηκαν και σιγά - σιγά παραχωρήθηκαν σε επιχειρηματίες, όπως η εγκατάσταση κανόε καγιάκ.

Χαράς ευαγγέλια για το κεφάλαιο

Ο νέος επενδυτικός νόμος (φαστ τρακ) που θα φέρει η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή των πολεοδομικών όρων δόμησης, αλλά και της χρήσης του αιγιαλού, ανοίγοντας το δρόμο στις μεγαλοεπιχειρήσεις να τσιμετοντοποιήσουν μεγάλα τμήματα ελεύθερων χώρων. Ταυτόχρονα, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και οικιστική αξιοποίηση ενός μέρους του πρώην αεροδρομίου, με τη χορήγηση αδειών σε μεγαλοκατασκευαστές για τη δημιουργία κατοικιών, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους ελεύθερους χώρους.

Το μνημόνιο κυβέρνησης - Κατάρ προβλέπει ακόμα συνεργασίες σε τομείς της ενέργειας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης είχε συνάντηση την Τρίτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας Ευρασίας Ρ. Morningstar, όπου «συζητήθηκε η προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πουλάει ψεύτικες ελπίδες για να υφαρπάξει ψήφους

Με κούφιο αντιμνημονιακό λόγο προσπαθεί να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Ψεύτικες ελπίδες και απατηλές υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης που ζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με στόχο την εξαπάτηση και την υφαρπαγή της ψήφου τους, μοιράζει αφειδώς η ηγεσία της ΝΔ, επενδύοντας στον κούφιο «αντιμνημονιακό» λόγο. Ωστόσο, όσο πιο πολύ αποκαλύπτεται ότι η δήθεν εναλλακτική πρόταση της ΝΔ δεν είναι παρά η «επικαιροποιημένη» πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, τόσο περισσότερο η ηγεσία της ΝΔ ωρύεται ότι η «πρόταση εξόδου» που δήθεν διαθέτει διαστρεβλώνεται και αποσιωπάται.

Η τακτική αυτή φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή ομιλία του Α. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα του μνημονίου μέχρι και το τελευταίο. «Πρώτα θα μηδενίσουμε το έλλειμμα, ύστερα θα βγούμε στις αγορές, τότε πια δε θα έχουμε ανάγκη το Μηχανισμό Στήριξης. Και μόνον ύστερα θα αρχίσουμε δραστική μείωση φόρων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αποδεικνύοντας τη στοχοπροσήλωσή του στη στρατηγική του μνημονίου, συμπλήρωσε ότι «πρέπει ασφαλώς να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό το απαγορεύει το Μνημόνιο. Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει όσο η χώρα δεσμεύεται από το Μνημόνιο. Αρα δεν μπορεί να γίνει ως τα μέσα του 2012 το νωρίτερο». Η ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση, ξέρει πως η φοροεπιδρομή και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Γι' αυτό προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, βάζοντας τέρμινα, που καμιά αντανάκλαση δεν έχουν στην πραγματικότητα.

«Εμείς προτείνουμε (...) άλλο μείγμα μέτρων. Οχι άλλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής. Αλλά πρόσθετα μέτρα τόνωσης της αγοράς. Το Μνημόνιο προβλέπει το ακριβώς ανάποδο», αποφάνθηκε ο Α. Σαμαράς. Στην πραγματικότητα, αξιοποιώντας τα ίδια τα δεδομένα του μνημονίου, θέλει να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση τα «αναπτυξιακά» μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ως μονόδρομο για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση.

Αυτά ακριβώς τα μέτρα υλοποιεί η κυβέρνηση και διαφήμισε στη Ν. Υόρκη ο Α. Παπανδρέου. Μη έχοντας να ασκήσει κάποια άλλη κριτική ο Α. Σαμαράς ανακάλυψε «διαφορές» ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση όσον αφορά την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επιχαίροντας ωστόσο ότι «αρχίζουν να υιοθετούν το σχέδιό μας». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για το φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα της ΝΔ, συμπλήρωσε ότι «οι μεγάλες τομές που προτείνουμε και δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε, είναι πολύ πέραν όλων όσων εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ πριν ή μετά το Μνημόνιο».

Απειλεί κι αυτός με εξεταστικές

Με εμφανή στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης και την κινητοποίηση μπροστά στις διοικητικές εκλογές ανέβασε τους ψευτοαντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ επανέφερε με ένταση τα ψευτοδιλήμματα μπροστά στις κάλπες.

Μπαίνοντας στην κοκορομαχία με αντικείμενο τις Εξεταστικές Επιτροπές, προανήγγειλε ότι όταν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα κάνει μόνο μία: «Την Εξεταστική Επιτροπή για να αποκαλυφθεί στο λαό πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο». Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι στήνει Εξεταστικές «γιατί αλλιώς δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Ωστόσο, δε λείπουν οι ευδιάκριτες διαφοροποιήσεις στελεχών του κόμματός του απέναντι στο μνημόνιο. Χαρακτηριστική η νέα τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου χτες (στον «Real fm»), όπου ανέφερε ότι η ΝΔ θα τηρήσει στο ακέραιο τους βασικούς όρους του μνημονίου «και κυρίως σε ό,τι αφορά την εξόφληση των δανειστών μας» και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο. Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Οι έντονες αντιπαραθέσεις ήταν αυτές που χαρακτήρισαν για μια ακόμη φορά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το βράδυ της Τετάρτης. Για «λάθος διαχείριση και πολιτικό προσανατολισμό» σχετικά με τις εκλογές εγκαλεί την ηγεσία το «αριστερό ρεύμα» σε κείμενό του που μειοψήφησε στην ΚΠΕ, όπου επαναλαμβάνει τη διαφωνία του με την υποψηφιότητα του Α. Μητρόπουλου εκτιμώντας ότι «θα έχει ευρύτερες άκρως αρνητικές συνέπειες» για τον ΣΥΝ.

Μάλιστα, το «αριστερό ρεύμα» δηλώνει ότι θα κινηθεί «με απόλυτη προσήλωση στο γράμμα και το πνεύμα του καταστατικού και των υποχρεώσεών μας ως στελέχη του κόμματος», καθώς το καταστατικό προβλέπει ότι τα μέλη μπορούν να μην υλοποιούν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν.

Στη διάρκεια της ΚΠΕ επικράτησε ένταση όταν ο Ν. Φίλης, διευθυντής της «Αυγής», απευθυνόμενος στο «αριστερό ρεύμα» το κατηγόρησε ότι «βάζει πλάτη στον Αλαβάνο» και εκπέμπει «σήματα διάσπασης», για να πάρει την απάντηση ότι η παρέμβασή του είναι «προβοκατόρικη».

Ο Δ. Παπαδημούλης και χτες σε συνέντευξή του (ρ/σ «Αθήνα 9.84») επαναδιατύπωσε τη διαφωνία του με τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ε. Πορτάλιου στο Δήμο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη», αλλά και με τον τρόπο που ανακοινώθηκε η στήριξη απ' τον Αλ. Τσίπρα ερήμην των οργάνων του ΣΥΝ.

Εντονες αντιπαραθέσεις έχουν προκληθεί με αφορμή τις εκλογές και σε άλλες περιφέρειες και δήμους της χώρας. Μεταξύ άλλων περιπτώσεων, ενστάσεις κατατίθενται για την υποψηφιότητα του Θ. Πετράκου στην Πελοπόννησο και του Β. Χατζηλάμπρου (στέλεχος της ΚΟΕ) στην Δυτική Ελλάδα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η παραίτηση 10 απ' τα 15 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΝ, που κατήγγειλαν ανοχή αν όχι υποστήριξη απ' την ηγεσία του κόμματος μιας νέας δημοτικής κίνησης που δημιουργήθηκε ενάντια στην κίνηση απ' την οποία προέρχονταν και η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου Πρέβεζας επί χρόνια, με δήμαρχο τον Μ. Κλάπα.

ΚΚΕ
Λαϊκή καταδίκη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ομιλία του Α. Σαμαρά, τονίζει:

«Δεν υπάρχει ανάγκη εξεταστικής επιτροπής.

Εκείνο που χρειάζεται ο λαός είναι να στήσει ένα μεγάλο δικαστήριο στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ τώρα. Πρώτο βήμα οι εκλογές του Νοεμβρίου, που πρέπει να συντριβούν και οι δυο και να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", την οποία υποστηρίζει το ΚΚΕ».

ΚΚΕ
Πάλη για τον άλλο δρόμο ή συνθήκες γαλέρας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιο για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη:

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για το πώς εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ανάπτυξη: Μεροκάματα Ινδίας και εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ανεργία για το λαό, ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καζίνο και φρουτάκια. Είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που είναι αντίθετη με τις ανάγκες του λαού. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες έχουν το δικό τους δρόμο, τον οποίο πρέπει να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και πάλη».

ΚΚΕ
Αντεπίθεση για να ακυρωθούν τα σχέδιά τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για το κυβερνητικό σχέδιο στο Ελληνικό:

«Τα σχέδια της κυβέρνησης να γίνουν στην περιοχή του Ελληνικού καζίνο, μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχειακά κέντρα και ιδιωτικά αεροδρόμια, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην Αττική. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από τις επενδύσεις της περιβόητης πράσινης ανάπτυξης διασφαλίζονται θεαματικά κέρδη για διεθνείς και εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ο λαός δε χρειάζεται χώρους τύπου Λας Βέγκας. Η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για άθληση, ψυχαγωγία, πολιτιστική δραστηριότητα, μεγάλης έκτασης πνεύμονα πρασίνου με δωρεάν και εύκολη πρόσβαση του εργαζόμενου, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, σε ένα μεγάλο πολυθεματικό πάρκο στο Ελληνικό, έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά και δεν απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν και πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι υπαρκτές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της αμερικανικής βάσης, τα σχετικά υπόστεγα που συνολικά ξεπερνούν ήδη τα 700 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες, να απαιτήσουν την ικανοποίησή τους, να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ